Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
freddirty
senior tag
válasz Melorin #8798 üzenetére
pingelni csak IP címet lehet, ez TCP/IP alap. Ergo akkor tudsz konténert pingelni ha annak a konténernek külön IP címe van. (Amit nem szoktunk használni, csak nagyon ritkán, pl. egy pihole konténernek legyen saját IP-je, hogy a router-ednek DHCP DNS szerverként megadva, a teljes otthoni hálózatodon egy eszköz se tudja feloldani a reklámhulladékot ömlesztő szervereket)
Ha szeretnéd megnézni, hogy a konténer egy adott TCP portja működik-e akkor két dolgot tudsz tenni. Először is indítasz egy konténer console-t és azon belül megpróbálsz telnet-et használni az adott portra amire kíváncsi vagy. De nem mindig van telnet egy-egy konténeren belül, illetve nem sok értelme van, mert ha egy megbízható alkalmazásról van szó akkor konténeren belül nem lesz probléma (kivéve persze ha a konfigot szabta el az ember).
A másik hogy kívülről, az unraidről vagy valamelyik másik hálózati gépedről telnetelsz be a megadott portra. Ha ez nem megy akkor az probléma, és valami el van rontva.
Egyes konténereknél a webui paraméterezése alapból el van cseszve és nincs szinkronban a port mapping paraméterezésével, az is gond lehet.
Nálad a jackett webui paraméterezése fura, szerintem így kéne kinéznie:
http://[IP]:[PORT:9117]/fred
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/urak!
Anyósomnál kellene összehozni valami egyszerű konfigot, maradék, nem használt eszközökből. A cél egy média letöltő/lejátszó rendszer lenne, a letöltött tartalmakat (főleg videók) helyi hálón szeretnénk lejátszani, okostévén, tableten, amikor ott vannak a gyerekek.
Ami van (ezek a gépek ilyen-olyan félbemaradt, félig elkészült projektjeimből származnak, amit nem használok fel, meghirdetem és eladom):
Dell 7070 SFF (I5 8400, 256GB M2 ssd, 16 giga ddr4 ram)
Fujitsu S920 minipc (Amd 4 magos apu, 256 giga ssd, 16 giga ddr4 ram, PCIe riser, HP 4 portos gigabit hálózati kártya)
Tanix TX3 tv box, rajta Coreelec/Kodi, 1TB hdd a letöltéseknek
Cudy WR3000 router, rajta openwrt, ez jelenleg AP-ként üzemelAmi kapásból eszembe jutott az nyilván a Dell, az fogadja a hdd-t és a hálózati kártyát is, mehet rá Proxmox, arra vm-ek, konténerek, de attól félek overkill erre a célra.
Arra is gondoltam, hogy a Tanix intézi a letöltést, feltöltést, megosztást, lejátszást, a Cudyra bízom a routert és kész is vagyok, a két pécé mehet apróra.
Mi a véleményetek?
[ Szerkesztve ]
Let the Zone take me if I am.
-
freddirty
senior tag
Szia, ha van okostévé (valami ismertebb márka pl samsung, lg) akkor én már elfelejteném az android alapú lejátszókat. Ha a tv appstoreban ott a plex vagy emby akkor egy szerverrel meg lehet oldani mindent.
TV-n vagy bármilyen android eszközön le kell tölteni a plex alkalmazást, a központi plex médiaszerver meg kiszolgálja őket. Ha kell transzkódolja is kisebb sávszélességre az adott eszközre (ez már a fizetős funkciója a plexnek)
Hardverből az i5 8400 aminek kicsit utána kellene nézni, hogy át tudja-e a hardvergyorsítása kódolni röptében a videostream-et. Szerintem azért egy 4k filmet át kell tudnia kódolni röptében 1080-ra. Kettő már lehet sok lenne.
Nyilván ha natívan játszod le akkor többnek is mennie kell.
Szoftverügyileg, proxmox teljesen OK ha virtualizáltan gondolod megoldani, aztán ahogy tetszik, de egy jól felépített media kényelmes rendszerhez pl egy ilyen sw. setup nem árt: overseer->sonarr/radarr->jackett->rutorrent->plex.
Kicsit overkill azért a setup csak azért, hogy akkor működjön "ha ott vannak a gyerekek". Nyilván egy ilyennek van maintenance igénye. Lehet inkább otthonra kellene egy ilyen setup hozzád és neten (ha elég jó) meg a nagyiéktól megy a lejátszás plex klienseken. (vagy a világon bárhonnan, merthogy ezzel saját privát streaming szolgálatásod van)fred
-
kutga
nagyúr
MOD
Végül a mini pécére tettem Arch Linuxot, arra telepítettem fel a szolgáltatásokat, köztük a plex szervert. A TX3-ra Slimbox android rendszer került, erre tettem fel a plex klienst, ez az eszköz intézi a lejátszást. A router maradt a Cudy, openwrt-vel. A hosszúhétvégén nagyjából összeraktam, jövő héten lesz több időm foglalkozni vele, beállítani az automata letöltést, tesztelni, stb.Let the Zone take me if I am.
