- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
Új hozzászólás Aktív témák
-
nerozol
tag
Sziasztok segítséget szeretnék kérni otthoni szerver építésében:
nemsokára beszerzésre kerül egy régebbi Dell Optiplex 7010 SFF
Paraméterek:
Intel i7-3770 (8 mag, 3,4 GHz)
32 GB RAM (4x8 GB DDR3 1600MHz)
Samsung 860 Evo 250 GB SSD
Egy 2,5" meghajtó hely ez még üres de bővítve lesz
DVD-író
USB 3.0
Dell 80+ Gold tápegység
Ezt otthoni servernek sezretném konfigurálni
Igények:
elsődlegesen NAS, Plex media server, torrent
Milyen opreációs rendszert ajánlotok hozzá? -
Fecogame
veterán
válasz nerozol #8201 üzenetére
Attól függ, mennyit szeretnél vele szöszölni/milyen szinten vagy Linuxból
Én a sajátomon Debian alapon Docker konténereket futtatok, így a legjobban erőforráskímélő, ha még a jövőben szeretnék rápakolni valamit (és erre nagyon nagy esély van). Portainerrel pedig egyszerűen, webes felületről tudod kezeli a konténereket (szolgáltatásokat).
A többiek valószínűleg a Proxmox alapot fogják javasolni (ami szintén Debian alapú).
Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak
-
5leteseN
senior tag
Szinte biztos, hogy ez a gép már tud USB-ről BOOT-olni,: a DVD felesleges bele.
Ha HDD-t is használnál, akkor meg nagyon jól jön majd a helye(2,5-3,5-esnek). A 8 mag is felesleges, a 22nm-es CPU-k alapon is (viszonylag)sokat fogyasztanak(az enyém (E5-2680v4)kb. 15w-ot). Ha letiltasz 4 CPU*magot(BIOS-ban ha lehet), akkor kb egy újabb HDD fogyasztást kapsz ajándékba. A RAM is sok erre a felhasználásra, de az nem fogyaszt túl sokat(2-3W). Soros-párgizamos portokat is kilőném(ha nem kell semmire), "sok kicsi sokra megy" egy non-stop üzemű szervernél. Ezekkel is "találsz" egy újabb HDD/SSD-nyi fogyasztást.
Ezek a talált 10-20W-ok éves szinten egy "tizes"(10e HUF)!
Nem sok, de minek kidobni, lehet belőle majd SSD-t venni a következő karácsonykor.Egy barát tavaly tromfolt, mikor az ilyen megtakarításból(+még egy kevés) a kettővel ezelőtti karácsonykor vett egy napelem/akku kombót a szerveréhez!
-
őstag
Hát válogass:
[link] TrueNas. Két verzió van, az egyik bsd, a másik linux. Kapsz webes felületet, itt sok mindent könnyen beállíthatsz.
[link] Ez a TreNas elődje. Fapados gui, bsd alap.
[link] OMV. Linux alap, sokan kedvelik.
[link] Xpenology. A Synology DSM bármilyen hardweren.És persze bármlyen linux server, amit te raksz össze az igényeidnek.
-
rgqjx
aktív tag
A Proxmoxnak is.
-
racskobalazs
senior tag
Elég érdekesnek tűnik, már ha van valakinek rá pénze
45HomeLabAz elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
Vektor77
tag
válasz racskobalazs #8210 üzenetére
Mi fogott meg benne?
-
racskobalazs
senior tag
válasz Vektor77 #8211 üzenetére
Az egyszerűsége.
Simán fogod, berakod a driveot az előre elkészített slotba és le van tudva, tuti működik. Nem kell ilyen olyan HBA-val szórakozni, nincs külső hdd ház, hogy "nem fér be" stb...
Valamint tesztek alapján még hangosnak se hangos, mert nem ezek a mini 80-90mm szerver ventillátorok vannak benne hanem normális méretűek.
Meg egy olyan gyártó terméke ami minőségi enterprise hardvert csinál, szóval csak nem rakták össze rosszul ezt se
Ha csak az alapot vesszük is akkor is mondjuk still 800 dolcsi, üresen... ami egyáltalán nem olcsó....[ Szerkesztve ]
Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
bambano
titán
válasz racskobalazs #8212 üzenetére
különösen vonzó az árcédula...
meg a két generációval ezelőtti alaplap...Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Vektor77
tag
válasz racskobalazs #8212 üzenetére
Adok én neked ilyet Chieftech házból, 20+2db HDD megy bele és ebből 8+2db HotSwap
-
5leteseN
senior tag
200$-ért G8-as HP szervert veszek és ennyiért kicseréltem benne a ventiket csendesre, az is benne van már, hogy L-es(kis fogyasztású: 60W-os max.) procit rakok bele(egyet, csak az eredeti 2 CPU helyett), + 32-64GB RAM-mal jönnek, és már 20-30W-ból el is megy, 3-4 db 400GB-6TB-ig HDD-vel, RAID-akármejikben és akár további 6-10+ HDD-vel még bővíthető.
Kis eBay-es/Haprós vásárlásos kreativitással a 200-ba már egy pár tíz W-os napelem is belefér, ami töltögeti a berakott (használtan filléres) szünetmentes táp aksiját, és akkor még az a +10-15w fogyasztás sem érdekes, de fillérekből meglett az szerver konstrukcióktól örökölt 1000+1 év élettartam.
Folyamatosan dobálják ki a szerver-parkokból ezeket az ott (is) már kiöregedett, de jobb sorsra érdemes gépeket rengeteg élettartam-tartalékkal.
Egyedül a CPU-ik "zabálnak"(+ az említett ventik!), de az L-esek takarékosabbak már, főleg, hogy BIOS-ból a tucatnyi(+) CPU-mag akár fele(+) különösebb kockázat nélkül letiltható, de megmarad tartaléknak!Meg is nézem a napokban a Yt-ot: ott láttam tavaly valami szuper-gazdaságos üzemmódúra átkonfigurált ex-szervesres megoldást.
Kicsit tömény ötlethalmaz lett, de a gyakorlatban egy 2-3 hétvégés kivitelezés egy pár órás Yt-ozásos, +egyebes felkészülés után.
Kis kitartással garantált a siker![ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
válasz Vektor77 #8214 üzenetére
Egyetértve:
Aki kicsit is ért ehhez az IT rész-területhez(vagy gyorsan utánanéz), az nem veszi meg a feléért sem!
Az én szinte ajándék áras ML350p-mre("Kikötő", 50€-s) mindenki meglepetésére lazán feltelepült a Windows 11 (Pr,o Workstation, ...) is, és a saját hibáim kijavítása óta kezdek is megbékélni vele , de én asztali-gép, +AI/MI feladatokra használom.
A ventiket tervezem még halkítani!
[ Szerkesztve ]
-
racskobalazs
senior tag
válasz 5leteseN #8215 üzenetére
és #8217:
Ez mondjuk nagyon jól hangzik, én bevallom ennyire mélyen nem mentem bele a dologba még, sima használt asztali házban van az itthoni setup, de lehet a későbbiekben érdekelne valami ilyesmi is, kísérletezés jelleggel
Tudnál ezekből linkelni esetleg?@Vektor77, melyik házra gondolsz pontosan?
Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
5leteseN
senior tag
válasz racskobalazs #8218 üzenetére
Kicsit bővebben(pontosabban) kérdezz rá, hogy mi érdekelne, mert kb tucatnyi elemet raktam a hozzászólásomba.
Én-Bocs: tényleg tömény volt a hsz-em! -
racskobalazs
senior tag
válasz 5leteseN #8219 üzenetére
Pl a használt szerverek, akár a "kikötőből", hogy mikre gondolsz konkrétan.
Meg milyen procikat/lapokat raknál bele, ilyesmiAz elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
Vektor77
tag
válasz racskobalazs #8218 üzenetére
Chieftech Dragon Max
Már üres, megkaphatod
-
5leteseN
senior tag
válasz racskobalazs #8220 üzenetére
Értem:
- "Kikötő" =>eBay, csak valamelyik moderátor nem szerette ezt(bevallom már nem emlékszem melyik Ph-s alfórumban), de beragadt, "így maradtam".
- Jelenleg a HP ML350/360/380 Gen(eráció)8-as és ennek kortárs DELL változatai a fajlagosan a legjobb vételek(szerintem).
Ezek a XEON E5-26xx sorozatú procikból a v2-es generációt használják, és ezeken belül az L-es jelzésűek a kisebb fogyasztásúak, a sima 110W-osok helyett 60W körüliek, de ez valójában csalóka, mert ugyan azzal a technológiával készültek, mint a sima CPU-i a v2-es sorozatnak, csak kisebb a maximális órajel, ezért nem tudnak a gazdaságtalanabb tartományban "pörögni". Ez hasonló jelenség, mint a benzin(Diesel) motoroknál a nagyobb fordulatszám: 2xnagyobb a teljesítmény jóval (3x)nagyobb fogyasztással.
Az L-es CPU-k le vannak korlátozva, ezt a gazdaságtalan(de jóval nagyobb teljesítményű) freki-tartományt nem tudják használni, ezért fajlagosan is hatékonyabbak. Ez tovább fokozgató, mert a BIOS-ban(HP-k) le lehet tiltani az L-es vagy sima prociknál a 10-12-14 CPU magból bármennyit.
Ha valaki gazdaságosabb üzemmódban akarja használni, akkor ki is lehet venni az egyik processzor a duál-CPU-s alaplapból(nyilván a kettest), és a nem szükséges teljesítmény kiiktatása tovább csökkenti az alapjárati fogyasztást.
Mikor valamelyik szerver-pőark felszámolásból jön egy nagyobb szállítmány, na-akkor vannak ezek a pár-tizen-€-s árak darabonként, legkevesebb 32GB RAM-mal(ezekből is az L-esek a kis fogyasztásúak), +hardveres RAID-ekkel, változó mennyiségű és változó méretű HDD-vel.
Ezeknek is van hátrányuk, nagyok(elvégre szerverek ), alapban hangosabbak mint egy NAS feladatra készült vas, és azok 10W körüli fogyasztása helyett a nem szükséges brutális teljesítményüket lecsökkentve is a dupláját fogják habzsolni(a sokszoros, új feladatukban nem szükséges CPU/RAM/-tartalékok megléte mellett, ami teljesítményt viszont bármikor gyorsan és egyszerűen lehet aktiválni ).
Vannak előnyeik is: 10, vagy még több HDD hely van bennük, amikből "RAID-akármelyik" is könnyen beállítható, ha valaki kicsit is töri az angolt és bekapcsolja a Yt-os fordítót.
El leget csípni Hot-Swap-os HDD-vel is, amit menet közben tudsz cserélni akár. Ezeket is dobálják ki lassan, teljesen használható állapotban. Nekem 2 ML350-em van semmi nem romlott el még benne! PayPal, pár hónapos visszaküldés, tovább esik az ár.Nézelődj te is a "Kikötőben". Korábban voltak ezzel foglalkozó cégek eladók a Hardverapró-n is, szerintem most is vannak, kicsivel többért, mint a "Kikötős" ár.
Érdekes de hagyományos jelenség, hogy amikor nagy mennyiségű valamilyen koráűbbi vas jelenik mag, akkor a "szakma" elkezdi megoldani az új területen zavaró, örökölt hátrányainak a kiküszöbölését: zaj, nagy áram-fogyasztás, ...
Én kérdeznék egyet itt vagy privátban...
[ Szerkesztve ]
-
racskobalazs
senior tag
válasz Vektor77 #8221 üzenetére
Wow, na ezt észben tartom, hogy vannak ilyenek.
Egyelőre megvagyok, de köszönöm az ajánlatot@5leteseN: Csak nyugodtan. My dms are open vagy hogymondják
+Köszönöm szépen a leírást, elmentettem a linkjét[ Szerkesztve ]
-
g0dl
addikt
Ali-n találtam egy a speckó szerint kellemes kisfogyasztású alaplapot.
N100 Intel 4x i226-V 2.5G 2*NVMe 6*SATA3.0 DDR5 Mini ITX
Van esetleg valakinek tapasztalata ilyennel? Esetleg itthon beszerezhető.
Ez kb. mindent tud ami nekem kell leszámítva az optikai audio kimenetet. -
5leteseN
senior tag
Kíváncsiságból megnéztem a "Kikötős" felhozatalt, NAS feladatra alkalmas 20€-s(nem javaslom-os) ártól a meglepően jó/megérős 50€-s körüli árig vannak MicroServerek, Celeron, E3-12xx, CPU-val, 4 cserélgető HDD-vel, sok (DDR+ ECC) RAM-mal, +ezeket idén majd "kilóra" lehet venni.
Felső határ meg nincs...
Használt ugyan, de szerver élettartamra tervezve: 1000+1 év, ezek csendesek és az újak sem fogyasztanak jelentősen kevesebbet, az újakhoz képest jelentősen kevesebb pénzért.
A magas szintű hobby-s időigényű üzemeltetéshez-használathoz a gyorsan megszerezhető tudásszint is pár óra Yt-videó összesen!
Ha érdekelne ez a terület, kipróbálnám ezt az irányt pár tíz-€, + pár-tíz órányi hobby-s befektetéssel. -
stigma
addikt
Hali, nem tudom mi a cél/projekt, mit szeretnél megvalósíteni, de ennyiér kintről nem hiszem hogy vennék max N305-ös lapot ha van, de szerintem az drága.
Itthon ezek a felhozatalok, gais lapok olyan 45-55-60k-ig:
ASUS PRIME N100I-D D4 (ITX), (DC tápos) ASRock N100DC-ITX , (mATX)ASRock N100M
+ PCI bővítő SATA portosat találsz: LinkHa 4 db ethernet nem kell mert nem pfSense routert akarsz csinálni, akkor jó vagy szerintem.
Én ha olcsóság/fogyastásra mennék akkor i5-8500T-re mennék, ami 35W, 6mag 6 szál és baromijó szerver lehet --> kb 30k-ért megkapod + lapot szerintem 20-30k-ért szerzel hozzá attól függ milyen szabvány kell neked.(ITX/mATX/ATX)
....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Egy ilyennek milyen lehet a hangja, zavaró egy csendes nappaliban? Általános célú médiaszerver lenne belőle, torrent, smb, plex, dlna.
Let the Zone take me if I am.
-
Kroni1
veterán
Sziasztok!
Olyan home szerver gépet szeretnék venni, amin Windowst futtatok, Plex-en tudja a hardveres transzkódolást, és Virtualboxban még menne róla egy DSM.
(meg esetleg még egy HomeAssistant VM server is, de arra igazából van egy neki dedikált raspberry pi4-esem is.)Jelenleg egy 2/4-es régi AMD-s PC-n mennek a fenti dolgok egyébként, persze a Plex transzkódolás kivételével. Egy N100-as konfig egy 16GB-os RAM modullal mennyire lenne erre használható? Ha jól látom az erőben is többet tudna bőven a mostaninál, és ki is tudnám használni Plex alatt az intel QuickSync-et. Vagy a fenti célokra inkább egy erősebb, 11-12th gen intel procit nézzek?
Persze tudom h szervernél a fogyasztás nem elsődleges, de azért nem bánnám, ha alacsony fogyasztású lenne a rendszer, 1-2db HDD lenne benne, bővíteni nem tervezek.
-
addikt
Valamelyik használt Dell Optiplex Micro (MFF, 3050 vagy újabb) i5 T-s (általában 35w) procival? Egy 2.5 SATA, 1 M.2 NMVe hely.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
Kroni1
veterán
válasz jézusom #8236 üzenetére
Igen? Pedig az tudja a hardveres gyorsitást.. Az a funció be volt kapcsolva a Plex settings-ben? Mit jelent a nyögvenyelős? Milyen eszközön játszottál le?
Szemben az N100al az én 3000G procim nem tud hardveres gyorsitást és érdekes módon pár nagyobb 4K fájl nem indul el, (más ugyanolyan bitsürüségü meg igen) de azon kívül szépen megy vele szinte minden. Hogy nálam ezekkel a kifejezetten nagy méretűekkel mi a gond nem tudom, lehet maga a lejátszóeszközöm nem ismer bizonyos kodekeket nem tudom, ami egy androidos philips TV.
A sávszélesség sztem nem lehet a gond, elég kellene lennie neki.[ Szerkesztve ]
-
Kroni1
veterán
válasz jézusom #8238 üzenetére
Alapvetően én se, csak ha távolról nézel valamit alacsony netsebességgel akkor jól tud jönni..
Érdekes ez a karikázás. Nekem régebben lassú volt kicsit a hangsávváltás, meg a felirat betöltés és a beletekerés, ezért én is Kodit használtam sokáig elsődlegesen. Nem is értettem hogy lehet helyi hálózaton ennyire lassu minden, a TV gyenge CPu-jára meg a plex magas gépigényére tippeltem. Aztán egyik plex szerver frissitésnél úgy kb 1-2 éve a Plex is teljesen jó lett, sokat gyorsult. Kodi még mindig gyorsabb kicsit, de nem jelentösen így azt már nem is használom.
[ Szerkesztve ]
-
Bengio
tag
Sziasztok!
Szeretnék a meglévő, jelenleg is napi használatú eszközeimből TrueNAS alapú NAS-t összeállítani.
Ami rendelkezésre áll:
- Mac mini Late 2012 (i5 3210M 2.50 GHz 2C/4T, 16 GB RAM, 250 GB SSD + 2 TB HDD)
- USB 3.0 csatolós 2 x 3,5" HDD ház: 6 TB + 3 TB HDD JBOD.
- Mire összeállna, beszereznék egy szünetmentes tápot is a setupnak (ezt javasolják mindenütt), tehát mondjuk, hogy ez is van.A legfontosabb kérdés, és egyelőre csak ezt az egyet teszem fel, mert gyakorlatilag ez dönt el mindent
- Kezeli-e a TrueNAS a külső meghajtókat (jól)? Értem ezalatt, hogy: tudom-e pl. a rajta lévő médiát Plex Server-rel streamelni? Fájlmegosztás működik-e róluk? Szeretném továbbra is 2 külön drive-ként kezelni a fizikai HDD-ket, úgy, ahogyan jelenleg is.Külföldi fórumokban írnak mindenfélét, nem lettem előrébb.
Köszi előre is.
Ha megadom a számom privátban, kijelzett számról hívj! -> Rejtett számról érkező hívást nem veszek fel. Köszönöm.
-
-
-
-
-
racskobalazs
senior tag
Sziasztok,
Ti az ilyen Alis csodákról mit gondoltok? (PL erről)
STH-nál is szoktam látni, most L1Tech is már tesztelgetett/mutogatott ilyesmiket... Mennyire vehetőek ezek a dolgok? (Összehasonlításképp egy TP-link ami itthon is kapható közel 4x ennyi)Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
válasz racskobalazs #8245 üzenetére
Itt van némi teszt egy hasonlóról
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
addikt
42€/db áron vettem kettőt nemrég Amazonon, működnek (Asustor NAS és Dell desktop között kihajtotta a 2.5-öt). A 10Gs SFP+ kapcsolatot köztük majd még ki kell próbálni, de ahhoz kell egy kábel a cégtől én meg jelenleg táppénzen.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
jézusom
addikt
Van alin jó, de biztos rossz is. Én itthonról vettem olyan márkásabb, talán valami mercursys ami gigabitesként rohadtul nem tud csak10/100at. Működik, de ótvar sebessége van. Routert meg kintről, (redmi ax5) sose volt még ilyen frankó routerem, itthon is van, de lehet már kifutott.
-
őstag
válasz jézusom #8248 üzenetére
A linkelt oldalon elég sok kínai 2.5-ös switchet teszteltek, videójuk is van feltöltve. En az ő teztjeikben, leírásaikban megbízok, jó pár éve olvasom az oldalukat.
Itt az egyik fórumtárs vett egy hasonlót, átküldött mérési eredményeket, mert kérdeztem a tapasztalatát, és hozza az elvártat a kínai kütyü. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BIOS frissítés
- Milyen notebookot vegyek?
- Befagy az egész gép
- Call of Duty: Black Ops 6
- Sorozatok
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Filmvilág
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- HDD probléma (nem adatmentés)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest