Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • mikrofon

    veterán

    Tartanék egy kis élménybeszámolót:
    Vettem egy Dayton Audio iMM-6 kalibrált mikrofont és egy Dayton Audio DSP-LF Low Frequency DSP Controller-t.
    Valamint lecseréltem a Klipsch R-12SW reflexes ménynyomómat
    Dynavoice Thunder T-12 zárt mélynyomóra.

    Előzetesen a lényeg, hogy nagy előrelepés számomra minden téren, így ha valakinél van egy T12 zárt mélyláda, akkor én szívesen megvenném a másik párjának.

    Az iMM-6 mikrofont jól tudtam használni a REW szoftverrel. Van hozzá mobil alkalmazás is. Sok érdekességet méricskéltem.
    DA DSP-LF is érdekes. Igazából nem olyan egyszerűen és automatizáltan konfigurálható mint a mini DSP, mert nem dolgozik együtt a REW szoftverrel. Azonban, ha van a családban IPhone vagy iPad akkor egy 6USD-s alkalmazással lefuttatható egy automatikus room EQ kalibráció. Ha nincs akkor marad a kézi EQ állítás a mobilalkalmazásban, miközben megy a REW + imm6 mérés. Ami viszont nagy előnye még a miniDSP-vel szemben is az az, hogy 25 kalibrációs pontot lehet elhelyezni a mély tartományban.
    A gyártóval és a szoftverfejlesztővel is felvettem a kapcsolatot, sajnos nem tervezik androidra is a szobakalibrációt és azt sem, hogy kompatibilis legyen a REW szoftverrel, vagy imm6 mikrofonnal. Olcsó eszköz, amerikai iOS fanoknak....

    Az hogy lecseréltem a mélynyomómat nagyon jó döntésnek érzem. Nagyon más ez a zárt mint a bassreflex-es. Számomra sokkal jobb a hangzása. Úgy érzem, hogy így lett kerek a rendszer. Eddig ez hiányzott. Ném érzem azt, hogy a mély az külön életet él. Olyan mintha egy csomó akusztikai problémám már azzal megoldódott volna, hogy cseréltem.
    Az is igaz, hogy kicsit gyengébb lett, vagyis elmarad az a nagy hangnyomás érzés, pedig
    Klipsch az 200/400W-os ez meg 500/650W-os. Úgy tűnik, hogy zártból tényleg sokkal nagyobb teljesítményre van szükség.

    Valójában a Klipsch miatt volt egy hiányérzetem, ezért kezdtem el a DSP-s kalibrációs dolgokat nézegetni. Ez az érzés megszűnt. Valószínűleg ha rögtön zárttal kezdek, akkor sosem vettem volna DSP-t, mert már a YPAO kalibrálással együtt kerek a rendszer.
    Direkt előszór a DA DSP-LF nélkül próbálgattam, hogy lássam mi a különbség. Természetesen a DSP még javított, mert a ennek a t12-nek az érdekessége, hogy a mélyhangok 80HZ-nél kezdenek leesni minden korrekció nélkül (csak a hangszórót közvetlen előtte mérve). Többek között ezt is jól lehetett korrigálni.

    Ez a pozitív hatás miatt is figyelem majd a használt piacot és ha felbukkan egy T12-es SUB akkor megpróbálom begyűjteni, hogy legyen egy párja.

    Azért van egy nagy negatívuma a t12-nek mégpedig a mágneses előlap. Hangosabb zenénél , vagy filmnél azt le kell venni, mert nagyon zavaró, ahogy rezonál, elég hangosan zörög. Nem volt túl jó ötlet ez a mágneses kialakítás.....

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák