Acer Aspire Timeline Ultra M3 tesztelőzetes – Ultrabook NVIDIA Keplerrel

Nagy átalakulást tervez az Acer, de ennek még nem most, hanem nagyjából egy hét múlva lehetünk szem- és fültanúi. Az viszont már most biztosra vehető, hogy a bejelentés a notebookokat is érinteni fogja, kvázi új notebookok is fognak érkezni a kínálatba. Sőt, hogy picit konkrétabbak legyünk, a notebookpaletta alaposan átvariálódik a közeljövőben.

Ugye még mindenki emlékszik arra, hogy az Acer tett olyan irányú kijelentéseket, ami arra vonatkozott, hogy nem akar többé az olcsó notebookok pápája lenni, hanem szeretne felsőbb kategóriában is játszani? Nos, ebben lehet valami igazság! Amikor először kezünkbe vehettük az új portfólió egyik darabját, a címben szereplő Aspire Timeline Ultra M3-at, amit még az NVIDIA Kepler bejelentésekor cápáztunk az amerikai sajtótájékoztatón, akkor határozottan olyan érzésünk támadt, hogy a gyártót elérte a változások szele, vagy legalábbis elindult a helyes irányba. Persze még nem minden tökéletes, de a határozottan látszik a fejlődés.


[+]

Hasonló érzésünk volt már az Aspire S3 Ultrabook kapcsán, mely egyáltalán nem egy rosszul sikerült darab, a konkurencia Ultrabookjait figyelembe véve pedig ár-érték arányát tekintve a kategóriájában abszolút versenyképes, amennyiben a hibrid HDD+SSD változatot vesszük alapul. Sőt, az S3-nak még megvan az az előnye, hogy nem tűnik anyaghiányosnak sem, nem úgy, mint számos más Ultrabook, mely azóta a kezünk alatt megfordult. Persze az S3-nak megvoltak a maga hibái, mint minden notebooknak, de nekünk már akkor is tetszett, amit az odaítélt díj is tanúsíthat.

Úgy tűnik, az Acernél tovább gyűrűzik az Ultrabookláz, hiszen az M3-as változatot még a CeBIT alkalmával harangozta be a gyártó, amivel kapcsolatban az okozza az izgalmat, hogy ez a masina az Ultrabookok közül az első, amely 15,6"-es képátlóval rendelkezik. Először mi is elgondolkodtunk, hogy mi keresni valója van a 15,6 hüvelyknek és az Ultrabooknak egy asztalnál, de a kész terméket kézbe véve megvilágosodtunk. A 20 mm-es vastagság és a hozzá társított 2,1 kg-os tömeg hordozhatóság szempontjából is elviselhetővé tett számunkra egy olyan notebookméretet, amit egyébként nem szívesen hurcolnánk magunkkal minden nap, ez pedig máris egy olyan indok, ami nem kérdőjelezheti meg a kategória létjogosultságát.


[+]

Ehhez pedig hozzá kell venni, hogy a notebookban van optikai meghajtó és dedikált grafikus kártya is, mely utóbbi nem csak egy régi modell átnevezett verziója, hanem a Kepler architektúrára épülő 28 nm-es gyártástechnológiával előállított GK107, ismertebb nevén GeForce GT 640M kapott benne helyet. Fontos megjegyezni, hogy az M3 nem csak szimplán Ultrabook, hanem egy Timeline sorozatba tartozó Aspire notebook, ami egyben azt is jelenti, hogy akkumulátoros üzemidőben 8 óra feletti értékre is számíthatunk. Ebben segít a kategóriában már jól megszokott ultraalacsony feszültségű Core i5-2467M processzor, mely érdekes módon egy HM77 chipkészletű alaplapban foglal helyet, tehát az M3-at felkészítették az Ivy Bridge CPU-k fogadására, és natív USB 3.0-s portot is kapunk végre.

Ami a külsőt illeti, sok szempontból le sem tagadhatná a rokonságot az Aspire S3-mal, amihez nagyban hozzájárul a hátra kerülő portok és csatlakozók. Ami még feltűnő volt az új notebookkal kapcsolatban, hogy alapjáraton rendkívül halk hűtéssel szerelték, mely munka közben kifejezetten hasznos. Ráadásul az alumíniumból készült matt, szénfekete fedlap és a borongós színvilág is jól áll neki – még akkor is, ha az ujjlenyomatok meglátszanak a tetején. Viszont úgy tűnik, a masszivitással most nem lesz probléma, azonban erre és a többi részletre (köztük az új grafikus vezérlő teljesítményére) hamarosan megjelenő tesztünkben fogunk fényt deríteni. Mindenesetre az előzetes mérések már bizakodásra adnak okot...

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények