Hirdetés
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali informatikai kérdések órája
- ASUS ROG Ally
- Gamepad
- Hobby elektronika
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Nem lesznek olcsók az új, ARM-os és windowsos notebookok
Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
válasz RetepNyaraB #100497 üzenetére
én illy-s dobozokat használok. nem vákumos, de úgy is hamar megisszuk a kávét.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
vicces1
aktív tag
Elkezdtem a játékot ma a Flairrel.
Türelmesnek kell maradnom, az biztos.
A presszót mikor elkezdtem 1 hónapot adtam magamnak. Pár nap volt hátra, mikor elkaptam.
Remélem beválik amire szántam, vagy többre is.
Mindjárt a rajtnál hibáztam, fillérb@szó voltam és nem Kalmárnál vettem, így nincs normális tamperem. Ezt a műanyag kupakot már összetapostam volna, ha nem lenne arra jó, hogy a hengerből kitolja a "dugót"
A húzáshoz nem tudom elengedhetetlen e a manométer, azt érzem, hogy felesleges. Kevés erővel indítom, aztán, ha megjön az első csepp izomból nyomom. Én 60 kg - os bringás arc vagyok, 9barhoz már bele kell nyomon felsőtestből, így meg is van a limit.
Eddig 1-szer próbáltam telón felvenni a lefolyást alulról hogy lássam jó e, akkor szépen lehúztam a kart csak kár hogy nem töltöttem be a vizet a faszán előmelegített hengerbe.
Hát ahogy nézem háklisabb az örleményre, mint egy 15gr-os vst kosár a Gaggian, pedig az eléggé az.
De értékelhető presszót adott már.Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
gippazoid
senior tag
Sziasztok!
Graef CM900 őrlőn tényleg csak két fokozatot lehet kalibrálni a gyári beállítástól a finomabb vagy durvább irányba?
Megtisztítottam tiszta alkohollal az őrlő fejet és a gyűrűt. Továbbra is savanykás a kávé. Két lépéssel finomabbra kalibráltam és nullára vettem az őrlési finomságot. Így már mintha nem lenne annyira savanyú de még nyomásfokozós filterrel is 15-20 mp között lejön 30 ml kávé. Az előző kávéfőzőnél volt olyan hogy ugyan ezzel a Graef géppel kalibrálás nélkül, gyári állapotban 4-es fokozaton őrölve a gép már nem bírta átnyomni a vizet a filteren.
Így gyanús hogy vagy túl durva még mindig az őrlemény vagy keveset tettem a filterbe vagy tényleg ennyire sz.r a bolti kávé...
Nincs mérlegem de kibontottam egy 6 grammos Aldis kapszulát és lefőztem szimpla filteren a kísérletezés közben. Nagyon finomra van őrölve gyárilag. Semmi savanyú íze nem volt ugyan azon a gépen főzve és fért volna még a filterbe őrlemény. Mégis jó lett.
Utána a bolti szemes kávé megint savanykás.
Nem tudom milyen lehet akkor egy bolti őrölt kávé ami sokkal durvábbra van darálva de akik ezt a kávéfőzőt megveszik nagyrészt azzal használják.
Egyelőre csak az őrlés finomsága vagy a mennyiség amivel tudok játszani. Szerzek még frisebb de bolti kávét. Kézi pörkölésűt akkor vennék ha már valami eredményt el tudok érni egy átlagos kávéval.
Gippazoid Novelties Inc.
-
vicces1
aktív tag
válasz gippazoid #100503 üzenetére
Légyszíves rendelj legalább egy PY Get up - ot, ha abból savanyút csinálsz kifizettem az árát, és azokat a növénytermesztési hulladékokat amik otthon vannak helyezd a kukába. De gyanús, hogy nálad mi a savanyú.
Amúgy 6gr-al milyen kosarat töltöttél?[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
-
-
-
weinmaker
őstag
Szendrő Gábor megint alkotott. Egy kis kávégép pornó!
[link]Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
Peti...(16v)
tag
válasz weinmaker #100512 üzenetére
Állat ez a gép! Kösz a cikket! (Ha azt írod, Hifis, szerintem többen tudjuk ki a szerző)
Kalmárnál volt szerencsém megcsodálni a Levát, sőt, még ihattam is belőle. Engem lenyűgözött mint design-csoda és a kávé is csodás volt, de otthonra nem merném bevállalni, mert kicsit macerásnak tűnik a használata. Ha egyszer ekkora összeget tudok majd kvgépre költeni, akkor egy Stradára fogom, de sajnos ennek kicsi a valószinűsége... -
vicces1
aktív tag
Ezt most rövidre zárom.
Eladom a héten vásárolt új Flair Classicot + hozzá való Kalmár féle Flair NAKED nyomásmérő kit-et.
Felteszem majd ide majd az aprora is, de ha fórumtársnak kell akkor 70ezer egyben, ez elég szép bukó nekem, hogy kipróbálhattam.
Oka, már mindjárt ma elkéstem edzésről ez miatt!
Erre nekem nincsen időm sem türelmem reggel, összevágva kapkodva pedig rühellek kávét készíteni.
Utazósba, meg ráérősen élvezet lehet ezzel játszani, kétségtelenül finom presszóra alkalmas, de a reggeli rutinomba, kiszámított időmbe ez nem jó.
Legszebb poén, hogy vettem egy Tchibo elektromos hattyúnyakú vízforralót is ami még meg sem jött, azt is felajánlom, mert pl. filterezni sem fogok egyenlőre.Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
-
Kávé Kálmán
tag
válasz vicces1 #100514 üzenetére
Szerintem nem adtál elég időt Magadnak és a Flair-nek, vagy nagyon másra számítottál. Persze, ha a első pár húzás alatt sincs benne egy picit sem a bugi és a perspektíva, akkor meg tudom érteni az elengedést. Ha rutinossá válik az ember, akkor 5-7 perec alatt jut el állórajttal az eszpresszóig.
De nem véletlenül ajánlom mindenkinek, hogy vigye el a demo modellt (legyen őrlő vagy Flair) kaucióval egy hétvégére, hogy kiderüljön, hogy a pap vagy a papné.
A nyomásmérő kit nem geekeknek, ha másért nem, azért mindenképp hasznos, hogy a rutin nélküli erős emberek nem törik kétté vele a Flair-jüket :-). Sergio (a tulaj-feltaláló) is ezt értékelte a legjobban benne.
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
CasMo Bányai és Keramo: mindkettő nagyon adja, viszont a Keramonál csak a zacskó vége felé jöttem rá, hogy ennek a kávénak - legalábbis nálam - nem áll jól az előáztatás. Ez az első olyan etióp, amelyik úgy a legjobb, hogy ha az ember egyből ráküldi a 9 bart. Épp ezért a kis Mini Gaggiával nem is sikerült jókat húzni belőle, csak a GC-vel tudom kihozni az ízeket.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
vicces1
aktív tag
válasz Kávé Kálmán #100519 üzenetére
Abszolút igazatok van (adriankooo-nak is) és érzés is jött, baromira beleéltem magam, de ezt elengedem, mert nem lesz a reggeli rutin része és ez dönt. Elképzelhetetlen, hogy én ezt az év összes napján, összes reggelén végigjátszam. Még ha menne 10 perc alatt, annyi apró mozdulat van...ami nem zavarna, egy ráérős hétvégi órában, hétköznap du. örömmel elővenném.
Plusz ennél a reggeli akciónál egyet kell tejhaboznom is a FP-el ami sima ügy a kotyesznál abban a 2 percben amíg lefolyik.
A Kinu maximálisan betalált, igazából ha tehetem beszerzek egy másikat vagy hasonló stabilat külön a kotyeszhoz, hogy ne kelljen tekergetni ekkorákat. Amúgy a Flairhez dettó, mert köze sincs a Gaggiahoz használatos kosarainak a tartományához.
Hát rohadtul sajnálom, mert jó lett volna presszózni vele és nem a kotyogó íz reggel.[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
vicces1
aktív tag
Meg is van az új gazdája.
(fáj egy kicsit)Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
gyuri860213
tag
Sziasztok.
PID-es GC-nél ha 107-re van állítva a PID a kifolyó víznek hány fokosnak "illene" lennie? K-hőelem, tokozatlan. az eredeti termosztát helyén, jó sok pasztával beékelve. Autotune lefutott. A napokban mindig hőhiányosak voltak a kávék így ma rámértem egy Labor hőmérővel (pontos, ellenőriztem). A gépet 20 percig előmelegítettem, a kart mérés előtt levettem és egy vastag falú csészével együtt 100 fokos vízbe raktam kb 3 percre. azután egy üres csapolás, kb 1dl víz rögtön a forró csészébe és csak 76 fokot mért a hőmérő.... Hogy lehet? A PID látszólag szépen működik, nem fűt túl és tartja a hőmérsékletet végig egy szimpla csapolásnál végig. Selejt lenne a hőelem? -
senior tag
válasz gyuri860213 #100526 üzenetére
Ezt így soha nem fogod tudni pontosan kimérni. A vízterítő valamelyik kicsi fúratába kellene bedugni egy tokozatlan k hőelemet és egy ilyen [link] műszerrel megmérni. A felsőszűrőt lazán annyira vissza csavarozni, hogy tartsa a hőelem vezetékét, fél óráig melegíteni a gépet és csapolni. Hozzávetőleg ez adja a legpontosabb mérést.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
hifis50
csendes tag
válasz Peti...(16v) #100513 üzenetére
A napi rutinban nem komplikáltabb a használata, mint bármely más gépé. A darálási finomságot és a hőfokot kell az adott kávéhoz belőni, és utána már nincs bonyodalom. A rugóerő (vagyis a max nyomás) és a kávéadag belövés (tehát hogy melyik horonyba akasztom a kart) csak az elején játszik, ezeken már nem változtattam régóta.
-
Tomi_Sci
őstag
válasz gyuri860213 #100526 üzenetére
Én a sz.zs. által írtakhoz hasonlóan mértem, felsőszűrő tartó lyukba dugott tokozatlan K hőelem, flexibilis műszerész karral odatartva. így kb. 4 fok esés volt nálam a PID által mérthez képest.
Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/tomi_sci/index.html
-
Peti...(16v)
tag
válasz hifis50 #100528 üzenetére
Lehet, hogy csak így leírva tűnik macerásabbnak egy hagyományos karos vagy pumpás gépnél. Nem a kar beakasztásától vagy a rugóerő beállításától ijedtem meg, hanem a visszaöblítés vagy a túlnyomás eleresztése tűnt komplikáltnak.
Ettől függetlenül nagyon tetszik, és irigyellek, hogy egy ilyen gép dísziti a konyhádat -
Kávé Kálmán
tag
válasz Peti...(16v) #100530 üzenetére
Befulladt shotnál egyszerűbb a túlnyomást egy pöttyet lelazított szűrőtartóval elengedni... De totálisan befullasztani, szerintem alapvetően nem a barista vagy a gép gazdija fogja, azaz rendszeres, rutinos használat mellett erre ritkán kell sor kerüljön. Az a fél év, amit nálunk töltött, az nekem is elég volt ahhoz, hogy fajó legyen a hiánya. Bár kétségtelen, hogy nyáron már ritkábban kapcsoltam be, olyan durván fűtötte az üzemet az a 3-fejes rém.
[ Szerkesztve ]
-
gyuri860213
tag
válasz sz.zs. #100527 üzenetére
Nem gondolnám hogy 20 foknyi eltérés van a Te leírásodhoz képest. Akkor lenne ekkora hőveszteség ha tök hideg lenne a kar és a csésze is, de minden 100 fokos volt, és a víz "útja" a felsőszűrőtől a csészéig 5cm. Még ha nem is ad fél fokos pontossággal visszajelzést az én módszerem akkor sem reális a 20 foknyi eltérés.
-
SoundON
tag
Kis érdekesség...
hétvégén cuppingoltunk egyet drága feleségemmel
BWT bestprotect + alu, réz, króm(nikkel), ezüst
Mindkettőnknél ugyan az a sorrend jött ki:
sima, ezüst, alu, réz, króm (nikkel)A réz és a króm(nikkel) pusztító volt nem is értettem hogy az alu beelőzte ezeket
Más vízzel, másnak biztosan más eredmény jönne ki...
Fura víz ez a Bestprotect de én sínen vagyok amióta ezt használomÚjra megerősített hogy maradok ezüst.
-
hifis50
csendes tag
A cikkel kapcsolatban meg kell említenem, hogy Verti1 is besegített. Nem ezen a fórumon történt, de annyi a sztori, hogy a La Marzocco a kezelési kézikönyvében egy metszetrajzot is közzétesz a fejről. Ez önmagában is érdekes, de az, hogy direkt el is rontja, az méginkább. A dugattyú alsó és fölső helyzete van zavarosan összemosva a képen. Hogy ezt miért csinálta, fogalmam sincs, mert ha nem akarja, hogy kiderüljön, hogyan működik, ne rakja be a rajzot. De ha berakja, legalább legyen konzekvens. (Itt van alkatrész, ami felső helyzetben van, van ami alul, ezért zavaros.) Szóval nekem nem esett le ebből, hogy kerül a víz a dugattyú alá, ezt Verti fejtette meg.
-
WarLock07222
tag
válasz gyuri860213 #100534 üzenetére
Igaz, nem normális mértékegységek vannak a videóban feltűntetve, de ha visszaszámolod, akkor előmelegített pohárban 74 fok körül volt, néküle 67 fok volt a nedű, és 98 fokra van állítva PID, ami valószínűleg már egy offsetelt érték és a kifolyó víznek a hőmérsékletéhez van kalibrálva. Nekem mondjuk a Silvia-n a szokásos helyen a bojlernek a hőmérsékletét 101-104 fok között szoktam állítgatni. Szóval van ott bőven 20 fok.
https://www.youtube.com/watch?v=e-2Ilg0-kjA
Egyéb: Impresso-s filter pörkölésekkel van valakinek tapasztalata? Én most próbálok egy Kolumbia full washed-ot, de a korábban próbált kávékhoz képest egészen pengeélen volt az iható tartomány a szemcseméretet illetően. Vagy nekem volt szerencsém eddig mindig a korábbi kávékkal, hogy sikerült belőni szinte elsőre
[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz Parci #100540 üzenetére
...az a kemény hogy azóta 4x is megcsináltam (már egyedül) és a simát meg az ezüstöt mindig kiszedtem hogy a legjobb, a krómozottat (nikkelezettet) is ami a legrosszabb, szörnyű kesernye, de a réz, alu, rozsdamenteseknél már nagyon árnyaltan fos, közepesen szúrós elektromos érzés, ott akadt eltérés
-
mamboo
tag
Szeretnénk 50.000ft-ig olyan kávégépet venni, ami nem kapszulás és lehetőleg darálós presszógép
Miket nézzünk? -
gyuri860213
tag
válasz WarLock07222 #100538 üzenetére
Hát nem tudom, fura mindenesetre. A silvia belső fűtőszálas eleve, így a kettőt összehasonlítani sem lehet teljesen.
De itt egy hsz., itt a kifolyó víz 92c.
https://prohardver.hu/tema/kave_topic/hsz_81245-81245.html -
weinmaker
őstag
Amúgy a flair mivel jobb, mint egy caravel? Vagy csak most ez a divat? Én még mindig pavoniban gondolkodom, az nekem volt, és bitang jó kávékat húztam vele. Caravel és Flair nem volt.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
kzoltann
aktív tag
Megjött örlöbejaratni 6x250g csomag starbucks blond blend.
Egy feliratot felejtettem el elolvasni rendelés elott "Ground"