Új hozzászólás Aktív témák

  • mezis

    félisten

    válasz Batman2 #18871 üzenetére

    Üdv.!

    A 4 W-os LED-es fényforrásom 230 V-os váltóáramról működik. Van benne Graetz és talán valamekkora puffer elkó is a kb 310 V-ra. Erre a részre nem láttam rá, mert besüllyesztették a foglalat csavaros részébe. Egyáltalán nem vibrál. (kb 13 mA az áramfelvétele.)

    Foglalkoztam még a fürdőszoba szekrénybe gyárilag beépített 3 db LED-es fényforrással, mivel az egyik kontakthibás volt. Ezek mindegyikében 12 db LED van. A 20 mA-es áramot emlékeim szerint 330 nF-os kondenzátorral oldották meg. A kondi után Gratz és még valami hasonló értékű puffer. (Nem emlékszem már, lefényképeztem, ha gondolod előkereshetem.)
    Ennél a 3 beépíttett, LED-es fényforrásnál rövid fejszámolással (36 db LED nem jelenthet legyőzhetetlen akadályt 300 V-nak) rájöttem, hogy megspórolhatok 40 mA-t, ha sorba kötöm őket, valamivel nagyobb kondenzátorral. Ez utóbbit műszerrel, kísérletezéssel állítottam be. A három fényforrást a 330 nF-os kondik mellőzésével (hisz már beiktattam egyet), de GRAETZ-estől mindenestől sorba kötöttem. Kiválóan működnek, ugyanolyan fénnyel, nem vibrálnak.

    Csináltam még egy trükkös dolgot: egy fali kapcsolóval kapcsolom az egészet, de mivel a szekrényben is van egy beépített kapcsoló, ezt a két kapcsolót sorba kötöttem, a beépítettet pedig áthidaltam egy kb 15 nF-os kondenzátorral. Ezzel azt sikerült elérnem, hogy amíg a beépített kapcsoló nyitott, addig egy halvány, éjszakai világítása van a fürdőszobának. (Ilyenkor sem pislog.) Az áramfelvétel ebben az üzemmódban mindössze néhány glimm lámpás kapcsolóéval azonos, de a fény sokkal nagyobb.

    A télen ebben az éjszakai üzemmódban többször előfordult, hogy a három fényforrás közül egy nem világított, vagy már bekapcsoláskor sem, vagy valamikor gondolt egyet és kialudt. Nem sikerült hálózati feszültség csökkenéssel összefüggésbe hozni. Mostanában mindig világít.

    [ Szerkesztve ]

    mezis

Új hozzászólás Aktív témák