-
PROHARDVER!
Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
Daywalker
addikt
A 87 karcsú, de az 5000 Hz egész jó, az emberi fül 4000 körül a legerzekenyebb, általában pedig ott szoktak vágni, illetve 1xxx körül, ami szintén szar, de a hangszóró illetve hangfal tervezés kompromisszumos, ezért van ez. Ami viszont ugye aggasztó, hogy a mélyközép mennyire egyenletes 5000-ig, valószínűleg semennyire... Pont ezért vágnak lejjebb.
Quetz: "Nagy membránfelület: csökkenti a torzítást magas hangerőn, mert a membrán kitérése nem lesz akkora, mint egy kisebb átmérőjű hangszóróé"
Ez marketing, ugyanis a nagy membrán könnyebben hajlik, azaz amikor kifelé mozog, és a mágnes elkezd hirtelen visszafelé húzni, akkor jön létre az úgynevezett betörés jelensége, amikor a membrán külső része kifelé mozog,a belső fele pedig már befelé hajlik. Nem véletlen, hogy ezért van a papíron kívül egyéb membrán, mert az keményebb, kevésbé törik be...értelemszerűen minél nagyobb a membrán, annak könnyebben törik be.
[ Szerkesztve ]
"A szabályok csak irányelvek azoknak, akiknek végképp nincs szabad akaratuk."
-
BBéci
legenda
válasz Daywalker #42301 üzenetére
Az 5000 hertzes vágási frekvencia nagyon magas, még akkor is, ha a középsugárzó csak 13 centis. Emiatt kapásból, meghallgatás nélkül kihúznám azt a hangdobozt a listámról.
A membránátmérő növelése egy határig rendben van, valóban az a helyzet, amit idéztél, aztán jön az, amit magad írtál, egybevág a tapasztalataimmal. Már a 15 colos átmérő is necces, aztér láthatunk sok prémium gyártónál 13-14 colosokat.
Ahhoz, hogy a nagy membránkitérés ne okozzon negatív mellékhatásokat, roppant precíz tervezés, gyártás és speciális anyagok kellenek. Belépő és középkategóriában inkább hátránynak tartom.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
BBéci
legenda
válasz zsoika #42297 üzenetére
Miért lennének jók azok a plafonba építendő mélysugárzók? Mindössze egy kilós mágnes, popilropilén membrán, 1 colos lengőtekercs, ezek mind a hitványságára utalnak.
A többi sem sokkal jobb, még akkor sem ha ez a belépő topik.A szóban forgó, összeszerelhető hangdobozok témájában egyetértünk, rém rondák, ráadásul sima hasáb fomát más okból sem választanék. Meghallgatás, kipróbálás nélkül pedig semmilyet.
[ Szerkesztve ]
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
libus
őstag
Akkor választok valami mást, aminek lejjebb van a vágási frekvenciája. 2600-2800-at láttam még csak az gyengébb volt (80W-os erősítő mellé ajánlották).
Meg számomra fontos a polchangszóró.Ps5 Digital Edition, LG Oled55C9, LG Oled48C1, Hyper X Cloud II, Google Pixel 8 Pro
-
Quetz
őstag
válasz Daywalker #42301 üzenetére
Erre gondolsz?
At low frequencies a cone moves as a whole. This is the 'pistonic' area of operation. At higher frequencies the cone starts to flex, leading to resonances. This is what is referred to as 'breakup'.
These resonances are at fixed frequencies and are thus not harmonically related to the input signal. Non-harmonic distortions like this sound bad, and so should be avoided like the plague.
Breakup behaviour depends on cone material and geometry. Paper has very well damped breakup modes, which is one reason why it's such a commonly used material. More rigid materials, like metal, have very bad breakup modes, but fortunately they tend to be higher in frequency and so can be avoided with care.
There are ways to control breakup modes by treating the cone with various coatings.
-
zsoika
addikt
Jó ! Amikor leírtam már tudtam hogy aggályos lehet amúgy is ...mivel berezegteti a gipszkartont. Szóval valószínűleg dobnám a 4db mélysugárzó falba építését, de a többi elfogadható szerintem. A falba építésnél nincs a hátsó fal miatti visszaverődésből eredő kioltás vagy csúcs...ergo jobb lesz a hangzás. Így kisebb szoba is elég a rendszernek, mivel nem kell a faltól elhúzni a sugárzókat, illetve a ládák maguk sem foglalnak helyet.
(#42298) Quetz:
"Előtétfalban minek rontanád el a hangot fekvő centerrel? Azokat a TV alá találták ki." Valószínűleg 75" TV-t vennék.
Na ilyen szobában már jól néz ki a HTM-12 Oda már el tudom képzelni.
[ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
válasz zsoika #42307 üzenetére
Nem a falba építést kifogásoltam, ha lenne moziszobám, azt a megoldást választanám.
Azok a mélysugárzók plafonba valók, "in ceiling" a nevük, azért fingilingi kivitelűek. Ettől függetlenül azt mondom, mindenféle hangszórónak kell a pontosan méretezett üreg, kamra. Szubbasszus sugárzónak extra stabil hely kötelező. Nem szabad csak úgy beb@szni a falba, pláne gipszkartonba.[ Szerkesztve ]
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
solo18
csendes tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. Röviden: házmozi rendszert szeretnék vásárolni (hangfalak + erősítő) max 250 ezer értékben. (a médialejátszót most hagyjuk)
Ezek között vacillálok:
Aki ért hozzá, tőlük kérdezném: Melyik legyen? Illetve ha ezek nagyon "gagyik", akkor milyen legyen?
Köszi előre is!
[ Szerkesztve ]
-
wajois
kezdő
Sziasztok!
Talán sokaknak egyszerű a dolog, nekem viszont kérdés, hogy adott egy régi Yamaha RX-V359 belépő 5.1 házimozi erősítő, és egy jelenleg még ismeretlen teljesítményű egyedi építésű passzív mélyláda (2 pár csatlakozóval), amit szeretnék összekötni, illetve kímélve az erősítőt használni.
Jelenleg két álló front, egy center, és két háttérsugárzó dolgozik az erősítőn.Volt, hogy a mélyet egyszerűen csak rátettem a két frontra, és úgy használtam, szólni szólt nyilván, de mivel máshogy még nem hallottam a ládát, így összehasonlítási alapom nincs, hogy mennyire volt az olyan, mint lennie kell, plusz őszintén fogalmam sincs, hogy mennyire terheltem így le a rendszert.
Aktívvá tenni a ládát nem vállalnám, egyedi mivolta miatt nem barmolnám szét, és elektronikát sem tudom hol keressek egyébként...persze szívesen veszek bmilyen megoldási javaslatot.Gondolom egy sztereó erősítő jó irány lehetne, de (félve kérdezem) azt hogyan tudom összekötni a házimozi erősítővel?
-
zsoika
addikt
válasz solo18 #42313 üzenetére
Én használtam 20nm-en HK hkts16-ot ..igaz nem 171-el de azonos kategóriájú Onkyo TX NR515-el és nekem kevés volt. Volt hogy 2db hkts sub210 mélyládával nyomattam és úgy már egy fokkal jobb volt, de a 5.0-t ugye nem tudtam megduplázni.
A hkts 16 mélynyomónak van egy típushibája LFE bemeneten , de nem kell megijedni a sztereó bemeneten jó.Az a Yamaha meg annyira belépő és gyenge hogy csak egy csomó fát kapsz a pénzedért.
Inkább ezt venném. [link]
És néznék hozzá külön szettet.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz wajois #42311 üzenetére
Ez egy halva született ötlet, semmilyen formában nem működik. Az általad birtokolt Yamaha erősítőnek, nincs erősített sub kimenete.
A frontokra párhuzamosan kötve meg még ki is nyírhatod. Plusz, az ugye nem egy LFE csatorna, arra vegyesen megy mindenféle jel, a teljes frekvencia tartományból, szóval duplán marhaság.Az utolsó ötlet esetleg lehet működőképes, de csak technikailag. Ha a Yamaha sub kimenetét rákötöd a stereo erősítő RCA bemenetére, eltekered a balancet az egyik irányba, majd annak az oldalnak a hangfalkimenetére rákötöd a mélyládát, akkor biztosan meg fog szólalni.
De egyfelől, az nem az a hangzás lesz, amit vártál, másfelől, szerintem ezzel rövid úton kinyírod a stereo erősítődet. Úgyhogy ezt offba is rakom. Ez egy olyan korcs megoldás, ami technikailag működik, de senki nem alkalmazza. (erről nekem ez jutott eszembe)
Akkor inkább hallgasd mélyláda nélkül, azzal jobban jársz.
Vagy kukázz egy kompakt házimozi erősítőt, azokban van erősített subkimenet. -
-
libus
őstag
válasz Dorian #42318 üzenetére
Gondolom akkor az az adat mutatja a hang minőséget, hogy hány Hz től hány Hz ig dolgozik az adott hangszóró.
Sajnálom, hogy a kinézett Taga 5.0-ás polc hangszóró szettnek a keresztváltója 5000Hz-nél vált, mert a teljesítménye jó lett volna a Denon AVR-X550BT mellé.
Ennek már jó lenne a teljesítménye, de max. Vizszintesen tudnám elhelyezni őket a Center vonalában. De gondolom így nem jó.
Pedig ez biztos szebben szólna mint egy polc hangszóró...nem?
Egy ilyen mellé is kellene subwoofer?Ps5 Digital Edition, LG Oled55C9, LG Oled48C1, Hyper X Cloud II, Google Pixel 8 Pro
-
Quetz
őstag
Azt tudod csinálni, hogy kiszereled a hangszórót a dobozból, megnézed a típusát és neten megkeresed a paramétereit. Ez alapján tudni fogod, mekkora teljesítményt lehet ráküldeni. Utána veszel egy ennek megfelelő sztereó végfokot, és azzal hajtod. Tipikusan Class D proaudio végfokban gondolkodnék, mint pl a Behringer, Crown, stb... Ha még inkább biztosra akarsz menni, hogy nem hajtod szét a hangszórót, akkor a T/S paramétereit is meg kell találnod, amivel utána tudod modellezni WinISD-ben. Ez segithet megállapítani azt, hogy adott teljesítmény mellett mekkora lesz a membrán kitérése, és hogy az még a megadott határon belül van-e vagy sem.
-
Quetz
őstag
válasz ctrlaltdel13 #42309 üzenetére
Sajnos ez még nem nálam készült, de dolgozom a projekten. Most jön majd a tavaszi lomtalanítás...
-
Zigi
senior tag
Szia.
Mindenképpen jó lenne tudni a hangszóról valamit, de lehet kapni sub erősítőt külön is amit be tudsz építeni a ládába vagy rá. Amennyiben érdemes áldozni pénzt a ládára itt van 2 lehetőség a sok közül: [link]
[link]
Azt vedd számításba, hogy a használtpiacon 30- tól már "használható" aktív subot lehet találni.[ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
Semmiféle gyári adatnak nincs köze a hangminőséghez.
Általában ugyanannyi pénzért jobb hangminőséget ad egy kis állványos doboz, mint egy padlón álló.
Mélyláda mindenképpen kötelező, függetlenül a többi hangdoboz képességeitől, méretétől.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
BBéci
legenda
Szebb nem, legfeljebb mélyebb. Valójában nem törvényszerű hogy a kicsi jobb. Csak akor, ha a faanyagon megspórolt pénzt nem teszik zsebre, hanem a hangminőség jobbá tételére költik. Visszafelé más a helyzet. Adott a kisdoboz, annak az álló testvére csak akkor kerülhet ugyanannyiba, ha valamin spórolnak a gyártás során.
-
Zigi
senior tag
válasz zsoika #42325 üzenetére
Értem amit mondasz, de egy ismeretlen építésű/hangszórós ládához minek ajánlunk 60-150000-res crown-t??
Úgy hogy van egy belépő yamahája, aminek a front kimenetéről hajtaná......gondolom ha felvetné a pénz nem ezt heckelgetné. Én ajánlottam 2 olcsóbb alternatívát. Ha minőség kell vegyen inkább egy használt aktív ládát.
Problem?Ja és az alisnak van 1 db 5 csillagos feedback-je bocsika
[ Szerkesztve ]
-
Magnat
veterán
Üdv,
vettem egy Microlab Solo 9C hangfalpárost alapvetően tv-hez (Pana 50ST60). A problémám, h a Microlabhoz kapott gyári optikai kábel vhogy nem akar a helyére menni a tv-ben, szemre mintha 3-4 mm-et kilógna. Megnézve a másik végét, világít ugyan, de a hangfal mégsem szól vele. Elővettem egy rég nem használt PS3-at is, azzal sem szól. Kértem kölcsön egy másik optikai kábelt, azzal minden oké, szól és láthatóan a helyére is megy a tv-ben. Viszont a jó kábelt vissza kellett adnom, és fogalmam sincs, hogy vegyek olyat, ami tuti jó lesz. Lehet, h van több típus amik szemre egyformák de valójában mégsem vagy gyártási hiba lehet? (Bár a hangfalak előző gazdája ezzel használta)
̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
-
szivacs1987
aktív tag
Szia,
Nekem volt Taga 806 , 806S, 806C szettem egy denon ARV 2300W-vel és Harman Kardon 151-el, és azt mondom, hogy soha többet nem vennék ilyen hangfalakat. Igaz ebben az árkategóriéban nem volt másik hangfalam, így viszonytási alapom sincs.
Eladtam az 5.0-t és vettem helyette egy Dali Lektor 6-ot. Ég és föld a 2 hangban (Dali volt a jobb természetesen). Mivel akkor nem futotta centerre és surroundra, így egy ideig 2.1-en moziztam, de úgy is sokkal jobb volt, mint a Taga.Gigabyte B450 Aorus Pro ● R5 3600 allcore 4,2GHz 1,31V ● Asus ROG Strix RTX 3080 V2 White OC Edition
-
Zigi
senior tag
válasz zsoika #42332 üzenetére
"Problem? " Őőőő ….semmi
Remélem átment, hogy ezt viccesen kérdeztem.Magnat
Mivel ezek műanyag csatlakozók lehet szorosabb vagy lazább egyik-másik. Vagy veszel egy jobb minőségűt, vagy megpróbálod erősebben belenyomni, hogy bepattanjon.
libus
15 db hangszóró+ 5 db hangváltó+ 5 db fadoboz+ 'selyem' százezerért mínusz áfa és kereskedői haszon. Szerinted milyen minőségűek lehetnek,ha utánaszámolsz? Ezért mondta Bbéci hogy a kisebb doboz jobb lehet. Kevesebb anyag ugyanannyiért talán jobb minőség lehet.
[ Szerkesztve ]
-
libus
őstag
válasz szivacs1987 #42334 üzenetére
Látom több sebből vérzik a Taga hangszórók..magas vágási frekvencia rossz hangminőség..
A Dali hangrendszer 400k lenne. Az sok.
Max. 200-250k mennék el subwooferrel együtt.
Mik lennének az ajánlataitok?[ Szerkesztve ]
Ps5 Digital Edition, LG Oled55C9, LG Oled48C1, Hyper X Cloud II, Google Pixel 8 Pro
-
hunaqua
addikt
Nagyon behatárolt az összeg,de a HECO-ra is próbálhatsz akár valami szett árat kérni,hátha...
Hififutár.hu
SONY 65XE8577----Philips 58PUS8506----TCL 55c635----Onkyo RZ740----Dali Concept 8/6/C/S----HIVI VR8-W----Zgemma H9 Combo----Uclan Ustym 4K Pro----Asus_Tuf-AX5400----Vontar X3 X4----X96 Max+----Tanix_TX3_Max----Tanix W2---Raspberry Pi
-
BBéci
legenda
válasz Dorian #42338 üzenetére
Bárcsak mindenki megértené ezt! Azért lehet kapni hitvány cuccokat, mert van rájuk kereslet. Ha senki nem venné meg, eltűnnének a piacról. Sajnos nagyon sokan nincsenek tisztában a hangminőség fogalmával.
-
Bloksma
aktív tag
Sziasztok
Budget házimozi összerakásán fáradozok. Alapját most egy Yamaha RX-V361 erősítő képezi. Elsősorban használt piacon keresgélek folyamatosan, de érdekelne, hogy esetleg tudnátok-e ajánlani hozzá új hangfalszettet (18 négyzetméteres szobába). -
libus
őstag
Akkor milyen összeghatár alatt lehet egy 5.0 hangfalszettre mondani azt, hogy "hitvány cucc"?
Azaz mennyit kell áldozni egy 5.0-ás szettre, hogy rámondhassuk, hogy ez már a belépő szint?(#42340) qqzs +1
Ps5 Digital Edition, LG Oled55C9, LG Oled48C1, Hyper X Cloud II, Google Pixel 8 Pro
-
I'am Dony
őstag
Ne törődj ezzel egyelőre. Nézd ki melyek azok, amik beleférnek a keretedbe. Ha van 4-5 szett, akkor hallgasd meg őket. És amelyik neked tetszik vedd meg. (Nem zárkóznék el a jó állapotú használtaktól sem.) Ha egyik sem, majd akkor tovább gondolod... nagyon sokan hallgatnak megelégedéssel olyan szetteket, amik itt le vannak szólva. Persze jellemzően van oka, de ízlések és pofonok ill. sok embernek már az is nagyságrendi előrelépés, amit itt megfütyülnek.
[ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
Ha álló frontsugárzós a szett, akkor 150000 Ft, de ez sem tuti, mert lehet olyan 180000 forintos, amiben van két normális frontsugárzó, viszont a másik három hitvány limlom. Ezek belépő kategóriásak és a HKTS szettek is. Nem egyenlő a belépő a hitvánnyal.
Ez természetesen a szubjektív véleményemHelyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
BullZeye
veterán
1-2 magyar filmnél nagyon rossz minőségű a szinkron, és a beszédek halkak, az eredeti effectek pedig túl hangosak.
Kodi-t használok lejátszásra, erősítőm egy Onkyo 676.
Lehet ezzel valamit kezdeni? Most, hogy van egy gyerek is, este különösen jó lenne, ha hallanám mit beszélnek a filmben, és nem kéne minden második jelenetnél hangerőt változtatni.
Eredeti nyelven a filmeknél nagyon ritka, csak a magyar szinkronosok néha ilyenek.
Eladó Yuka 1000 robotfűnyíró + sweeper!
-
BBéci
legenda
válasz BullZeye #42345 üzenetére
Az a megoldás, hogy csakis eredeti hangsávot választasz, amit a feliratnak köszönhetően nem kell nagyon felhangosítani, úgy is megérted a lényeget.
-
libus
őstag
válasz I'am Dony #42343 üzenetére
Az a bajom, hogy a közelembe nincs ilyen lehetőség, és nem tudom meghallgatni őket.
Max. Youtube-n, de az nem adja vissza azt a hangzást. Szerintem.
Ezért is próbálok érdeklődni, hogy melyik lehet jó, és ki mit szól a kiválasztott szetthez.
Jelenleg egy JBL ESC rendszerem van, aminek tetszik a hangja, csak a 10W-os szateletik gyenge teljesítményüek a Denon AVR-X550BT erősítőhöz, meg az 50W-os passzív subwoofer nem is jó hozzá.
Mivel a JBL tetszett hangzásilag, meg dicsérik a Yamahákat is, ezek jó választások lehetnek 200-250k kategóriában? Vagy vannak náluk jobbak ebben az árban?
Pl.:
[link]
[link]
[link]
Persze a használt is szóba jöhet...[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- A topik kompakt "házimozi" szettekkel igen, de hangprojektorokkal (soundbar) tapasztalatok híján nem foglalkozik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi haladó szinten topic
- Hi-Fi topic
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Milyen mosógépet vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- World of Tanks - MMO
- Politika
- Elite szett, óriás telep és szuperfényes kijelző
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- PlayStation 5