Hirdetés

Aktív témák

  • dastier

    tag

    Sziasztok,

    Nagyjából két hónapja nyúzok egy Pana S30-at, megosztanám a tapasztalatokat, nem biztos hogy újdonságot írok, de hátha valakinek segít.

    Méret: elolvastam párszor a kitűnő #1 hozzászólást, de akkor sem hittem el mindent, pl. azt hogy mekkora méret az optimális bizonyos távolságról nézve. A 42-es képernyőt 2,5-3 méterről nézem, és bizony az a helyzet, hogy mindegy, hogy HD-t vagy Full HD-t nézek, nem veszem észre a különbséget! Nem rossz a szemem, egyszerűen az a helyzet, hogy ekkora méretnél 2 méterre közel kell menni hogy a FHD részletgazdagságát érzékelni lehessen. Konkrétan is teszteltem, megszereztem egy filmet mindkét felbontásban és semmi különbséget nem látni. Ennek persze megvan a jó oldala, csak 720p-ben kell beszerezni a filmeket. És a nagyobb képernyő nagyobb élmény! Tehát azt mondom hogy aki FHD anyagok miatt vesz FHD plazmát, annak a lehető legnagyobbat ajánlatos megvennie, figyelembe véve a nézési távolságot és az anyagi keretet persze. SD adásra amúgy a 2.5-3 méter pont még a nézhető kategória, közelebb már nem ülnék. Talán egyszer megérjük hogy minden adó legalább HD lesz és akkor nem kell e fotelt tologatni (már aki tudja mert én nem :)
    Használom még monitorként is, kanapéról nagyon jó gépezni :) Itt is hasonló a helyzet mint a filmeknél, jellemzően 720p-ben hajtom, 1080p-nél már túl apró minden.

    "Cicergés": Világos tartalomnál tényleg hallható egy kis cicergő hang a tv-ből, minél világosabb annál inkább. Filmezés, TV-zés közben nem hallom mert általában nincs csend. Monitorként használva szoktam hallani ha csend van a szobában, egy jó kis fehér honlap, 720p-ben halkabb mint 1080-ban, gondolom kevésbé van meghajtva az az alkatrész ami cicereg :) Tehát a mítosz igazolva, de együtt lehet vele élni, nem zavaró :)

    Beégés: Ellentétben a fórumtárssal akinek az S30-án a sok RTL nézésnek rossz vége lett :( nálunk ez semmilyen formában nem jelentkezett, pedig szoktunk hosszú RTL-es műsorokat nézni. Sport1 logótól is féltem, de semmi szerencsére. Nagyjából egyharmad arányban használom tv-zésre, úgy tűnik ez így "kevés" :)

    Kép: analóg SD adás felnagyítását általában jól oldja meg, az egyenes vonalak néha csúnyák, néhány adó képe nagyon jó, másoké kevésbé. Nagyon kihozza ha eleve gyenge a forrás amit az adó játszik, pl. egy régi rossz minőségben tárolt film. Az a analóg zaj miatt egyelőre használnom kell a 3DCOMB zajszűrőt, egész jól teszi a dolgát, arra kell csak vigyázni hogy ne használjuk túl nagy élességgel párosítva. Más "képjavítót" nem használok. Amúgy a plazma technológiából adódó "plazma zaj" (talán nem mondok nagy hülyeséget) amit közelről látni, szerintem kifejezetten jól jön SD tartalomnál, talán ezért (is) jobb rajtuk a TV adás mint lcd-n. PC-re kötve már nem feltétlenül előny, a statikus tartalom miatt egy pici vibrálás érzete van az embernek, de kibírható, megszokható. HD és FHD filmnél természetesen az audiovizuális élményekre fogékony ember tátja a száját, de legalábbis jólesően konstatálja, hogy nagyon jó hogy megvette a TV-t :D
    Érdekes dolog mind az IFC és a 24p mód is, de mindkettő inkább zavaró számomra. Az IFC természetellenesen gyors mozgást kreál, a 24p pedig szokatlan nyúlóssá teszi a mozgást. Látványos mindkettő, de nem nagyon használom. Az IFC-t egy Transformers alatt el tudom képzelni, de ilyen pörgős dolgokat meg ritkán nézek.

    Hang: Elvárható minőséget hozza, filmhez azért az erősítő+hangfal megy, az a tuti.

    Kezelés: Menürendszer jó, aránylag értelmes, egyértelmű, könnyen megszokható. Nekem hiányzik hogy a színhőmérsékletet kézzel lőjem be, de csak Hideg, Normál és Meleg van. Na mindegy ezen túltettem magam, Meleg színt használok. Amivel nem vagyok kibékülve az a távirányító....egyrészt az elem fedlapja pont ott pattan be ahol az ember fogja alul, ami miatt nyekereg és ropog, nem esik szét de állandó diszkomfort érzés, borzalmas tervezési megoldás. És miért ilyen hosszú a távirányító? egy kézzel esélytelen vagy minden gombra, két kézzel esetleg. A menü gomb - amit az elején nagyon sokat, később sem keveset használ az ember - bal felül egy kicsi gomb közvetlenül a kikapcsoló mellett. Gratulálok. És minimum két kéz kell hozzá, vagy addig bénázol egy kézzel amíg elejted. Ha már 50 gomb van ezen a jószágon, igazán lehetett volna pár egyedileg beállított funkció gomb hogy ne kelljen feltétlenül a menübe bemászni a sokat használt funkciókért. Pl. zajszűrés be-ki. De akár elbírnék egy dedikált gombot a kontrasztra, fényerőre is.
    Még egy sirám: rengeteg képformátum van, dicséretes, tényleg az, de miért nem lehet csatornánként eltárolni??? Nem hiszem hogy nagy meló lett volna megcsinálni. 4:3-as aránnyal elvagyok alapvetően (ez a 4:3-as adást nem torzítja, ami széles azt viszont jól kinyújtja) de néhány adó ami félig meddig széles, azt zoomolni szoktam kicsit. És nyomkodhatom ilyenkor a csatornaléptető gombtól méterekre levő Aspect gombot a másik kezemmel áááááá :W

    Extrák: Egyelőre csak a képnézegetőt használtam SD kártyáról és USB-ről. Jól kezelhető, kellően gyors, tengerparti nyaralós képek alá a beépített sirályos zene hatalmas feature :P

    Összességében szeretem a Pana 42S30 plazmáját ;) ajánlom másnak is!

Aktív témák