Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz MasterMark #6851 üzenetére
Már újraindítottam.
Az lspci látja, de ezen kívül semmi. Az eredeti fw-t visszatenném, de az sem megy, mert minden frissítás azzal kezdi, hogy törölné a flash-t, de az elakad 30%-nál. Ahogy a legelején is. -
törölt tag
válasz MasterMark #6853 üzenetére
-
Az-X
őstag
Sziasztok! Adott itthoni használatra egy Dell R710-es szerver, rajta egy Windows 2019 szerver. A benne lévő 4db Ethernet portból 3-at szeretnék használni különböző célokra, ebből csak 1-en lenne internet. Hogyan tudom beállítani, hogy mely szolgáltatások mely Ethernet porton/IP címen kommunikáljanak?
:)
-
ivana
Ármester
válasz MasterMark #6856 üzenetére
A windows firewall nem tud interface-re limitálni? Nyilván fix portot kell adni a servicenek, de az alapból kb. bármilyen hardening guideline első lépése.
(#6858) MasterMark Ha a service fix porton fut (ami erősen ajánlott), akkor azt a portot lehet limitálni interface-enként. Legalábbis az iptables ezt tuti tudja, meg kb. minden. Gondolom az windows firewall is tud ilyet valahogy.
[ Szerkesztve ]
-
Az-X
őstag
válasz MasterMark #6856 üzenetére
A szolgáltatások jelentős részét meg tudom oldani úgy, hogy a kliens oldalon a megfelelő IP-n hívom meg. Egész konkrétan a Transmission-nel vagyok bajban. Localhost-on megy... De egyik IP-n sem tudok rácsatlakozni a klienssel. Pedig ez korábban már működött.
-
ivana
Ármester
válasz MasterMark #6861 üzenetére
Nulla tapasztalatom van Windowsal (mármint szerver szinten). Meg amúgy is fejlesztő vagyok, nem rendszer gazda. De általában a firewall és az normál IP stack erősen elkülönül biztonsági okok miatt. Linuxon (meg bármilyen UNIX alapú dolgon) egyértelmű, hogy a bind mellé plusz hardening a firewall rule. Ha olyan a service akkor meg csak az van (pl. NFS).
-
Az-X
őstag
-
Az-X
őstag
válasz MasterMark #6863 üzenetére
Kb mindent sikerült megoldanom... igazából az egésznek a kiindító oka az, hogy van egy kifejezetten zene lejátszásra szolgáló PC-m. Az zenehallgatás az egyik legkomolyabb hobbim, így szeretném ezt a vonalat szerver oldalon is kimaxolni. Úgy terveztem, hogy kap az audio vonal egy dedikált ethernet portot a szerveren, így mikor a Transmission tölt ahogy bír, a gyerekek 4-5 eszközön egyszerre FullHD streameket futtatnak, a feleségem percenként nyom Ctrl-S-t a Photoshopban a több 100Mb-os állományaira akkor sem lesz probléma
Most kapott 1 ethernetet külön az internet, egyet a belső háló, és egyet az audio lejátszás. Úgy néz ki minden klappol
-
melkvi88
csendes tag
Sziasztok,
Sokat keresgéltem a fórumon, de nem találtam egyértelmű választ és az ilyen szerveres dolgok nagy részét nem értem.
Lehet, hogy hülyeség amit kitaláltam és kicsit tartok tőle most sokan kinevetnének, de abszolút nem vagyok otthon ezen a téren.
Szeretnék egy nonstop működő kicsi segéd gépet építeni, hogy ne a játékos gépem pörögjön a filemegosztáson amíg naponta pár órára be van kapcsolva, plusz van egy egyszerű fullHD buta tv is a szobámban, ami direkt hdmi-vel össze lenne kötve ezzel a kis géppel filmnézésre. Ezen a kis szerver szerűségen futna egy windows 10, természetesen egy jó vírusírtó, a filemegosztó és egy távoli vezérlő és rá lenne dugva a modemre. Még monitor meg billentyűzet-egér se lenne kötve a kis gépre. Telefonon, vagy a játékos gépen vnc-vel vagy team viewerrel tudnám vezérelni. Pluszba tennék bele egy nagyobb 2Tb-os HDD-t a médiatartalmaknak. Semmi más funkciója nem lenne csak ennyi. Filmnézés butatévén meg a filemegosztó kliens futtatása nonstop.Megerősítést szeretnék kérni tőletek, hogy ez így életképes ötlet?
-
kisskd
tag
válasz melkvi88 #6867 üzenetére
Elvileg mehet. Gyakorlatban a 7/24 + headless üzem nem az, ahol nagy barátom volt a windows kliensekre szánt verziója. Szerintem kicsivel több idő beállítani, de sokkal kevesebb szenvedés később egy célzott linux. Te kvázi egy nagyon alap NAS-t, meg egy HTPC-t akarsz összegyúrni, ehhez legyorsabban úgy sejtem egy LibreELEC segítségével jutsz.
-
-
törölt tag
Linux, Kodi, Samba, QBittorrent az szokásos kombináció.
Ha jól értem, akkor mindent lefed pofonegyszerűen. -
Thronks.90
tag
válasz melkvi88 #6869 üzenetére
Ugyan ez van nálam is, plusz fut egy torrent kliens a gépen. Win 11 Pro most, de 1 évig futott Win 10 pro rajta, hiba nélkül. Abszolút járható út a Windows desktop 24/7. Azért egy frissítés ütemezést állíts, nehogy rosszkor kezdjen el újraindulgatni. Én sima windows filemegosztást használok, avast maxos virusirtóval.
-
melkvi88
csendes tag
válasz Thronks.90 #6872 üzenetére
Szuper, ez jó hír! Nagyon köszönöm a segítséget neked és mindenkinek
-
racskobalazs
senior tag
Sziasztok!
Volt egy TrueNAS szerverem, egy épp használaton kívüli asztali gépen, s az történt, hogy mégiscsak használom a gépet, így ment vissza rá windows, és került bele gpu, új proci stb.
Szóval az lenne a kérdésem, hogy van 3 vinyóm, (3x2TB), amiket nem feltétlen szeretnék a gépben tartani, a nagy része archívum, így egyáltalán nem kell mindennapi használatra. Viszont nem szeretném nonstop járatni se, mert egyszerűen nem használom annyira. Pár naponta/hetente kerül fel rá pár giga új kép/videó és nagyjából ennyire van használva. Jelenleg úgy van a config, hogy 1 "sima" és 1 mirrored disk van, a sima értelem szerűen a mindennap használatos tárolóm, a mirrored pedig az említett archívum.Ezekre szeretnék valami olyan megoldást, amivel jut is, marad is. Vagyis 2 vinyót gondolnék mirrorba rakni, kivenni a gépből, 1-et benne hagyni mint mass-storage.
Erre milyen megoldások lehetnének? Gondoltam valami 2 slotos dokkolóra, amit ha kell bedugok különben meg elvan a polcon, ilyen felhasználás mellé nem biztos, hogy nekivágnék NAS építésének, semmit nem használtam kb (oké, egy git szerver volt extrán rajta).Előre is köszönöm!
Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
jerry311
nagyúr
válasz racskobalazs #6874 üzenetére
Ha nem epitenel, akkor egy 2 slotos NAS teljesen jo lehet. Bekapcsolod, mentesz ra, leallitod, kikapcsolod.
-
Marcelldzso
tag
Sziasztok,
Van egy épülő gépem és egy Dell H310es controllert találtam használtan.
Lap az valószínű valami matx desktop lesz, az i3-8100t mellé kell valamit keresnem amiben van 2db pcie x8-as slot.
1db Raid0 és 1db Raid10 lenne a terv. esxi az os.
Van valami tipp, hogyan tudnám rendesen tesztelni mielőtt rábízom az életem? -
racskobalazs
senior tag
válasz jerry311 #6875 üzenetére
Építek én szívesen, vannak "elfekvő" alkatrészeim itt ott, meg szeretek ilyenekkel mókolni Akkor egyszerűbb lenne? Szerintem valami kis boot SSD kell, s végül is van egy teljes, tényleg használaton kívüli gépem.
De az tuti nem fog truenas felmenni rá, azt hiszem csak 4 giga ramja van meg valami "ősi" intel proci. OMV esetleg?Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
racskobalazs
senior tag
válasz racskobalazs #6877 üzenetére
Megnéztem közben mi van itthon elfekvő. 4GB 1600MHz DDR3+ Intel Pentium G3420, MSI H81M-P33. A ház kuka, a táp ??? mert valami M-Tech 400W.
Szóval ház mindenképp kell, boot SSD, meg lehet valami pici táp is.
[ Szerkesztve ]
Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
addikt
válasz racskobalazs #6877 üzenetére
OMV erre tökéletes
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
Viperator
őstag
Szép estét, Urak!
Ebben a témában nulla vagyok. NAS drága nekem (otthoni hálózatra, filmnézés és torrent). Ezért gondoltam olcsó megoldáson, mint pl microserver vagy miniPC. Természetesen a fogyasztása ne legyen nagy. Filmnézéshez egyelőre jó a 2k, jöhet max 4k.
HP ProLiant ML110 G6 - erről mi a vélemény? Ennek mi a fogyasztása? Csak prociról van kiírva a fogyasztás (Quad, 95W).
Bármilyen más megoldás is jöhet szóba. Tervem szerint először 2 db, később +2 db merevlemez lesz üzembe helyezve.
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv!
[ Szerkesztve ]
"Minél inkább eltávolodik egy társadalom az igazságtól, annál inkább utálni fogja azokat, akik kimondják azt." - George Orwell
-
Viperator
őstag
válasz MasterMark #6881 üzenetére
Tudsz ajánlani?
"Minél inkább eltávolodik egy társadalom az igazságtól, annál inkább utálni fogja azokat, akik kimondják azt." - George Orwell
-
Viperator
őstag
válasz MasterMark #6883 üzenetére
Esetleg ez: HP ProLiant ML30 Gen9?
ITX lappal nem hozható össze? (kisfogyasztású)"Minél inkább eltávolodik egy társadalom az igazságtól, annál inkább utálni fogja azokat, akik kimondják azt." - George Orwell
-
válasz Viperator #6884 üzenetére
HP Proliant Gen7 vagy Gen8 mikroszerver. Belefér 4 db HDD, némi mókolásssl több is.
Sajnos az integrált procis mITX lapok mostanában nem igen kaphatók.[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Viperator
őstag
válasz MasterMark #6885 üzenetére
Milyen árban szokott lenni egy ilyen konfig? (microATX)
Eőre is köszönöm a választ, mindenkinek is!"Minél inkább eltávolodik egy társadalom az igazságtól, annál inkább utálni fogja azokat, akik kimondják azt." - George Orwell
-
cinemazealot
addikt
válasz Viperator #6887 üzenetére
Istenkáromlásért fognak a többiek lehurrogni, de ha csak annyi a célod, hogy helyi hálózaton megoszd a filmjeidet az ugyanazon hálózatról működő lejátszó(i)dnak, akkor arra egy több éves netbook ereje is elég lehet. Engem egy olyan 2 magos CPU-s, 2 GB RAM-os lapos szolgál ki 7 éve, amit 2015-ben 5000 Ft-ért vettem át egy ismerősömtől, azóta pedig szinte 0-24-ben üzemel ~12 W-os étvággyal. Épp most fontolgatom a HDD-jét lecserélni, mert az már kezd megmakkanni. Gyakorlatilag csak helyi SMB megosztásra van, amit a 100 Mbps-os hálózati csatlakozása vígan kiszolgál. Nagyobb bitrátás filmek kiszolgálására ez már nyilván nem lenne elég.
Nyilván ha több HDD-t építenél be, akkor olyan alaplapot kell nézned, ami rendelkezik a megfelelő mennyiségű SATA aljzattal. Ha pedig a gép csak fájlszerverként üzemel (tehát számítást, transzkódolást nem végez), arra egy bármilyen alapszintű proci (pl. i3-4***), és belépő szintű RAM (4 GB DDR3) elegendő lehet. Ezek árának megsaccolására javaslom a hardverapro.hu megfelelő rovatait. Én most gondolatban össze is tudtam dobni a fenti konfigot 12 eFt-ból (posta, ház, táp és CPU hűtő nélkül).
-
jerry311
nagyúr
válasz cinemazealot #6888 üzenetére
Ugyan már, van zsír új Raspberry Pi NAS is... Van amire elég ennyi.
Egyébként, a legtöbb 4k UHD film nem éri el a 100 Mbps-t, 40-50 körül elég nekik. -
törölt tag
válasz Viperator #6887 üzenetére
Én közel 8éve miniITX integrált procis deszkát használok házi szerverként 24/7 üzemben.
Régebben FullHD filmezéshez is használtam, tehát a TV mellett volt, de mostanra minden TV mellett Rpi3-4 van, tehát csak hálózati megosztásra, tárolásra, torrent letöltésre használom.
Régebben egy E-350 APU-val szerelt deszka volt benne, ami mai napig működőképes, de sajnos megsérült egy HDD szerelés alkalmával. Ezért pár éve lecseréltem.
Jelenleg egy Asrock QC5000M-ITX/PH deszka van már jópár éve üzemben 1db 2GB/1333MHz DDR3 RAM társaságában. Fogyasztása lófitty.
Ezen sajnos csak 2db SATA csati van, de használok hozzá egy PCIe SATA kártyát.
Jelenleg 4db 4TB-os HDD és egy SSD van benne.
Két darab HDD mdadm RAID1-ben fut, az SSD-na a rendszer van.
Ezek futnak jelenleg rajta:
- Samba megosztás
- Torrent seed (jelenleg csak 147 torrent, de volt már ~250 is)
- Netrádió streamrip (ez kivülről elérhető)
- Webserver (netről elérhető tartalom megosztással)
- DVB-T TV Stream server
- UPS-ek monitorozása +WebUI (NUT)
Kiszolgálja az itthoni gigabites hálózatot és a gigabites netet.
Amit ezzel mondani szeretnék, az annyi, hogy egyszerű NAS feladatokra biztonsággal kijelenthetem, hogy egy filléres miniITX lap is elég valami kis fogyasztású cpu-val vagy éppen apu-val. Használtan 5-10ezer között lehet ezeket kapni. Nem melegszenek, kis fogyasztással bírnak, kis helyet foglalnak és Linux-al kezesbárányok. Ha kipusztulnak valamiért a gépből akkor csak alaplap csere és azonnal megy tovább.
Én biztos, hogy sem drága NAS-t, sem zajos és nagy fogyasztású kiöregedett szervert nem vennék. ~8 éve jól elvagyok ezzel a megoldással. -
jerry311
nagyúr
válasz cinemazealot #6890 üzenetére
Nem árkategóriára gondoltam, csak teljesítményre.
Pi4 compute modulra van 4 lemezes NAS PCIe-s SATA vezérlővel. (Igazából van 3-ra és 4-re is, de a 4 db USB-s HDD inkább felejtős. (szerintem)) -
evilskati
aktív tag
Sziasztok!
Láttam, hogy az Intel B460-as chipsetben van RAID vezérlő. Tudom, hogy megoszlanak a vélemények a RAID-ről, de az én felhasználásomra egy RAID 1 megfelelő lenne. A kérdés az, hogy ha a chipsetben lévő vezérlővel csinálok RAID1-et, és az elszáll, akkor kell egy ugyanilyen chipsetes lap vagy kvázi, mint a szoftveres RAID 1-nél, ha kiveszem az egyik lemezt és berakom egy másik gépbe, akkor az simán olvasható?
Előre is köszi!
-
addikt
válasz evilskati #6893 üzenetére
Elvileg igen, de inkább szoftveres tükrözést (linux mdadm pl.) használj, azt kb. bármiben életre tudod kelteni.
Mondjuk ez a fenti "RAID" vezérlő is szoftveres inkább.
[ Szerkesztve ]
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
evilskati
aktív tag
Köszi!
Az a kínom, hogy az eve-ng-t, szeretném futtatni más egyebek mellett, ami a VMWare platformot preferálja. Viszont az ESXi nem tud szoftveres RAID1-et, ezért gondolkodtam a B460 chipsetben. Ha meglesz a lap, rászánom az időt és kipróbálom, mert nem igen találtam tapasztalatokat a neten ezzel kapcsolatban.
-
MrSealRD
veterán
válasz evilskati #6895 üzenetére
Alaplapi RAID-et ESXI nem fogja ismerni... Most sz.ptam vele pár hetet. Igaz AMD platformon.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
MrSealRD
veterán
válasz evilskati #6897 üzenetére
Igen, én a hardveres RAID irányába mentem el.
Ez is jó megoldás lehet.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest