Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • imibogyo

    veterán

    válasz Satyricon #43632 üzenetére

    Akkor készíts neki egy olyan zsanért, mint az autókban a napellenzőknek van és akkor szemből nézve "balra és fel", vagy "jobbra és fel" lehetne hajtani a ferde mennyezetre a vásznat a keretével együtt. :D

    Ami a teremakusztikát illeti: szerintem ez így nem lesz túl jó egyrészt a kémény miatt, hiszen az egyik hangfal takarásban lesz és nem lesz egyforma a hang útja a hallgatóig, másrészt mivel nem lesz szimmetrikus a hallgató szemszögéből a lehallgatási tér (ágy és a sarokülő is a szélen vannak) ez még kémény nélkül sem ideális megoldás). Azt nem tudom, hogy van-e kalibráló mikrofonod az erősítőhöz? Azzal könnyebb korrigálni az akusztikai hibákat.

    Van több megoldás is a problémádra.

    A legegyszerűbb, hogy áthelyezed a hátsó dobozokat (még hátrébb a fal felé, hogy ha az ágyon ülsz akkor ne legyen takarásban a surround hangfal). Bár így sem leszel jó helyen ("középen kellene lenned hallgatás közben) bele kell nyúlni a hangfalak időzítésébe és hangerejébe. Ha előrébb viszed a hátsó dobozokat, akkor pedig nagyon össze fog folyni a frontok hangjával.

    A másik (jobb és drágább) megoldás az, hogy a (gondolom) sima hátsó dobozokat kicseréled dipole dobozokra. Ez nagy mértékben kiegyenlíti a hátsó teret és "megkerüli" az előtte álló akadályokat. Cserébe mossa egy kicsit a teret, kevésbé lesz meghatározott, egyértelműen pozicionálható a hang és a hangtér. Mondjuk nekem jobban bejött ez, mint a sima dobozok hangzása, mert életszerűbb tőle a hangtér, például egy koncertfelvétel, vagy egy háborús film sokkal élvezhetőbb így. Nem is drágák ezek a hangfalak, persze ez hosszabb távú beruházás.

    A harmadik (még drágább) megoldás, hogy rendezed a szoba akusztikai jellemzőit. Például hangcsillapítóval bevonod a kéményt, vagy ha megoldható és elfér, akkor szimmetrikusan pont egy ugyanolyan "akadályt" építesz a másik doboz elé, ezzel kompenzálva (vagyis igazából csak kiegyenlítve a szoba hibáját, így szimmetrikus hibát alkotsz az aszimmetrikusból). ;)

    Negyedik (legdrágább megoldás), hogy veszel egy új házat, ahol van egy akusztikailag és projektor-vászonilag is tökéletes helység. ;] :P

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák