- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen monitort vegyek?
- Csernobilba kalauzol az új GeForce driver
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Összefog az x86-ért az AMD és az Intel
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Pendrive irás-olvasás sebesség
- AMD FX
-
PROHARDVER!
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Dißnäëß #118449 üzenetére
nezem egyebkent, az Oportó is bezart. ott volt a Budafoki uton, ahogy jossz ki az F epulet (fizika 1-2, fincsi mi?) felol a 6os megalloja fele kb az utkeresztezodestol szamitva 30 meterre. talponallo volt, de szerettuk. ahogy neztem a Galerias, meg attol nem messze egy utcaban az orszag egyik top csocsos helye is bezart regesreg. Martos club mondjuk tartja magat, oda par eve le is mentunk nosztalgiazni. mondjuk az elso harom ilyen feligmeddig alkeszhely+muegyetemistak keverek volt, Galeriasba volt is olyan baratom aki nem volt hajlando lejonni mert annyira puruttya volt . viszont volt egy kifejezetten jo Garlando versenyasztaluk.
egy ponton meg a kepzes alatt dobbantottam, vegul itt svedeknel lettek a teruleten diplomaim. aztan R&Dben vagyok.
kiegessel nagyon vigyazni kell, ismerosi korben tobben csokkentett munkaidobe mentek, de volt olyan is, aki diplomatol szamitott 5 even belul osszecsuklott, egyetlen munkahellyel is.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz denesdr #118450 üzenetére
Így van.
Merthogy az élvezet, mint szubjektív fogalom, mindenki számára mással párosul.
Van, akinek elég ez, van, akinek pedig ilyenre van szüksége. Van, aki a külső megjelenést, a beletett művészetet (Kondo és több nagy név esetében legalábbis beszélhetünk erről) extraként értékeli, másnak pedig semmiről nem szól a dolog, csak produkáljon tökéletes hangot, mert szerinte arra hivatott egy - mondjuk - erősítő. És itt még arról is megindul a vita, hogy amúgy mindkét tábor a tökéletes fele törekszik, csak ki mit nevez és ért annak, igaz ? (Ki ne nyissuk!)
Szerintem hogy kinek mi kell a teljes élményhez, döntse el maga. Nem nehéz ezen döntéseket végülis meghozni, van, aki egyből tudja, van, aki nem, és belekóstol mindkét útba, stb.
Jó korban élünk, a lehetőségek tárháza végtelen, van itt minden, lehet válogatni.
A bibi akkor kezdődik szerintem, amikor a hifistán azt látom, hogy évek óta csak megy a cserebere, mert keres. Akinek igazán beüt a feeling, a jó összélmény, annál a kaparóbogár kinyiffan és kész, évekre letáborozik egy megoldás mellett akár és köszöni marha elégedett vele. Ez akkor egy szerencsés hifista. Aki meg imád csereberélni nonstop, azt én nem tekintem hifistának, ahogy ugyanúgy nem tartom saját stílussal rendelkezőnek azt, aki kéthetente cseréli a ruháit mint valami hülye divatdiktátor, vagy aki nonstop cserélgeti az autóit, de még egy jó elégedett hátradőlős "eeeez marad, ezt egyszerűen imádom"-ot nem hallottam tőle.
Direkt olyan modelleket is hoztam, amiknél az ember nem feltétlen amentén veszi és akár tartja - és találja számára kedvezőnek - az eszközt, hogy mennyi torzítást produkál a motyó, meg olyat is, ami amúgy egy rohadt unalmas, teljesen semmitmondó doboz (ha meg beépített erősítő, pláne) és csak a pure performance játszik.
A lélek szerintem - mint nagyon nehezen definiálható "extra" - úgy gondolom (itt és most) hogy csak a vizuálisan is nagyon szépekben lakozik. De számtalan eltérő véleményt is elfogadok (vagy mondjuk úgy, érdeklődve olvasok-hallok-figyelek) erről, ez csak a saját meglátásom.
Sokszor tökéletlenségek tesznek valamit összességében mégis tökéletesebbé, mint egy ipari csúcsremeket, amibe - legyen egy vadonat új VW Golf, Passat, Skoda, Kia, de lényegében bármilyen kommersz autó - beülsz és ha Neked pici lelked is van, azonnal kéred a kést, hogy akkor most harakiri, vagy beledöglesz az unalomba, ahogy körbenézel
Kinek a pap....
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz proci985 #118451 üzenetére
Én jól darálok, katona-igavonó vagyok, nézőpont kérdése, szintén R&D, de épp most készülök egy német diplomát elkezdeni online, 3 év alatt abszolválom aztán hátha javamra válik Nem IT, tökmás. Ami az IT-hoz kell, azt az ember udemy-n meg tapasztalati úton összekaparja, vannak szakmák, amik keményen tanulósak (iskolapadban), pl. orvos, ügyvéd, ugye őket ritkán tolja le az ember online + munkához se engedik még csak a közelébe se a hivatalos keményfedelű nélkül... na, az IT nem ilyen, egyik ex főnököm, aki 200 főnél kezdett és végül 1200-at vitt már, geológus végzettségű volt, csak volt agya. Ennyi. És ezzel nem arra utalok, hogy a többihez nem kell agy, hanem arra, hogy az IT világa olyan iramban fejlődik és tágul-bővül (már-már azt hiszem-látom, hogy lufi, ami kidurran egyszer), hogy ezt egy hagyományos oktatási rendszer 1. képtelen lekövetni 2. mire megtanulja az oktató, hogy leadja, több verzióval beelőzte őt a tananyag, amit leadna 3. idő sincs rá, viszont szorgalommal fel lehet szívni és utána lehet tolni a dolgot a racionalitás mentén. Arra a karrier elején vevő mindenki, "ifjú titánt" mindenki imád, amikor meg már manager az ifjú titán X év múlva és kezdi a bullshitet meg politikát tolni, van olyan tapasztalata és tekintélye, hogy beletojhat, milyen diplomája van, állatorvos tehén szakon vagy lepkevadász.. Fun fact, van manager ismerősöm, aki kínkeservesen (mert sosem egyszerű) jutott el középvezető poziba és felült a Wolt kismotorra a pizzadobozzal a barátnőjével történő szakítása után, mondván, kikapcsolja + még pénz is.
Milyen svéd ? Én képtelen vagyok megszokni őket, ez a buksisimis, tojáshéjon lépkedős mentalitás számomra agyfax , és minden, csak nem produktív. Mondjuk én fiatalon is, meg később cégben is németek alatt szocializálódtam, az nagyon-nagyon fekszik. DACH-on kívül max spanyolokban tudnék még gondolkodni, más nem. Vagy Thaiföld, EUR-ban vagy USD-ben jólfizetett freelancer-ként elhepázni a parton egy laptoppal meg combos powerbank-el és szolár töltővel + mobilnettel napi 3-4 órában, aztán fukit .. De a munka világából egyre inkább elegem van, remélem, sikerül kitörni és megvalósítanom magam, szerintem ez sokkal fontosabb, mint a "ki mit szól hozzá, hogy mit csinálsz". (És k* ritka is, hozzáteszem). Mert hát onnantól, hogy valamit szeretsz csinálni, azaz magyarra lefordítva, a hobbidnak és/vagy hobbidból élsz, Számodra már elfogadható (vagy urambocsá, nagyon jó) módon, az onnantól nem munka.
[ Szerkesztve ]
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
python1
veterán
válasz VoidXs #118455 üzenetére
A külső DAC, csak akkor szükséges, ha nincs PCI-e hangkártya?
Ha azt vesszük, akkor egy dedikált processzor is egy DAC, viszont ha aktívban szeretnél hangsugárzókat hajtani róla, ott is analóg kimenetekre kötöd az aktív váltást, nem?
Remélem érthető így?[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
válasz python1 #118454 üzenetére
Ha PC-ről egy DAC-on keresztül (ami lehet belső vagy külső hangkártya analóg kimenettel) analóg jelet küldesz a DSP-s crossoverbe, akkor az be fogja azt digitalizálni, majd miután elvégzi a crossover és egyéb szűrési funkciókat, küldi a jelet a saját DAC-jába. Vagyis két DAC-ot (plusz egy ADC-t) fogsz hallgatni ebben az esetben.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz python1 #118456 üzenetére
Külső DAC akkor kell, ha nem akarsz belsőt (hangkártya). Bármelyikkel lehet aktívan váltani, csak legyen elég csatornád. Tudsz aktív crossovert az analógra is kötni, csak egy felesleges AD-DA lépést teszel vele a jelútba.
[ Szerkesztve ]
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
python1
veterán
válasz denesdr #118457 üzenetére
Erre gondoltam, és akkor a kérdés, hogy ezt tulajdonképpem megkerülni nem is tudod, zenénél ok, ott tudok digit jelet vinni a Behringerbe.
Mozinál akkor így mi kell hozzá, mint írtam a dedikált processzoromnál is az XLR kimenetek analógok, nem, hogyan lehet ezt más eszközzel elkerülni, nagyok is így váltanak aktívban nem?[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
válasz python1 #118459 üzenetére
Sokcsatornás hanganyagnál már problémásabb a helyzet, mert a digitális jelből valahogy szeparálni kellene a azokat a csatornákat, amelyek hangfalainál aktív váltást használsz és azokat küldeni a digitálisan a külső crossover felé. Vagy pedig olyan külső crossover kell, ami fogad sokcsatornás digit jelet, majd azokat a csatornákat használja belőlük (a többit meg továbbküldi) amelyek hangfalainál aktív váltást szeretnél használni. Szóval nem egyszerű a feladat, ha meg szeretnéd spórolni a plusz A/D-D/A konverziót.
Egyébként Mandjunál is ugyanígy megvan ez a plusz konverzió, mert neki analóg kimenetű a Storm procija, ha digitális kimenetű lenne (van ilyen belőle), akkor egyből digit jelet tudna küldeni az aktív váltású DSP-s frontszekcióba. -
VoidXs
Topikgazda
válasz python1 #118460 üzenetére
Ha olyan aktívod van, ami csak analóg bemenetet támogat, akkor marad az analóg. Trinnovnál lényegében mindegy, hogyan juttatod oda, nem ez lesz a szűk keresztmetszet, hacsak nem szed fel extrém zajt. Vagy van egy kapcsoló, hogy az XLR-en digit jel megy, vagy pl. optikai bement.
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
python1
veterán
válasz denesdr #118461 üzenetére
Köszi, így már érthető. Neked i VoidXs!
Én is így tudtam, akkor nyugodt vagyok, zenére ok a BEHRINGER van digit bemenete is, elméletileg az 5. 1-et is tudja, de még nem próbáltam, össze is lehet fűzni őket, vagyis többet.
De akkor viszont, tényleg van értelme aktív váltásnak így?
Ok, hogy pontosabb az aktív váltás, de a sok konvergálgatás, nem ront a hangminőségen feleslegesen?
És le is szállok erről a témáról.[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz python1 #118463 üzenetére
Aktív váltás:
- analóg-elektronikus
- digitálisEz talán megkönnyíti a dolgok átlátását.
A digitális mögé kell DAC, nyilván. Egy ponton analógba át kell raknod mindent a fülednek
Az analógnak meg elé kell.A digitálist is lehet analóggal etetni, ha teszel közéjük egy ADC-t, de ha ez a funkcionalitás egybe van építve a digitális váltóval (ált. DSP - Digital Signal Processor), akkor abban ott az ADC és nem kell külön eszköz.
Minőségi konverterek esetén szerintem hogy 1 lépcsős egy átalakítás (digiből analógba) vagy 2 lépcsős (analóg -> digitál, váltás -> vissza analógba), töknyóc. Ezt tapasztalati úton tanúsíthatom, még a cső karakter is átmegy két konverzión és megmarad.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz python1 #118467 üzenetére
Hát amúgy ez lenne a fullideális, hogy digiben megyünk a legutolsó pontig, megetetünk egy marék Hypex FA-val szerelt kétutast a digi jellel és az aktív váltás + DSP után a milliméterekre mellé tett szomszéd DAC chip (ami egy AKM amúgy ) átteszi analógba és az újabb milliméterekkel arrébb lévő NCore erősítő moduloknak odaadja, hogy "toljad kifele".
Ennél nincs jobb szvsz. Kérdés, mivel szedsz ki egy PC-ből 7.2.4 (csak mondtam valamit) digi csatorna jelet. Kell valami interfész, vagy HDMI-ről lebontod valami kütyüvel (és dekódolod natúr PCM-be mondjuk), vagy HM proci és abból tovább, de ezt már tudod ......
A nehézsúly emelést meg elvégzi egy combosabb standard CPU magán a lejátszó gépen.
[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
válasz Dißnäëß #118468 üzenetére
"Kérdés, mivel szedsz ki egy PC-ből 7.2.4 (csak mondtam valamit) digi csatorna jelet. Kell valami interfész, vagy HDMI-ről lebontod valami kütyüvel"
Pl.: [kici-óccó]
[ Szerkesztve ]
-
válasz Dißnäëß #118444 üzenetére
Ha a két jel egy hangfalba megy, azaz keresztváltás van, akkor számít a közös órajel. De ha két különböző hangfalba megy, akkor mindegy, hisz már abból relatív fázishiba lesz a két csatorna között, hogy a 2.0-ban nem vagy tökéletesen egyenlő távolságra a hangfalaktól. Ehhez képest a DAC órajelek relatív pontatlansága semmi.
Stúdió monitorokban is tök független órajelről megy a DA konverzió az egyes csatornáknál, nincs szinkronizáció. De adott csatornán belül ugye már ugye kell, hisz keresztváltás történik.
Tehát annyi csatornás DAC kell, ahány utas hangfalat használsz. Ha két utas aktív hangfalakat csinálsz, akkor gyakorlatilag elég egy-egy sztereó DAC mindegyikhez. Vagy eleve olyan végfokot használsz ami digitális jelet fogad, s analógot tol ki, az én hangfalaim elvileg ilyenek.
[ Szerkesztve ]
Make Asia Great Again!
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz tranceplanet #118473 üzenetére
Mondjuk pont egy mozis valamitől várnám el a full XLR-t, tekintettel arra, hogy ha már analógban gondolkodik a Line-Out-jaival, gondolkodhatna eggyel tovább is, hogy annak mondjuk a szoba túlvégébe kellene a falak és padló/plafon mentén hajtogatva mennie, ergo ne RCA-zzunk már ilyen 10-15 méterekre, de hát ők tudják. Vagy a végfoktól várja el ennyi pénzért, hogy 1 méterre van tőle és majd a speaker cable-ön abszolváljuk ezeket a nagyobb távolságokat ?
-
fererencz89
őstag
Egy kis tingli-tangli estére: [link]
Nem szotkam hibázni.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz tranceplanet #118477 üzenetére
Na ez már alakul. De ha holnap kijön egy újabb Dolby szabvány, kuka ez is.
Áhh, maradok a PC-nél meg a Cavern-nál, aztán valami HDMI extractor-al leszedem róla a PCM-et
-
denesdr
addikt
Ha már DAC-olás, meg drága cuccok: [link]
[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
válasz lezso6 #118482 üzenetére
Akkor hányfelé is kell oszatnunk szerencsétlen forrás digi output-ját?
Na de ezzel vissza is térünk az eredeti problémához, mivel oldalanként már 2 külön DAC-unk lesz, amik órajelei eltérhetnek egymásétól, így egy idő után a hangfal hangszórói között fázishiba tud kialakulni, ami kioltást eredményezhet az eredő átvitelben. -
válasz Dißnäëß #118475 üzenetére
Nézd meg gyakorlatban ki hogyan csinálja. Pl adott a relatív olcsó, 90-100 ezres Edifier S350DB, ami egy 2.1. Itt írják, hogy mi van benne. Egy embedded miniDSP-vel szerelt receiver illetve két sztereó és egy monó digitális erősítő chip a lelke. Semmi dedikált DAC-kal mókolás. Nekem van ilyen hangfalam, meglepően jó és neutrális (!) hangja van. S ez egy gagyi kínai Edifier.
[ Szerkesztve ]
Make Asia Great Again!
-
denesdr
addikt
válasz fererencz89 #118488 üzenetére
Igen, biztos a rencer többi eleme nem volt elég áteresztő a drága butik cucchoz.
-
denesdr
addikt
válasz python1 #118485 üzenetére
Neked a leírt DAC órajel eltérés miatti fázishibától nem kell tartanod, mert sorban vannak a DAC-jaid, nem párhuzamban. Bár a frontszekció (aminek a hangfalai aktívan vannak váltva) és a surroundok (és/vagy a sub) között mégis kialakulhat, mert ezek nem sorban vannak, mert utóbbiak nem a külső crossoveren keresztül mennek.
Szép dolog is ez a hifizés/mozizás![ Szerkesztve ]
-
válasz denesdr #118492 üzenetére
"Bár a frontszekció (aminek a hangfalai aktívan vannak váltva) és a surroundok (és/vagy a sub) között mégis kialakulhat, mert ezek nem sorban vannak"
De ez nettó baromság. Az összes digitális belű aktív hangfal (stúdió, PA, stb) így működik, hogy hangfalanként párhuzamosan független minden órajel (beleértve a DAC-okat is), ez egy nem létező probléma.
Itt kezdődik a hifi ezotéria, amikor jobb esetben elhanyagolható, rosszabb esetben nem létező problémákra keresünk megoldást.
[ Szerkesztve ]
Make Asia Great Again!
-
VoidXs
Topikgazda
válasz denesdr #118492 üzenetére
Ha a rendszer független, teljesen mindegy, mikor mennek ki a minták. Az, hogy pl. 48k mintád van, az nem jelenti azt, hogy mondjuk csak azokon a pontokon kezdődhet a jel, lehet bárhol minták közt a hullám, leköveti. A különböző aktívokat ezért nem szinkronizálják soha úgy, mint pl. TV-kamerákat (genlock).
[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
válasz VoidXs #118494 üzenetére
Lehet, hogy nem értitek (vagy Disznész meg én nem értjük, más külföldi fórumozókkal együtt). Na szóval, ha kettő (vagy több) különálló DAC-ot használunk egy rendszerben és azok master clockjai nem azonosak (vagy közösek), vagyis nem szinkronban mennek, akkor egy idő után akkora különbség tud kalakulni köztük, ami már fázishibához is vezethet a hangszórók között. Persze ha újraindítjuk őket, akkor visszaáll a kezdeti rend, de egy idő után megint előjön ugyanúgy.
Aztán lehet, hogy valójában nem létezik ekkora eltérés a clockok között, tehát szinkronizáció (vagy közös clock) nélkül sem kell aggódnunk.[ Szerkesztve ]
-
-
válasz denesdr #118498 üzenetére
Miért szinkronizálódnának induláskor? Ahhoz nano- vagy picoszekundumra pontosan kéne bekapcsolnod a két DAC-ot vagy valami egyedi szinkronizáló áramkört használni.
Gondolom valami olyasmi analógiát vehettek alapul, hogy ha van két karórád, akkor ezek egy idő után a pontatlanságuk miatt különböző időt fognak mutatni. Ilyen tényleg van. Csak rossz analógia. Egy AD -> DA átalakításnál ez a hiba kioltja saját magát. Pl csinálhatod azt is, hogy a bal oldali hangfalnál 53kHz a belső sampling a jobb oldalon meg 68 kHz. Működni fog, nem lesz baj a fázissal.
[ Szerkesztve ]
Make Asia Great Again!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- alza vélemények - tapasztalatok
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen monitort vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Macska topik
- Csernobilba kalauzol az új GeForce driver
- Napelem
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest