Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz kzoltaan #32109 üzenetére

    1. Aki nem lát rá a készítési módszerekre és okokra, és nem is akar rálátni, vegyen inkább készterméket. Minek neked DIY? - költői kérdés.

    2. Kb. kétszeres különbségek is tudnak lenni a hansználható Monacor típusok és a hasonló hangminőséget nyújtó ár-érték arányosabb márkák típusai között.

    3. Ha maradsz a Monacornál és annak éppen a kijelölt termékvonalánál, érdemes lehet kisebb középsugárzót választani, mert középsugárzónak az könnyebben is tud hangminőséges lenni, és mert középsugárzószerűbben is váltható - és akkor jobban illik ahhoz az egyen keresztváltóhoz is, amely középsugárzósan váltja a középsugárzót (olyannyira, hogy egy kicsit túl magasra is viszi a kiválasztott mélysugárzót).

    4. Ha ez a középsugárzó marad, mindkét váltási pontja esetében többé-kevésbé máshol (lejjebb) kell váltani, mint ahol a kijelölt egyen váltó ígéri magáról.

    5. A dobozméretezők közül egyiknek sincs "igaza", mindegyik mögött valamilyen fejjel gondolkozó ember áll. Hogy számodra melyik "igazabb", ahhoz ismerni kéne a te fejed gondolkozását arról, hogy milyen doboztestalakzat és -méret lenne jobb neked - értsd, milyen ezekből adódó hangkarakter.

    6. Ha rászánod a pénzt, legyen MDF az anyag - ha már ennyit költesz hatékonytalanul hangszórókra, akkor nincs miért a dobozanyagon garasoskodni és forgácslapozni (hozzátéve, hogy persze a forgácslapnak se csak hátrányai vannak hangminőségileg).

    7. A dobozűrtartalom legyen kb. 25-30 liter úgy, hogy az előlap minél kevésbé legyen szélesebb a mélyhangszóró átmérőjénél, és a "falközeli" felhasználás miatt inkább négyzetes alaplapú legyen, mintsem mély - a laposat meg a "falközeli" felhasználás ellenére se javaslom, mert az nagyon speciális tervezést igényel. A hangszórók a hangdoboz teteje felé konvergáljanak. Inkább zárt doboz legyen, mintsem reflex - ugyan a reflextől se zárkózik el minden határon túl a mélyhangszóród, de inkább zártba való. Lehetne külön belső kamra a középsugárzónak is és a csipogónak is vagy legalább a kettőnek együtt.

    8. Fenntartva, hogy nem csak ár-érték arány gyengesége miatt, hanem a hangdoboztervezhetőség miatt se optimális ez a termékvonal, és főleg nem optimális a középsugárzó mérete.

Új hozzászólás Aktív témák