Hirdetés

2012. február 9., csütörtök

Útvonal

Fórumok  »  Videokártyák  »  ATi Radeon HD 4890

(#1) leviske

leviske
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

2009. Április 2-án az AMD bemutatta a rendkívül sikeres Radeon HD 4800 széria legújabb, a RV790 kódnevű grafikus processzorára építkező tagját, mely a HD 4890 jelzést kapta.

A továbbfejlesztett RV790 kódnevű grafikus processzor a TSMC 55 nm-es gyártósorán készül. Az ATi mérnökei az RV770-et számtalan helyen megváltoztatták és optimalizálták (pl: külső kapacitorgyűrű) , ennek köszönhetően az új lapka elődjénél sokkal magasabb órajelek elérésére képes.

Az RV790 lapka továbbra is 959 millió tranzisztort tartalmaz, ám az Ultra-Threading Dispatch Processzor működését némileg optimalizálták, így a számításigényes programok, azonos órajel mellett valamivel gyorsabban futnak majd az RV770-hez viszonyítva. A kártya TDP fogyasztása teljes terhelés mellett 190, terheletlen állapotban pedig 60 watt. Az utóbbi érték a PowerPlay rendszer továbbfejlesztésével valósul meg, ugyanis a technológia 240 MHz-re veszi vissza a grafikus processzor órajelét, amennyiben a chip használaton kívül van. A tápellátást két darab 6 tűs PCI Express konnektoron keresztül kell biztosítani, ám a gyártópartnerek a különböző gyárilag tuningolt modellekhez használhatnak 8 tűs csatlakozót is. Az AMD állítása szerint az extra tápellátásnak köszönhetően az RV790 magórajele akár 1 GHz fölé is emelhető. A tuningra azonban nincs biztosíték, így a gyártók csak a kézikönyvben feltüntetett paramétereket garantálják.

ATi Radeon™ HD 4890

GPU kódneve: RV790
Gyártástechnológia: 55 nm (TSMC)
Tranzisztorok száma: 959 millió
GPU órajele: 850MHz
Shaderek száma: 800 stream processzor (160 komplex/640 egyszerű skalár stream processzor)
Textúrázók száma: 40
ROP-egységek száma: 16
Támogatott DirectX® verzió: 10.1
Támogatott OpenGL verzió: OpenGL 2.1
Matematikai számítás: 1360 GigaFlops (1,36 teraFLOPS)
Memóriavezérlő: 256bit hub-vezérelt
Memória órajele: 975 MHz (effektív 3900MHz)
Memória-sávszélesség: 124800 MB/s
Memória típusa: GDDR5
Memória mérete: 1GB
HD-videó gyorsítás: Avivo™ HD (UVD 2.0)
Referenciahűtő: 2 slot-os
CrossFireX™ támogatás: Van

ATI Catalyst™

AMD: most tényleg az okosabb döntés!

Tesztek:

techPowerUp | Guru3D | PROHARDVER! | Overclock3D | AnandTech

Referencia HD4890 kártyák:

ALBATRON|ASUS|BIOSTAR|CLUB3D|DIAMOND MM|FORCE3D

GECUBE|GIGABYTE|HIS|MSI|POWERCOLOR|SAPPHIRE|XFX

Ajánló:

[ Abu85 ] - Dávid és Góliát
[ Abu85 ] - A reformok kora
[ Đ@n! ] - HD4800 Series ventilátor szabályzás!
[ katt777 ] - ATI HDx8xx - minden, amit tudni kell
[katt777]-ATI VGA felülvezérlése Riva Tuner -rel

Nagy ATI CrossFireX™ topik

forrás: PROHARDVER!

[ Módosította: philoxenia ]

"És robbanó tartály mögött vihorászni tűzharc közepén szerintem még a Nők lapja horoszkópja szerint sem jelent jót." /by MAZUR [GS'10J]

(#2) Macka válasza leviske (#1) üzenetére

Macka
(PH! kedvence)

Megvan a következő VGA jelölt... :U

Na ki kukucskál ??? ;-)

(#3) P00By válasza leviske (#1) üzenetére

P00By
(PH! nagyúr)

Jó lett! ;)
Főleg bétának :D

[ Szerkesztve ]

(#4) Bluegene válasza P00By (#3) üzenetére

Bluegene
(PH! addikt)
LOGOUT blog

jó 5let h külön van ez a topic mivel előreláthatólag ritka kártya lesz, teljesen elveszik a 4850-as topicban, szal megérdemel egy külön topicot

egyébként színvonalas az első hozzászólás :R

Siemens S65-re való adatkábelt keresek! egyszeri Szoftverfrissítésre! Írj megbeszéljük ha van elfekvőbe/kölcsön neked!

(#5) leviske válasza P00By (#3) üzenetére

leviske
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

:R

Elnézést, van pár gyártó, aki még nem rakta ki az oldalára a kártyákat (pl: ASUS, JetWay, Gainward, Palit). Ezeknél csak olyan linket adtam meg, amiken a későbbiekben megjelenhetnek a kártyák.

(#4) Bluegene: :R

(#6) CHIPman: Össze lehet kötni, de az alacsonyabb órajeleken üzemelő kártya vissza fogja húzni... nincs értelme összekötni, csak, ha van egy 850/900MHz-en ketyegő RV770-es kártyád. Ami meg elég ritka. :) Amúgy CFX topic, első hozzászólás CFX része. :o :)

[ Szerkesztve ]

"És robbanó tartály mögött vihorászni tűzharc közepén szerintem még a Nők lapja horoszkópja szerint sem jelent jót." /by MAZUR [GS'10J]

(#6) CHIPman

CHIPman
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Esetleg CF-kompatibilis lesz a régebbi 4800-akkal? ;]
szerk.: miért lenne ritka kari? :Y

[ Szerkesztve ]

SGS@valuepack 2.3.6 | [se-portal.hu] | http://bit.ly/pq1hlu <-eladó komplett gépem!

(#7) zuchy

zuchy
(őstag)
LOGOUT blog

Jó és igényes lett! :R :C

(#6) CHIPman:
Azért, mert sokkal drágább a mint a sima HD4870, de annyival nem jobb.
Persze aki a maximumot akarja, vagy a legerősebb kétchipes grafikát, az beteszi CF-be, vagy megveszi. Akinek nincsen HD4xxx karia, annak szinte meg sem éri. Vagyis hát én nem váltanék.

[ Szerkesztve ]

PC-STYLE.hu

(#8) leviske válasza leviske (#1) üzenetére

leviske
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Most látom, hogy a Visionteknél úgy ahogy van, maradt ott a HD4850 linkje... :W No mind1.

(#7) zuchy: :) :R

(#9) rocket válasza leviske (#8) üzenetére

rocket
(PH! kedvence)

Tranzisztorok szama 959 millio lett ;)

"Releasing a game in 2011 without AA is completely stupid. If the techniyou're using makes it impossible to use AA then you're using the wrong techniques."

(#10) leviske válasza rocket (#9) üzenetére

leviske
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Igen, erről már beszéltem Abuval, mert én is így olvastam, de Ő írta, hogy az AMD az aktív alkatrészeket veszi figyelembe. A kapacitorgyűrűt pedig nem tekintik aktív alkatrésznek... :)

A hivatalos oldalon is 956m van írva. (Jellemzően csak az után vettem észre, hogy kész lettem. :DDD )

MOD: off

[ Szerkesztve ]

(#11) zuchy válasza leviske (#10) üzenetére

zuchy
(őstag)
LOGOUT blog

Amúgy mért is nevezik azt a gyűrűt kapacitorgyűrűnek? Azt tudom, hogy mire szolgál, de mért pont annak? :) Mert tudomásom szerint a kapacitásnak a kondenzátorhoz van köze.
Az a kapacitorgyűrű munkába nem fogott tranzisztorokból áll? Vagy a sima megmunkálatlan wafer?

PC-STYLE.hu

(#12) rocket válasza leviske (#10) üzenetére

rocket
(PH! kedvence)

Pedig a doksikbol szedtek a 959 milliot :)

Most olvasom Anandtech reviewt, kap az NV rendesen.
GTX275 doksijaban a kartyarol 8 slide volt, a PhysX/CUDA-rol 34, a maradek dolgokrol meg 11 :DDD

[ Szerkesztve ]

"Releasing a game in 2011 without AA is completely stupid. If the techniyou're using makes it impossible to use AA then you're using the wrong techniques."

(#13) zoo8800

zoo8800
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Ez is ütős lesz, már érzem. Reszkess, NVidia ;]

(#14) Skizz válasza zoo8800 (#13) üzenetére

Skizz
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Techpowerup teszt alapján nagyon vad. :)

"Minek otthon, ha van székletzsákod?"

(#15) rocket

rocket
(PH! kedvence)

Diamond HD4890 XOC 925/4200 :)

(#16) leviske válasza zuchy (#11) üzenetére

leviske
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Fogalmam sincs. Erről Abu-t érdemes kérdezni...

(#17) rocket

rocket
(PH! kedvence)

DX10 vs DX10.1

Erdekes a video vegen az AMD logo alatt a felirat: The future is fusion :)

[ Szerkesztve ]

(#18) Tomate válasza rocket (#17) üzenetére

Tomate
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Aki ezen a videón látja a különbséget jelentkezzen mert meghívom egy doboz sörre, vagy milkára, vagy amit szeretne.. :))

[ Szerkesztve ]

(#19) rocket válasza Tomate (#18) üzenetére

rocket
(PH! kedvence)

Ahoz tul kicsi a video, hogy a grafikai kulonbsegeket eszre vedd, de a frame ertekeket jol latni, egyebkent is inkabb a sebessegrol szol a DX10.1 a DX10-hez kepest, mint az "uber" latvanyrol.
(videoban egyebkent egy HD4870-n futottak a jatekok, de most ez lenyegtelen, a lenyeg, hogy jol demonstralja a DX10.1 miert is lenne fontos a felhasznaloknak :) )

[ Szerkesztve ]

(#20) poli27

poli27
(tag)

Egy hazai teszt a VGA ról :[link]

(#21) AXisBOLD válasza rocket (#17) üzenetére

AXisBOLD
(PH! addikt)
LOGOUT blog

puffff...ezzel vége is az nvidiának. ;]

Aurea mediocritas

(#22) leviske válasza poli27 (#20) üzenetére

leviske
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Azért az elég laza, hogy 990MHz-en eltudtak vele tesztelgetni... :Y

(#17) rocket: Miért?Mi a gond a felirattal? :F

(#23) poli27 válasza leviske (#22) üzenetére

poli27
(tag)

Jha szerintem elég ütős kis kari lessz,végre ez is tuningolható lessz legalább annyira mint az NV karik.

(#24) westlake

westlake
(PH! nagyúr)

ezt irtam privatban abu-nak:

szia!
csak gratulalni szeretnek ahhoz, hogy beraktatok a 4890-es kartyakat a regi ati-s topikba.. 46000 hozzaszolas utan rettento praktikus otlet volt :C :(((

nem tudom, hogy ennek hatasara-e, vagy mas is "kampanyolt" az ugy erdekeben, de a vegkifejlet szerencsere egy uj topik lett..

[ Módosította: philoxenia ]

I'm out.

(#25) tzsolesz

tzsolesz
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Az az érzésem, hogy ma már, de legalább is a hétvégén PH! user kézen is lesz egy két példány.
Ha így van, akkor ne habozzon, és rakjon fel néhány saját készítésű képet róla. :D

LG Optimus Black! Gyári Android 2.3.4 :)

(#26) Arkar

Arkar
(fanatikus tag)

Egy kis Anandtech Teszt HD4890 vs. GTX 275

Előbb utóbb minden szerszámból kalapács lesz! CPU HQ Tuning listák: Intel, http://cpu-tuning.joruska.com #... AMD: http://www.cpu-tuning.joruska.com/amd.htm

(#27) Arkar válasza Arkar (#26) üzenetére

Arkar
(fanatikus tag)

:W :W Úgy látom már volt linkelve!! Ma se vagyok a topon! :W :W

Előbb utóbb minden szerszámból kalapács lesz! CPU HQ Tuning listák: Intel, http://cpu-tuning.joruska.com #... AMD: http://www.cpu-tuning.joruska.com/amd.htm

(#28) P00By válasza rocket (#12) üzenetére

P00By
(PH! nagyúr)

Igen, ezt én is néztem!

Jaja, majd kapnak fenyítést :U :D

#15: 1000 MHz alatt rá se nézek :o ;]

(#29) emmm válasza Tomate (#18) üzenetére

emmm
(senior tag)

Az FPS :D kérem a söröm :D

(#30) P00By válasza emmm (#29) üzenetére

P00By
(PH! nagyúr)

Jogos :D

(#31) paprika válasza rocket (#19) üzenetére

paprika
(senior tag)

#18) Igaza van TOMATE-nak. Megnéztem vagy 500 videót DX10 VS 10.1 -et HD minőségben de akárhogy néztem-nézték semmivel nem volt szebb se a robbanás se semmi. Új effektek sem voltak vagy ha igen az is nagyon észrevehetetlen. Észre sem lehet venni a 10.1-et. Viszont sebességben ott van na :C :K Azt nem is firtatom :R :R

#19 Lehet találni sok sok ilyen HD videót. Töltsétek le és nézzétek meg FULL HD-ba. Semmit nem fogsz látni. Arra sem lehet fogni hogy kicsi a videó. Amúgy 10.1 Powa :C :R

(#32) gyiku

gyiku
(PH! kedvence)

iponban mar van 4890 [link] 72k-tol kezdodik.

[ Szerkesztve ]

üres hp toner: http://href.hu/x/e04c

(#33) nesa válasza gyiku (#32) üzenetére

nesa
(PH! kedvence)

Ne habozz lepd meg :D

(#34) gyiku válasza nesa (#33) üzenetére

gyiku
(PH! kedvence)

eszembe sem volt ilyet venni. nekem 4770 kell :K

(#35) Abu85 válasza Tomate (#18) üzenetére

Abu85
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Pedig van különbség csak nem látszik a videón. Az AMD inkább a sebességet akarta szemléltetni. A Stormrise alatt a DX10.1 Guassian algoritmussal szűrt árnyékok sokkal lágyabbak, mint a DX10 módban. A BattleForge alatt pedig működik az alpha objektre is az élsimítás. A H.A.W.X. az speciel tényleg csak sebességben profitál a DX10.1-ből.

Mondjuk a grafikai eltérések valóban nem számottevőek.

[ Szerkesztve ]

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#36) tzsolesz válasza paprika (#31) üzenetére

tzsolesz
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Csak akkor látnánk különbséget, ha a videó 1920x1080-as felbontású lenne. Sőtt még az is torzítana a valódi látványhoz képest.

Far Cry 2-t összehasonlítanám DX10 és DX10.1-ben. Nálam valami eszméletlen szépek az árnyékok, és ráadásul van élsimítás is mindig.

(#38) gyiku

gyiku
(PH! kedvence)

Against HD4890: NVIDIA GTX275 full review!

(#39) gyiku válasza gyiku (#38) üzenetére

gyiku
(PH! kedvence)

ez nagyon ződ :P

(#40) tzsolesz válasza gyiku (#38) üzenetére

tzsolesz
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Mi ez a szar? 6.12-es catalyst-al futtatták a tesztet? Vagy a geforcokon elfelejtették bekapcsolni az szűrőket. 12 másik teszt valahogy nem így néz ki. Na igen az NV keze mindenhová elér.

Stormrise-t sem látom benne, meg a HAWX-t sem. :Y
A Mirror Edge-el ki játszik egyébként? Mert szörnyű. :DDD

Szerintem mindenki csak kineveti. :N

Nem úgy volt a GTX275 a GTX285-el van majdnem pariban? Azokkal meg a 4890? :F

[ Szerkesztve ]

(#41) gyiku válasza tzsolesz (#40) üzenetére

gyiku
(PH! kedvence)

itt mar pezsgoznek a sracok, remelem ph-s tesztnel seggreulnek :P
ez nem teszt, ez akar az nv is kiadhatta volna :DDD

(#42) tzsolesz válasza gyiku (#41) üzenetére

tzsolesz
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Jah, igen látom, végül is nem nagyon járt a kezükben 4890 az már látszik. Az valószínű egy 4850 lesz. nagyjából stimmelnek haver eredményei a teszt eredményeivel. :K

(#43) emmm válasza gyiku (#38) üzenetére

emmm
(senior tag)

Ez szuperzöld, testvéreim az Úrban, ezt biztos nem kajálom meg :D

(#41) gyiku

Igen, én is olvastam őket, hagy pezsgőzzenek csak :D Azért még az anandtech se hozta ki győztesnek a GTX 275-öt, sőt, inkább a 4890-et ajánlotta...ebből is látszik a dolog :D

[ Szerkesztve ]

(#44) rocket

rocket
(PH! kedvence)

Osszegyujtogettem a tesztekben elert tuning eredmenyeket :) (OC a gyarilag mar tuningolt kartyakat jeloli)

Sapphire 930/1145
ASUS 1000/1130 (ASUS sajat voltage tweak programjaval 1.412volton)
ASUS 950/1100
XFX OC 1000/1090
Sapphire 960/1095
ASUS 1000/1085 (ASUS sajat voltage tweak programjaval 1.412volton)
ASUS 985/1200
HIS OC 971/1150
Sapphire 1000/1200
ASUS 980/1180 (ASUS sajat voltage tweak programjaval 1.404volton)
Powercolor 980/1150
Sapphire 1000/1200
Powercolor 1000/1200
XFX OC 920/1150
Sapphire 940/1150
ASUS 975/1035
HIS OC 950/1100
Sapphire 950/1100
ASUS 950/1100
Sapphire 925/1110
Powercolor 880/1120
Powercolor OC 1000/1200
Sapphire 960/1100

Konkluziot termesztesen nem lehet levonni belole, mert mindenhol mashogy mertek a stabilitast, meg a tuning meg mindig a szerencsen mulik :)

(#45) olizsoli

olizsoli
(kvázi-tag)

Hali
egy 4890 kb mekkora tápot igényelhet? vhol 500w-osat láttam ajánklottnak de PH-sokban jobban bízok ien téren :DD

Az élet csak egy szar játék jó grafikával...

(#46) zuchy válasza olizsoli (#45) üzenetére

zuchy
(őstag)
LOGOUT blog

Egy minőségi 500W-os nak elégnek kell lennie, de attól függ mi van még mellette. A Te gépedet egy HD4890-el simán elbírná.

(#44) rocket:A karik fele megy 1GHz-t ami nem rossz, bár van egy 880MHz-s tuning is :D. De a legtöbb kari megy ~950MHz-et. Amúgy great, hogy összegyűjtötted :R

[ Szerkesztve ]

PC-STYLE.hu

(#47) olizsoli válasza zuchy (#46) üzenetére

olizsoli
(kvázi-tag)

köszi:)
akkor sztem 4890et meg egy giga 500ast veszek majd húsvéti locsolkodás után XD talán összelocsolom a táp árát:D

[ Szerkesztve ]

Az élet csak egy szar játék jó grafikával...

(#48) dangerzone

dangerzone
(PH! addikt)

Minek kellett ennek külön topikot csinálni? Csak azért mert rv790? :F

[ Szerkesztve ]

(#49) Bluegene válasza dangerzone (#48) üzenetére

Bluegene
(PH! addikt)
LOGOUT blog

olvasd el a #4 hsz-t

miért hova kéne rakni? h minden 200.-dik 4850/4870 hsz szóljon a 4890-ről? ha érdekel a kártya képtelenség kikeresni

[ Szerkesztve ]

Siemens S65-re való adatkábelt keresek! egyszeri Szoftverfrissítésre! Írj megbeszéljük ha van elfekvőbe/kölcsön neked!

(#50) Hakuoro válasza dangerzone (#48) üzenetére

Hakuoro
(senior tag)

Ilyen alapon mehetne jópár nv kártya egy topikba. A GTX275 se sokban különbözik a GTX285-től.

Nézz be: http://www.sciencecaffe.com Tudományos és Művészeti Portál

Útvonal

Fórumok  »  Videokártyák  »  ATi Radeon HD 4890
Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.