Hirdetés

Az Intel Z490 chipset tesztje ASUS ROG Maximus XII Hero (WI-FI) alaplappal

Az új Maximus Hero alaplap és egy Intel Core i5-10400 processzor segítségével nyertünk bepillantást az Intel új, Z490-es chipsetének rejtelmeibe.

ASUS ROG Maximus XII Hero (Wi-Fi)

Rengeteg várakozás után az Intel végre leleplezte 10. generációs, Comet Lake-S fantázianévre hallgató processzorcsaládját, mely abból a szempontból nem mutatott fejlődést, hogy a magok és a grafikus vezérlő (a 14 nm-es gyártástechnológiával egyetemben) maradtak a régiben. A vásárlók számára a legfontosabb változást az LGA1151v2 helyére érkező LGA1200-as foglalat hozta, melynek bevezetésével nem úszható meg az új processzorral beszerzése mellett az alaplapcsere.

Ez a lépés a későbbi Rocket Lake-S szériás processzorok előfutárának is tekinthető, melyekhez szükség lesz a komolyabb tápellátásra, de már bizonyos Comet Lake-S lapkák is több naftát igényelnek, mint elődeik. Utóbbi állítás már csak azért is igaz, mert mostantól a tíz mag/húsz folyamatszál jelenti a maximumot az Intel Core processzorok között a korábbi 8/16 helyett, de a memóriákra vonatkozó maximum (OC nélküli) támogatott órajel is emelkedett, 2666-ról 2933 MHz-re.

A Z490-es chipset blokkdiagramja
A Z490-es chipset blokkdiagramja [+]

Az új foglalathoz új vezérlőhíd is dukál, amely a Z490-es jelölést viseli, és a CPU-hoz DMI 3.0-s linkeken kapcsolódik. Maga a friss lapka az új foglalat mellett túl sok újítást nem kínál a korábbi generációhoz képest, de azért sikerült integrálni egy USB 3.1 Gen2-es vezérlőt, illetve támogatja az IEEE 802.11ax Wi-Fi-t, a Bluetooth 5.0-t, valamint a Thunderbolt 3-at, és ezek mellett a megszokott egyéb portok és technológiák is megtalálhatók. A Wi-Fi 6 esetében érdemes kiemelni, hogy a Z490 már egy úgynevezett CNVi-alapú (Integrated Connectivity) megoldást használ, vagyis az új generációs vezeték nélküli hálózat működéséhez szükséges rendszernek egy része benne van a vezérlőhídban, amihez már csak egy külső companion RF modult kell venni az Inteltől, például az AX200-at. Ez összességében olcsóbbá teszi a Wi-Fi 6 beépítését az alaplapgyártók számára.

[+]

Hirdetés

Az új platform kipróbálásához kapott ASUS ROG Maximus Hero (Wi-Fi) modell rendelkezik minden földi jóval. Ahogy az a termék megnevezéséből is sejthető, az alaplap beépített Wi-Fi modullal lett ellátva, melyhez tartozik egy külső antenna is. A tartozékok között ezen felül találunk még SATA és RGB kábelt, különböző ROG logós matricákat és egy szintén ROG logós, tépőzáras kábelkötegelőt, egy ASUS Q-Connector csatlakozót (ami a ház előlapi gombjainak és csatlakozóinak bekötését segíti), illetve egy apró fémkonzolt és egy hozzá tartozó kis ventilátort. Utóbbi a VRM-re, pontosabban az alaplap felső élének környékére szerelhető fel az erre a célra kialakított csavarhely segítségével.

Az alaplap egyébként már ezt leszámítva is igen méretes hűtőbordákkal rendelkezik, melyre a Comet Lake-S processzorok megnövekedett TDP értéke miatt volt szükség. A processzor tápellátását egy 16 (14, plusz 2 az IGP számára fenntartva) fázisos rendszer végzi, melynek része egy TDA21462 driver, illetve egy ASP1405I PWM vezérlő is. A foglalatot három oldalról körülvevő egységek fölé egy-egy hűtőborda került, de hasonló funkciójú komponensekkel találkozunk a lejjebb elhelyezett, immár három darab M.2-es SSD foglalatnál is.

[+]

Az ASUS újdonsága – ahogy az a következő oldal specifikációs táblázatából is kiolvasható – három-három PCIe 3.0 x1 és PCIe 3.0 x16 bővítőkártyahellyel is bír, utóbbiak közül a felső kettő ráadásul extra megerősítést is kapott. A gyártó által Safe Slotként emlegetett megoldás lényege, hogy a behelyezett kártya nem tudja magával húzni a foglalatot még akkor sem, ha véletlenül nem oldjuk ki a reteszt és úgy próbáljuk kiszedni (vagyis rángatni), továbbá nehezebb grafikus kártyák esetében sem fog a foglalat elhajlani. Az alaplap tetején elhelyezett, 8+4 tűs EPS csatlakozó szintén kapott némi extra megerősítést, de az építési minőség robusztusságához hozzájárul még a már beépített hátlapi panel is.

[+]

A ROG Maximus XII Hero (Wi-Fi) elődjéhez képest duplázta a memória maximális kapacitását, vagyis mostantól összesen 128 gigabájt RAM-ot pakolhatunk a négy darab DDR4 DIMM slotba, ráadásul – az alapértelmezetten támogatott 2933 MHz-es órajelet egészen 4800 MHz-ig tornászhatjuk fel. A modulok természetesen kétcsatornás módban is működhetnek, továbbá kapunk még Intel XMP és OptiMem III támogatást is. A tuningolók további érdekességeket is találhatnak még az alaplapon szétszórva, ilyen például a kétszámjegyű Q-Code debug kijelző, a hátoldalon elhelyezett BIOS flash és CMOS törlés gomb, illetve a dedikált bekapcsoló- és Flex Key gomb. Utóbbi alapértelmezetten a számítógép újraindítására használható, de működése szabadon konfigurálható, rendelhetünk hozzá például a beépített Aura Sync RGB világításhoz köthető funkciókat, vagy használhatjuk arra, hogy bekapcsoláskor rögtön a BIOS-ban találjuk magunkat, mindenféle billentyűnyomogatás nélkül.

[+]

Az új chipsetnek köszönhetően a Maximus Hero legújabb generációján – a specifikációs táblázatban felsorolt USB-k mellett – megjelenhetett egy Thunderbolt 3 kivezetés is, vagyis még ha az alaplap önmagában nem is rendelkezik ilyen típusú csatlakozóval, egy megfelelő bővítőkártya használatával szert tehetünk erre a portra. Fejlődött még az audiorészleg is, a ROG SupremeFX 7.1 rendszer ugyanis immár egy ESS ES9023 DAC-ből és egy RC4580 OP fejhallgató-erősítővel is rendelkezik, nem is beszélve a japán kondenzátorokról, a SupremeFX Shielding árnyékolásról és a 32 bit/192 kHz audiofájlok támogatottságáról.

[+]

Mivel a Maximus XII Hero Wi-Fi-s változatáról van szó, természetesen nem maradhat ki a felsorolásból az Intel AX201 Wi-Fi 6 moduljának említése sem, mely egyben Bluetooth 5.1 kapcsolat létesítésére is képes. A vezeték nélküliek mellett a vezetékes hálózatokra való csatlakozásról sem kell lemondanunk, erre a célra rögtön két Ethernet csatlakozót is kapunk, melyek közül az egyik, 1 Gbps tempóra képes példányt az Intel I219-V chip vezérli, míg a másik, 5 gigabites porthoz a Marvell AQtion AQC111C kontroller tartozik. A hátlapon az említett RJ-45 csatlakozók, a Wi-Fi antenna bekötési pontjai, az optikai és analóg kimeneteket egyaránt felvonultató audiorészleg és a számtalan USB port mellett egy HDMI kimenet is található, így a beépített grafikus vezérlővel rendelkező processzorokat dedikált videokártya nélkül is tudjuk majd használni – na nem mintha egy ilyen kategóriájú alaplapot ilyen felhasználásra vennének a felhasználók.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Előzmények

Hirdetés