- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- TCL LCD és LED TV-k
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Apple asztali gépek
- Házimozi belépő szinten
- Milyen monitort vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Honda567 #94900 üzenetére
Ezek nem polarizált kondik, nem elekrolitikus elven működnek. Utóbbival nagyobb kapacitásokat lehet elérni, kisebb méretben, azért használják elsősorban.
Ezek meg egyszerű tekercselt fóliakapacitások. Alufólia és szigetelőréteg feltekerve, létezik metál-papír és egyebek, nem részletezem. Jelen esetben szükséges a megfelelő terhelhetőség is (áram, disszipáció), azért is nagyobb a fizikai méret, a nem túl nagy kapacitás mellett.
Ha polarizált lenne, hogyan, honnan kötnél rá + / - vezetéket?
[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
addikt
válasz baly81 #94882 üzenetére
egy komoly DAW-t miért kéne megvenni? ahogy felettem is írták, Audacity: free software, crossplatform és ingyenes. mondjuk ha használod egy adományt azért ne sajnálj a projekttől
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
törölt tag
Sziasztok.
Az alábbi UPS akkut tölteném egy XL4015 StepDown modullal.
12V/7Ah
Standby use: 13.5-13.8V
Cycle use: 14.4-15.0V
Initial current: Less than 1.95AAz volna a kérdésem, hogy:
- használhatom-e UPS akku töltésre?
- mehet-e a töltés 13.5V/1.7A-el?
- kell-e a körbe valami fogyasztó vagy direktben köthetem az XL4015-öt?
- mi van ilyenkor a végén lévő csepptöltéssel?Youtube: [link]
[ Szerkesztve ]
-
Dr V
őstag
Sziasztok!
Olyan 3.5-ös jack kábelre lenne szükségem, ami hangszóró jelet osztja ketté. Kocsimba menne az egyik fele, a másik laptopba, mint mikrofon bemenet.
Hang késleltetés méréshez kell, loopback-et így tudnám megoldani.
Kicsi az esély rá, de hol találko ilyen kábelt v hogy tudnék ilyet csinálni?The bass and the tweeters make the speakers go to war!
-
Reggie0
félisten
Szerintem mediarakban is talalsz eloszo kabelt, de itt van egy: [link] Ha beirod, gugliba, hogy 3.5 jack elosztó, akkor talalsz mindenfelet.
A hangszoro jelet remelem ugy erted, hogy az autoban levo erositon levo jack bemenet. Ha szo szerint a hangszorora meno vezeteken levo jelet szeretned bekotni valahova, akkor azt csillapitani kell, mert ezek a jack bemenetek vonali jelszintre vannak meretezve. A laptop lehet kezeli a vonali jelszintet, de a mikrofon bemenet elofordulhat, hogy csak mikrofon jelszintet kezel, ami sokkal alacsonyabb. Ezt azert ellenorizd, mielott szetegeted. A laptop kezikonyveben/adatlapjaban nezd meg, hogy ahhoz a bemenethez line-in-t irnak-e, vagy csak mikrofont.[ Szerkesztve ]
-
Dr V
őstag
-
tordaitibi
veterán
válasz #78522999 #94905 üzenetére
Használhatod.
13,8V
Semmi nem kell.
Automatikus, 13,8voltra töltődött akku esetén mivel nem megy feljebb, beáll az akku önkisülésére a töltőáram, ez 10mA nagyságrendbe lesz. Így hagyhatod 10 évig, minden riasztó és készenléti tápegység így működik.
Ha UPS módba használod, én ilyenkor teszek egy pár amperes schottkyt a kimenetre és 14,0 voltra állítom a kimenetet.
Nem kötelező de hasznos, először is semmit nem terhel vissza így,még a kimeneti feszültségosztó se,
másodszor a 4015 FB lábára se jut semmi. -
törölt tag
válasz tordaitibi #94912 üzenetére
Reggie0, tordaitibi:
A dióda jó ötlet.
Most nincs elöttem, de úgy tudom az XL4015 bemenete sem védett fordított polaritás ellen, szóval ha már dióda ... -
törölt tag
válasz #78522999 #94913 üzenetére
Eloszedtem egy par honapja felretett UPS akkut, de nagyon alacsony feszultseget merek rajta.
Ezek ugyebar szaraz akkuk olyan ertelemben, hogy a folyadek nem szabadon, hanem atitatott retegek kozott van.
Ha jol tudom, a szleng erre a zseles akkumulator nevet hasznalja, bar igazi zsele itt ugye nincs.Viszont van egy gyanum, hogy valamennyi viz eltavozhatott belole, mert a cellak gumi kupakjai nagyon konnyen lejottek es szerintem az a "szivacsos" anyag benne elegge szaraznak tunik.
Gondolom a savas resz ilyenkor nagyobb koncentracioban az aljan lehet, mivel az nem tud kiparologni.Mondjuk en is elkovettem a bakit, hogy valamelyest a szobahomersekletnel melegebb helyen taroltam.
Ha par csepp ioncserelt vizet cseppentek a cellakba probabol, azzal nagy bakit nem kovetek el igaz?
Sokat mondjuk nem varok tole, de mielott kidobom, terhelve a kornyezetet, talan meger egy probat.Probaltam fotozni a belso reszt, de a makro lencse es led tavolsaga a telefonon kicsit nehezitette.
(Hogy miert nem a makro lencse melle teszik a "vaku"-t?)Amugy van helyette masik, jo allapotu, kizarolag egy utolso menteskent gondolok a desztvizes muveletre. Egy mikrokontrollert es egy 5V vizpumpat a novenyeimnek meg ellethatna esetleg arammal a telken aramszunet eseten.
(Nem, nem cannabis ultetvenyem van )[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz #78522999 #94914 üzenetére
Zselés akkuk ma már nem nagyon vannak, ha létezik is állítólag, de most már az AGM elterjedt (absorbent glass mat), azaz átitatott üveggyapot.
Túltöltéstől ki tud száradni, vagy belső átvezetés hatására is kimelegíti magából a vizet, de akkor már hiába nedvesíted vissza, a zárlat nem szűnik meg.
-
törölt tag
válasz Dr. Szilikát #94916 üzenetére
Nem tudom miért száradhatott ki, lehet tényleg valami elektromos/vegyi dolog.
De az is lehet, hogy nem tett jót neki a fűtőtest melletti pár hónap. Elfelejtettem, hogy abban a dobozban van, amit oda tettem. Lehet én szúrtam el, bár már nem volt új az akku.
Mindegy, egy próbát adok neki. Aztán, ha nagyon nem tartja magát akkor nincs mese, elválnak útjaink.Aryes: Értem, de nem feltétlenül. A tükrös fotómasinámhoz például van a makro lencse köré makro körvaku. Ami gyakorlatilag pár led a lencse körül, diffúzor mögé rejtve.
(csak minta, nem pont ilyen)
A lényeg, hogy ~2-5cm távolságból fotózva a telefonon, az optikától 4cm-re lévő led nem bevilágít (derít), hanem pont árnyékot vet. Ezért hoztam fel, hogy csak elhelyezés kérdése lenne. Mert így csak árt sajnos. -
tordaitibi
veterán
válasz #78522999 #94914 üzenetére
Mutasd az adatlapját vegy legalább az oldalán a matricát.
Flooded-->mezei elárasztott cella, olyan mint az autóakkuk csak nagyon jól zár a dugója, ezen rajta szokott lenni hogy szigorúan tilos fejreállítani.
AGM-->Absorber Glass Mat, övegszövetbe felitatott elektrolit
GEL--> egy zselés anygba felitatott elektrolit.
Ezek bármilyen helyzetben használhatóak. -
törölt tag
válasz tordaitibi #94918 üzenetére
Igenis!
Erről vagyon szó: [link] (DJW12-7.0E)
AGMMost éppen kis desztvíz rátöltés után 12V-al töltöm, lassan kezd emelkedni a töltőáram ahogy nézem.
Egyelőre ahogy a videókon láttam, a sapkák le vannak véve (névleges töltöttségig érdemes elméletileg levenni)
Szerintem érdemes jól szellőző helyiségben csinálni, mert azért jöhetnek itt savas gázok is. A videókon simán, zárt pincékben csinálták, de én nem kockáztatok.De újra kijelentem, ettől nem várok csodát, inkább afféle kísérlet.
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz #78522999 #94919 üzenetére
AGM vagyis ebből nem tud elpárologni az elektrolit egy radiátor mellett.
Próbálkozhatsz vele de szerintem csekély esély
Ha sokat, pár hetet állt lemerülve akkor visszafordíthatatlanul szulfátos belül.
Lehet magához tér de a kapacitása az eredetinek 25-30%-a lesz csak.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz tordaitibi #94920 üzenetére
Igen, szerintem sem várható nagy eredmény már.
Bőven állt 3-4 hónapot lemerülve.
Amúgy valahol olvastam, hogy elméletileg van valami módszer a szulfátosodás feloldására is. Anno mintha kerestem volna ilyen töltőt/eszközt, de úgy emlékszem elég magas árakat láttam.
Most nem is opció és annyira nem is foglalkozom a témával csak megemlítettem.Még a 30% kapacitás is jó lehet, ha tartani tudja valamennyire magát.
Mint említettem egy mikrokontroller üzemelne róla folyamatosan és talajnedvesség figyelő szenzor. Illetve alkalmanként beindítva egy mini 5V/max.200mA vizpumpát.
Még inverter sem lenne rajta. Egyszerűen egy 5V/2A step down lesz csak mögötte.Mindegy, kísérletnek jó lesz. Nyilván ha nem megy akkor valami olcsó aksit veszek a feladatra. Erre a legegyszerűbb is jó talán.
Annyi feladata lenne amúgy, ha elmegy az áram akkor is működjön a mikrokontroller+szenzor és amikor kiszárad a növény földje legyen annyi ereje, hogy pumpáljon egy kis vizet a földjébe. Teljesen hobbi projekt, semmi komoly.
Erre talán még lehet használni, mielőtt a hulladékudvarba viszem.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Reggie0 #94922 üzenetére
Aha, köszi. Ez így valóban korrekt az akku elé.
Viszont nagyon úgy fest, hogy ezt az akkut most elengedem, mert egy éjszaka után is erősen beesik a saját belső ellenállás hatására a feszültség csak úgy magában is, amint leveszem töltésről.
Talán egy szulfátmentesítés segítene valamit (tervben is van egy saját, 555 idözítős építése), de az nem ezzel lesz.Ezt szépen lezárom és elviszem egy hulladékudvarba.
Mivel projecthez szükségem lesz azért akkura és leginkább teljes töltésen áll, ezért maradnék az AGM vonalon a Li-Ion helyett.
Valahol nézek egy olcsó akkut és majd arra építem a következőket.Köszönet mindenkinek az instrukciókért. Egy próbát megért.
-
tordaitibi
veterán
Kezdőnek sokkal jobban ajánlom a PB kémiát.
Nem kell cellafelügyelet, balanszer, bms.
Nem kell házilag kötözgetni a pakkot, nem mindenkinek van ponhegesztője, teljesen kezdőnek meg egyáltalán nem ajánlom a cellák forrasztgatását, én is 45 év rutin után tudom 2 másodperc alatt megcsinálni.
Erre megoldás a forrfüles cella vásárlása.
Elég egy PB akku, egy 13,8V CC töltő és kész az UPS.
Alulmerítésvédelem ehhez is ajánlott.
Indulásnak a PB-t ajánlanám. -
laed
tag
válasz #78522999 #94905 üzenetére
A kérdésedet Te magad megválaszoltad, csak kéne tudni értelmezni az akkun lévő feliratokat:
"Standby use: 13.5-13.8V
Cycle use: 14.4-15.0V
Initial current: Less than 1.95A"Standby az a csepptöltés, ahogyan azt a többiek is leírták.
A ciklikus a töltöd/kisütöd/töltöd/kisütöd/stb... használat.
És az utolsó sor azt jelenti, hogy max. annyival lehet tölteni az akkut. -
rednifegnar
senior tag
multkor emlitettem itt egy muszert, par db cerkaelemmel megy (van kulso tapcsatija is), de a lenyeg hogy mikor be van kapcsolva (elemrol) akkor eleg jol hallhato sipolo-vinnyogo hangja van.
mi adhatja ezt a hangot? belul van 4 db fazek(?) vasmag (kb 7-8mm atmerosok). az egyik oda van gunyazva valami gumiragasztoval.
erdemes esetleg a tobbit is hasonloan megtamadni? eseteleg melegtakonnyal (az van itthon)?
nagyon nehez szetszedni a cuccot, plane ugy valahogy megtaplalni, ezert nem igazan tudtam meghallgatozni honnan johetA camera does not make art, the artist makes art.
-
User_2
tag
válasz rednifegnar #94928 üzenetére
coil whine
keress rá youtube-n, hátha arra gondolsz.
úgy értem olyan -e a hangja mint a videókon. -
rednifegnar
senior tag
válasz User_2 #94929 üzenetére
na csak nem birtam ki, szetszedtem (nagyon szopo osszerakni), 1 tekercs az ami zizeg, csavarhuzos modszerrel vegighallgatoztam oket.
elvileg 10uH, a tetejere 100M H18 van irva. talaltam egy kapcsirajz reszletet es azon 10uH van ha jol latom, de azt hogy mi az a H18 nem derul ki.A camera does not make art, the artist makes art.
-
nagyúr
válasz tordaitibi #94925 üzenetére
nem mindenkinek van ponhegesztője
Nekem egy hegesztett cellám sincs, műanyag akkutartóval használom őket, lehet 4-es, 6-os tartót is kapni (talán nagyobbat is).
-
TheProb
veterán
Sziasztok!
Régebben tárgyaltuk már itt, hogy van egy dashcam-em, aminek a hw kit-je gyárilag csak 11,4V-nál "old le", ami már 1x kinyírta az akksimat... Akkor javaslatotokra egy 1V-os (BY399) diódával megpimpeltem a cuccot, hogy 12,4-él vágjon le. Na ez kiderült, hogy meg már túl sok és nettó azonnal lekapcsol a kamera. Szóval most valahol egy arany középútat akarnék. Szerintem 11,9-12V lehetne az ideális tartomány, így gondoltam 0,5V-os diódára kicserélem a mostanit. Viszont 2 Boltban is jártam, mindkét helyen másik diódát sóztak rám, míg ismerősöm egy harmadikat ajánlott. Kíváncsi lennék a ti véleményetekre/javaslatotokra.
Amit a három javaslat alapján vettem:
-1N4005
-1N4007
-1N5822Az első kettőt nem értem utólag, mert egyik 1, másik 1,1V-os dióda. Ismerősöm ajánlotta az 1N5822-t, az papíron ~0,5-öt kéne levegyen.
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
Reggie0
félisten
-
t72killer
titán
Kihalt két minőségi, de öregecske ATX tápom, gondoltam kimérem a konnektort: 247V. Okozhatta ez a bajt?
Az atx lyukacskák sajna sírnak, 12V-ot egyáltalán nem találtam a bekapcs pin-rövidzáras módszerrel. A venti felpörög, 3.3V is van, de 12 helyett valami 8.5V
[ Szerkesztve ]
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
t72killer
titán
válasz Dr. Szilikát #94936 üzenetére
. Valahol nagyon mélyen van elásva egy félholt winyóm, felrakom rá.
Szerk: rosszul néztem, az egyik hozza a könyv szerinti feszkókat
[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
válasz Dr. Szilikát #94936 üzenetére
Mennie kell, de gyorsabban oregedik.
-
t72killer
titán
Azt ma reggel cseréltem, vadiúj Duracell ment bele . A tartaéktápot sikerült beüzemenli, végülis azt mértem rosszul, másodjára nekifogva már a 2. táp feszkói rendben voltak és viszi is a konfit. Az első (egy Super Flower platina 1200!) sajna nem élte túl.
-
Krissz80
senior tag
válasz razorbenke92 #94891 üzenetére
Háát végül vettem egy ilyet.
A bemenetekre csak bekötöttem a fűnyíró vezérlőjét, lehet hiba volt, mert egy pillanatra volt egy induló hangja, de el is csuklott.
Azóta semmi, a panelon az LM317M viszont forrósodik nagyon amint feszt kap.Mit ronthattam el?
Gyenge lenne a motorhoz?
Vagy túl gyorsan akarta megpörgetni és ezért szállt el?
Elvileg van benne túláram védelem, és nem volt semmilyen szaga. -
őstag
válasz Krissz80 #94941 üzenetére
Szia!
Hogyan történt pontosan a bekötés?
A motor 3 fázisa gondolom egyértelmű volt.
GND - VCC nem elrontható, 18V-os fűnyírónál nem adhattál túlfeszültséget.A VR-re kell menni a vezérlő jelnek, ami max 5V lehet. Nem lehet, hogy ide a régi vezérlőből valami végfokot kötöttél, és többet kapott 5V-nál?
Ha igen, akkor valami zárlatba ment, és az LM317 azért melegszik?A ZF nem tudom, hogy lebeg, vagy valamerre le van húzva. Az adatlapból nem derül ki, de ha nincs semerre elhúzva, és lebegve maradt, akkor az is tud bajt okozni, mert a zaj miatt folyton ugrálni fog az állapota.
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
Krissz80
senior tag
válasz razorbenke92 #94942 üzenetére
A kapcsoló sztem passzív, két vezeték, a +5 és a vr (ábrán sárga) -re kötöttem.
Elsőre a Z/f lebegett, akkor indításkor próbált indulni egy pillanatra.
Utána z/f -et lehúztam a földre, de már semmi nem történt látszólag.
Próbáljam még estleg a +5-re?
-
őstag
válasz Krissz80 #94944 üzenetére
Elvileg mindent jól csináltál. Az 5V a VR-re kapcsolva max sebességet próbál kicsavarni, lehet, hogy az sok a motornak.
A ZF-et megpróbálhatod átrakni az 5V-ra, hátha úgy jó lesz.
De a melegedő LM317 kérdéses. Alapvetően az a dolga, hogy melegedjen, hiszen disszipatív feszstab IC, az 5V és a 18V közti különbséget elfűti. De ha nagyon melegszik, az nem egészséges. A vezérlésnek pár mA-el be kéne érnie, ami még 13V dropout esetén is csak pár mW.
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
Krissz80
senior tag
válasz razorbenke92 #94945 üzenetére
Találtam egy lehetséges zárlatot, a föld és az egyik fázis összeért.
Azt javítottam, így most nem melegszik sz LM317, és valami kattogás jön a motor felől, olyan mint a kapcsoló hangjy, de ha lehúzom, egyértelműen halkabb.
Átraktam a ZF-et 5V-ra is és ugyanaz, próbáltam kézzel is rásegíteni, de nem ment. -
őstag
válasz Krissz80 #94946 üzenetére
Rendben, jó úton vagyunk.
A kezedre vigyázz! (Bár gondolom a pengét levetted).
Azt tudom elképzelni, hogy a max sebesség annyira gyorsan lépteti a fázisokat, hogy nem talál kommutációt a motor. Esetleg a VR-re próbálj valamilyen ellenállásosztóval (vagy potméterrel ha van az mégjobb lenne) kisebb feszültséget tenni.
Ez ugyebár egy sensorless vezérlő, ami azt jelenti, hogy a fázisok léptetése nincs szinkronban a motor fázisainak pozíciójával. Ilyen esetben a fordulatot úgy lehet felállítani, hogy alacsony fordulattal kezdesz, ahol egyszer csak a kommutáció elkapja a motort, és elkezdi forgatni. A kézzel rásegítés is egy mód, de ha nem tudod nagyon közel tenni a szinkronfordulathoz kézzel, akkor nem biztos, hogy elkapja.
Az "elkapás" attól függ, hogy mechanikailag mennyire tehetetlen a hajtás. Ha a kommutáció éppen az álló motor pozíciójával fázishelyes, akkor a mágneses mezőnek elég erősnek kell lennie, hogy a következő lépésre váltásig megmozdítsa a motort és átlendítse a következő fázisba. Ezt a végleges fordulatot egyébként úgy kell majd belőnöd, hogy ha a fű kicsit megfogja motort, akkor is tudjon léptetni még, és ne essen ki a fázisból a motor.
Nem tudom mennyire általános célú ez a vezérlő, de a max sebesség - amire most az 5V-al kéred - akár sokszorosa is lehet a fűnyíró fordulatának.Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
Krissz80
senior tag
válasz razorbenke92 #94947 üzenetére
Köszi!
Akkor be kellene állítanom egy potival és utána azt betenni a kapcsoló elé.
Milyen poti a jó ehhez vajon, lineáris vagy logaritmikus? -
őstag
-
Krissz80
senior tag
válasz razorbenke92 #94949 üzenetére
Ok
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Battlefield 4
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Ford topik
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- TCL LCD és LED TV-k
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Kutya topik
- További aktív témák...
- Legion 5 15ARH7 15.6" FHD IPS Ryzen 5 6600H RTX 3050Ti 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- ÁR ALATThinkPad Thunderbolt 3 Dock (40AC) úttörő, 13 portos dokkoló megoldás akár ingyenes szállítás
- Dell Precision 5550 - CORE I7-10850H 2.70 GHZ/32GBb/2TB SSD/
- Gigabyte Core i7 Gamer PC: i7-9700 / RTX 3060 Ti / 1Tb SSD / 16Gb Ram
- 7320 2-in-1 27% 13" FHD+ IPS érintő i7-1180G7 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest