-
PROHARDVER!
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
válasz proci985 #25050 üzenetére
A GPU-t fizettetik meg veled első sorban és a körítését, időtlen idők óta így van, a "drága" kártya is lehet ócska, ha valaki egy olcsóbbat választ adott típusból. És ez nem csak AMD-nél van így.
Van a Sapphire-nek "prémium" 290 kiadása, jobb VRM-el, hűtővel, és 2BB ventikkel, a Vapor-X.
Amúgy én szeretem a Sapphire ventijeit. Halk siklócsapágy, nuku motorhanggal, +viszonylag jó hang/levegeő arány a méretéhez képest. Ráadásul 10 perces művelet megzsírozni őket, és a világból kimennek úgy full kussban. [link]. Mivel szétszedhető, a szívásfaktor is kisebb, mint egy olyan típusnál, aminél erre nincs lehetőség, és ha elkezd rázni/zörögni, nincs más hátra, mint a fejvakarás/gari.[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
oke, de a TRIX se egy olcso OC kartya a vonalon belul. a Vapor meg mindig orult aron megy: lehet jo, de olcsobb venni egy Trixet es egy FC blokkot, es evvel szerintem mindent el is mondtam.
annyi eszuk meg lehetett volna, hogy ha sleeve ventiket hasznalnak eleg sok lesz a garis problema.
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
HSM
félisten
válasz proci985 #25052 üzenetére
Ami a sikló ventiket illeti, én a legtöbb VGA-ban ilyeneket szoktam látni. Persze, lehet, én találkoztam rossz típusokkal. Nekem az szokott üdítő kivétel lenni, ha jóféle csapágyat látok, nem csak valami sikló-féleséget.
Ami a garis dolgokat illeti, elég jól bírják, 2 éves Sapphire garit szerintem azért a nagyja túléli gond nélkül. Van gyártó, aki ugyanezt teszi a 3 év garis kártyájára is.
Hát igen, ami a Vapor árát illeti, tényleg megvan neki. Nyilván a drágább komponenseknek, és nem referencia NYÁK-nak is megvannak a maga jelentős plusszköltségei. Mondjuk itthoni árakon max egy fél FC blokk jönne ki a Tri-X-re, de ez már egy másik történet. Az X-esen nagyobb a Vapor felár, mondjuk ott a VRM-et is alaposabban kigyúrták a referenciához képest. Mondjuk sokaknak ez csak felesleges plusszköltség, pláne ha felmerül az FC blokk. Nyilván FC-blokkal a legolcsóbbat érdemes megvenni, ahol nincs lematricázva a hűtés, a többit meg elintézi a blokk.
Amúgy érdekes kérdés ez... Papíron nagyon jó az FDB venti, nálam mégis megdölgött a refi 5850-en 2 év használat után az elvileg FDB-féle "Advanced hydraulic bearing" megnevezésű ventilátorom, pedig nem üzemelt nagy melegben, és 2500rpm fölé se tekertem szinte soha. Szedhettem szét bezsírozni azt is. Persze, utána több gondom nem volt vele, de ugyanott vagyok, mint a Sapphire ventikkel, csak utóbbiakat 5 perc sincs megcsinálni, hogy évekre jók legyenek, szét se kell szedni a kártyát, míg a refit szanaszét bontani elég horror volt, hogy hozzáférjek a mókuskerékhez, pedig nem idegen tőlem a csavarhúzó.
-
csa33ee
aktív tag
Húha, a Vapor ára tényleg keményen fölment.Én tavaly novemberben vettem, akkor volt 102 ropi.De nem bántam meg, korrekt a cucc.
[ Szerkesztve ]
''''jelenleg nem tudok mit mondani magának most annyira jelenleg''''
-
proci985
MODERÁTOR
csak 290xeket nezek. 290nel tenyleg kisebb a kulonbseg, de mivel kb nekem a fogyasztason all vagy bukik ket kartyaval, ezert a 290 max akkor erte volna meg, ha 70ert decemberben triXet veszek. 90ert mar nem igazan erdemes, ha 105 korul 290x matrix platinum van (fun fact: az itt a legolcsobb epeszu forrasbol beszerezheto 290x epp).
jelenleg itt kb 110k a Trix es 140k a vapor. a vapor 8GB meg 165k, na az mar ott veszesen kozel van a 980 territoriumhoz.
FC olyan 25k, a Matrixra 35 (es annyival nem szexibb ). viszont FCt meg akarom uszni, valszeg nem birna a ket radi, hazat cserelni nem akarok, plusz a szerelesi idot brutalisan noveli a viz.
FDBbol is van gyenge, pl az AC F12 szerias FDBk az egyik legszornyubb megoldasok amivel ventiben talalkoztam (az SFlex meg mas vilag).
-
HSM
félisten
válasz proci985 #25055 üzenetére
A 290X Matrix viszont nem egy rossz darab ránézésre. Eléggé kigyúrt VRM, meg a szokásos Asus hűtő +3éves gari. Szimpatikus kombónak tűnik, főleg ilyen jó áron.
No igen, az AC F12-ről én is tudnék mesélni, van pár darab a polcom tetején... Legalább olcsó volt.
[ Szerkesztve ]
-
Tails111
aktív tag
Gigabite R9 290 es kártyámhoz feltettem a saját OC guru 2 es programját venti profil készítése miatt. Elég egyszerű program de nekem pont ez tetszik benne.. Tuning nem érdekel csak a venti kezelése. Sikerült is elég jó beállítanom. De nem találom hol tudom beállítani hogy winfossal induljon automatikusan. Ismeri ezt a progit valaki esetleg használja Gigagyte kártyatulajok közül.
-
proci985
MODERÁTOR
-
HSM
félisten
válasz proci985 #25058 üzenetére
CF-ben a felső kártya szokott bajban lenni, mivel az alatta lévő felmelegített levegőjét szívja.
Strix nincs 290X-ből, csak DC2. A memória van még kopaszon hagyva külön hűtés nélkül. Ugyanakkor a fellelhető infók alapján Elpida csipeket használtak, ami így a kis órajel, Hynix-nél kisebb hőtermelés, és 85 helyett 95 fokig engedélyezett működési hőmérséklet miatt már úgy tűnik, nem okoz gondot.
A VRM is korrekt amúgy a DC2-n, hőt jól tűrő cuccokból, hatékony IR FET-ekkel, szerintem csak az van benne kissé elszúrva, hogy a backplate elszigeteli a PCB hátulját, és venti nélkül azért olyan meleg szerintem, nem hagyja rendesen hűlni.
Javasolt tesztek: [link] [link][ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
volt masfel evig CFem szoval van nemi gyakorlati tapasztalatom.
ja, 85+ fokos a nyak hatoldala, az picit sok.
a matrix kb 15 fokkal jobb, az nekem meg elfgoadhatonak tunik. lightning se tunik sokkal jobbnak.
itt pedig a ref, kb a dcu2 ezen a szinten van.
guru3dnek van egyedul hokameraja ahogy tudom
-
proci985
MODERÁTOR
válasz lowzor #25061 üzenetére
az a windforce x2 volt, tul sok koze ahhoz a megoldashoz a jelenlegi WF3maknak nincs. x2 volt ismerosnek 460 idoben, wf x3 nekem 970 g1en, na utobbin a hutes minden volt csak nem gagyi. Thermalright / Noctua borda viszonylatban is.
-
vaakuum
addikt
Sziasztok!
Mi az érdemi különbség a két kártya között az OC rövidítésen kívül?
[link]
[link]
Érdemes a gyári OC-set venni, ami ráadásul olcsóbb is?Mi jöhet még szóba, ha szeretném, hogy valamennyi levegőt kifelé is fújjon a házból, és férjen bele 30.5 centibe???
"Asszony kell a házba!" - Kőműves Kelemen - Szerintem is, csak nem pont úgy, waze! -----------------------------------------Az ideális nő függvénye: x=3ylog(y)-{(1/36)exp[-(36y-36/e)^4]}
-
aktív tag
válasz vaakuum #25074 üzenetére
1. Semmi különbség nincs a kettő között.
2. Veheted nyugodtan az OC-s verziót is. Mindkettő ugyanolyan jó. Amelyik nem OC-s változat azokon is könnyű elérni az OC órajeleket.
3. A Sapphire tri-x-et és a Gigabyte WF3-at szokták még ajánlani. Méretben ugyanott vagy velük, sőt a Gigabyte az kisebb is 293mm. Árban is kb. ugyanazok.Hogy melyiknek mi a hátránya, előnye most nem írnám le, mert elég sokszor le lett már írva, de ha érdekel akkor kérdezz és szívesen leírom. Vagy ha döntésképtelen helyzetbe kerülnél.
[ Szerkesztve ]
Visca el Barcelona!
-
Don't Panic
senior tag
ezt muszály voltam elnézést
-
Tails111
aktív tag
válasz Don't Panic #25076 üzenetére
Be ne linkeld ezt egy NV-s topikba mert élve fognak felkoncolni!
[ Szerkesztve ]
-
Montesantos
senior tag
válasz Don't Panic #25076 üzenetére
4k-s teszt nem sokan vannak akik ebben a felbontásban tolják amúgy tény hogy ekkora felbontásnál kell az ekkora tárhely. amúgy jó teszt ......
[ Szerkesztve ]
Gabi
-
vaakuum
addikt
válasz CsigaGyilkos #25075 üzenetére
Azért gondolkodtam volna ASUS-ban, mert jelenleg nekem úgy tűnik, egyedül azoknak vízszintes a lamellázása, ami elvileg visz ki a házból kicsit több meleget, mint a többi.
Furcsa módon az MSI-nek is még függőleges a lamellázása a 290x-eken, miközben a 980-on meg már vízszintes, kifelé fújó...
Méretben 30 centiben kell elférnie, bármit is fogok választani."Asszony kell a házba!" - Kőműves Kelemen - Szerintem is, csak nem pont úgy, waze! -----------------------------------------Az ideális nő függvénye: x=3ylog(y)-{(1/36)exp[-(36y-36/e)^4]}
-
Rica
senior tag
Sziasztok! A Catalyst topicban nem valaszolnak. Egy lama kerdes: ha nincs semmi bajom a 14.9-el, akkor is erdemes frissiteni? Crysis 3 full maxon (fhd) szepen fut (52 atlag fps) egy 290x trix-szel. Koszi.
https://magaduram-hu.cms.webnode.hu/a-magyar-tortenelem-logikusan/
-
Rica
senior tag
válasz fatal1ty1984 #25081 üzenetére
Igazabol en is csak ezert kerdeztem. Nem szoktam frissiteni se drivert se biost, ha minden szepen muxik.
-
aktív tag
válasz vaakuum #25079 üzenetére
Igen az Asusnak vízszintes a borda kialakítása. Milyen gépházad van? Ha jól szellőzik nem lesz gond a meleg levegő kivezetésével a házból.
A mérettel nem lesz gond. 30,5cm-ben benne vannak amiket írtam.(#25080) Rica Az omega driver egyik nagy erénye, hogy stabil lett. Én nem hallottam még azzal kapcsolatban hibáról. A másik, hogy sok újítást tartalmaz és néhány játék gyorsult is vele. A Crysis 3 pont nem láttam a listán. Szóval ha csak azzal játszol nem kell elsietned a felrakását.
Visca el Barcelona!
-
Rica
senior tag
válasz CsigaGyilkos #25083 üzenetére
Igen, most C3 szingli megy csak egy ideig, es egyelore huzni se kellett semmit.
-
vaakuum
addikt
válasz CsigaGyilkos #25083 üzenetére
[ház]
Alulra a táp elé nem nagyon tudok rakni jelenleg semmit, mert a tápnak annyi kábele van, hogy pont fölé lógna, és félek, hogy előbb-utóbb valami belógna a lapátok elé. Ez a konstrukció úgy ócska, ahogy van...
Az oldallapnál is csak az alsó helyre tudnék ventit rakni, a felsőre nem fér, mert a ninja elveszi a helyet, gyakorlatilag koppra kiér a széléig.
A VGA meg max 30.5 cm lehet, a hdd rögzítő résznem bontható. Az első venti mögött/alatt pedig nincs porszűrő."Asszony kell a házba!" - Kőműves Kelemen - Szerintem is, csak nem pont úgy, waze! -----------------------------------------Az ideális nő függvénye: x=3ylog(y)-{(1/36)exp[-(36y-36/e)^4]}
-
petymeg
addikt
Üdv!
Aki ref 290-et használ, az hogy járatja terhelten?
Alapbeállítás ugye 95 C Vmax és a venti fordulat akkor 47 %, ami még a tűrhető zajszintet produkál.
Én úgy gondolom, hogy akármit is nyilatkozik az AMD a 95 C az nem használ se a VGA-nak, se a hősugárzás miatt a környező alkatrészeknek, pl alaplap.
Ezért az Afterburnerrel beállítottam, hogy a hőmérséklet emelkedésével párhuzamosan emelje a fordulatot, így 75 C-hez 65 %-os fordulat párosul. A hőmérséklet így jó, a zajszint magas, de engem nem zavar mivel fejhallgatót használok. (a kutyát zavarja, mert a gép előtt fekszik, de ha felpörög a vantillátor, odébbmegy.)Az viszont aggaszt, hogy tartósan 65 %-on járatva a venti esetleg hamarabb tönkremehet. Aki régebben használja a kártyát, annak mi a tapasztalata? Bírja a venti a pörgést? Vagy felesleges aggódnom és használjam gyári alapbeállításon?Amúgy szerintem a ref hűtő elgondolása nem rossz, mert szemben a custom hűtőkkel ez legalább egymaga képes kihajtani a hőt a kártyából, nem a házba fújja, mint a többi. Csak a kivitelezés lett szerencsétlen.
Mocskos idők, szeretned kéne, A jövő itt van és sose lesz vége! Mocskos idők a sarokba bújva! A jövő itt van, kezdjük újra!
-
Tails111
aktív tag
Igen a ref elgondolása nem rossz hogy a házból kiterelje a meleg levegőt. Viszont s ref hűtők egy bizonyos fordulat. felett már nagyon hangosak.
Még annyit hogy ha alapon hagyod a kártya ventilátorát akkor sem tud megfőni mert a védelem visszaveszi a kártya teljesítményét. Viszont gondolom az alkatrészeknek azért nem túl jó hosszú távon a 90-95C működés.
Inkább a ventit nyírjuk mert az még javítható vagy cserélhető lesz de ha a kártya makkan meg gari után már nem túl jó dolog. -
HSM
félisten
válasz petymeg #25087 üzenetére
Szerintem 80-82 fokig simán felengedheted, az még nem gázos úgy a környezetének, ha amúgy van kis szellő a házban. Amivel még sokat lehet spórolni, az kis alulórajelezés. Nálam pl. 900MHz volt beállítva, és -20mv fesszel, és majd 50W-al kevesebbet kért így, ami bőven megérte 50MHz beáldozását. Nagy könnyebbség a hűtőnek, hogy 50W-al kevesebb fűtőteljesítményt kell kordában tartania.
-
törölt tag
lehet külön állítani a 2d / 3d feszültséget?
felraktam AB-t, de 2d-ben elhasalt az előbb -20mV-nál, játék közben viszont -60mV-ig stabil volt (3d fesz), -70mV-nál jelentek meg képhibák.
hirtelen felindulásból bios módosításra gondoltam, így még értelme is volna a bios kapcsolónak.
viszont biost kb 4850 óta nem módosítottam ati/amd kártyákon, így nem tudom mire kell figyelni.(#25094) ffodi
nem akarom húzni a kártyát, csak a legkisebb stabil feszt kerestem a gyári órajelekhez.[ Szerkesztve ]
-
-
HSM
félisten
válasz petymeg #25095 üzenetére
Én pont BF4-et toltam így. Mantle alatt nekem nagyon korrekt FPS-eket adott így is, FHD Ultra+4X-es MSAA 70-90FPS között leginkább (alapjáték mapok, azok voltak csak meg ). Mondjuk a Power Limitet feltoltam maxra, szóval a 900Mhz az betonfix volt.
Így is éppencsak nem voltam CPU-limites, pedig 4,4Ghz-en hajtottam a 4690K-mat, és a ramok is 2133MHz-en futottak... Igaz, főleg nagy, 64 fős meccseket játszottam.
Lásd képek alul: [link].[ Szerkesztve ]
-
petymeg
addikt
Kipróbáltam, tényleg elég a 900 mhz, nem tűnik fel, h kevesebb lenne az fps. Így belőttem 80 C + 50 % venti, tűrhető zajszint... Afterburnerben hogy kell elmenteni egy adott profilt? Mert akárhányszor rányomok a floppyra és utána a számra, mindig az alapbeállítást hozza elő...
Mocskos idők, szeretned kéne, A jövő itt van és sose lesz vége! Mocskos idők a sarokba bújva! A jövő itt van, kezdjük újra!
-
bandika0626
senior tag
Sziasztok.
Tudna valaki segíteni nekem egy videószerkesztős teszt elvégzésében akinek R9 290-es kártyája van?
A többit privátban leírom meg mellékelek egy kis videót mit kellene csinálni.AMD RYZEN R7 1700, Cooler Master MasterLiquid 240, MSI X370 SLI PLUS, Corsair 2x4GB DDR4 3600MHz,Asus dual 1060 3G , Gigabyte GTX 1060 3G , Coolermasters GX 450, WD Caviar black sata3 500GB, SSD samsung 830 64GB.
-
BullKoxa
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- ASRock AMD Radeon RX 7800 XT Steel Legend 16GB
- Gainward RTX 2080 Ti Phoenix 11G videokártya garanciával
- Acer RTX 3060 Ti Predator Orion 8G videokártya garanciával
- MSI AERO ITX Rx 6400 garanciális 2026.2.11-ig
- ASUS GEFORCE GTX 760 DIRECT CU II OC 2GB DDR5 PCI-E DUAL DVI HDMI DP hibásan, bontásra eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest