Hirdetés

Az Intel Z490 chipset tesztje ASUS ROG Maximus XII Hero (WI-FI) alaplappal

Az új Maximus Hero alaplap és egy Intel Core i5-10400 processzor segítségével nyertünk bepillantást az Intel új, Z490-es chipsetének rejtelmeibe.

Fogyasztás, konklúzió

A tesztrendszer fogyasztását ezúttal is a Voltcraft Energy Logger 4000-essel mértük, négy különböző állapotban. Feljegyeztük az alapjárati fogyasztást, majd egymás után elindítottuk a Media Player Classic Home Cinemát ([DESS]Nichijou Blu-ray első epizód, MKV konténer, H.264, 1080p, 3387-7029 kbps bitráta, 2.0-s FLAC hangsáv), az AIDA64 stress testjét, majd a Strange Brigade játékot.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Ahogy az a fenti grafikonról is leolvasható, tesztalanyunk fogyasztása nagyobb elődjéénél, főleg az AIDA64 benchmarkja alatt, ahol 20 wattal kért többet, játék alatt azonban már csak 2 watt az i5-9400F előnye. A 3600X-hez képest ezzel szemben már jobban áll jelenlegi versenyzőnk, három versenyszámot is a kék sarokból induló processzor nyert (igaz, elenyésző különbséggel), játékmenet alatti értékeket azonban nem ismerünk, ugyanis a Ryzent az F1 2019-cel teszteltük, az ott kapott 323 wattos értéket pedig nem tartanánk fairnek összehasonlítani a Strange Brigade számaival.

Hirdetés

Konklúzió

Az Intel Z490-es lapkakészlete több hasznos újítást is hozott, bizonyára sokan lesznek, akiknek a többmagos processzorok, a magasabb memória-órajel vagy a Thunderbolt-támogatás miatt megéri a többletköltséget, ám az új chipset leglényegesebb újítása, az LGA1200-as foglalat csak később válik a vásárlók igazi előnyére, a Rocket Lake-S processzorok érkezésével. A teljesítménytesztek alapján azonban már most kijelenthető, hogy megéri az új platformra váltani, de az igazán nagy nyertesek azok lehetnek, akik egyébként is most terveznek új számítógépet építeni és fontosnak tartják az időtállóságot – számukra lehet leginkább jó választás egy Z490-es rendszer.

Konkrétan az ASUS ROG Maximus XII Hero (Wi-Fi) már egy másik kérdés, ugyanis úgy kerül 50 000 forinttal többe elődjénél, hogy más chipsettel és foglalattal is rendelkezik, így a közvelten összehasonlításnak nincs is sok értelme. Aki eldöntötte, hogy vált LGA1200-ra és a Z490-re, annak a Maximus XII Hero jó választás lesz, hisz az új chipset előnyei mellett további extrákat is kap: a plusz M.2 foglalat, az 5 gigabites Ethernet csatlakozó, az immáron ax-es (6-os) Wi-Fi és a még egy kicsit fejlettebb alaplapi hangrendszer egyaránt az új generáció oldalára billenti a mérleget; egy új rendszert építő vásárló számára talán már önmagában ezek is eldönthetik a kérdést, ahogy pedig az alkalmazástesztekben láthattuk, a teljesítményre nem lehet panasz.


[+]

A rendszer játéktesztekben mutatott eredményeit látva viszont már vannak kétségeink afelől, hogy megérheti-e a váltás, hiszen a Core i5-10400F csak kicsivel bizonyult gyorsabbnak, mint az elődmodell, ráadásul ez is csak néhány játékban mutatkozott meg, több esetben is inkább hasonló teljesítményt láthattunk. Persze egy ilyen alaplapba valószínűleg nem Core i5-öt tesz majd a vásárló, az i7 vagy i9 szériánál pedig elképzelhető, hogy nagyobb az új modellek előnye. Maga az alaplap funkciók, felszereltség és teljesítmény szempontjából hozta, amit elvártunk tőle, aki tehát nem sajnálja a nagyjából 162 000 forintos vételárat, annak biztosan tetszeni fog, ahogy nekünk is.


ASUS ROG Maximus XII Hero (Wi-Fi) alaplap

SidCorky

Az ASUS ROG Maximus XII Hero (Wi-Fi) alaplapot és az Intel Core i5-10400 processzort az ASUS bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Előzmények

Hirdetés