-
Pista0001
addikt
Automata letöltés ügyben nyitnék egy kis brainstormingot, ha már így szóba hoztad.
A rendszer: Proxmox alatt egy OMV és egy headless Debian van, a host és a VM-ek SSD-n, mellette 2 hdd raid0-ban, ez a kötet van lepasszolva az OMV-nek. OMV-ben egy user, 2 mappa (torrent és download), mindkét mappa NFS-sel és Sambaval megosztva. Az NFS megosztások fel vannak csatolva a headless Debianban, a Samba van minden más eléréshez. A headless Debianon van egy Qbittorrent, ami figyeli a "torrent" mappát, ha oda bekerül egy torrent, automatikusan elindítja a letöltést a "download" mappába, majd törli a torrentet. Ez az alapötlet, minden jól működik, csak épp a Qbittorrent nem indítja el a letöltést egy ideje. Eleinte jól működött, nem frissítettem semmit. Mi lehet az oka? Betelt valami cache, vagy ilyesmi? Merre kezdjek keresgélni?
-
Pista0001
addikt
Azt még nem néztem.
Nem, simán a headless Debianra van telepítve, a daemon indul automatikusan, azzal a reszével nincs is gond. A 2 mappa felcsatolása is automatikus, ezzel sincs gond. Várni szoktam a headless Debian indításával, míg az OMV elindul, így ez sem probléma. Nekem teljesen olyan, mintha a "torrent" mappa figyelésével lenne probléma. Nem gondolok jogosultság problémára, mert a "download" mappával nincs baj, és nem tudok róla, hogy lenne bármilyen különbség a két mappa beállításai között.
Eleinte működött hibátlanul, aztán - ahogy Forrest Gump mondaná - minden különösebb ok nélkül már nem indította el a "torrent" mappába bemásolt torrenteket.
Ah, az még automatább.
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
Rantolni jöttem, hogy mennyire utálom a nextcloud-ot és nincs semmi ami kicsit is közelébe ér szolgáltatások/minőség terén. Minden sz@rt futtatok a szerveremen, nincs még egy program ami ennyire megbízhatatlan. Ha nem nézek rá pár hétig már biztosan nem lehet loginolni.
Ez a linuxserver féle docker, de próbáltam már az official verziót is ami még ennél is fájdalmasabb, hiányzik belőle egy csomó dolog pl SSL ha jól emlékszem.
A hab a tortán, hogy a linuxserver discordján lógnak a legaroggánsabb gyökerek, megnyitni sincs kedvem már.
Tudom, biztos user error. Minden az. Csak akkor miért megy minden más gond nélkül
Rant végeMiért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
bambano
titán
válasz Pista0001 #8810 üzenetére
most eltekintve attól, hogy ehhez a feladathoz az általad leírt szoftverek zömét simán ki lehetne hajítani, a debianban meg kellene nézned, hogy hány fájldeszkriptort támogat. mert lehet, hogy elfogytak. ulimit -n azon user alatt, ahol a qbt is fut.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
ViZion
félisten
válasz daninet #8811 üzenetére
Nem tudom, h mi a baj, nekem egyik "cloud" sem jött be, de nincs is rá igény. Viszont van Owncloud, az is hasonló, sőt, a Nextcloud abból vált ki. Hátha az megfelel.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy #Eladó GoSund okoskonnektor, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Pista0001
addikt
Nem lelek logokat...
Kis adalék. A legutóbbi újraindításkor (Proxmoxot frissítettem, frissült a kernel is) a torrentek jelentős részére "hiányzó fájlok" jelzést kaptam. Ezt kb normálisnak veszem, nem az első eset, sőt, inkább ez a jellemző, kényszerített újraellenőrzés megoldja. Gyanítom, hogy a qbittorrent előbb indul el, mint hogy a megosztott "download" könyvtárat felcsatolná. DE! A "torrent" mappába korábban bemásolt torrentet viszont most elindította. Amint lefut az elenörzés, teszt jelleggel bemásolok még egy torrentet, meglátjuk, csinál-e vele valamit...
Felmerült bennem a gyanú, hogy okozhatja-e a problémát, hogy kb egyszerre indul a kliens a megosztott könyvtárak csatolásával, de fenntartásaim vannak ezzel kapcsolatban, mert így hoztam létre ezt a rendszert, sosem volt máshogy, de mégis gond nélkül működött egy darabig. Nyilván az első indításkor nem volt még létrehozva a mappaellenőrzős beállítás, akkor már felcsatol könyvtárakkal kezdett, de úgy rémlik, az első pár újraindítást is túlélte a dolog...
-
bambano
titán
válasz Pista0001 #8816 üzenetére
na mégegyszer: a fájldeszkriptorok mennyisége azt mutatja meg, hogy hány fájlt, libet, hálózati kapcsolatot, interprocessz kommunikációt tud megnyitni *EGYSZERRE*.
tehát ha kevés a fájldeszkriptorod, akkor van olyan, hogy meg akarja nyitni a torrent fájlokat, hogy ellenőrizze őket, de nem tudja, hibát dob a rendszerhívás.amíg nem toltad fel legalább 65536-ra, addig minden egyéb irányú találgatást feleslegesnek tartok.
szerk: és a régebben minden jó volt típusú problémát a letöltött torrentek mennyiségének növekedése okozta.
[ Szerkesztve ]
-
Pista0001
addikt
válasz bambano #8817 üzenetére
Aham. Hogy tudom feltolni legalább 65536-ra? Gyors guglizás nem hozott eredményt...
Ha ez a probléma, akkor manuálisan se tudnám megnyitni a torrenteket, nem? Nem tűnik életszerűnek, hogy valahogy pont az a processz nem fér bele az erőforrásokba, ami "rápillantana" a megfigyelt mappára, vagy az, ami onnan elindítaná a torrenteket, de manuálisan megy csont nélkül. Nem vagyok pro linuxos, csak "hangosan" gondolkodok...
[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
Az autógyártók Diesel-es fogyasztási eredményei óta inkább csak a saját eredményekben hiszek(amikor ilyenre módom van), bár ez esetben egy vélhetően jóval korábbi termékről van szó: a PC3-8500R 16GB-os szerver-RAM fogyasztását mértem. Ez az eredmény jól jöhet valakinek, ha ilyen RAM-ot használ és keresi, hogy hová csorognak el a Watt-ok.
A számok: az egy-RAM és négy-RAM-os kiépítés közötti fogyasztás-különbséget (ami 7Watt +/-1Watt, külső fogyasztásmérővel mérve) elosztva hárommal, az jött ki, hogy egy PC3-8500R/16GB-os modul kb 2-2,5Watt közötti fogyasztást mutat a gyári 1,5V-os tápfeszültségen. A teljesítményhez kötődő további infó: ezek a RAM-ok párosan(az ennek megfelelően berakva) kétszeres memória teljesítményt tudnak a "magányos" konfighoz képest!
A teljesítmény-számok(képek ):
(egy RAM, egy-csatornás RAM-teljesítmény: )(két RAM, két-csatornás RAM-teljesítmény: )
Ez az teljes konfig teljesítményét természetesen nem duplázza, de emlékeim szerint a használt programok igénytől függően 10-15% körüli teljesítmény-többletet hoz a konyhára. Ha jól emlékszem korábbi fórumos olvasottaimra, a CPU-s (Turbo, egyéb CPU-s megoldásoknál) jelentősen hatékonyabb(a Watt-okat tekintve), de ebből a szempontból a RAM-menedzselős megoldások még többet javíthatnak a készenléti állapotokhoz illesztett freki- és feszültség állításokkal.
Most nem ugrik be ezeknek a RAM-oknak a jelzése(talán valami LRDIMM... ). Ezek fénykorukban is ritkák és jelentősen drágábbak voltak a "sima" verzióknál, most kis szerencsével bármi is lehetséges(eBay).Szinte biztosan alul-feszelhető(BIOS és-vagy szoftveresen), ha valakit érdekelnek a "Kihívások"!
[ Szerkesztve ]
-
válasz Sanchez638 #8824 üzenetére
Üdvözlet!
Szerver építésre kérnék szaktanácsokat, mit érdemes venni hozzá.
Az elképzelés egy Linux alapú rendszer lenne, helyi W-Fi-re csatlakozva szórná az áldást. Leggyakrabban localhost, de olykor szükség van Global-ra is. Egyetlen saját fejlesztésű szoftverem (HTML-PHP-SQL) futna rajta, amit a kollégák telefonon böngészőből érnek el és használnak.
Ehhez keresnék megfelelő hardvert, persze minél költséghatékonyabban.
Eredeti elképzelésem egy Raspberry modul lenne, amire rákötök egy külső SSD-t, mert kollégák rengeteg képet töltenek fel nap mint nap. Emiatt sem megoldás már egy hagyományos domain, azt kinőttükKöszönöm előre is a jó tanácsokat.
But who is watching the guardians?
-
fonok87
aktív tag
Hali.
Ilyen alap fileszervernek egy RPi 4/5 teljesen jó lehet.
Pár kérdés azért felmerül:
1. Hányan használnátok? Az egyidőben történő műveletek száma az érdekes. Sok userre inkább valami asztali config lenne megfelelő, egyszerűen azért mert erősebb a CPU.
2. Milyen adatmennyiséget mozgatnátok, illetve mennyire zavaró ha esetleg (nagyon) lassú? Az ethernet kapcsolat megoldhatatlan vagy csak kényelmi szempont a WiFi?
3. Mennyire fontos a feladat, amit ellát az eszköz? Ha csak tárol, jó az 1db lemez. Ha folyamatosan elérhetőnek kell lennie, 2-3 SSD-ből érdemes egy raidz poolt létrehozni, de arra megint jobb lehet egy asztali PC mert a ZFS RAM-igényes.szerk.: Még egy kérdés, külső elérést hogyan oldanátok meg? Lesz nyitva egy port neki az internet felé, vagy VPN? Előbbi nem jó ötlet szvsz, bár ez attól is függ milyen tűzfal mögött van. VPN pedig igényelhet egész sok CPU teljesítményt a userek számától függően.
[ Szerkesztve ]
Truss me, I'm an engineer.
-
amargo
addikt
Onnantól, hogy kirakod netre már sokkal komolyabban kell gondolkozni, főleg egy php-s kapcsán. Inkább VPN-en maradjatok és akkor nincs is túlbonyolítva a dolog.
Nem tudom mit értesz hagyományos domain alatt, mert az én nem látok összefüggés a tárhellyel kapcsolatbanHa inkább képek vannak mozgatva az eszköz által, akkor inkább valami NUC jellegű cuccban gondolkodnék HP T620, stb. Ugyan azaz ár kategória.
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
válasz fonok87 #8828 üzenetére
Akkor részleteztem. Jelenleg rendes domain-en fut a cucc, de kinőttük a tárhelyet fél év alatt, így hosszú távon nem megoldható így, ezért merült fel a saját szerver gondolata.
Wi-Fi rákötés vagy Ethernet az mindegy valójában. A lényeg, hogy elérhető legyen az interneten át, de ha csak a local router-re csatlakoztatott eszközök érik el, az sem feltétlen tragédia. Előbbi eset leginkább az FTP végett fontos.
Hányan használnánk egyszerre és milyen adatmennyiségre? Egyidőben általában 3-4 személy használja. Napi ~90 MB fényképet töltenek fel a munkákról, ez ~ 3-4 alkalomból tevődik össze. A többi alkalommal csak az Adatbázis (SQL) kerül szerkesztésre, ott nem beszélünk komoly adatforgalomról.Biztonság, adatvédelem? Igen, nem volna hátrány. A szoftverbe külső tag jelenleg sem tud behatolni, de egyértelműen szükség van arra is, hogy a gépbe se jussanak. Éppen ezért is lenne a feladat mindössze egy ‘weboldal’ host-olása, semmint a gép adatainak elérése.
Mit csinálna az eszköz? Futtatná a szoftvert és elérhetővé tenné a felhasználóknak. De mivel a gépen futna a szoftver, így lényegében tekinthetjük úgy, mint adattároló.
-
bambano
titán
Mi az, hogy rendes domain? A domainnek semmi köze ehhez.
Otthonra ilyet rakni egyébként necces, mert a sima internet kapcsolatok ip címe szokott változni, és egyébként a szolgáltatási szerződések ezt explicit tiltani szokták.Az adatbiztonság arról szól, hogyha fontos a fotó, amit feltöltöttek, akkor nem egy diszkre rakod, hanem rendes rendszerre és van róla biztonsági mentés is. ellenkező esetben a fotó nem fontosnak minősül.
Az adatvédelem meg arról szól, hogyha hozzá lehet férni kívülről bárkinek, akkor nem mindegy, hogy mi van a fotókon. Ha személyes adat is van, akkor csúnyán megbüntetnek érte.
Fért volna még információ az eredeti hsz-edbe...
-
válasz bambano #8831 üzenetére
Oké, a fogalmazásom nem volt pontos. Rendes Webszerveren fut, tárhelyszolgáltatónál.
Otthonra ilyet rakni egyébként necces, mert a sima internet kapcsolatok ip címe szokott változni, és egyébként a szolgáltatási szerződések ezt explicit tiltani szokták
.
Nem kell nekem, hogy legyen előtte domain. Az kell, hogy a hálózaton levő eszközök elérjék, lássák az általa hostolt webfelületet.
Az adatvédelemről: semmi személyes adat nincs a fényképeken. Elkészült és készülőben levő munkák állapotfényképei. Ezek a most futó szerveren is elérhetőek bárki számára. Csak maga az oldal, illetve annak belső részei, adatbázisa nem.But who is watching the guardians?
-
amargo
addikt
Tehát pontosítsuk ezt a domain részt, mert még mindig érzek itt problémát, ezek az olcsó tárhelyszolgáltatókat bevallom én nem szoktam számításba venni, egy horgászoldalnak elmegy. Ha már valahol cloud-ba hostolod, akkor már is "bármennyi" tárhelyet tudsz hozzá venni.
Tehát nem kell, hogy kintről szabadon láthassa bárki és ezért nem akartok venni egy $4-os domain nevet, ezért (is) javasoltam a VPN-t tailscale, zerotier, wireguard, stb.
Ha kirakod publikusra a PHP-s alkalmazásodat, másodpercenként fogják bombázni és pont a PHP az egyike azoknak, amit leginkább támadnak és itt jön a képbe az említett adatvédelem és adatbiztonság is. Még, ha ez egy kis céges projekt is, amit csak Ti használtok érdemes ezeket átgondolni, nyilván nem kell túltolni csak tudjatok róla.
[ Szerkesztve ]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
fonok87
aktív tag
Én az eddig leírtak alapján úgy gondolom, tényleg elég lesz valami olcsó, kis fogyasztású hardver, pl. Raspberry Pi vagy egy vékonykliens*. Ha a belső hálózaton kívülről el akarjátok érni, részemről +1 a VPN-es megoldásra. Ha nincs statikus IP cím az nem gond, kell egy bármilyen ddns szolgáltatás. Ha CGNAT mögött vagytok, bonyolultabb, de úgy tudom Tailscale-el az sem olyan nagy ügy.
*Van nálam egy feleslegessé vált Fujitsu S920 otthon, ha érdekes lehet keress privátban.
Truss me, I'm an engineer.
-
daninet
veterán
én megértem, hogy kényelmetlen minden kollégának akivel dolgozik elmagyarázni a VPN telepítést meg login-t adni stb.
@Mr. Y:
Én egy Cloudflare tunnelt használnék egy olcsó domainnal ami egy belső reverse proxy-ra mutat. CF eleve szűr egy rakás robotot, aztán a reverse proxy-n pedig geolock, és egy login oldal 2FA-val megerősítve mielőtt elérik a tartalmat.
Traefik, Authentik és Caddy is tudja ezeket kódolnod se kell csak felrakni és beállítani mi hova mutat.[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
amargo
addikt
válasz daninet #8835 üzenetére
Ez tiszta sor (és tök jó, hogy bedobtad, mert a feladat egyszerűsége mitt nem is jutott eszembe, hogy ez is lehetne a cél), de nem írta, hogy kényelmetlen lenne, amiket leírtál pedig ismerni kell szintén, mit hol állítasz be zero trust alatt is tudsz egyből authentication-t hozzá adni, még csak egyedi sem kell és még reverse proxy sem kell hozzá 1 db belső tartalomhoz, kivéve, ha bent vagy és ott is akarod tartani a request-response-t.
A zerotier annyira pofon egyszerű, hogy csak csatlakozik a megadott network-re és valaki elfogadja a túloldalon.
[ Szerkesztve ]
-
amargo Nem tudom, mit gondolsz olcsó, horgászoldalnak való szolgáltatón, de szerintem az éves 45k nem éppen mondható olcsónak, a DotRoll és pl a MediaCenter pedig nem gagyinak. De te tudod. Ha nem tudod értelmezni sokadjára sem, amit leírok, legalább ne kötekedj! Van egy céges Weboldal, normális, hivatalos, Domain-es, és annak a szerverén fut jelenleg a projekt. Remélem, így már neked is tiszta. Az URL alapján el lehet érni külsőleg, persze. De pl Google keresésben az életben nem találod meg, ráadásul ha meg is találod, a nyitóképernyőn tovább biztosan nem jutsz!
daninet Nem tudtam, hogy a Google Drive képes futtatni PHP-t, annak minden alfájljával egyetemben, ráadásképpen egy SQL adatbázissal úgy, hogy erre bárki, akinek joga van belépni kénye kedve szerint töltögethessen fel adatokat - mindezt natívan, persze -, de ha tudná is (amit Spoiler: Nem tud), akkor sem lenne egy idő után megfelelő a tárhely mérete.
A többieknek köszönöm az eddigi segítő hozzászólásokat, de ahogyan a legelső kommentemben is jeleztem, konfigurációban kérnék segítséget, nem annak a szoftveres mibenlétében. Azt megoldom én. Továbbra is fontos, hogy saját, különálló eszköz legyen. Mostmár beérem annyival is, ha csatlakoztatva van a helyi hálózatra, akkor az adott hálózaton lévő eszközök elérjék a hostolt oldalt. Köszönöm
-
amargo
addikt
Havi 3750ft szerinted nem olcsó? Az olcsóság alatt nem a web hosting céget értettem (gagyit nem is írtam), hanem a csomagjukat, miért nem váltotok egy nagyobbra és biztos vagyok benne, hogy pénzért adnak több tárhelyet is. Igen, egy horgász oldal pedig elfut ennyi pénzért, de attól elvársz többet? aws, azure egy csomó pénzt ad elsőnek, hogy kipróbáld, lehet a web hostra elég valami free shared hosted megoldás és csak a storage után fizetni.
Itt többen vannak akik komoly rendszereket üzemeltetnek vagy raknak össze, sőt sokan mások, akik láttak már dolgokat, amit daninet is írt az egy tök jó dolog vagy bambano adatbiztonságos kérdése, ha nem fogalmazol megfelelően, akkor azért azt ne várd el, hogy nem lesznek kérdések, de ezek segítő szándékúak részemről is, de tény és való, hogy én sem fogalmazok mindig megfelelően ezért ne haragudj, nem sértésnek gondolom.
google drive-ra visszatérve: elég csak az alkalmazásodnak tudni lekezelni vagy a web hosting cégnek, hogy milyen tárhely van alá csatolva, az lehet S3 bucket, azure storage, gdrive akármi.
-
Formaster
addikt
Üdv, építenék egy szervert Xeon platformra ECC ramokkal. Jól sejtem, hogy itt nem kell kitben vásárolni (nem is találok) ramokat, ha dual/quad channel igény lenne?
-
Én is elnézést kérek a nyers stílusomért, viszont így már megértettem, mit akartok mondani.
A webtárhely csomagra visszatérve pedig: mint írtam korábban, fél év alatt sikerült kimeríteni egy 10 GB-s tárhelyet. Mindezt úgy, hogy a szolgáltatónak volt egy költözése, ahol több, mint 250 médiafájlunk elveszett, és hosszas vitatkozás árán voltak csak hajlandóak megkísérelni a helyreállítást. Az sem sikerült tökéletesen, még mindig van egy 94 darabos hiány.
Tehát nem feltétlen azon van a lényeg, hogy miért nem fizetünk nagyobb tárhelyért, hanem azon, hogy nem akarunk évente váltani nagyobb és nagyobb csomagra, ami szerintem érthető. Egy saját szervernek meg betennék egy 2TB-s SSD-t és boldog vele egy évtizedig, ráadásul nem fenyeget adatvesztés sem (főleg, ha van bent egy klón meghajtó is).But who is watching the guardians?
-
ViZion
félisten
klón az nem mentés...
De hogy írták, saját vasra egy webszerver, amin fut a progid. Elérésre tailscale, az átmászik mindenen. Megadhatod, h a belső háló routere/DNS szervere kezelje a név feloldást és akkor local IP-vel is eléred.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy #Eladó GoSund okoskonnektor, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
pelyib
tag
Tobben irtak a Goggle drive megoldast, szerintem is egy jo megoldas lenne. Olcso, konnyu integralni.
Archivalas nem opcio? Az osszes korabbi munkanak azonnal elerhetonek kell lennie? Ha nem akkor idonkent le kell menteni (T-1/3/6 honap) majd torolni a szerverrol.
NAS (QNAP, Synology) ami tud futtattni Docker containert? Ott lenne a storage, csak az appot kell dockerizalni. (Felve irom le, de PHP+MySQL-t meg docker nelkul is szoktak tudni).
A sajat megoldast nem ajanlanam, mivel munkahoz kell. Ha leall akkor valszeg dragabb lesz mint barmelyik masik opcio. Az SSD (amibol ugye nem egy fog kelleni) arabol vigan kijon a 2TB gDrive eves dija. (Ugy irom, h en is imadok ezekkel bibelodni, de ami itthon nem gond, ha nem megy 2 napig, az ceges kornyezetben nem elfogadhato.)
-
menyhartlevi
aktív tag
Sziasztok!
Vásároltam Aliról egy N100-as MiniPC-t otthoni szervernek, noha elég új nekem ez az egész, nincs tapasztalatom még vele, de érdekel a dolog. Sikeresen telepítettem az Ubuntu Server-t, SSH-n tudom így irányítgatni a saját gépemről, illetve fut rajta Docker containerben a Home Assistant, illetve Pi-hole is (ugyan az még nem műküdik hibátlanul).
Felmerült bennem, hogy létrehozzak egy otthoni médiaszervert is rajta, Jellyfinnel, akár Sonarral/Radarral, torrenttel, (VPN-nel). Az elképzelés az lenne, hogy egyből a PC tárhelyére, vagy ahhoz dugott SSD-re töltődnének le a fájlok, amiket a hálózaton lehetne nézni.
Azt olvastam, hogy a torrent nem túl ajánlott VPN-nélkül, szóval gondolom valami VPN előfizetésre szükségem lenne. Viszont ennek a működésével nem vagyok teljesen tisztában, milyen lehetőségeim lennének vele? Mert azt értem, hogy a szerver eléri az internetet, anélkül hogy az IP cím látható lenne, de akár én is el tudnám érni az otthoni hálózatot távolból? Vagy mire lenne jó ez igazából?Elnézést a hülye kérdésekért, de elég új nekem ez a téma, nem igazán tudom honnan tudnék megbzható forrásból utánanézni, tájékozódni. Esetleg van valami jó leírás egy ilyesmi rendszer felépítéséről?
Köszönöm a segítséget!
-
válasz menyhartlevi #8844 üzenetére
Ha Németországban akarnál torrentezni, akkor még értem a VPN igényt, de itthon mi a frászkarikának?
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
daninet
veterán
válasz menyhartlevi #8844 üzenetére
Az elképzelés az lenne, hogy egyből a PC tárhelyére, vagy ahhoz dugott SSD-re töltődnének le a fájlok, amiket a hálózaton lehetne nézni.
Erre Jellyfin tökéletes, ha egy kicsit polírozottabb interfészt szeretnél vagy valami olyan tévéd van amire nincs Jellyfin kliens akkor a Plex ugyanez, de a HW transzkódolás prémium funkció.
Azt olvastam, hogy a torrent nem túl ajánlott VPN-nélkül, szóval gondolom valami VPN előfizetésre szükségem lenne.
Ez attól függ melyik országban vagy, Németországban igen, Mo.-n senkit nem érdekel.
Torrent/Warez itt a fórumon nem egy megengedett téma, csak magas szinten lehet elmélkedni róla. De biztos vagyok benne, hogy megoldodMert azt értem, hogy a szerver eléri az internetet, anélkül hogy az IP cím látható lenne, de akár én is el tudnám érni az otthoni hálózatot távolból? Vagy mire lenne jó ez igazából?
A publikus VPN nem segít a távoli elérésben. Az annyira jó, hogy közted és egy cég között aki a VPN szervert biztosítja egy titkosított adatkapcsolatod lesz. De ezek a VPN kapcsolatok nem bridgeltek, tehát nem lehet rajtuk eszközöket elérni, azok egymástól izoláltak. Ha NordVPN meg hasonlókról beszélünk.
Ha távolról akarod elérni a dolgaidat első sorban fogalmazd meg, hogy mi a célod ezzel. Pl távolról akarod a filmjeidet nézni? A fájlokat akarod elérni? A teljes szervered ritkán kell a hálózatra kitenni, nem biztonságos. Inkább csak bizonyos funkciókat.
Három utat járhatsz ezzel be:
1) Saját VPN szerver amihez távolról kapcsolódsz, ilyenkor olyan lesz mintha az otthoni hálózatodon lennél, elérsz mindent
2) Tunnel alapú VPN kapcsolatok pl Tailscale: Ehhez nem kell publikus IP címed sem legyen, kicsit lassabb mint a saját VPN, de megold egy csomó gondot és könnyebb sokkal konfigolni.
3) CloudFlare Zero Trust tunnel: Ez egy docker alapú cucc ami a CF-nél parkolt domainek segítségével működik. pl csinálhatsz vele egy plex.mydomain.com címet amin a saját plexed érhető el. Relatív könnyű konfigolni, egy saját VPN szervernél szerintem legalábbis könnyebb és nem kell publikus IP.Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
Yeffy
veterán
Udv a topiklakoknak.
A jelenlegi routeremre kotott HDD alapu koca NAS-t szeretnem kicsit fejleszteni, penztarca, es foleg villanyszamla barat modon, valamint par extra funkciot is beuzemelnek. Hosszu tavra keresek, minimum 5, de inkabb 10 evre, 24x7 uzemben.
Elsosorban adattarolasra, Samban keresztuli fajl/film/sorozatnezesre PC-n es mobilon, qBittorrentre (atlagban 20-30, nagyon maximum 50 torrent futtatasara), Pi-Hole-ra, illetve nehany PC-s mappa szinkronizalasara hasznalnam. A kesobbiekben lehet, h kivaltanam a OneDrive-ot is valami privat felhovel, de az meg raer.
Elso korben egy 4 lemezhelyes NAS-ra gondoltam, RAID es kesobbi bovithetoseg vegett, mondjuk Synology vagy Asustor. Kompakt, celiranyos hardver, viszont vannak araik ahhoz kepest, h kvazi csak egy specializalt szoftvert futtato PC-rol beszelunk.
Ahogy ezt realizaltam, arra gondoltam, h mi lenne egy kisebb hazi szerót epiteni. Belinkeltek ezt a topikot, amibe kicsit beleporgettem, es szamomra nagyon hasznos gondolatok is elhagzottak, home/SoHo szerverben nem tul jartaskent. Igy jott a kovetkeztetes, h mi lenne egy par eves, refurbished 4 lemezhelyes + SATA portos irodai gepet (pl Optiplex es tarsai) beszerezni, rapattintani valami felhasznalobaratabb Linux disztrot, mondjuk Mint, netan azt az OMV-t, belerakni a jelenlegi egy szem vinyomat, aztan majd ha sikerul beujitani 2 vagy 3 egyforma lemezt, megepiteni a RAID kotetet es befogni rendes NAS-nak.
Ebbe majd szermanyolnek egy ertelmesebb 2 portos NIC-et, mondjuk Intelt, LAG-gel osszekotve a routeremmel, hogy ha majd meglesz a RAID kotet, jobb sebessegeket erjek el adatmozgataskor.A masodik utvonal eseten amire gondoltam, az mondjuk egy 6th-9th genes, 4 magos i5 proci, vagy AMD-s megfeleloje, 2x8 vagy 2x16 GB RAM-mal, integralt grafikaval, alulfeszelve/optimalizalva, aztan kesobb szerzek bele mondjuk 2x/3x 10-12 TB merevlemezt kezdesnek.
Miutan vazoltam az alapszituaciot (van meg hozza, de egyelore csak ennyit irok ), a kovetkezo kerdesekkel kezdenek:
#1: A felhasznalasi modomra mennyire valid/ertelmes optio a home server?
#2: Aramszamla szempontjabol szamit , h valamelyik altalam megjelolt regebbi procit veszem, vagy keresek valami ujabbat, pl 11-12th gen i3/i5, vagy annak megfelelo ujabb Rizsak, netan epitek valamit mini-ITX/mATX alapon?
#3: Ha a brandelt gepnel maradok, ezeknek a BIOS/UEFI-jeben lehet alulfeszelni/optimalizalni fogyasztasra a procit?
#4: A brandelt gepek alaplapi SATA/RAID vezerloje megfelelo ilyen felhasznalasra? Nyilvan vehetnek valami dedikalt RAID vezerlot, de nem hiszem, h otthoni felhasznalasra van ertelme?Elso korben ennyi, a tobbi majd jon.
[ Szerkesztve ]
Big girls ride harder. ヅ || Kondi powaa'!
-
Nekem egy HP Gen7 Mikroszerveren fut a Xpenology boot loaderrel meghajtott Synology DS 3615xs, vagy 400 torrent a DS-ben. Szóval kicsit overkill gépet akarsz összerakni szerintem, Otthoni NAS célra.
Van itt topikja is a loadernekAz emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Yeffy
veterán
hmm, valahogy sejtettem, h overkillnek fog szamitani. de ha szamitasba vesszuk, h hosszu tavra keresem a szerómat, akkor is?
illetve, amit meg kihagytam a felhasznalasi modbol, h idonkent beroffentenek rajta egy GNS3-at szimulaciokra, aminek azert nem art a mag, de foleg a memoria (32+ GB). plane, ha telepakolod node-okkal. igy azert sztem mar masabb a leanyzo fekvese.
szivem szerint a lekoszono laposomban (adatlapom) levo proci/memo kombot hasznalnam, de a procit sajnos nem tudom kikapni belole, es belepattintani valami kommersz mATX/mini ITX deszkaba. mi a specje a HP-dnak?
[ Szerkesztve ]
Big girls ride harder. ヅ || Kondi powaa'!
-
ViZion
félisten
hejj, helló!
NAS az más, szép, de drága (relative, otthoni homelabnak), viszont minden készen, félkészen van.
Épített nas/szerver nem feltétlenül olyan szép, mint egy gyári, de eleinte olcsóbb, rugalmasabb otthonra.
Jó mATX deszka, hálókártya, sok ram, takarékos proci, sok sata, kesz a hw. SW oldalon Proxmox és virtuális gépek fan vagyok, de sok a lehetőség...Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy #Eladó GoSund okoskonnektor, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó HP 1200W szervertáp HSTNS-PL11 + breakout board + tápkábelek
- Szervertápegységek 800W, 1200W, 1400W, 1600W, 2450W, 2650W
- Eaton 5P 650iR rack szünetmentes
- Mélyen ár alatt LEGRAND 311063 KEOR SPE jó akksi, hosszú üzemidő szinuszos szünetmentes 2000 VA UPS
- 750W-3000W átalakított tápok eladóak (GPU és ASIC bányászatra is!)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest