- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tordaitibi
veterán
válasz csabyka666 #83400 üzenetére
-
Teasüti
nagyúr
Üdv!
Volna egy villamos kérdésem, nem tudom elfére-e itt.
Családi házban óracserekor nem vettük észre, hogy 16A-es biztosítékokra cserélték az addigi 25A-eseket. Különböző okokból nem lehetséges a csere, illetve indokolatlanul drága lenne a modernizálás, hogy megfeleljen az aktuális előírásoknak. Ki kéne tenni a mérőórát a telek elejébe, stb.
A jelenlegi 16A viszont nagyon-nagyon kicsike egy családi házba, rendszeresen levágja minden ha egyszerre kapcsol több fogyasztó. Ez még a legnagyobb odafigyelés mellett is komoly kényelmetlenség ha az ember sütne-főzne, de közben megy a multimédia, esetleg valaki szeretne melegvizet is vételezni közben, stb.Szóval lehetséges megkerülni a problémát puffereléssel?
Létezik olyan megoldás, ami a napenergiához hasonlóan akkumulál valamennyi energiát és le tudná adni azt a főbizti túlterhelése esetén? Amolyan terheléselosztásos felállásban.[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Teasüti #83402 üzenetére
Az én szerény véleményem, mindenféle komolyabb átgondolás nélkül,hogy ez legalább olyan bonyodalom lenne, mint a szabványosítás.
A hálózati feszültségre napelem szerűen nem köthetsz betáplálást a szolgáltató (és szabványosítás, ad-vesz óra, stb) nélkül.
Izolált hálózatot csinálhatsz - kvázi szünetmentesek a nagyobb fogyasztók elé, de a kW tartományban az is borsos beruházás.
Én azt csinálnám, hogy
A) A nagyfogyasztókat kiszervezném egy gyors 16A-es kismegszakítóra. A többi érzékeny multimédia eszközt pedig egy másikra. Valószínűleg amikor lecsattansz, nem azon a párszáz watton vérzik el a rendszer, amit a TV, router, stb. hozzáad. Így ha levernek a nagyfogyasztók, legalább mindenmás marad.
B) Beruháznék néhány fogyasztásmérős okos megszakítóra, és betenném a nagyfogyasztók elé. Majd érzékenységi sorrendben felállítanék egy lekapcsolási prioritást fogyasztás alapján a fázisokon.
Pl.: Ha a fözőlap egy fázison van a bojlerrel, akkor amint szalad a teljesítmény a főzőlapnál, lekapcsol a bojler addig. Elvileg ha elég gyors, meg tudod előzni a B karakterisztikás megszakítót (nálam olyat rakott a szolgáltató)
C) Szünetmentes a szórakoztató elektronika mögé.[ Szerkesztve ]
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
tordaitibi
veterán
Ugyanabba a cipőbe jársz mint én.
Nemrég kihívtam az elműsöket mert terhelve 176voltra esett a házba a feszültség.
Kijöttek, oszlopon megszüntették a laza kötést, és ha már kinnt voltak, megkértem hogy cseréljék ki a bejövő 25 amperes kismegszakítót mertelég rendesen el van fáradva, minden szirszarra leold. Sőt kértem hogyha lehet, 32 anperest tegyenek, annyi jár hálózatbővítési hozzájárulás nélkül egy fogyasztási helyen.
Semmi akadálya, bejöttek, majd lehevadt a segítőkész mosoly az arcukról.
1927-ben épült sárházba lakok, a tetőbevezető és a lejövő szerelvények kb. 60 évesek és egy hasonló korú fa mérőszekrénybe érkeznek amit én megpróbáltam többször is állagmegóvni, eléggé sikertelenül. Mivel az ajtaját hiába cseréltem le, a többihez és az alaplaphoz csak plombabontás után tudnék hozzáférni azt meg nem akartam.
A villanyszerelők 7 másodperc alatt felmértek mindent és a 25A kismegszkítót ímmelámmal kicserélték egy új 25-ösre de azt mondták ide a 16 is sok lenne, a szerelvények állapota miatt.
Rákérdeztem szabványos mérőhely kialakításra, eléggé horror összeg úgyhogy maradt minden a régibe.
Annyit profitáltam hogy a nagyflexem nem veri le azonnal a kismegszakítót.
Namost miért írtam ezt le.
Amíg villanybojlerek voltak, én is állandóan nyomkodtam az automatát. Átálltam gázbojlerre, viszont lett egy villanysütő és egy 3kW Delimano átfolyós mosogató csaptelep (a konyhába nincs melegvíz, csak hideg).
Ez a kettő együtt már éppen határeset és ha mellé véletlenül bármit elindítok már veri is le a 25-öst is. Van a barkácsolós szobámba egy kiegészítő 1,5kW hősugárzó is hidegebb napokra.
Csináltam egy olyat ha megy a villanysütő akkor a csaptelep tiltva van, és észbe tarjuk hogy sütéskor nem flexelünk és nem mikrózunk (egy 28 éves, hibátlan, hatalmas, 1,32kW mikróm van, egy fél disznó belefér), a mikró magába indulásnál olyat ránt a hálózaton hogy bevillannak az izzók.
A védelmi intézkedések ellenére ellenére ritkán ugyan de simán leverem a 25A automatát is.
Neked a 16 amperese nem tudom mit lehetne, az tényleg semmire nem jó. Csak kizárni lehetne a nagyfogyasztókat, keresztreteszelni, amíg az egyik megy, a másik tiltva van.
Nem komfortos de sajnos más megoldást nem tudok.
Mégegy amit nem tudtam kihámozni az írásodból. 1 vagy 3 fázisod van?
Ha 3 akkor sima ügy, szét kell osztani a nagyfogyasztókat. Ha 1 akkor nem sokat lehet kezdeni a helyzettel. -
veterán
Ennyi információból elég nehéz kihámozni a lényeget.
Mennyi amperre szól a szerződésetek az áramszolgáltatóval? A régi 16 amperre, a bővített, de még ingyenes 32 A-re, vagy már fizettetek a bővítésért?
Egy, vagy több fázis jön be a házba? Abból, hogy biztosítéKOK-at írtál, arra tippelek, hogy több fázis is be van vezetve.
Ha mondjuk 2 fázis jön be, akkor 2x16 amper az pont az ingyenes 32 amperes határ, tehát jogos, hogy lecserélték, ha nem fizettél korábban hálózatbővítési hozzájárulást.
Óracserekor az áramszolgáltató emberei hajlamosak megkövetelni a szabványos(hoz közeli) óraszekrényt, ha nem olyan van, hanem egy ósdi deszkadoboz, akkor előfordulhat, hogy a 25-ös kismegszakítókat kiszedik és kisebbeket raknak be.
Azt sem írtad, hogy ezek a kismegszakítók az órával együtt vannak szerelve, vagy az óra után vannak. Ha az óra után vannak, akkor egy villanyszerelő le tudja cserélni 20 (ha nagyon bátor vagy, akkor 25) amperes kismegszakítókra.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
PROTRON
addikt
válasz tordaitibi #83405 üzenetére
Húúú te amikor vendégeskedtem nálatok miért nem mesélted el ezt a dolgot?
Amúgy minden villanyszerelő átveri az embert amikor azt mondja hogy "ingyenes 32A-re bővítés". Olyan hogy ingyenes nincs, ilyenkor is van egy egyszeri kezelési költség, de nem kötelező szerződést módosítani. Ez a kezelési költség jelenleg bruttó 13,5k huf körüli.
Tény hogy nem amperenként 4k+áfa, de azért nem ingyenes. Másfél évembe telt a cégnél lévő villanyszerelők fejébe verni hogy a 13,5k huf, az a laikus átlagembereknek nem egyenlő az ingyenes kifejezéssel, még akkor sem ha nem vetekszik egy szabványosítás 200-400k közötti összegével.Donki Hóte
Köszi hogy elkezdted firtatni a dolgokat, mert voltaképp csak a lényegről nem kaptunk információt. Egyszerűbb lenne ilyenkor levideózni a meglévő állapotot.
Egyébként sok helyen van 6-os alu betápláló vezeték, arra tették a 25A-es kismegszakítót ELMŰ-sök régebben.
Ahogy régebben az is előferdült, hogy a kisebb, 4-es vezetéket egy kis nokiás dobozért cserébe bekamuzta 6-osnak a szerelő hogy 25-öst rakhasson, "mert folyton leveri az a szart oldjuk már meg okosba"...
Aztán így 20 év elteltével szemet szúr és borul a bili.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Teasüti
nagyúr
válasz tordaitibi #83405 üzenetére
Igen, egy az egyben ez a helyzet. Régi fa mérődoboz beépítve a falba, bent a házban. Annó ezt így kellett és nincs is vele baj, de kitalálták, hogy nem jó az úgy, ki kell vinni. Olyan fél misiben állna meg a kivitelezés sacc kb. Amíg ez nincs, addig nem adnak nagyobb biztit. Tiszta bürökratikus terror és diktatúra ami itt megy. Fél misiből már ott lenne majdnem a napelem is, akár vmi adhoc izolált hálózaton. Ezért érdekelne, hogy nem létezik vmi kommersz eszköz, ami két betáp között tud váltani vagy terheléselosztani? Nem is kellene sok, egy-két KW-os inverterrel ha meg lehetne toldani a hálózatit, annyi elég is lenne.
UPS van otthon, pont ezért, hogy legalább az elektronika ne sérüljön. De ezzel még nincs megoldva semmi és sajnos az UPS-ek ilyet nem tudnak, hogy táp+akku terheléselosztva.
Szóval ilyen nem létezik, hogy redundáns betáp és <16A az egyik ágról majd a maradék a másikról?Donki Hóte
Egy fázis van csak. Van egy főmegszakító, meg utána még négy másik amire szét van dobálva a ház. Mindegyik 16A-es max. Van úgy, hogy az egyik almegszakítót vágja le, amin a kút és bojlerek vannak, van úgy, hogy a fő bizti megy le, ha indul a konyhában az átfolyó vizmelegító, sütő, mosogató, mikró, stb.Az utólsóra nem tudok pontos választ adni. Az óra (deszka)dobozában vannak a megszakítók is, szerintem le vannak plombálva. Technikailag ugye két külön eszköz, de ha hozzányúlok jön a bünti gondolom.
PROTRON
Semmit nem tudok a villanyszerelésről, de ez normális amúgy ami odahaza Magyarországon megy, hogy piszlicsáré áramokat szolgáltatnak csak? Ezt aligha nevezném szolgáltatásnak. Még a 32A se sok egyáltalán egy családi házban.[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz Teasüti #83408 üzenetére
Az "utolsó" amire nem tudsz pontos választ adni, azt is megválaszoltad, tehát hogy 1 fázis és hogy utána van egy "kiselosztód" benne a 4 db megszakítóval, amiket ugyan lehet cserélni villanyszerelő által, de ahogy írod attól még a szűk keresztmetszet előtte van.
Azonban fentebb úgy írtad hogy:
"16A-es biztosítékokra cserélték az addigi 25A-eseket"
Ez a megfogalmazás a többes szám miatt azt feltételezte hogy az óráig több fázis érkezik be.
De ezekszerint az EON-osok a hatáskörüket túllépve a Te saját kismegszakítóidat is lecserélték 25-ről 16-osokra, hogy megvédjék az életedet?
No nem szép dolog tőlük, de sajna érthető.
Haveromnál is az előző villanyszerelők gyöngye 1 db 25A kismegszakítóba beledugott 4 db elmenő áramkört, mondván összességében kiadják a terhelést. Csak nem fogta fel agyilag, hogy attól még ha az egyik elmenő áramkör önmagában túlterhelődik, az az 1 db a 4 -ből simán leolvadhat, mivel hogy nem az adott vezeték terhelhetőségre méretezte a kismegszakítót.
Ja és nem csak 1 megszakítóról van szó, ahelyett hogy kicserélte volna a 8 modulos műanyag elosztót 24 modulosra és szétosztotta volna 10-16A-osok között, inkább 4 db 25-ösre rakott összesen 15 elmenő fázis vezetéket.Ezek szerint ott vidéken nálatok inkább megelőznék az EON alvállalkozók a családi ház tüzeket, mint hogy utólag kelljen oltani.
De a kis kitérő után:
Az EON adna Neked több energiát is, tehát nem az "odahaza mi megy már hogy piszlicsáré áramokat szolgáltatnak csak" dolog van, hanem az általad vázolt rendszer nem biztonságos.
Persze vannak olyan területek ahol tényleg el van maradva a közcélú távvezeték fejlesztés, de nem erről írsz, hanem hogy nem teljesülnek Nálad a feltételek az akár 3x32 vagy még több áramhoz.
Az 1x32A arra vonatkozik, hogy addig csak 13,5k kezelési költség, afelett amperenként 4k+áfa a bővítés költsége, mert valamiből ki kell fizetni a távvezeték hálózat fejlesztését, ha már a rohadt rezsidémon miatt nem tudják beleépíteni a napi fogyasztásba.Tehát a kérdésed arra vonatkozott, hogy kéne neked egy olyan inverter + akku kombó, ami el tud tárolni 1 napra elegendő villamos energiát, amit éjszaka amikor nem használod feltöltesz a normál hálózatról, míg napközben teljesítmény monitorozással figyeled a hálózatot, hogy mikor kell beavatkozni és átkapcsolni egyes nagyfogyasztókat az inverterre.
Remélem érezted a bekezdésemen hogy ez alsó hangon 200k-500k huf még bontott alkatrészekből is, cserébe az aksi cserék és az egyes speckó eszközök bonyolultsága miatti szakképzettségi igény szintén drágító tényezők hosszú távon.
Múltkor láttam boltban akciósan használt 5kVA-es beépített aksival rendelkező "szünetmentest", kb 15 perc áthidalást biztosít 3kW terhelés esetén, cserébe mivel szünetmentes nem köthetsz rá akármít, viszont legalább 275k nettóba kerül.
Amihez még hozzájön az átkapcsoló automatika, amit ha teljesítménymonitorozással akarsz az még valahol 150-200k.Persze én nem számolok azzal hogy legolcsóbb kínai cuccokkal magad forrasztod össze.
[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
veterán
Az a baj, hogy az áramszolgáltató hálózatszerelői alapvetően nem nyúlnak egy meglévő betáp rendszerhez, vagyis, ha nálad a régi klasszikus 4 mm-es aluvezetéken jön be az áram a külső hálózatból a házba, akkor nem fogják a betáp kábeleket vastagabbra cserélni, hanem a vékony kábelhez igazítják a megszakítókat.
Ennek régen is voltak gazdasági okai, ma viszont, amikor az áramszolgáltatók az áram árának korlátozása miatt veszteségesen üzemelnek, a túlélésük egyik lehetősége az, hogy a fogyasztók által használt áramot korlátozzák. Azt mondod, hogy piszlicsáré áramot adnak, de azt legalább piszlicsáré áron adják. Hidd el nekem, hogy ha rendes piaci áron adnák az áramot, akkor neked eszedbe sem jutna 16 ampernél többet fogyasztani
Mivel egyszer eljön az igazság pillanata és majd ki kell fizetni az áram valós árát, ezért a helyedben nem inverterben gondolkodnék, hanem rendbe rakatnám a ház elektromos rendszerét és a most elég nagy támogatással beszerezhető napelemes rendszert telepíteném.
[ Szerkesztve ]
-
pjen
félisten
válasz Donki Hóte #83410 üzenetére
Most is kifizeted, csak nem villany és gáz számlának hívják, hanem útdíjnak, súlyadónak és egyebeknek. Ingyen nincs semmi. Ami felháborító az egészben, hogy az úszó medencét a milliomos ugyanazon a rezsicsökkentett áron fűti és világítja, mint te a minimál béredből.
-
Teasüti
nagyúr
válasz Donki Hóte #83410 üzenetére
Köszönöm a magyarázatot PROTRON-nak, ez lett volna a következő kérdésem, hogy tudtommal az óráig minden a szolgáltatóé. Szóval mi a francért van nekem - feltételezhetően - régi alu vezetékem? A ház fel lett újítva, mindenhol (modern) szabványos vezetékezés van az óra után már.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Teasüti #83412 üzenetére
Azért van alu vezetéked az óra előtt, mert az utcában lévő vezeték is alumíniumból van. Arra pedig réz vezetéket rákötni műszakilag eléggé macerás.
Arra a kérdésedre pedig, hogy az utcában mi a francért van alumínium vezetékrendszer, az a válasz, hogy légvezeték esetében az alumíniumnak (szinte) semmi hátránya sincs a réz vezetékkel szemben, csak éppen sokkal olcsóbb és Gazsiék a szomszéd faluból nem jönnek át ellopni
-
csabyka666
veterán
válasz tordaitibi #83401 üzenetére
Nem mondod, hogy emiatt állnak le? Csomó tápom volt, ami teszterrel csak megmozdította a ventit, akkor az emiatt lehetett?!
Bár úgy rémlik alaplapra csatlakoztatva is ennyit csinált...akkor viszont inkább tápegység hiba, mert az alaplap saját maga intézi a sense és a +3,3V ágat.
A mostani helyzet más, mert a táp elindul a régi lappal, csak a lap újraindulgat, illetve le se lehet állítani power gomb hosszú nyomásával.Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
őstag
Ezért érdekelne, hogy nem létezik vmi kommersz eszköz, ami két betáp között tud váltani vagy terheléselosztani?
Hibrid inverter a neve.
Nem vagyok benne biztos, hogy Banggoodról vennék ilyesmit de hozzávetőlegesen:
[5.5kW - 240.000 HUF]
[2.4kW - 125.000 HUF]Úgy néz ki, hogy adsz neki AC betápot, esetleg napelemet. Illetve adsz neki egy megfelelő akkupakkot. Majd a preferenciát beállítod akkura. Ilyenkor ha van töltés az akkukban, akkor azokról megy az inverter. Ha nincs, akkor szolgáltatói hálózatról megy.
Ehhez mérten egy megfelelő akku változó árú. Kicsomagolós céleszköz (random google keresés alapján)
[5kWh - 1.200.000 HUF]
Ha akkukból építed fel
[5kWh - 720.000 HUF] + felügyelet, balancer, stb.
Legolcsóbb esetben 18650-es cellákból kb. 70.000 HUF/kWhÉs mindezt még meg is kell csinálnia valakinek.
Aztán pedig jön az is, hogy az akkuk kapacitása romlik, élettartamuk véges, tehát a költség oroszlánrészét igénybevételtől függően 1-3-5 évente meg kell ismételni.
Végeredményben - a korábbi felületes becslésemet jobban átgondolva - tényleg olcsóbb, ha szabványosítasz.
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
HeZ_
csendes újonc
válasz PROTRON #83409 üzenetére
Le a kalappal a türelmed, a szakértelmed előtt és az egyszerű, laikusoknak is érthető + megfontolandó tanácsaidért!!!!!
Teasüti + tordaitibi => megköszönhetitek védőangyalaitoknak és PROTRON-nak, hogy próbálják megmenteni a házatokat a tűztől meg a ti és családotok életét saját magatok hülyeségeitől.
Tessék komolyan venni az erősáramú elektromos szabályokat, különben háznélküliek és/vagy hullák lesztek - vagy még rosszabb = leégett házú rokkant félcsalád, irgum-burgum!
Remélem keményebb szavaim megértitek, ha nem ment át PROTON finomabb fogalmazása. -
PROTRON
addikt
válasz Teasüti #83412 üzenetére
Kiegészítve a kolléga írását:
Az óráig minden a szolgáltató szabályozása alá esik, de az a Te leágazásod ami az oszlopról a házadhoz megy, annak a fenntartási-fejlesztési költsége Téged terhel, mivel Te tudod mire akarod használni. A szolgáltató tulajdonjoga a közcélú hálózatig tart, magyarán az utcai villanypóznáig.
Nem fari ha a pár db nagy fogyasztó miatt mindenki egységesen fizessen a nagy keresztmetszetért. Az hogy megvan egy alap 16A-es bekötés, azzal már a minimálisat anno teljesítették az átkosban, ez se lett volna kötelező.
A villamosenergia szolgáltatáshoz való hozzáférés EU-s alapjog, de ettől még nem ingyenes, mivel eltérőek az igények, az egyenlő bánásmód miatt egységesen mindenki fizesse ki a saját igényeinek megfelelő leágazás kiépítését.
Ahogyan ha valahol a közcélú hálózat nem bírja el a 16A feletti igényt, ott bizony 1 ember miatt nem lehet mindenki máson behajtani az összeget. Majd ha elegendően akarják, megépítik.#83416 HEZ_
Köszi a dicséretet, de ez ennél bonyolultabb.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
rednifegnar
senior tag
válasz PROTRON #83417 üzenetére
nekunk egy kicsi nehany lakasos tarsashazunk van. most lett az egesz utcai bekotes atepitve, eddig egy masik utca iranyabol jott a delej, egy olyan foldkabelen amit az elmu se talalt meg a sajat terkepein. kb 2 evente legett valami valahol (nyilvan tel kozepen). most az egesz at lett epitve uj bekotes, aszfaltbontas, teljes belso csere uj dobozok, biztik, stb. jo sokba kerult volna a haznak, de meg kellett lepni.
viszont van ezekre palyazati lehetoseg, figyelni kell, nalunk is az egyik lako nezte es eszrevette, palyaztunk ra. sikerult is, gyakorlatilag a legnagyobb resze nekunk ingyen volt, igy se volt olcso de mar egesz barati. teny hogy 2 evig eltartott de most rendben van.A camera does not make art, the artist makes art.
-
Nihed555
lelkes újonc
helo van nekem egy samsung s760 fényképezöm és forditva raktam bele az elemet pár percig és azóta a fényképezö nem akar müködni,a motor nem elég gyorsan forgatja be a lencsét és alapbol zoomolt álaptoba láthato a kép ennyi a gond,ha megprobálom álitani a távolságot egyböl kikapcsol a gép és pityog,10-15 ujra inditás után megjavul a gép magátol,és utána várok fél napot és megint nem jó,probáltam új elemel,formázás is volt meg alapbeálitásra álitás is.
-
draco31
veterán
Hello!
Kaptam egy hibás 50W-os LED refit. Maga a LED az jó, az elektronika halott, de azt meg nem lehet javítani, a műanyag háza telibe van öntve valami cuccal. Ez volna benne. Hol keressek bele helyettesítőt?ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\
-
tordaitibi
veterán
-
daninet
veterán
Sziasztok!
Van egy szerelőszekrényem, elején nagyobbacska világítós billenő kapcsolók. Kibeleztem és felhasználtam egy projekthez, most 12V cuccok vannak benne. Ekkora méretben világítós 12V kapcsolók nincsenek (kerestem) így szeretném megtartani az eredetiket. Ha le is cserélném kisebb 12V világítós kapcsolókra a szekrény eleje már szét van darabolva, szóval ideális lenne megtartani őket. Viszont ugye ha 12V-ot kapcsolok vele nem világítanak. Most az egyetlen ötletem, hogy veszek olyan reléket amik 230vac tekerccsel működnek, és a kapcsoló a relét kapcsolja. Ez kicsit pazarlós, 2000ft körül vannak az ilyen relék és kellene belőle vagy 5. Szóval ha van bármi egyéb tippetek/kapcsolási rajzotok amit összedobhatok itthon ne tartsátok magatokban.
A B opció, hogy nem fognak világítani, ez ingyen van és legrosszabb esetben ez lesz, de gondoltam futok még egy kört.[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
draco31
veterán
válasz tordaitibi #83422 üzenetére
Vagy nem dobja ki a kereső, vagy komolyan csak ez lenne az országban?
ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz draco31 #83425 üzenetére
50 W / 1,5 A = 33 V névleges feszültség, ahol a driver az áramot stabilizálja és a feszültség némileg változó, a LED nyitófeszültsége függvényében, amit a hőfok is befolyásol. Ezért van hozzá egy 24-36 V tartományban rugalmasan szabályozni képes driver.
A homályos képen egy 100 W / 1,5 A driver szerepel, ami 66 V névleges feszültségű LED konfigurációhoz való, illetve annak is van egy szabályzási tartománya, de ilyen lényeges infót a kép nem mutat, csak sejteni lehet (36-65?).
Ha véletlenül a 33 V körüli tartományba nem esik bele (esetedben 30-36 V elvárás lenne), akkor gond lehet. Meg a szokásos gondok, amikor valaki ráakasztja az új drivert, mert azt hitte, hogy jó a LED, mert még világítani is látta esetleg, csak nem az üzemi áramon. De az üzemi áramon már kiakad (megszakad) és végül kiderül, hogy mégis a LED volt hibás. Nyilván így távolról semmi nem biztos, de nem árt felkészülni ilyen meglepetésekre, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy a LED-hibák sokkal gyakoribbak és még átverősek is tudnak lenni.
Szerk: illetve most látom, annyira a fotót néztem, hogy elterelte a figyelmem a címsorról, ahol 50 W-ot ír, eszerint a kép nem is odavaló.
#83423 daninet
Nem egyértelmű, mi hány voltos? 230 V-os a lámpa, de DC 12 V áramkört kezelnek a kapcsolók?
[ Szerkesztve ]
-
draco31
veterán
válasz Dr. Szilikát #83426 üzenetére
32V 500mA táppal tudtam tesztelni, valami HP nyomtató tápja volt, világított vele. Innen gondolom, hogy a LED az jó.
ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\
-
veterán
válasz daninet #83423 üzenetére
Ezzel a világítós visszajelzésű kapcsolós problémával 1-2 éve én is szembesültem. Budapesten végigjártam vagy 10 elektromos boltot, de mindenhol széttárták a karjukat, hogy nem létezik olyan kapcsoló, amilyet én keresek.
Hát, itthon nem is létezik, de szerencsére Kínában mindent (is!) gyártanak, szóval ott kapható.
Innen rendeltem végül világítós nyomógombos kapcsolót, itt létezik 230 V-os és 12 V-os verzió is, meg van arretáló, meg nem arretáló kivitel, bekötéstől függően nyitott, vagy zárt állapotban világít benne a választható színű LED
Ha nem nyomógombos, hanem billenőkapcsolós világítós kivitel kell, akkor van olyan is, szintén kapható 230 és 12 V-os kivitelben is, többféle színű LED-el.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz draco31 #83427 üzenetére
Az mondjuk már egy jó jel, noha még így is lehetne átverős. Alábbi görbe valószínűleg nem fedi le pontosan, tiednél lehet, hogy kevesebb feszültség is elegendő 1,5 A áram létrejöttéhez. De az elméletet jól mutatja, hogy miről szól ez, szintén sorosan 10 chipes COB LED konfigurációt mutat (10 x 3,3 V névleges).
Ráadsz 32 V-ot és létrejön mondjuk 100 mA, azaz így nem tesztelted az üzemi áramon, ami ennek 15-szöröse. TV-szervizben gyakran látunk olyat, ami töredék áramon még jó, normál áramon még csak fel se villan, abban a pillanatban már szakadásként viselkedik.
Esetedben nem akarom ezt túlmisztifikálni, ott már nagyobb az esély, hogy tényleg jó a LED. Csak mérget nem vennék rá, ahogy mondani szokás.
-
tordaitibi
veterán
válasz Donki Hóte #83429 üzenetére
Nekem nemreg kellett egy olyan ilavitos kapcsolo 12 voltra mint ami a kavefozokbe van, mezei billeno, 2 aramkoros.
Szetpattintottam, a piros bura is siman szetszedheto es a 230-as glimm helyere ment egy feher led es egy 820 ohmos ellenallas.
Azota is mukodik egy 12 voltos berendezesbe.
Vasarnap volt, semmi bolt nyitva. Led volt itthon, ellenallas is, kb. 10-15 perc alatt atalakitottam. -
tordaitibi
veterán
Kaptam egy levagott madzagos usb3 hubot es eletre keltenem, van egy anya hianyos 40 centis usb3 madzagom, pont jo lesz.
A nyakra fel van szitazva minden, a nagysebessegu oldalon viszont csak Rx es Tx. Nincs meg melyik az Rx- Rx+, Tx- Tx+.
Lekaptam a vezerlo IC adatlapjat a kiskinaiaktol, meg is van minden de elakadtam.
Az ic adatlapon nem Rx+- meg Tx+- van feltuntetve hanem
Rxp, Rxn, Txp, Txn.
Valaki segitene ezt ertelmezni?
Paraszti esszel a p az a positive, az n meg a negative...?
Rx+ = Rxp
Rx- = Rxn
Tx+ = Txp
Tx- = Txn
?? Jol gondolom?[ Szerkesztve ]
-
jackbacsi87
senior tag
Sziasztok!
Multimétert keresek hobbi célra. Aneng AN8008-ot elég sok helyen ajánlották, ez az egyik kiszemelt. A másik az ANENG M118A amiről jóval kevesebb infót találtam. Van esetleg valakinek tapasztalata vele? Megéri a majd dupla árat az AN8008?
Előre is köszi! -
fatpingvin
addikt
válasz jackbacsi87 #83433 üzenetére
hobbi célra eddig oké, de mit akarsz vele mérni? és milyen pontosságra van szükséged?
[ Szerkesztve ]
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz fatpingvin #83434 üzenetére
AN8002 például van nekem, aminek nincs négyszögjelet adó kimenete, de van hőfokmérője, amit időnként ki is tudtam használni, míg a jelkimenetre soha nem lett volna szükség.
Kijelző felbontása ennél 6000, amaz 9999 ha jól látom, a gyakorlati életben ennek már nem sok jelentősége van. A régi multimétereknél volt 1999 túlcsordulási érték, azokkal is lehetett dolgozni.
Ezek az újak már gyárilag méréshatáronként, szoftveresen kalibrált, EEPROM-ban tárolt korrekciós adatokkal, olyan pontosak tudnak lenni, ami szinte ki sem használható a hétköznapi életben.
-
veterán
A magam részéről semmi előnyét sem látom az automata méréshatár állítós műszereknek, a nem automata műszerek legalább egy kis gondolkodást követelnek meg a mérés megkezdése előtt
Szerintem hobbi célra egy ilyen 4 ezer Ft-os műszer tökéletesen elegendő
-
Barret001
addikt
válasz Donki Hóte #83436 üzenetére
És még jól is néz ki!
-
PROTRON
addikt
válasz Donki Hóte #83436 üzenetére
De a "hobbi" célra kategóriába belefér az hogy ha valaki DIY szünetmentes tápegységet akar építeni, 19VDC tápegységről üzemeltetve lítium ion aksikkal ( 4 db sorba kötve)?
Na mert ugye itt azért bekéne lőni viszonylag pontosan a Step down konvertert, hogy ne legyen baja az egyes celláknak, meg hogy pontosan mekkora töltőáramot kapjanak, meg aztán hogy merítéskor mekkora maximális áramot engedjen ki magából a pakk, nehogy túlhevüljön.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
And
veterán
válasz PROTRON #83438 üzenetére
..Amire a belinkelt műszer bőven megfelel. Nem századvoltra és milliamperre pontosan kell ezeket az értékeket belőni. Amúgy meg ezek a mai legkisebb felbontású (3 + 1/2 digites) műszerek sem szoktak a lehetőségeikhez képest óriási hibával mérni például DC-feszültséget, legfeljebb plusz-mínusz néhány digit eltérés a jellemző. A 'hivatalos' töltésvezérlő céláramkörök szokásosan 0,5 ... 0,75%-os hibát írnak pl. a Li-ion végfeszültségre. Szóval nem attól lesz valaki jó hobbista, hogy 6-digites kalibrált DMM-mel rohangál.
-
rednifegnar
senior tag
szerintetek letezik olyan fali villanykapcsolo (vagy hasonlo) ami 2 fuggetlen kort kapcsol de ugy hogy az egyiket nyitja masikat zarja?
A camera does not make art, the artist makes art.
-
Pötyi
őstag
válasz rednifegnar #83441 üzenetére
Osztott, dupla kapcsoló, az egyik fordítva bekötve és a kettőre egy közös fedlap rápattintva?
QNX is cool!
-
veterán
válasz rednifegnar #83441 üzenetére
Mit értesz két független kör alatt? A 230 V-os rendszerben minden kör egyik pólusa a nulla, a másik a fázis.
Tehát ha csak az a cél, hogy amikor az egyik fogyasztó áram alá kerül, akkor a másik lekapcsolódjon, akkor elég egy alternatív kapcsolót bekötni, így hol az egyik, hol a másik kap áramot.
Persze ha ennél bonyolultabb a feladat, akkor Pötyi ötlete a megfelelő
[ Szerkesztve ]
-
DonThomasino
veterán
Erre senki? [link]
" I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
MODERÁTOR
válasz DonThomasino #83445 üzenetére
Bolhapiac, apróhirdetés.
-
Barret001
addikt
válasz DonThomasino #83445 üzenetére
Vatera? Van az a pénz,ha fontos!
-
DonThomasino
veterán
válasz Intruder2k5 #83446 üzenetére
@Barret001:
Köszi, először házon belül próbálnám rendezni.
[ Szerkesztve ]
" I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
mezis
félisten
Üdv.!
Kondenzátor kapacitásának a mérése is előfordulhat (Pl.: motor indító kondenzátor) ?
mezis
-
rednifegnar
senior tag
válasz Donki Hóte #83444 üzenetére
ket kor az hogy ket egymastol elektromosan teljesen fuggetlen kapcsolo egy hazban amit egy billeno kapcsoljon (ez fontos hogy kenyszerkapcsolaban legyenek) mikozben az egyik zar masik bont. kozos pontjuk nem lehet mert ket fuggetlen aramkorhoz kell.
a csillarkapcsolora en is gondoltam, csak abbol hogy forditom meg mukodesileg az egyik oldalt? meg ugye ezeknek mashogy szokott lenni a billenoresz rogzitese, nem lehet csak ugy radugni egy simat.
alternalo (valto) kapcsolo majdnem jo lenne de ott kozos az egyik pont.
A camera does not make art, the artist makes art.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest