Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- Az AI-piac kivégezte a Micronhoz tartozó Crucialt
- Milyen alaplapot vegyek?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Objektívek topikja
- TCL LCD és LED TV-k
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- A Cherry többé nem gyárt kapcsolókat
Új hozzászólás Aktív témák
-
peet05
senior tag
A GPD-t csak az akku miatt említettem, mint handheld.
Árban hasonlítani a Z13-hoz, és azt már előző hsz-ben is leírtam (#15), hogy minőségre a G14/Razer a megfelelője. Ne a tejfelesdoboz műanyaghoz hasonlítsd.Az árban eddig is egyetértettünk.
Nem ragaszthatod rá senkire, akár Z13, akár GPD, stb., aki ezeket megveszi, hogy csak azért kell neki, mert divat. Soha nem tudhatod a miértet, minden élethelyzet más.#29 DanielLong - Nem sokkal olcsóbb, pont ezt írtam, példákkal, miértekkel.
#30 Tin : Z1 Extreme Ally-X ~398k, Z2 Extreme Xbox Ally X ~398k.
És már megint az asztali gépes példa...ne már!
A SteamDeck-et az OS viszi a hátán, ezt azért ne felejtsük el.
Az mindenesetre tök jó, hogy a Win-en kívül, alternatívának ott Bazzite, vagy egyelőre beta SteamOS, mindenki megtalálja a számítását, akár dual boot-tal is. -
Tin
veterán
válasz
DanielLong
üzenetére
Persze, hogy lehet olyan laptopot is konfigurálni, amivel máris pariban lesz a kettő, csak éppen felesleges, mert nem az volt a hozzászólásom mondanivalója, hogy ez a SOC nem jó (dehogynem!), hanem az, hogy iszonyat drága.
Tavaly a 8[8|7]45HS (780M) futott nagyon karácsony előtt, és ugye akkoriban jött ki a AI 9 HX 370 890M-el, ami iszonyatosan magasra volt árazva (hasonló kiépítésű mini PC +50% ár). Mondom jövőre majd biztos lemegy az ára, de nem, csak időközben az AMD átnevezte a 8745HS-t Ryzen 7 H 255-re, azt a rengeteg eladatlan AI 9 HX 370-et Z2 Extreme-re, ebből lett a következő konzolgeneráció, és pontosan ezért lett sokkal drágább, mint a Z1 Extreme-el szereltek.
És ugye jött a következő generáció a 8060S-el, de az meg már annyira drága, hogy annyiért veszel egy jobb procis laptopot diszkrét VGA-val. És gondolj bele, hogy ennyiért mennyire komoly asztali gépet össze tudsz rakni....
Vagy lejjebb viszik az árat, vagy veszik azok, akiknek nem számít az ár, meg akik kihisztizik anyunál és apunál. Ezekből a handheldekből 2024-ben 5.3 milliót adtak el, de ebből 4.1 volt a Steam Deck, és idén év végére várnak 7.2 millió eladott példányt. Szóval ez a piac nagyon kicsi, és a Steam Deck dominanciája mutatja, hogy árérzékeny is.
-
DanielLong
senior tag
Zömében veled értek egyet, de mondjuk azt is látni kell, hogy egy korrekt 4060-as laptop az nem 700€, hanem inkább 1300€. Ismerősnek pont ilyesmit keresünk, és ha 8-10 órás üzemidőt szeretnénk, akkor 80-100Wh akkuval, AMD procival, 115W-os GPU-val, fém házzal, 100%sRGB kijelzővel nehéz bármit is a fenti összeg alatt találni. Mindez csak azért furcsa nekem, mert egy éve is pont ennyibe kerültek, szóval az árak most picit befagytak. Ha meg hozzávesszük, hogy a 8060S már majdnem 4070 teljesítmény... Persze így is vicces, hogy olcsóbb egy 4070-es gép, mint egy 8060S, nem is kicsit.
-
Tin
veterán
De, én nagyon is értettem eddig is. Csak a GPD Win5 2000€, egy 4060-as laptopot pedig már 700€-ért is megkaphatsz.
Leírtam már sokszor, hogy az árral van a probléma, nem a teljesítménnyel. Annyira drágák ezek a cuccok, hogy egyszerűen nincs értelmes magyarázat a "kell"-en és a divaton kívül arra, hogy miért érdemes megvenni. Mert nem érdemes. Ha meghajtod, fél órát bír akkuról, ha meg helyhez vagy kötve, akkor minden más (laptop, asztali, konzol) feleekkora áron hoz ekkora teljesítményt. Ha meg nem hajtod meg, akkor vehetsz feleennyibe kerülő kézikonzolt, amit ugyanúgy nem hajtasz meg.
-
peet05
senior tag
Akárcsak a GPD WIN5. Nincs ezzel semmi gond. leveszed, cseréled, a másikat töltöd.
Szoftver részén kell megnézni, hogy mennyire engedi megzabolázni. Akárcsak a 780M/890M, remekül skálázható. Amit írtam is, a 8060S 20-25W-tól kezd el igazán élni. Laptop-ban sem tudsz többet kihozni, 1-1,5 óra, utána kell neki a kraft (még lehet, hogy sokat is mondtam).Te pedig azt nem akarod megérteni, hogy a hordozhatóságon kívül (mert hordozható), dokkolva is kapsz egy laptop 4060-as teljesítményt a 8060S személyében.
És itt a legfőbb difi a 780/890M-hez képest, hogy aki azoktól többet akar teljesítményben, itt megkapja, teljesen mindegy, hogy milyen formában. -
Tin
veterán
Feljebb linkelték a OneXPlayer termékét, amiben ez a SOC van. Külső akkus, a gépben nincs is beépített, mert kb fél órát bír akkuról, ezért is van hozzá egy szép nagy külső tápegység, hogy arról használd.
Hát EZÉRT hasonlítom az asztali géphez. Azzal is tudsz játszani a fotelben kontrollerrel a kezedben. Sokadjára magyarázod el, hogy de ennek is megvan a célközönsége, de nem akarod megérteni, hogy ez a technika egyszerűen nem hordozható, mert vagy használod azon a teljesítményen, amit tud, és bírja kb fél órát egy 80 Wh-s akkuval, vagy visszaveszed a teljesítményét a 780M szintjére, és akkor bírja tovább, cserébe viszont kifizettél egy dupla árat azért, hogy villants vele - vagy használd a konnektorba dugva.
-
peet05
senior tag
Neked értelmetlen, másnak hasznos. Ezen kár "vitatkozni".
Azért az asztali PC-t idecitálni... Akinek kell a mobilitás, biztos lehetsz benne, hogy inkább cipeli a töltővel együtt ~2kg-os gépet, mint egy egész asztali setup-ot.
A Legion Go 2, Ryzen Z2-es (Hawk Point), 780M-mel, és lesz a Z2 Extreme változat, 890M-mel (Strix Point). Illetve ott van még a Go S (Rembrandt).
Xbox Ally X-ről én is csak a review-ek alapján tudok véleményt alkotni. Akinek megvan az előző gen., nem hiszem, hogy váltani fog, pláne úgy, hogy az is megkapja a full screen experience-t.Mindig is lesznek fizetett tapsolók, ezért kell több forrásból tájékozódni.
Jópofa az a retro konzol, és biztosan megvan annak is a vásárlóközönsége, célközönsége. De még mindig céleszköz, egy adott "feladatra". Esetleg képes lokálisan, Amuse-ban képet generálni?
-
Tin
veterán
Nem azért mondom, hogy drága, mert sajnálom rá a pénzt, hanem azért, mert értelmetlen. A fanboyok meg a gyerekek persze, hogy ráugranak mindenre, akármennyibe is kerül, és megvetetik anyuval, de aztán kiköt a termék a polcon, mert folyton lemerül, és még tölteni sincs kedve. Villantani jó ez, másra nagyon nem.
2000€-ból összeraksz egy bika PC-t 9800X3D-vel és 5080-al. És most elmondhatod nekem, hogy "na de ez...", mert "na de ez" annyiban különbözik az asztali PC-tól, hogy az felmossa vele a padlót, és abban azonos, hogy számottevő ideig egyik sem megy hálózati táp nélkül.
A Z2 Extreme pedig egy csalódás, nézz körül a neten. A Legion Go 2 szerintem ordas bukta lett, az Xbox Ally X-et meg azok vették, akiknek nem volt aktuális generáció, vagy megvolt a "must have" érzés, de amúgy a review-ek alapján....
Elfelejted, hogy a netes review-erek nyilván feldícsérnek bármit, és nyilván "wow" érzés egy hordozható asztali gép erejű kéziszámítógép, de már a Z2E aktuális generációjára is az a panasz, hogy 1000€ körüli árért kapsz +20% teljesítményt az előző generációhoz képest, amit a feléért megvehetsz.... bocs, megvehettél durván nyár elejéig, amikor a gyártók észbe kaptak, és elkezdték felárazni a termékeiket, hogy ne tűnjön akkorának a különbség.
Trimui Retro Games Official Store - Ezeket 40€-ért szórják most ki az Alin. Semmi jelentősége annak, hogy a handhelded mennyit fogyaszt battery saver módban, amikor ennyiből veszel egy retro játékkonzolt.
-
peet05
senior tag
Ha ez lenne az egyetlen opció, akkor megérteném a problémádat. Itt arról van szó, hogy ez belekerült egy handheld-be. Akinek kell veszi, akinek a Steam Deck kell, azt veszi, hogy a másik végletet említsem. Középtájon meg lehet mondjuk az Ally. Nem vagy rákényszerítve egyikre sem, mert több szereplős a piac. Te pedig a pénztárcáddal döntesz.
Egyébként, amikor kijött az AI MAX 395+, izzott a sok külföldi fórum, hogy handheld-be vele, és instant buy.. Tessék itt van.A Z2 Extreme, pl. az új ROG Xbox Ally-ban, ~ugyanakkora nyitóárral debütált, mint anno az Ally-X.
Abban egyetértünk, hogy drága mulatság. A felhasználási terület, megint más kérdés. -
Tin
veterán
Ismerem ezeket, és amúgy igazat is adok neked, csak szerintem van egy pont, ami már túlárazott, és az pontosan a cikkben szereplő SOC. Ahogy írod, a handheldnél elég az FHD felbontás, hiszen ott az élmény és a hordozhatóság a lényeg - amit simán megöl, ha ilyen bika erős SOC-okat raknak bele feleslegesen. 500-1000€-val megnöveled az árát valamekkora teljesítménynövekedésért, de még mindig nem leszel sehol egy nem hordozható megoldáshoz képest, miközben igazából hordozni sem tudod a handhelded, maximum a fotelban játszol hálózatról, ha 1 óránál többet akarsz.
Az alacsony fogyasztású részét megint hagyjuk, mert arra meg minek ilyen drága eszköz, amikor a tizedéért kapsz korrekt kis hardvert indie cuccokhoz meg régi játékokhoz.
Szerintem a Strix Point ennyiért túl drága. A Hawk Point volt az, ahol még az ár-érték arány értelmes volt, de a Strix Pointnál már elszállt, ezek a legújabbak pedig eszement drágák. Jók, de eszement drágák. Nem véletlenül lett a Z2 Extreme is egy újracsomagolt mobil SOC, valamekkora teljesítménynövekménnyel. Tudom, ne mondd el, hogy mennyivel jobban fogyaszt, de közben 2x annyiba kerül.
-
peet05
senior tag
Akkor nézzük úgy, hogy a 890M-mel szerelt handheld, Win alapú. Ha kedved tartja, játszol, ha úgy alakul, jöhet egy kis Excel, közben mehet a YT/Spoty, bármi, multitasking-ban (nálam az Ally-X töltött be ilyen vegyes szerepet). Itt a játék után írtakat legfőképpen monitorra/TV-re kötve értem. Univerzális eszköz, kb. 700-800g-os tömeggel.
Aki játékok terén megérti, hogy nem ez a gép lesz az, amivel a CP2077-et ultrán futtatja, 1440p-ben, hanem megelégszik 1080p, medium-mal, és mellé teszed mindazokat, amiket írtam, akkor így nézve szerintem nem túlárazott.
A 8060S ugyanez pepitában, de itt már jöhet az 1440p ultra is.A dVGA-s kiváltást pontosítanád kicsit?
#20 Corleone33:
Pont ez a jó, hogy most már van bőven választási lehetőség. Többsége azért választja a Steam Deck-et, mert nem akar magával a Win-nel "bajlódni", Nekik elég a SteamOS nyújtotta lehetőség, többre nem vágynak. Aztán ott vannak a többiek, mint amit Tin-nek is felvázoltam, egy Ally-X felhasználási lehetőséggel, nem csak játékra.Akkumulátorról játszva, egy dVGA-val szerelt laptop sem fog neked 2 órát elmenni.
Handheld-nél, CP2077, nálam 2 órát ment, mikor leraktam, volt még benne szufla (performance módban, 780m-17W). Hades 2, 4+ óra, stb. 80Wh-s akkuból egyelőre ennyi hozható ki.Ha a handheld-et handheld-ként használod, akkor 7-8-as méreten még a 720p is szépnek mondható, azért annyira nem kompromisszumos.
-
Corleone33
senior tag
Ezeknél a hordozható pc/konzoloknàl kicsit "elkeserítő", hogy választhatsz :
-Erősebb hardver, de az akkumulátor nem bír többet 1,5-2 óránál, HA szerencséd van (legalább 900 as felbontáson meglesz a high grafika 60fps), és cserébe inged-gatyád rámegy az árára
-Szerényebb hardver, de hosszabb akkumulátoridő és kisebb ár (lsd SteamDeck)
Minden egyes alkalommal amikor ezekről olvasok, az az egyszerű gondolat jut eszembe, hogy "Erre tényleg van értelme upgradelni?"
Persze ha otthon ülsz úgyis, akkor nem oszt-nem szoroz ha töltőről játszol, de így a hordozhatóság előnye veszik el teljesen (vagy alacsonyabb wattra állítod át és max 2D-s indie játékokkal játszol, de ahhoz meg pénzkidobás egy ilyen hardver...)
De tudjátok mit? Én még az árcédulàval is kiegyezek,ha egyszer eljutunk oda, hogy az akkumulátor élettartalma/ grafikai teljesítmény nem egy "vagy-vagy" opció lesz, ami között vàlaszthatsz hogy melyiknek a hiànya zavar kevésbé.
azt meg zárójelben jegyzem csak meg, hogy legtöbb gyártó esetében nem vagyok egészen meggyőződve róla, hogy a méregdrága eszközeiket hosszabb távon is fogják szoftveresen támogatni, és nem fognak évente vagy kétévente picit erősebb iterációkat a piacra dobni
-
peet05
senior tag
Mégis mit vártál? Csak egy kicsivel többletet összegben, mint egy 890M-mel szerelt gép? Beláthatod, hogy ez a kívánság nem reális. Annyival drágább, mint amennyivel többet tud.
Sarkítva, a 8060S teljesítménye ott kezdődik igazán, ahol a többi iGPU véget ér. És ez dokkolva hatványozottan igaz.
Teljesen mindegy, hogy handheld, vagy laptop/tabletbe kerül. Amit írtam is, onnan már csak szoftver kérdése, hogy mennyire tudod optimalizálni.A Z2 Extreme egyik lényege, hogy a Z1 Extreme-hez képest, a 10-15W-os sávban is "értékelhetőbb" teljesítményt hoz.
Ide sorolnám még az Intel Arc 140V-t is. Remek perf/W aránnyal bír. -
Tin
veterán
Az első részére: én is láttam teszteket, de milyen áron? Ott a Z2 Extreme, hasonló watton nyilván jobb a MAX 395+, de sokkal drágább.
Az egész konstrukció értelmetlen ennyiért. És a kulcsszó itt azon van, hogy ennyiért. Ez jelenleg egy divat-SOC, ahogy már a HX370 is volt, nem is véletlenül csomagolták újra Z2 Extreme-nek, hogy el tudják adni. De ott sincs valódi áttörést az előző generációhoz képest. Ez lehetett volna az, de akkor túl drágák lett volna.
A 8845HS volt az utolsó értelmes ár-érték arányú SOC-uk ezen a vonalon (mellesleg azt is átnevezték már). Az újabbak meg egyszerűen túl drágák.
-
peet05
senior tag
"Ha meg visszaveszed a gép teljesítményét arra a szintre, hogy legalább 1-2 órát menjen akkuról, akkor meg alig kapsz komolyabb teljesítményt, mint a mostani kézikonzolok."
Ez így, ebben a formában nem teljesen igaz. Maradva a Z13-nál, 20-25W-tól látható teljesítménynövekedés érhető el, ott kezd "elugrani".
Persze, a handheldekben levő szoftver, hogy mennyire tudod testreszabni, zabolázni, rengeteg múlik rajta. Z13-nál egyelőre kell 3rd party szoftver, hogy az alap Armoury Crate beállításain túl tudj lépni.
És még ide venném az esetleges mag-letiltásokat is, amivel szintén meg lehet találni a sweet-spot-ot, igaz, ezzel kapcsolatban tapasztalatom csak Ally-X-en van, Z13-nál nem tudom, hogy hogyan működne (remélem hamarosan kiderül)."Ez egy laptop SOC, tehát x64. Csak irdatlan drága, és hiába a legdurvább elérhető GPU, egy laptopból fele ennyiért 2x ekkora teljesítményt kapsz diszkrét VGA-val."
Ha az AI MAX+395-öt vesszük alapul, akkor egy 65-75W-os laptop 4060/4070-nek felel meg a teljesítménye.
Nem elhanyagolható az anyagminőség, hűtés, kijelző sem, stb., amibe/ami mellé kerül a SOC. Ha korrektebb laptoppal akarod összehasonlítani (azért úgy illő, hogy nem egy 18-as Strix Scar-t teszünk egy Z13 mellé), akkor Zephyrus G14/Razer vonalon érdemes nézelődni, a fent említett dVGA-kal, és úgy már mindjárt más a difi. -
Ahogy látom marad a ROD Alley X.
-
Ez olyan, mint a ONEXFLY Apex, a legnagyobb abból is 2200$ fölött van:
https://www.indiegogo.com/en/projects/one-netbook/onexfly-apex-world-s-most-powerful-8-inch-handheld
Érdekes, hogy a cikk nem ír az aksiról, mert ezeknek azért kell a kakaó...
Az Apex alapból 85Wh-s lecsatolható aksit kap, és szerintem azzal sem fogsz egy komolyabb játékkal 2 óránál többet játszani. Úgyhogy szép ez, de nem biztos hogy pont arra jól használható, amire ajánlják. -
Tin
veterán
Ha valakit érdekel, itt van ez a SOC tablet kivitelben az Asustól. Bőven 2000 dollár felett.
-
Ígérni bármit lehet...
-
Tin
veterán
Ez valóban egy bika SOC, viszont ha meghajtod rendesen, akkor bőven 100W felett fogyaszt, tehát a belső akkuval sem nagyon bírja a gép fél óránál tovább. Egy másik cég is hoz ki ilyen kézikonzolt, ott nem is bajlódtak a belső akkuval, hanem külsőt tudsz hozzá csatlakoztatni, vagy üzemelteted vezetéről (a KÉZIkonzolt). Ha meg visszaveszed a gép teljesítményét arra a szintre, hogy legalább 1-2 órát menjen akkuról, akkor meg alig kapsz komolyabb teljesítményt, mint a mostani kézikonzolok. Miközben a SOC miatt ezeknek az ára a 2000€-t nyaldossák alulról.
-
Chp
őstag
Kövezzetek meg, gyártói oldalon sem találom; ez most x86-64 vagy ARM?
-
Chiller
őstag
válasz
DanielLong
üzenetére
Ennél jobb árcédula nem lesz egyelőre:
https://wccftech.com/amd-strix-halo-apus-are-being-sold-separately-in-china/ -
DanielLong
senior tag
Kíváncsi lennék, hogy mibe kóstál egy ilyen Ryzen AI 300 Max chip, főképp mondjuk egy sima Ryzen AI 300-hoz viszonyítva. Engem laptop érdekelne ilyen tudással, de egyelőre úgy tűnik, hogy jóval olcsóbb lenne egy mobil RTX 5060 GPUs gép, mint ez.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
- Az AI-piac kivégezte a Micronhoz tartozó Crucialt
- Milyen alaplapot vegyek?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- alza vélemények - tapasztalatok
- Fele annyit ér az iPhone Air, mint amennyibe pár hete került
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- További aktív témák...
- Xiaomi 11T 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 32GS95UX - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 8400F / RX 6800 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB RAMPAGE Shiva Cooler Master 750W
- Bomba ár! Lenovo Miix 520-12IKB : i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 12" 2K Touch I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest