Hirdetés
- A hagyományos tápcsatlakozónál marad az új Arc VGA-család
- Milyen TV-t vegyek?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- OLED TV topic
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Azonnali processzoros kérdések órája
- 500 Hz-es QD-OLED panelen dolgozik a Samsung
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
- Monitor hiba topik
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Toobee
veterán
válasz bbuffy #99852 üzenetére
Sunyiba az egyiket megjárattam, de már a dobozban pihen. Nem vitatható, hogy a minőség hozzátesz a kávézás élményéhez, ez pedig nagyon impozáns cucc. De azért arra nem kell számítani, hogy leteszed a hajadat tőle. Az IKEA Ivriget ajánlom, onnan szerintem már nem nagy lépés ez a Kruve. Bögre után megváltás. Láttam néhány tesztben még JH is sima bögréből kóstolt. Az ilyen formájú poharak nagyon jól bánnak az illatokkal is, én szeretek pár mélyet szippantani a pohárba. A duplafal miatt lassabban hűl, azt tapasztaltam, hogy szobahőmérséklet körül nyílnak meg a savak. De nem ástam bele magam a filter vonalba, lehet a kemény arcok mindjárt szólnak, hogy ezt is rosszul csinálom.
-
verti1
tag
Ez gép független amit írtam. A Robot pont így működik. Ott is neked kell menedzselni a hőmérsékletet, megismételni a profilt. Ez amit leírtam egy pár perces rutin része. Megvannak a lépések amihez tartom az előmelegítési időket, nem stopperezek. Az előkészítésen, profilon stb. pedig ugyan annyi múlik minden gépnél.
-
-
home.barista
csendes tag
Én nagyon gondolkodok egy Flairen Gaggia Classic mellé, de kicsit megijedtem, hogy ennyire nehéz lehet vele. Vajon bele merjek vágni?
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz verti1 #99845 üzenetére
Igen, pontosan úgy befolyásolja a lefolyást az előáztatás, mint bármilyen más gépnél. Ugyanazzal az őrleménnyel, ha nekifekszel és egyből felküldöd 9 barra, akkor be lehet fullasztani, de ha szépen előáztatva, és egyenletesen növelve érjük el, akkor szépen lejön.
Ehhez képest a hőfokot elhanyagolhatónak érzem, mint tényezőt, de leszögezem, hogy ez csak megérzés, sosem próbáltam.
Rá kellene akasztani Kávé Kálmán SEP-jét, és megnézni 10-10 egyforma shotot 95 fokos és 100 fokos vízzel.
-
verti1
tag
Robot-ot, Flair-t is lehet sokkal hanyagabbul kezelni, de akkor nem lesznek egyformák a kávék illetve akkor azon a szinten kell kezelni az eredményt is. Megjegyzem hanyagul összedobált módon is nagyon jó kávékat lehet húzni velük. Ugyanakkor lehet nagyon komolyan is tolni a dolgot és tényleg nem bonyolult maga a rutin, pár perc az egész. Amiről írtam az előbb az a hőmérséklet menedzselêse ami egy nagyon fontos pont. Egy PID-es gépnél megoldja az elektronika, nincs vele dolgod. Itt neked kell felmelegíteni a cuccot, lehetőleg mindig ugyan úgy, mert akkor a végső felöntésnél mindig ugyan az a kiindulási pont. Utolsó felöntésnél lehet forrásban lévő vizet használni vagy pl. PID-es kannát. PID-es kannával tökéletesen lehet játszani a hőmérséklettel és nagyon kényelmes. A másik dolog ami kilövi az űrbe ezeket a kis manuál karosokat a profilozás lehetősége, kár lenne hanyagul kezelni. Minél többet gyakorolsz, annál pontosabban reprodukálható húzásról húzásra. A stoppert csak előáztatás hossza miatt figyelem, de ha rövid akkor van, hogy fejben számolok inkább. Illetve új kávé beállításánál az összidőt figyelem, de nagyon kényelmes, mert ott van a mérlegen, nem egy plussz szarakodás. Ha pedig nagyon hardcore-ba akarod tolni akkor ott van a SEP amivel ugyan azt húzhatod mindig. Szóval nagyon jól be lehet rögzíteni minden paramétert ha akarod.
-
HÁZIGAZDA
válasz verti1 #99860 üzenetére
világos, hogy ha akarsz, mindent kontrollálsz, ezért is tetszenek ezek. de az nem tetszene, ha teljesen fasiszta használat híján csak rossz kávék készülnének. nekem belefér, hogy ne reprodukáljam hibátlanul a korábbit, mert ha elég jó a végeredmény, mindegy, hogy az egyik így jó, a másik úgy
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
verti1
tag
válasz Bazsee71 #99859 üzenetére
Van egy olyan elmélet, hogy a szemekbe zárt co2-vel van összefüggésben. Minél sötétebb és frissebb annál több a co2 ami a magasabb hőmérséklet hatására nagyobb mértékben szabadul fel és a pogin belül hatással van a lefolyásra. Néha amikor elfelejtem az utolsó felöntéshez letekerni mondjuk 96 fokra a kannán a hőmérsékletet és felöntöm a 100 fokos vízzel akkor elég jól megfigyelhető a dolog, de kávéja válogatja.
-
zolnagy
őstag
válasz home.barista #99858 üzenetére
Nézd, erre senki nem fog egzakt választ adni. A legtöbb embernek itt bejött, nekem nem annyira, de én vagyok a kisebbség.
-
-
billyjoe
csendes tag
válasz verti1 #99864 üzenetére
Ezt csak megerősíteni tudom, próbáltam a flairrel a filter pöris Starfish-t és nagyon jókat húztam. Igaz, ott azért már oda kellett figyelni az előmelegítésre, hőfokra, profilra, de nem egy megerőltető dolog. A robottal még mindig ismerkedős fázisban vagyok, még nem értem el teljesen a flair szintjét stabilan, de már volt egy két shot ami ízben kicsit jobb volt. De azt vettem észre hogyha kicsit hanyagabb vagyok, jobban meglátszik a végeredményben mint a flairrel, de lehet csak azért mert kb 8 hónap előnye van neki. Tervezem hogy írok egy hosszabbat majd magáról a robotról, összehasonlítva a flairrel, de amíg egy zacskó kávét nem tudok végig inni konzisztensen, addig még várok. Annyit azért már lemerek írni, hogy maga az előmelegítés gyorsabb és egyszerűbb a megfelelő technikával.
-
billyjoe
csendes tag
válasz verti1 #99866 üzenetére
Flairnél közepes pörinél két felöntés majd 96-98 fokos víz, világosnál három és minimum 98 fokos víz(1. kb másfél két perc, második kb egy perc) . A robot esetében a vízforraló peremére teszem a tartót és kosarat (kvázi előmelegítem a tartót a gőzzel), miután felforrt, felöntöm a ledugaszolt szűrőtartót (a dupla kifolyóba pont belepasszol az aeropress záró dugója), felteszem a robotra hogy a dugattyút is melegítsem, közben darálok, wdt, tamperelés, majd utána 97-98 fokos vízzel húzom a kávét. Filter pörit még nem próbáltam a robottal, az már neccesebb lesz szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz billyjoe #99867 üzenetére
Ezzel a vízforralón zsonglőrködéssel nem tudok kibékülni. Flair-nél is nagyon sokan csinálják így különböző adapterek segítségével. Elhiszem, hogy működik, de nekem nagyon idegen a dolog. A Flair-nél se tudtam egy hétnél tovább együtt élni a gyári dugattyún billegős megoldással előmelegítês közben.
-
-
verti1
tag
válasz Peti...(16v) #99869 üzenetére
-
SteelCowboy
csendes tag
Valaki esetleg használja a 02-es Hario Range Server-t Acaia Lunarral? Elfér rajta rendesen, a kijelző látható marad? Játszom a gondolattal, mert ha ráfér, akkor jó lenne presszóhoz és filterhez is 2 in 1, aztán mérleg-kérdés egy életre le lenne tudva
We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
-
zolnagy
őstag
válasz Peti...(16v) #99869 üzenetére
-
Peti...(16v)
tag
válasz verti1 #99871 üzenetére
Jah, kérem! Az én dobozomban nem volt ilyen dugó
Az aljába teszed, vagy fejjel lefelé állítod bele?zolnagy: én is a gyári dugóval, de egy külön tálkában, és a dugó szára bent van a hengerben. Kezdetben fejjel lefele állított hengerrel csináltam, de sokszor kiszivárgott a víz a hangerből, így egy ideje az aljába állítom. Így megtartja a vizet, így viszont nem mindig jön ki a dugó a víz leöntése után, és így egy kicsit macerás. Főleg az utolsó felöntésnél gond, mert ha nem jön ki azonnal, akkor sokat hűl a henger. Egy ilyen verti-féle dugó megoldás lenne.
-
verti1
tag
válasz Peti...(16v) #99874 üzenetére
-
bbuffy
senior tag
Urak!
Zwilling kávés vonatkozású dolgaim. [link]
Vegyetek Flairre gyüjtök...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
HÁZIGAZDA
nálam nagyon leszerepeltek a zwilling kések. lehet, hogy abból is van millió széria és nekem csak a lakossági gagyi van, de hulladék. anyagszegény, csipkésedik az éle. nagyapám nagy becsben tartotta őket (nem ezeket), de én többet nem veszek.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
teszkóban vagy intersparban vettem egy sabatier márkájút, mert szemre tetszett, az sokkal jobb. kb. 2600 ft volt. a zwillinget gyakorlatilag minden használat után élezni kell, ami nekem elfogadhatatlan. de a markolata is jön szét a mosogatógépben stb.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
bbuffy
senior tag
Nekem az első szériás spar zwillingem van teljes szettben. Tizenpár eves. Na az jó. Utána lett az újabból is. Na az már fos. Feleolyan nehéz szar anyag. Meg a pontgyüjtők hajnalán jó volt a kés.
ezek amiket felraktam jók, mert nem a sparnak keszült. Nincs baj a céggel. Ez a kanal pl 25€.[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
Toobee
veterán
-
Csuppp
csendes tag
Sziasztok!
Valaki meg tudná nekem mondani Delonghi EC685 karjának, hogy mekkora a 3 körömnek a mérete?
Aliexpressen szinte csak ehhez találok kart, viszont nem tudom, hogy jó az enyémhez vagy sem.Amihez keresek az MPM mkw-08m / Severin KA5995.
4mm vastag körmök vannak ennek a karján.
Amennyire utánanéztem ezek belsőt tekintve EC685, csak kicsit más a grouphead. -
Krajcsi
csendes tag
válasz zolnagy #99841 üzenetére
Szia!
Van egy ötletem, hogy mi lehet a gond, legalábbis nálam ez volt a gond ugyanezen problémánál. A megoldást Vert1 mondta akaratlanul, mert valamelyik hsz-ben írta, hogy úgy önti rá a pogácsára a vizet, hogy az edény oldalsó falát célozza a vízsugárral, mivel ha telibe a felsőszűrőt öntöd, akkor hajlamos csatornásodni a pogi, mivel a vízsugár kikezdi.
Amióta az oldalfalra, lassan kezdve töltöm fel, azóta nem volt olyan problémám, hogy egyszer normális a lefolyás, utána meg átfolyik gyorsan.Köszi Vert1 így utólag is 😊
-
zolnagy
őstag
válasz Krajcsi #99888 üzenetére
Köszi, de ez a praktika már megvan. Én alapból így csináltam az elejétől. Ma egyébként egy red clix klikkel durvábbra vettem az őrleményt és így jó lett ismét.
Más.
Ma végre meg tudtam mérni a mazzer késtartó pontosságát. Egy század körüli, tehát örülök. Bele is applikáltam az új f64 evo késeket. Eddig az összeéréstől 9-13 ricni tartomány volt használatban. Most az új késekjel beállítottam 11-re, befulladt, 13-nál detto, 16-nál lassan de megindult. Lehet, hogy az új kések miatt van, de örülök, hogy van benne tartalék. -
dethroner
veterán
Sziasztok!
Őseimnek akarok ajánlani kávéfőzőt, ehhez kérek segítséget.
Eddig a jól bevált szarvasit használták, de most szeretnének valamit ami jobb. Tchibo kapszulás volt az első ötletük, mert az milyen szép , de amikor szembesültek a 120ft/adag árral, nem kellett sokat győzködni őket hogy felejtős. Nekem egy Gaggia Gran Style van, amivel meg is vagyok elégedve, de nem tudom hogy merjem-e nekik ajánlani, mert elég bosszantó hogy az gomb elengedése után még nagyon sokáig csepeg, nem tudom ezt hogy fogadnák. Szóval ezt szeretném kérdezni (tudom hogy ez itt szentségtörés ) hogy van-e olyan új, egyszerű és olcsó masina, ami nem egy pár hónap után elromló szar, nem csepeg hosszan?A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!
-
Bazsee71
őstag
válasz dethroner #99892 üzenetére
Hogy on topik legyen, elég hardcore igény egy rendes kávéfőzőtől, hogy ne csepegve induljon meg a lefolyás. Ez így eléggé szűkíti a kört, marad kb. a french press és a kotyogó (mondjuk ez meg pöfög). Esetleg szuperautomata gép, durvára vett őrleménnyel, de az úgy nagyon híg lesz.
Amúgy miért baj, hogy csepegve indul meg? -
dethroner
veterán
válasz Bazsee71 #99893 üzenetére
Félreértettél
Nem a csepegve megindulás a gondja az említett Gaggia-nak, hanem az hogy a főzés befejezés után, a csésze elvétele után még sokáig csepeg ki a tálcára a lé. Pl több mint 2 órája főztem rajta, de még mindig ott lóg ki 2 csepp a kifolyó végén. Meg amikor főzöm nyomva kell tartani a gombot és annak elengedése laikusként azt gondolnám hogy azt jelenti hogy abban a pillanatban épp megfelelő mennyiség jött ki, ott legyen elég. De amikor elengedem a gombot, akkor még legalább 2cl lé jön belőle, és még ezen mennyiség kifolyása után is még órákig képes csepegni, akkor is ha kikapcsolom a főkapcsolóját. Szóval ezzel én már megtanultam együtt élni, nekem ez már nem gond. De szeretném tudni hogy létezik-e kb ezzel a Gaggia-val hasonló árban készülék, ami akkor abbahagyja a folyást/csepegést, amikor elegendőnek gondolná a lefőtt kávét, és szinte azonnal megszűnne a további csepegés.
Másik ami még eszembe jutott, hogy van olyan olcsó karos gép, amin nem kell kapcsolót vagy gombot nyomva tartani és azzal szabályozni a lefőtt mennyiséget? Arra gondolok hogy megnyom egy gombot és pont a kiválasztott adagot főzi le, mint mondjuk egy kapszulás vagy automata gép.A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!
-
bbuffy
senior tag
-
Csuppp
csendes tag
dethroner
Van olyan főző aminél be vannak programozva a mennyiségek, és áramlás mérővel mindig ugyan annyit fog kiengedni.
A következő tipusokról tudom, hogy azok:
MPM mkw-08m
Delonghi ec685
Severin KA5995
Severin KA5994Ezek a főzők belsőt tekintve mind egyformák, tehát thermoblock van bennük.
Sajnos nincs egyben a kar tartó a thermoblock-kal. Ezért főzés előtt ki kell nyomni rajta egy adag vizet az üres szűrőn. Egyből főzve sem egy tragédia a kávé egy szarvasihoz szokott embernek, de előmelegítve azért finomabb.MPM meg a Severin között annyi a különbség, hogy a severinben van 3 hőfok programozva, még az mpm-ben 1 fix van beállítva és kész.
1 hónapja vettem MPM-et, az főzés után 1x csorgat ki kb 2-3ml-t(mikor a karban levő hab leül)
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Reklámmentesítés HyperOS-ben Xiaomi/POCO/Redmi
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Robotporszívók
- Asszociációs játék. :)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- A hagyományos tápcsatlakozónál marad az új Arc VGA-család
- Milyen TV-t vegyek?
- Red Dead Redemption 2 (PC)
- Nem rakétatempóban, de nőnek a notebook-eladások
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest