Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz Lompos48 #26685 üzenetére

    "Ebből annyit kellene megtartani, hogy az egész hóbelevanc egy impulzusokkal modulált fénysugár. Semmi másik frekvenciájú valami nincs sehová ültetve, a szünetek pedig az impulzussorozat jellemzői."
    Na, azért mégis csak van ott valami (36, 38 kHz-es, de létezik még többféle is) segédvivő, amire az egész impulzussorozatot felmodulálják. Mivel a demodulátorból kijövő jelben ez már nincs benne, csak a bemeneti impulzusok, az egésznek annyi az értelme, hogy véletlenül se legyen érzékeny a rendszer a környezeti hatásokra, brummal 'modulált' lámpákra, fénycsövekre meg egyebekre.
    Mod (ezt nem annyira neked szánva): ez természetesen nem azt jelenti, hogy minden egyes IR-távirányítónak eltérő segédvivője lenne, de az IR-vevő és demodulátor áramkörök egyik legfontosabb jellemzője, hogy milyen frekvenciájú vivőre érzékenyek. Azon a frekvencián, meg egy kicsit a környékén is érzékenyek, de azon belül bármilyen kódolású rendszert (ebből ugye 5..6 gyakori létezik: [link]) vesznek, a dekódolás már nem a vevőáramkör dolga: kiadja a demodulált impulzusokat, a proc pedig kezd velük, amit akar. A távirányítók kerámiaszűrője pedig valóban kvarcként funkcionál, AM-rádiók KF-szűrőjében használatos 455 kHz-es (és környéke) szűrők szoktak lenni. Ebből számítják az időzítéseket és állítják elő a vivőt.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák