Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz Batman2 #44732 üzenetére

    "Akkor inkább 868, vagy 3xxMHz frekvenciát javasolnád (2,4GHz-en is sok eszköz megy) ?"
    Emlékeim szerint a 315 MHz-es frekvencia nálunk nem alkalmazható ilyen célokra, az NMHH megfelelő dokumentumában sincs erre utalás. De itt alapvetően nem a konkrét sáv / frekvencia értéke a problémás, hanem a vevők - úgy általában - nagyon igénytelen kialakítása. Kis távolságon még megfelelő lehet, de ha az átvinni kívánt információ (akár egyetlen bit, egy be/ki állapot) nincs megfelelő adatkeretbe foglalva, véletlen működtetés ellen védve, akkor lehet nagy csodálkozás a későbbiek során.
    A "433" felirat is nagyon nagy valószínűséggel 433,92 MHz-es névleges csatornaközepet takar, legfeljebb néhányszor 10 kHz-es eltéréssel, ami az általad is linkelt 1,2 MHz-es sávszélességű vevővel elvileg nem probléma, de a nagy sávszél miatt összeszedett rengeteg 'szemét' már nagyon is az lehet. Ha egy érzékeny rádióval kiállok ide a városba, szinte másodpercenként hallani valamilyen prüntyögést az említett frekvencia környékén, pedig ez egy normális keskeny sávú rádió, és nem is egy zsúfolt világvárosban élek.
    Sok éve egy kolléga kedvéért (aki egy ismerősének akart segíteni, hogy távirányítással kapcsoljon / tiltson le fizetős gyerekjátékokat) egyszerű és olcsó kapucsengőket heréltünk ki erre a célra, a vevő kimenetére egy egyszerű RC-tagot, kapcsolótranzisztort és relét kötve. Azok a csengők is 433 MHz-esek voltak, de azokban legalább egy nyákot átvagdosós-jumperes kódolás volt 2^7 vagy 2^8 lehetőséggel (mint általában az ilyen csengőkön az lenni szokott), hogy Mari néni csengőjének működtetése ne verje fel az összes szomszédot, akik ugyanabban a búcsúban vették a rádiós csengőjüket..

Új hozzászólás Aktív témák