Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz #68216320 #82615 üzenetére

    Az nem "tápfeszcsökkentő" funkció, ami egy drain-ellenállás vagy kollektor-ellenállás, hanem az erősítőfokozat szerves része, amin az erősített feszültség létrejön. A Drain-ellenálláson eső nyugalmi feszültségnek van jelentősége (munkaponti feszültség), mert a kivezérelhetőséget befolyásolja.

    Amikor van egy ellenállás, utána szűrőelkó GND-re, az már tápcsökkentő, illetve tápszűrőként is alkalmazzák.

    Itt a tápmegoldásnál áramgenerátorként kötnek be egy JFET-et, ami a soros LED-eken küld át stabil áramot, melyek még tovább stabilizálják a feszültséget, a nyitófeszültségek összegére beállva.

    Az erősítés csökkentése a fokozat saját zaját is csökkenti, ami elvileg nem hátrányos ilyenkor, bár lehet éppen kísérletezni a zaj (vagyis a kimenet) leosztásával is, azután meglátod, mi ad optimális megoldást.

    De ez nem ugyanaz, mint amikor van egy előerősítő, fix erősítéssel, fix zajjal a kimenetén, amit utána részben leosztunk és inkább több jelet igyekszünk adni a bemenetére, így kompenzálva.

    Ebben az esetben a fejfeszültség fix, az előfokozat saját zaját viszont az erősítés mértéke is befolyásolja, ezért kicsit trükkösebb.

Új hozzászólás Aktív témák