Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Sokimm

    senior tag

    válasz tvamos #56248 üzenetére

    Például szervó motor vezérlést szeretnék (7400 RPM) vezérelni, 3 fázison (6 elemi lépést felváltva), és nem tudok mihez mérten időzíteni, hogy mennyi idő telik el két vezérlőjel kibocsátása közt. Mágneses elfordulásjelzőt nem szeretnék még beletenni (csak manuálisan max fordulatra vinni egy arduinoval a motort).

    Vagy például egy ESP-12E (80MHz)-es kütyü, elméletileg 12.5ns alatt végez egy elemi utasítás. Aztán rákötöttem egy 74HC595-t, ami SRCLK or RCLK high or low esetén (3.3V működés) 100 és 20 ns közé esik. Nah delay nélkül is képes a 80MHz es kütyü írni az IC-re, és szeretném tudni, hogy mégis mennyi idő neki egy láb 0-ról 1-re való átbillentése. (és vice-versa)

    Csupán azért érdekelne az idő, mert ha valamilyen külső IC beüzemelését tervezem, akkor tudnák úgy választani, hogy mit bír még a kontroller / IC , és nem csak hasra ütve "szerencsém van, mert viszi".

    Végső soron tanulási szándékkal szeretném mérni az időt, hogy hatékonyabb rendszert építhessek a jövőben (ez alapja lenne minden ez utáni projektemre). Vagy nem szoktak mérni az emberek? Beraknak egy jó gyorsat (ha van), és hátradőlnek örömükben? 1GHz es oszcilloszkóppal lehetne látni a tüskék közti eltelt időt nem?
    Melyik a legolcsóbb eszköz, amivel mérhetném (láthatnám?) az ilyen pici időt?

    Vagy mi lenne akkor, ha egy még gyorsabb mikrokontrollerhez teszek valami hasonló 74hc595 pöcköt, de már túl gyors lenne a cpu az IC-hez, és lassítanom kéne? (hasra ütés szerűen delay-eznétek ilyenkor?)

Új hozzászólás Aktív témák