- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- SSD kibeszélő
- OLED TV topic
- Milyen TV-t vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Apple asztali gépek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Intel GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zodo
nagyúr
válasz ViZion #95949 üzenetére
és Aryes
Van légkondi csak a nappaliban, hálóba nem igen jut át a hatása ahol ágy előtt alszik a kutya. Neki gondoltam csak egy kis hidegebb szellőt juttatni.
Jég zselé van a melóból, gondoltam egy próbát megér ha már kb. minden kéznél van csak az elektronikai részével nem vagyok tisztában.de köszönöm!
-
nagyúr
Erre a célra akkor is inkább egy padlóventilátort javaslok, ami a nappaliból segít a hideg levegőnek elindulni a nappali irányába. A többit a fizika megoldja!
Nálunk ugyanez van, nappaliban légkondi, a hálókban meg lehet főni, ha nem figyelünk. Ezt elkerülendő nap közben minden ajtót nyitva hagyok, a fizika meg segít abban, hogy a légkondi hideg levegője terül az egész lakásban, így a padló/ágy magasságában azért megoldható a hűvös. -
4D4M
aktív tag
Van esetleg tudomása valakinek olyan eszközről, ami 24V DC bemenetből egy akár fix ~1sec, akár állítható időtartamú potenciálmentes kontakt "impulzust" ad?
Táp lehetne 230V AC vagy max 24V DC is.
(tehát a bemenet 1sec-on túli bekapcsolása ellenére is bontja kimenetet)[ Szerkesztve ]
...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
4D4M
aktív tag
válasz totya694 #95955 üzenetére
Köszönöm szépen. Valami készebbre gondoltam első körben, de ha nem lesz más, akkor talán ezt is össze tudom kalapálni.
#95957 Dr. Szilikát:
Igen, relé lesz a folyamat végén, csak nem akartam elmulasztani a lehetőségét, hogy készen is van valami céleszköz már relével együtt....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
őstag
A relét nem szeretik manapság használni mert az egy elektromechanikai alkatrész és ha az időt mint egy fontos tényezőt veszünk alapul akkor elég lomha alkatrészek.Elég csak végig gondolni a behúzási mechanizmus folyamatát(megkapja tekercs a feszültséget,mágnesességet hoz létre amely erőhatást gyakorol a relé fegyverzetére amely egy rugó ellen erejében dolgozik majd behúz és létrejön a kontaktusok közti zárt kapcsolat)....
Üdv:Attila
-
Dr. Szilikát
őstag
Az megoldható, akár egy tranzisztorral is, de itt van például egy fantáziadús "relay delay" kifejezésre való keresés:
https://www.google.com/images?q=relay+delay+circuit
-
őstag
Lehet, hogy félreértettem a feladatot, de ha kész eszközt keresel - akár kicsit drágábban is, de mókolás nélkül - akkor [Többfunkciós időrelé] DI vagy DE módban.
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
őstag
válasz batyuska100 #95969 üzenetére
Az egy 6MHz-es kristály lesz.
Szerintem a tokozás is jó lesz.Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
batyuska100
senior tag
válasz razorbenke92 #95970 üzenetére
Köszi, ezeknél csak a frekvencia a fontos, vagy van valami más érték is amit érdemes figyelembe venni?
-
ViZion
félisten
...fentebb azt írtad, h ventit építenél, nem?
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
őstag
válasz batyuska100 #95971 üzenetére
Van egy pár dolog, mint üzemi hőmérséklet, frekvencia stabilitás, kapacitás tartomány stb.
De szerintem az az óracsoport semmi űrtechnika, nyugodtan beleteheted a legáltalánosabbat amit lehet kapni, biztos a gyártó is így járt el.Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
nagyúr
válasz tordaitibi #95978 üzenetére
Csináld meg ugyanezt a trükköt panelházban. 😏
-
ViZion
félisten
Orosz "erkélymedence" videót linkelhetnék...
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
ViZion
félisten
erre írtam, h a jégakkus szobaventillátor semmit nem ért a 3,5x4m szobában. Normálisabb PC venti 3000Ft-től, nagy cfm-el még több is ... vagy olcsóbb, de zajos.
50 cfm kellene legalább, mert 12V alatt erősen csökkent a cfm, nem lineáris.
Nem lesz olcsó, nem lesz hatékony, de legalább az időd is elbaccod vele.
asztali ventik 25W körül vannak, terved 6-8 W és akku töltés, jég készítés. Olcsó, de keveset bíró ventivezérlők is vannak párezerért, jobbak 5k felett. Ezekkel kalkulálj.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
zodo
nagyúr
válasz ViZion #95986 üzenetére
és tordaitibi
Ajaj lehet nem írtam konkrétan de nem akarom a teljes szobát lehűteni csak a "kutya körül" fuvallatot képezni mint mikor ők oda fekszenek ahol éreznek némi légmozgást.
Mint írtam van itthon akku, ventik, vezérlő, jégzselé és hungarocell a dobozoláshoz.
Scythe Kaze Slip 19.53 dB / 19.40 CFM = 32 m³/h / DC12 V / 0.08 A (800 rpm)
másik..
Thermaltake TT-1225 19.5 dB / 41 CFM / DC12 V / 0.30 A (1000 rpm)
Vezérlő egy ilyen: netes képSzerk: Akkukhoz sem ragaszkódom, lehet telefon töltő is ha megfelel valamelyik típus.
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
Oké.
A vezérlő teljesen jó, mennyi egy ilyen, van rajta egy poti meg egy npn tranyó
Fekete-sárga, levágod a Molex csatit, fekete-12V sárga +12V,
a fekete-piros drótos csatikba meg a venti.
A 12 volt DC-t mindegy honnan veszed, akku, dugasztáp, Paks, termoelem, hörcsögkerék-generátor
Ha van 8-9V dugasztápod, a venti 3/4 fordulaton fog menni, 6-7 voltról meg félfordulaton, akkor kihagyhatod a szabályzót is. hacsak a kutyus nem tanulja meg hogy ha melegebb van, feltekeri a potit -
zodo
nagyúr
válasz tordaitibi #95989 üzenetére
Köszönöm, szétnézek milyen tápokat találok itthon.
-
zodo
nagyúr
válasz tordaitibi #95989 üzenetére
Régi telefon töltők...Output:
5V - 350mA
5V - 550mA
5.1V - 450mA
5.2V - 400mAEzek is jók lehetnek?
-
zodo
nagyúr
válasz Barret001 #95992 üzenetére
Értem, köszi csak arra gondoltam mikor a 12V pc ventit 5-7-12V-ra kötik "szabályzás" gyanánt.
Szerk:
Egyik venti 12V 0.08A ez talán nincs 1W másik 12V 0.30A már 3.6W ha minden igaz.
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
12 voltos ventinek 5V nagyon kevés. 5 voltról nem mindig indul el, ha mégis, itt nagyon kevés a levegőszállítása.
7-8V kéne szerintem. Vagy 12V, beépíted a szabályzót, beállítasz egy neked és a kutyusnak megfelelő fordulatot. Leméred itt mennyi a V és ilyen fix táppal helyettesíted.
5 voltos dugasztápból nem tudsz 7-8-10 voltot csinálni.
Vagyis dehogynem de véleményem szerint nem fogod szétszedni és meghekkelni az opto+TL431 visszacsatoló és referencia kört.
Vagy belenyúlni más módon. -
zodo
nagyúr
válasz tordaitibi #95995 üzenetére
Nem is szeretnék 800-1000 fordulatszámot csak 2-400 is elegendő lenne egy kis légmozgatásra.
Szétszedni buherálni, biztos nem fogom.Van még egy amolyan téglatáp mint a laptopokhoz 12V 6A de talán ez meg kicsit túlzás lenne.
-
ViZion
félisten
... azt a fordulatot nem fogod elérni boost nélkül. Nekem van igazi régimódi Scythe vezérlő, az tudja ezt. 12V-on indít, utána leszabályoz. Mert az, hogy a venti forog 3,5-4,5 V-on még nem jelenti azt, h azon el is indul. Építsd meg és jelents. 400 rpm-el a kutyinak az orrát bele kell tolnia, h érezze a luftot.
Amúgy a kutyák kerülik a huzatot, nem hülyék, csak kutyik. Hideg padló többet ér, nálunk se a klíma alá fekszik, csak a folyosón, nyugiban. Máshová vinni a fekhelyt az nem opció?Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
demars
addikt
Sziasztok.
Van nálam egy hibás akku töltő. 12-24V 24/16A
Giant GZL-30
Egy szaki megnézte és megállapította, hogy a trafó zárlatos.
Itthon rámértem a kis tudásommal, a primer oldalon mértem a tekercsek között 0 ohmot.
Sehol sem találtam ilyen trafót.
Ez dupla primeres, (remélem jól írom). A min max kapcsolóval lehet váltani, hogy melyik primerre adja a feszt.
A szekunder 2x12V
HE fórumon találtam némi infót, ha ez segít valakinek.
Kérdésem: ha nem találunk pont ilyen trafót, az megoldható a "sima" egy primeres, 2x12V -os trafót beépítek? Nyilván ekkor csak egy erősség lenne.
Köszönöm!Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
zodo
nagyúr
válasz ViZion #95997 üzenetére
Igazad van, sejtettem is régről.
Szóval a 5V - 550mA (régi Nokia töltő) csak megmozdítja a 12V 0.08A Scythe ventit.
Ha kézzel rásegítek, működik de nagyon alacsony fordulaton."Máshová vinni a fekhelyt az nem opció?"
Klíma a nagyszobába van, este 99%-ban nem is használjuk.
Napközben kint van a kutya az előszobában ahova kijut a hideg levegőből.
Este velünk alszik a hálóban, különben panel lakás nem sok légmozgással hiába a nyitott ablak. Idős kutya. Bárhova is tenném a fekhelyet ugyanazon hőmérsékleten lenne.
Kibírja csak gondoltam ha tudok segítek neki egy kis szellővel persze nem közvetlen ráirányítva. Lehet nem is értékelné és arrébb feküdne.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Legion 5 15ARH7 15.6" FHD IPS Ryzen 5 6600H RTX 3050Ti 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- ÁR ALATThinkPad Thunderbolt 3 Dock (40AC) úttörő, 13 portos dokkoló megoldás akár ingyenes szállítás
- Dell Precision 5550 - CORE I7-10850H 2.70 GHZ/32GBb/2TB SSD/
- Gigabyte Core i7 Gamer PC: i7-9700 / RTX 3060 Ti / 1Tb SSD / 16Gb Ram
- 7320 2-in-1 27% 13" FHD+ IPS érintő i7-1180G7 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest