Hirdetés
-
AMD Radeon undervolt/overclock
lo Minden egy hideg, téli estén kezdődött, mikor rájöttem, hogy már kicsit kevés az RTX2060...
-
Letartóztatták a bitcoin-Jézust
it Amerikai adókerülés vádjával, Spanyolországban tartóztatták le a bitcoin-Jézusként ismert Roger Vert.
-
iPaden is vége az App Store monopóliumának
ma Ősztől lehet alternatív alkalmazásboltból telepíteni az EU tagállamaiban.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
RBJ
addikt
Úgy látom még mindig finomitanom kell. 5 ön van a graef két vékony alátéttel.
Az a baj, hogy mikor a szelep kinyit a karban hirtelen megindul. Lehet kiiktatom majd a kicsikét.[ Szerkesztve ]
Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
vendingo
veterán
Lenne pár kérdésem:
-Lehet hülyének néztek, de melyik a dupla és melyik a szimpla szűrő?
Az egyiknek sima az alja sok lyukkal, a másiknak kúpos kevés lyukkal.-Hogyan kell tisztítani a gépet?
Vettem vakszűrőt meg tisztítószert hozzá.
Mennyi időnként célszerű tisztítani?-A vízkőtelenítést mennyi időnként célszerű elvégezni, és hogyan?
-Miért van az, hogy a csepptálca aljába mindig áll a kávé?
-Miért rágja a család a fülem, hogy kelljek fel korábban és főzzek nekik kávét?
Eddig mindig főztek maguknak filterest, de most egyre jobban hanyagolják...Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
HÁZIGAZDA
válasz tariattila #4703 üzenetére
hú, ez nekem sincs meg, visszakeresek...
ja de, emlékszem már, meg is lett[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz vendingo #4705 üzenetére
citromsavazásra/vízkőtlenítésre keress vissza itt a topikban, volt már.
a vakszűrős téma meg: beraksz egy kávéskanál tersonet port a vakszűrőbe, jó határozottan felrakod a kart a gépre. csapolsz 10-15 mp-ig, majd leállítod 15 mp-ig, majd csapolsz megint stb. ezt megcsinálod mondjuk hatszor. utána leveszed a kart, kiöblíted a vakszűrőt, majd visszateszed, és megint végigjátszod ugyanezt, de immáron vegyszer nélkül.
a végén csapolj egy kicsit csak simán vakszűrő nélkül is, törölgesd el a felsőszűrő körül ronggyal és kész. ha a kar már nagyon zsíros a kávétól, akkor arra is folyathatod ezt a vizes tersonetet az első fázisban.
én kéthetente csinálom kb., néha még ritkábban, mert lusta vagyok.
és mindezt persze csak olyan gépnél kell, ahol van háromjáratú szelep, de a tiéd ugye ilyen.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
adpeter
tag
Végre 7 vége! Van idő a kávéra. Két átlagos szimpla után gondoltam,kipróbálom most már a mikroperforált kétcsészés szűrőt amit vettem az expoliban. Gondoltam lesz ami lesz amit húzok majd megy flat whiteba már úgyis rég ittam tejes kávét abban jó lesz. Az ibiben maradt Kapucziner Costa Ricához hozzáöntöttem a maradék Etiop Y-t. Elsőre befulladt,a gaggia duplánál használt finomsággal. Két egész tekerés vissza,picit talán a mennyiség is kevesebb..... picit vastagabb és gyors lefolyás 18-20mp/55ml naná,hogy olyan lett amit nem volt szÍvem tejjel összebarmolni. Ebéd után rápróbálok lassabb lefolyással is.
Még jó,hogy bírom a kávét nagyobb menyiségben is!
Jó 7végét mindenkinek!"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
adpeter
tag
válasz vendingo #4710 üzenetére
Az egycsészés szűrő értelemszerűen a kisebb. Azért az szemre is ki lehet szúrni. Tehát a kétcsészés szűrőbe több őrlemény fér. Ha van mérleged mérd le! Ha nincs vegyél egy grammpontos mérleget,segítségedre lesz a továbbiakban is!
A kétcsészés szűrő perforált felülete(alja) sokkal nagyobb.Azt hogy érted,hogy mindíg áll a kávé a csepptálcában? Kávés víz vagy őrlemény is van benne?
Ha háromjáratú a géped akkor természetes,hogy áll benne a kávés víz mert oda engedi a szelep a rendszerben maradt vizet,nyomást.
Csapolás végén mikor lekapcsolod a gépet,így a kávépogácsa tetejéről is elszívja a vizet,ezért száraz (általában) a zaccpogácsa. Onnan felszív valamennyi zaccot is. Magad is fogod látni ha leveszed majd a felső szűrőt tisztításhoz. Ezért érdemes sűrűbben tisztítószer nélkül is visszaöblíteni,hogy a zsírosodás mellett a szilárd szennyeződés is kikerüljön a rendszerből.[ Szerkesztve ]
"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
HÁZIGAZDA
válasz vendingo #4712 üzenetére
oda enged a háromjáratú, 10 bar nyomás van a bojler és a szűrőd között, amikor leállítod a csapolást, ekkor azonnal kinyit a másnesszelep és kiengedi ott a vizet. ez a víz a pogidról távozik (azért is kell aztán tersonetezni, mert nem víz az, hanem kávéolaj/zsír/víz). tök normális, hogy barnásra színezi a vizet. sőt, zaccot is fogsz majd látni benne, a legapróbb szemek átférnek a felsőszűrőn és a túlnyomás miatt simán keresztül mennek ott.
magyarán: minden oké. az is oké, hogy a pogidon marad víz, jóval több van annál ott a rendszerben, jut ide is, oda is. nálam is.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
zolnagy
őstag
Kapucziner Pacamara 1 hét pihi után dupla ristrettonak csapolva kis cukorral eszméletlen finom. Az ízeket nem tudom leírni, de olyan kiegyensúlyozott volt. QM-el az első felfűtés után kis fejöblítés, ami azt jelenti, hogy magas hőn volt csapolva. Megpróbálom alacsonybb hőmérsékleten is, úgy mit hoz.
-
adpeter
tag
válasz vendingo #4712 üzenetére
Akkor szokott vizes maradni általában,ha nincs teletéve a szűrő.Magyarul ha a tömörített kávépogi nem ér fel a felső szűrőig. Gaggiánál szerintem szerencsésebb annyi őrleménnyel dolgozni,hogy kicsit feszüljön a kar mikor felrakod. Én mindíg így szoktam,ilyenkor száraz a zaccpogácsa is.
"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
RBJ
addikt
Na megint szopat a greaef.
5 fokozaton durva volt, így levettem 4 re azon meg nem képes darálni.Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
HÁZIGAZDA
válasz zolnagy #4715 üzenetére
nálam már ott tartunk, hogy ha totál befullasztósan csapolom (kb. 10 mp-ig nem is jön semmi), akkor lesz egy ugyan túlextrahált, sűrű, olajos valami, de finom. édes-savanyú. normál lefolyásokkal inkább csak simán savanyú. nehéz elkapnom jól.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
vendingo
veterán
Egyre jobban érzem, hogy jobban jártam az ascasoval.
Ebbe csak beleöntöm a szemest, alul meg gond nélkül kiköpi a kívánt méretben.
Még nem bírtam megakasztani, simán darál lisztesre is.Néha hiányzik a fokozatosság, ősök filteresébe is jó lenne friss daráltat tenni, de sok macera lenne oda vissza állítgatni.
Rome espressora valakinek valami tippje?
Tegnap fullasztósan csináltam, alig bírt kicsöpögni a szűrőből, über finom lett.
Reggel állítottam a darálás finomságán, úgy folyt le, ahogy a nagykönyvben megvan írva, de fele olyan jó se lett mint tegnap a fullasztós.
Csináltam ma egy gyors lefolyásost, az meg elég vacak lett.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
jolti
senior tag
A Gb-n, ha felfűtési szakasz után, csapolás előtt, kb. 2-3 mp.-re bekapcsolom a szivattyút, úgy hogy a kar nincs fent és kifújatok egy csomó gőzt ( meg egy pici vizet ), hogy a kávé ne égjen meg a gőztől, meg ellenőrzés és úgymond tisztítás céljából, hogy minden oké-e, azt jól teszem?
-
lagoon79
tag
Jelentem Oscart elvittek! Ahogy lattam, jo helyre kerul!
-
RBJ
addikt
Na elszaladtam Pellinit venni a Metro ban. Alig bírom megállni, hogy felbontsam.
Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
zolnagy
őstag
A QM-el is inkább ristrettonak csapolom, de úgy mindig jó volt a gyári duplaszűrőbe. Az utángyártott szimplába viszont nem jön össze Mondjuk valahogy más kávéval se akar igazán sikerülni a szimplába. Lehet, a gyári jó csak hozzá.
Figyelem gyári QM szimpla szűrőt keresek megvételre!
-
zolnagy
őstag
válasz vendingo #4732 üzenetére
Akkor no problem. Az enyémet is át lehetne fokozat nélkülire alakítani (Nemox Lux), mert állítólag belül ua, mint az Iberital, de én nem akartam, mert néha darálok brikkához durvábbat is.
Nálunk csak én kávézom. Feleségemnek is ízlik, de Ő sajnos elég érzékeny a koffeinre, ezért nem iszik (már egy szimpla felétől elég rosszul tudott lenni) -
RBJ
addikt
Ma főztem biztos vagy 6-8 kávét annyi vendég volt ma.
Graef tulajok. Ha mondjuk nálam 5 durva, 4 sen befullad, ha beteszek egy alátétet nem fog finomodni a fokozatok közti különbség csak eltolódik a skálázás.
Jól tippelem?Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
jolti
senior tag
Fogalmam sincs. Nekem 5 és 7-8 között váltakozik kávénként az espresso finomsag. Ha egyszer egyeset akarok főzni, akkor meg átreccsintem 10 vagy 11-re és mehet a móka.
Idáig nem bántam meg, hogy ezt vettem, nem az ascasot.
Próbáld ki, hogy finomodik-e. Már én is gondoltam rá, de idáig maximalisan elégedett vagyok vele, így aztán minek b@szogassam azt ami jól működik...[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
érdemes azért mindenkinek megkóstolnia ezeket az akciós pelliniket nagybevásárlás előtt, nálam a break rosso például abszolút az ihatatlan kategóriában van
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
bbuffy
senior tag
Én nem iszom, de sokan kedvelik.
Viszont ma végre egész nap izzott a gép. Olyan Javamixeket húztam hogy megkönnyeztem. Ez az MK IV. ha jól számolom, megint irdatlan krémesre sikeredett.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest