Acer Aspire S5 Ultrabook – a rejtett portok titka

Nagyon ráhajtott az Ultrabookok szegmensére az Acer. Olyannyira, hogy az idén az S családot (aminek eddig egyetlen tagja az Aspire S3 volt) kibővíti, és mellette még az M szériát is bevezette. Az S széria gyakorlatilag a házon belüli Ultrabookok krémje, azon belül is a hamarosan debütáló S5 lesz a csúcsmodell. Valójában nem akarjuk önmagunkat ismételni, hiszen egy korábbi bejegyzésben már leírtuk azokat a legfontosabb paramétereket, amelyek az új jövevényt jellemezni fogják.


[+]

A notebook – szokás szerint – egy mintapéldányát vehettük kézbe egy rövidke „kipróbáltuk” jellegű gyorsteszt erejéig. Ennek köszönhetően volt lehetőségünk megtapasztalni, hogy az Acer milyen okoknál fogva helyezi ezt a modellt legfelülre a portfólióban. Ennek egyrészt a 15-21 mm-es vastagságú fém unibody burkolat és az alig 1,35 kg-os tömeg az oka, másrészt az S3-nál sokkal szofisztikáltabb illesztésekkel találkozhatunk. Pontosabban nem találkozhatunk, ilyenekből ugyanis nem sokat látunk. Itt most nem arra utalunk, hogy a kijelző és az alsó rész közé egy papírlapot sem lehet bedugni, mert ezen még dolgozni kell, hanem a burkolatok összeillesztésére gondolunk.

Kinagyítva, a billentyűzet mellett jobb oldalt látható a Magic I/O Panel nyitógombja
Kinagyítva, a billentyűzet mellett jobb oldalt látható a Magic I/O Panel nyitógombja [+]

Mégis nem ezek a dolgok szolgáltatják a fő attrakciót, hanem a lenyitható, vagyis gombnyomásra a gép aljából automatikusan kinyíló Magical I/O panel. Erre került a HDMI kimenet, a két USB 3.0-s kapu és a Thunderbolt aljzat is, de mindez csak akkor válik láthatóvá, ha a billentyűzet mellett elhelyezett gombot megnyomjuk. Ekkor egy szervomotor automatikusan kinyitja a rejtett ajtót, ahogy az alábbi videón is látható:

A rejtett port nem újdonság, a szervomotoros megoldás viszont az. Mindez számos kérdést vet fel. Nos, ami az élettartamra vonatkozik, arról előzetesen nincs információnk, de vélhetően erre felkészülnek a gyárban. Nyilvánvaló módon a nap 24 órájában nem viseli el a folyamatos nyitogatást, valamint a kézzel való működtetést sem szereti. Sajnos a tesztpéldányon lévő ajtót már összecsukták kézzel, ami jól láthatóan nem tett jót neki. A gyártó mindenesetre ígéretet tett rá, hogy a végleges verzióban egy halkabb motor lesz, ami ráadásul jobban bírja a strapát – egyébként az ajtó kinyitásához nem kell a gépet megemelni, a motor képes kinyomni a notebook súlyát.


[+]

A Magic I/O-n kívül nem is nagyon találunk más csatlakozót, csupán egy 3,5 mm-es jack dugaljt a jobb oldalon, egy kártyaolvasót a bal oldalon, illetve a töltő csatlakozását. Ez utóbbin is változtatott az Acer, amely most jobban hasonlít az Apple 5 tüskés megoldásához, így a korábbi Acer töltőcsatlakozókkal elvesztette kompatibilitását.

A korai mintapéldány még sok szempontból nem volt tökéletes. Reméljük egy picit erősebb fedelet és zsanérokat kap, illetve sikerül a szervomotor zajszintjéből lejjebb venni, bár ez utóbbira ígéretet kaptunk. Az Acer Aspire S5 Ultrabook megjelenésére a teljes Ivy Bridge paletta felbukkanása után számíthatunk.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények