Acer Aspire Timeline Ultra M3 Ultrabook után az M5 mintapéldányát is megnéztük

Nem is oly régen volt szerencsénk tesztelni az Acer M3-as Ultrabookját, mely remekül teljesített, de sokak szerint kéne belőle egy kisebb változat is, hiszen hiába a vékony és méretéhez képest könnyű felépítés, a 15" sokszor feleslegesen nagy még így is. Nos, a rossz hír az, hogy az M3-ból nem lesz kisebb variáns, azonban a hamarosan érkező M5-ből igen!


[+]

A szintén 20 mm-es vastagsággal büszkélkedő M5 család, mint a számozás is mutatja, valamivel az M3 fölé lesz pozicionálva, ami csak pár apróságban nyilvánul meg. Például a külsőben, pontosabban a fedélen, amely fekete helyett ezüst lesz. Kicsit átformálták a billentyűzetet és annak környékét is. Numerikus billentyűzet például csak a nagyobbik változaton lesz, viszont egyikről sem marad le a billentyűzet háttérvilágítás. Dizájnbeli módosítás, hogy a csuklótámasz és a billentyűk közötti borítás egyetlen alulemezből áll, aminek a szélét a felső térfélen kicsit felkunkorították a jobb vizuális élmény érdekében. Változás észlelhető a káván is, ami most már keskenyebb lett és egy síkba került a panellel, azaz majdnem közös egységet alkotnak.


[+]

Ez annak köszönhető, hogy felhasználták egy korábbi modell, a TravelMate 8481-nél is ismert ál-kávás trükköt – bekapcsolt állapotban jól látszik, hogy a megjelenített kép valójában kisebb, mint amekkorának a panelt valójában látjuk. A beépítésre került kijelző 14"-es, felbontása továbbra is 1366x768, fényes felületet kapott, és várhatóan nem lesz ez másképp a 15"-es változat esetében sem (leszámítva a nagyobb képátlót).

Az igazi érdekesség a ház alatt fog lapulni, hiszen a megjelenő M5-ösök már Ivy Bridge APU-val fognak érkezni, Core i5 és Core i7 egységekkel, így a grafikus vezérlő az Intel-féle HD 4000 lesz, amit egy NVIDIA GT640M egészíthet ki. Ez utóbbi a változatosság kedvéért nem DDR3 memóriával (mint az M3-ban), hanem nagyobb frekvencián ketyegő GDDR5 modulokkal - szintén 1 GB-tal - érkezik, ami némi pluszt adhat az amúgy sem lassú Kepler architektúrájú mobil VGA-nak. Tárolók terén is lehet majd válogatni a HDD+SSD kombóval vagy pusztán SSD-vel szerelt verziók között, de az optikai meghajtó továbbra is az alapfelszereltséghez tartozik. Tekintve, hogy Timeline szériába tartozó notebookkal van dolgunk, 8+ óra üzemidő elérésére számíthatunk, de ezt már az M3 is teljesíteni tudta.


[+]

Természetesen érkezett hozzánk egy próbapéldány a 14"-es változatból, amit volt egy kis időnk megforgatni, kézbe venni. Lényegében ez a modell rendkívül nagy hasonlóságot mutat az M3-mal, de picit kisebb és könnyebb, ami nem csak a kompaktabb méretnek, hanem annak is köszönhető, hogy ebben SSD volt, mégis nagyon masszívnak tűnik. Az egyetlen, minőségileg kifogásolható pontot a notebook alja jelenti, ami az M3 sima felületéhez képest jóval durvább volt, így kevésbé tűnt igényesnek, cserébe viszont kevésbé csúszós – de nem az alját kell nézegetni.


[+]

Néhány fontos változás, hogy a kártyaolvasó az M3-mal ellentétben a jobb oldalra került és mellé költözött a hátoldali kivezetések közül a 3,5 mm-es audio jack aljzat is – ez utóbbi elhelyezését kritizáltuk az M3 esetében, de most végre jó helyre került. Sajnos a hátoldali kivezetések között csak két darab USB 3.0-s kaput találtunk összesen, és ez az összes, ami egyben azt jelenti, hogy egy USB-vel szegényebbek lettünk (reméljük nem fog sokaknak hiányozni).


[+]

Kíváncsiak lettünk volna a billentyűzet háttérvilágításra, de a mintapéldányból ez még hiányzott, pontosabban csak bizonyos modellek esetén lesz elérhető, ebben pedig nem volt. A teljesítményre viszont nem volt panasz, a négymagos, harmadik generációs Core i7 szépen muzsikált karöltve az SSD-vel, ugyanakkor méréseket szokás szerint ilyenkor (azaz nem végleges változattal) nem futtattunk.


[+]

Az M5 igen kellemesre sikeredett így első látásra, de mindenképpen meg kell várni a végleges változatot, főleg a (várhatóan) többek által megfizethető Core i5 APU-val szerelt darabokat, melyek bejelentése még várat magára. Mindenesetre kíváncsian várjuk, hova sikerül az Acernek belőnie az új Ultrabook széria árát, mert hála az Ivy Bridge-nek és a dedikált GPU-nak, megint egy kellemes multimédiás, játékra is használható konfigurációval gazdagodhat az Acer Ultrabook termékpaletta.

Azóta történt

Előzmények