Hirdetés

Az Intel Z490 chipset tesztje ASUS ROG Maximus XII Hero (WI-FI) alaplappal

Az új Maximus Hero alaplap és egy Intel Core i5-10400 processzor segítségével nyertünk bepillantást az Intel új, Z490-es chipsetének rejtelmeibe.

Hirdetés

Alkalmazástesztek

Ahogy az lenni szokott, a tesztelést ezúttal is a Cinebench program R20 verziójával kezdtük. A mért eredmény a többmagos teljesítményt tekintve alig tér el a 3600X pontszámától, de egymagos teljesítményben is csak 8% a differencia az AMD javára. Az elődnek számító Core i5-9400-hoz (pontosabban annak IGP nélküli, F jelölésű verziójához) képest már közel 35% a teljesítménynövekedés több szálon, ami azért szemmel is jól látható különbség.


(forrás: PROHARDVER!) [+]


(forrás: PROHARDVER!) [+]


(forrás: PROHARDVER!) [+]


(forrás: PROHARDVER!) [+]

A SPECwpc benchmarkokban az új i5 legtöbb esetben csak alig maradt el a 3600X-től, egy kivétellel 1-2%-os eltérésekről beszélünk. Azt az egy kakukktojást is betudhatjuk annak, hogy a 3600X turbo órajele magasabb az i5-énél, ami a „sima” 3600-ra nem igazi, így valószínűleg pariban van egymással a két konkurens processzor. Az elődhöz viszonyítva most is észrevehető a 25-35%-os gyorsulás, vagyis ilyen szempontból nem lehet panaszunk az i5-10400 és a Z490 párosára.


(forrás: PROHARDVER!) [+]


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Hasonló eredménnyel zárult maradék két alkalmazástesztünk, a HWBOT és a VeraCrypt is. Utóbbi esetében némi meglepetéssel is találkoztunk, ugyanis tesztalanyunknak sikerült leköröznie konkurense egy fokkal erősebb változatát, vagyis a nyers erővel biztosan nem lesz gondunk, ám fontos megjegyezni, hogy az AMD versenyzője a megfelelő alaplap társaságában ad némi mozgásteret tuning terén, így pénzünkért akár jobb teljesítményt is kaphatunk annál, amit most láttunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Előzmények

Hirdetés