Hirdetés

Acer Aspire Timeline Ultra M3: Ultrabook NVIDIA Keplerrel

Hirdetés

Acer Aspire Timeline Ultra M3

Az Acer tulajdonképpen már öreg motorosnak mondható Ultrabook-témában, hiszen az egyetlen gyártó, aki már a második hullámot indítja el a kategóriában. A korábban tesztelt Aspire S3 csak az első lépés volt, de az Acer már akkor jelezte, hogy idővel újabb modellek piacra dobását tervezi. Ennek most jött el az ideje. Az Acer új portfóliója számos Ultrabookot tartalmaz, nemcsak a most bemutatásra kerülő 15,6"-es M3-ast, hanem annak kisebb (14") testvérét, az M5-öt, valamint egy felújított S3-at és az S5-öt, ami az abszolút csúcskategóriát fogja képviselni.

Az M3 látszólag házon belül egy alacsonyabb szintre pozicionált Ultrabook, ám valójában inkább arról van szó, hogy az S sorozattól eltérő területre fókuszál. Az M széria kevésbé könnyű és légies, cserébe rendelkezik dedikált grafikus kártyával és optikai meghajtóval, valamint nem utolsósorban a Timeline széria tagjaként hosszú üzemidőt is kínál.

Ami a külsőt illeti, a 15,6"-es méret ellenére az M3 nem tűnik hatalmasnak, ami a 20 mm-es vastagságnak tudható be. Kézbe véve kicsit meglepetésként ért bennünket a mindössze (mérlegen igazoltan) 2,1 kg-os tömeg. Ebben a méretkategóriában többnyire 2,5-2,6 kg-ot mérhetünk, csak 1-2 drágább összeállítás van, mely 15"-en éppen csak felülről karcolja a 2 kg-ot. A külsőről egyébként szinte csak jókat tudunk mondani, leszámítva, hogy a szénfekete szín kissé borongós hangulatot áraszt, de így legalább rá lehet fogni, hogy szinte minden környezetben jól mutat. A fedél igényes és masszív magnézium-alumínium ötvözetből készült, mely viszonylag "passzentosan" záródik, a szélek, élek nem vágnak.

Tovább vizsgálódva megállapítható, hogy jobb oldalra egy darab csatlakozó sem került, kizárólag a Kensginton zár helye van itt. Mindez a jobbkezesek számára jó hír, mert így zavartalanul tudnak egerészni. A bal oldal sem mondható zsúfoltnak, itt csupán az ODD ajtaja és a kártyaolvasó nyílása fedezhető fel. Ebből már sejthető, hogy az S3-hoz hasonlóan a hűtés szellőzőkimenete és a csatlakozók kivétel nélkül a hátoldalon sorakoznak, melyek között egy darab USB 3.0 is fellelhető. Szerencsére a vezetékes Gigabit Ethernetet most nem kell nélkülözni, ennek aljzatát is ide pakolták.

Persze semmi sem lehet teljesen tökéletes, így kritikával illetnénk a jack csatlakozó elhelyezését, amit szívesebben láttunk volna valamelyik oldalon. Talán a tervezők arra gondolhattak, hogy kompromisszumos megoldásként a kábel a notebook alatt is átvezethető.

A másik szokatlan megoldás az előlapon díszelgő bekapcsológomb, melynek elérése kezdetben kissé nehézkesnek tűnt, de a használat során hozzá lehet szokni. Ezeket leszámítva ez a kialakítás mindenképpen példaértékű, és szerencsére egyre több gyártó dönt hasonló elrendezés mellett (például a Toshiba).

Az M3-at is alávetettük a szokásos fizikai megpróbáltatásoknak. Az Ultrabookoknál és ultravékony gépeknél megszokhattuk már, hogy a szokásosnál hajlékonyabbak, hiszen a gyártók törekszenek a tömeg alacsonyan tartására, így vékony anyagokat és kevés merevítést alkalmaznak. Az M3 ezen a téren közepes eredményt ért el, tehát lényegében az S3-nál hajlékonyabb, de ráver a Toshiba Z830-ra és a Samsung Series 5-re is; mindenesetre ez használat közben nem üti meg a zavaró mértéket. Amin viszont javíthattak volna, az a kijelző "beremegése", és talán a zsanérok is lehetnének szorosabbak, de ez utóbbi még éppen a határon van, a kijelző kisebb folyamatos rázkódásra még nem kel önálló életre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés