- Apple notebookok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Videós, mozgóképes topik
- CPU léghűtés kibeszélő
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sörösló
aktív tag
válasz PH-User #36551 üzenetére
Nekem volt két IPC-m is, mind a kettőt elkunyizták a kölkek. Most egy 5000 Ft-os lidis töltőt használok, ugyanolyan jó mint a Voltcraft. Igaz ez nem írogat ki mindenféléket, csak a LED-ek villognak rajta, de szerintem ez nem sokat számít. Automatikus töltési - kisütési program alapján dolgozgat ez is. Frissít, válogat meg minden. Azt viszont nem tudom, hogy milyen hőmérsékletfigyelő van ezekben, mert az IPC-ben töltött aksikon is lehetett volna tojást sütni. Legalább is voltak 50 fokosak, kifejezetten sütötték az ujjamat, pedig annál vastagabb bőr csak a pofázmányomon van! Ha ráérek, már csak szétkapom a mostanit, van e benne valami hőérzékelő a cella alatt.
-
-
moha21
veterán
Hi!
Nem tudjátok interneten honnan tudnék rendelni pár db LOW-ESR kondenzátort nem kétszer annyiért, mint amennyi az össze kondi ára? :-)
Tehát mondjuk valami levélben elküldik és nem kamionnal hozzák le...
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
vodkaboy22
addikt
válasz Lompos48 #36563 üzenetére
Akkor mi lehet az a lila? Én is találtam már hasonlót és mivel nem jöttem rá békén hagytam. Nekem valaki még azt is mondta egyszer, hogy alapanyag jelölés is lehet. Lehetséges?
Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
Lompos48
nagyúr
válasz vodkaboy22 #36564 üzenetére
Nem tudom. Esetleg majd keresgélek még. Lehet még termikus osztályozás (ellenállásérték hőfokfüggése ppm-ben osztályozva).
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz vodkaboy22 #36566 üzenetére
-
moha21
veterán
Szia!
Ilyenek kellenenek:
1 db 400 V 100uF
3 db 25 V 470uF
3 db 10 V 1000 uF
1 db 25 V 1000 uF
1 db 50V 22 uFmindegyik 105 C-os és low-esr. Meg jó lenne ha valami panasonic rubycon vagy hasonló jobb minőségű lenne. :-)
A többit pü-ben szerintem, de itt is köszönöm!
[ Szerkesztve ]
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
törölt tag
válasz Batman2 #36569 üzenetére
Jóhogy!
De szerintem más is így van ezzel, csak nem olyan pofátlanokMás:
Használt itt már valaki hővezető gyurmát, esetleg öntapadós szilikon lemezt, hogy egy-egy alkatrész melegét kikontaktálja a lemezburkolatra? Mik a tapasztalatok ezzel? Készülékekben nem ritkán alkalmaznak ilyet; de ugye ott nem tudni, hogy milyen volt nélküle, vagyis hogy mennyire effektív az ilyen megoldás. -
Batman2
őstag
válasz #22145024 #36571 üzenetére
Én proci és rendszer chipek hűtője alatt találkoztam ilyenenekkel, van gumi hővezető is, és többszőr találkoztam már valami, eredetileg puha, valszeg szilikon lappal, de az pár év után annyira meg volt keményedve, hogy tört, mint a kő !!
Én kevéske hővezető szilikonpasztát szoktam használni, hűtőfül és borda közötti hőkontaktus megvalósításához.
A gumi lapok jobban bírják.
PC tápokban találhatóak rendszeresen vékony gumi lapok, azok jól bírják, rugalmasak maradnak, de nem tudom, mekkora a hővezetésük, ránézésre elég sok hőt tarthatnak vissza, viszont szigetelnek, tehát jók az elektromos elválasztásra.
Az "öntapadós" szilikon lapról már elmondtam a véleményem, hamar törékennyé válik.
A paszta, hosszú idő után is csak besűrűsödik.Üdv.
[ Szerkesztve ]
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
Szakbarbár
aktív tag
Üdv!
Szobakerékpár sebesség jeladójának javításához szükségem lenne 1 db Reed relére, viszont egész Komárom - Esztergom megyében nincs bolt ahol vásárolhatok. Vaterán nem postáznak, Hestore-ból drága a szállítási költség. Ha van valakinek elfekvőben (használt is jó) és el tudná küldeni postán azt megköszönném. Természetesen nem ingyen szeretném.
Ez a hozzászólás nem jöhetett volna létre elektromosság nélkül.
-
törölt tag
válasz Batman2 #36572 üzenetére
Prociknál én is ismerem, de soxor készülékekben is látni. Gondolom olyan helyen használják csak, ahol csupaszon már nem menne el biztonságosan az alkatrész, így inkább adnak neki némileg jobb hőtranszfert a külső burkolat felé.
EMC kvescsön:
Egy ilyen EMI/RFI zsugorcsövet le kell "földelni", vagy elég csak belehúzni mondjuk egy nagysebességű digitális vezetékhalmazt és már csillapít is?Szakbarbár:
Ha feldobsz egy képet, esetleg hozzá eyg-egy méretet is, az sokat emel az ittlévők segítségnyújtási hajlandóságán (ami egyébként sem alacsony!)[ Szerkesztve ]
-
intercooler
őstag
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni!
Haver kocsijában a belsőtér világítást kicseréltem fehér ledszallag-ra, ezzel eddig nincs is semmi gond. Úgy 1 hét után szól hogy középső állásban (ajtónyitás vezérli) kicsit világit, rámértem és 7v volt van ez mitöl lehet?
Ez magában nem is "akkora" gond, gondoltam bedobok 1 12v-os relét, a probléma csak az hogy a 12v-ot fokozatosan kapja meg (1-2mp) amit nem szeret a relé olyan hangja van mint 1 daráló gépnek
Milyen kapcsolással lehetne helyetesiteni a relét? A lényeg az lenne hogy csak akkor kapcsoljon ha a feszültség eléri a 12v-ot. -
Batman2
őstag
válasz intercooler #36576 üzenetére
A LED szalaggal lehet érdemes párhuzamosan kötni mondjuk egy 2Kohmos ellenállást, ami az esetleges elektronikákon szivárgó áramokat leföldeli, így mindenképpen annyira le kell csökkenejn a feszültség, aminél a LEDek már egyáltalán nem tudnak működni.
Üdv.
-
Lompos48
nagyúr
...a 12v-ot fokozatosan kapja meg (1-2mp)...
Ilyen nincs normális körülmények között. Egy kapcsoló vagy kapcsol, vagy rossz. Így zavaros
-
Lompos48
nagyúr
válasz intercooler #36580 üzenetére
Ebben az esetben akkor a relét az akku 12V-járól kell táplálni az egyik végén, a másikat pedig egy tranzisztor húzhatná meg, aminek a bázisában egy ellenállás meg egy - mondjuk -10V-os Zener dióda lenne sorban.
-
Lompos48
nagyúr
válasz intercooler #36582 üzenetére
Pici türelmet! Fontos lenne tudni mennyi áramot igényel az a bizonyos relé.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Lakásban is előfordul panasz, LED-es lámpákra, amikor kikapcsolva halványan világít, a falban futó vezetékek között kapacitív úton csatolódó áramtól. De az váltóáram.
Autóban a vezérlőelektronika okozza, én is ellenállást javaslok, relés játék felesleges, és még a lassú szabályzás is megmarad, ami kellemesebb a szemnek.
Arról nem beszélve, hogy azért zakatol a relé, mert eredetileg az izzólámpát kapcsolóüzemben hajtják meg (PWM). Relés átépítés esetén erre is tekintettel kell lenni, annak megfelelően kialakítani a pótlólag beiktatott áramkört.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz intercooler #36585 üzenetére
Ebben az esetben nem is a LED-ek száma, hanem az autó vezérlőelektronikájának kialakítása fogja befolyásolni, hogy mekkora ellenállás szükséges. Kezdetnek mehet szerintem is 2,2 kΩ. Ha még mindig parázslik, lehet csökkenteni.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz intercooler #36587 üzenetére
1k vagy 470 Ω például, esetleg ezekből párhuzamosan is lehet kötni, szükség esetén. Az ellenálláson felszabaduló teljesítmény számítása:
-
PH-User
addikt
Nem tudom, én is ezért kérdeztem, mert a neten a kalkulátorok mind csődöt mondtak.
Lompos48 -
Batman2 - Köszi, de max. 5K-t szánnék majd rá, többet nem.
Egyébként még mindig nem haladtam tovább az autórádió LCD-jével, mert nem találok 330R ellenállást.
''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''
-
törölt tag
sziasztok!
az mitől van, hogy egy kijelzőben vannak sötétebb foltok bizonyos részeken? hifi kijelzőről van szó, nem úgy világít minden helyen ahogy kellene, hanem halványabban. -
PHM
addikt
-
Batman2
őstag
válasz intercooler #36578 üzenetére
Próbáld ki, szerintem elég !
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz intercooler #36585 üzenetére
Ha zavaró a bekapcsoláskor, a felerősödési fázisban az enyhén pulzáló LEDek fénye, akkor még be lehet iktatni a LEDszalaggal sorosan egy egyszerű egyenirányító diódát, vagy mondjuk kisebb fesz esés érdekében egy Schottky-t, és után kötni a szalaggl párhuzamosan az ellenállást és még mellé egy vagy 100mikrós-16V-os kondit is.
A kondi a pulzálást elsimítja.Üdv.
-
Batman2
őstag
Biztosan VFD-re (Vákum Fluoreszcens Kijelző) gondolsz, ami kicsi fénnyel, előre kialakított karatereket jelez, furcsa, különféle, kicsit koszosnak látszó színekkel. (pl. [link] )
Ezeknél sajna természetes jelenség, hogy öregedik a fény kibocsájtó foszforos réteg, és azok a karakterek, vagy egyes karakterek azon szegmensei, melyek gyakran működnek, idővel halványabbak lesznek, mint a többi része a kijelzőnek, ezzel nem tudsz mit csinálni.
Maga az elektród van megkenve a beeső elektronok hatására fényt kibocsájtó foszforos, színezett foszforos réteggel.Üdv.
-
atesss
addikt
Üdv !
Egy ilyen tápot tervezek venni: [link], és pár diódát sorbakötve egy D-Link DI-524-es routert táplálni vele.
A táp 9,5V - 1,5A-es.
A routernek 7,5V - 1,5A kell.
3 db dióda sorban az kb. 2V-2.3V.
Nekem pontosan számolva 0,66V kellene diódánként - persze ezt nem kell ennyire szigorúan venni (meg nem is lehet, mivel a diódák is szórnak + az 1,5A az azért nem álladó).
Sima 1N400x sorozat jó lenne ? Vagy mit ajánlotok ?
Egy apró, csavar nélküli műszerdobozba (kiönthetőnek hívják talán ezeket) tenném be a 2 diódát, apró lyukon a ki - és bemeneti kábeleket átdugva. Majd belül a lyukhoz egy kevés melegragasztó, hogy ne jöjjön ki a kábel.
2V - max. 1,5A az max. 3W teljesítmény a diódákon. Beleférne ez hűtőborda nélkül egy ilyen apró dobozzal ? -
Lompos48
nagyúr
válasz atesss #36599 üzenetére
(meg nem is lehet, mivel a diódák is szórnak + az 1,5A az azért nem álladó).
Nem is annyira a szórás, mint inkábba dióda VF/IF görbéje a ludas a dologban.
Sima 1N400x sorozat jó lenne ?
Nem, Azok 1A-es diódák. A 3A-es 1N500x sorozatból kellene keresgélni.
2V - max. 1,5A az max. 3W teljesítmény a diódákon.
Igen, ami nem semmi. Kérdés ellenben, hogy mennyire állandó az az 1.5A-es fogyasztás. Ajánlott a diódák lábát meghagyni, esetleg spirálba tekerve, hogy legyen mi disszipálja a hőt. Azt se kell elfelejteni, hogy annak a hőnek távoznia is kell valamerre.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple notebookok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor
- Mozilla Firefox
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Politika
- Chiptörvénnyel készül Trump elnökségére Dél-Korea
- Lexus, Toyota topik
- Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest