Hirdetés

Okosotthon Xiaomi-módra

Kipróbáltuk a kínai gyártó Smart Sensor Set Mi nevű, kedvező árú, otthonvezérlő kezdőcsomagját.

Xiaomi okosotthon

Arról saját szemünkkel is meggyőződhettünk a közelmúlt óriási tech kiállításain, a CES-en, az IFA-n vagy a Computexen, hogy a piaci szereplők jó része biztosra veszi, hogy az okosotthonrendszerek piaca hatalmas növekedés előtt áll, ez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy rengeteg kisebb-nagyobb cég mozgolódik ezen a színtéren hardverekkel és/vagy technológiákkal, szolgáltatásokkal. Jelen van a szegmensben az Apple, a Google, a Samsung, az LG, a Panasonic és természetesen nem hiányozhatnak a feltörekvő, és egy csomó területen szép lassan meghatározóvá váló kínai konszernek sem, mint például a Huawei, a TCL vagy épp a Xiaomi.

Xiaomi Smart Sensor Set Mi
Xiaomi Smart Sensor Set Mi [+]

Utóbbi vállalat Smart Sensor Set Mi okosotthon kezdőszettjét próbálhattuk ki, amely több komponenst is tartalmaz. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyire stabilan képesek ezek együttműködni, mennyire jó, felhasználóbarát a használatukhoz szükséges alkalmazás, illetve hogy egyáltalán mire is használható ez a rendszer.

Így működik

A kezdőcsomag egy-egy központi egységet és univerzális kapcsolót, valamint két-két mozgásérzékelőt és nyitásérzékelőt tartalmaz. Emellett opcionálisan még további Xiaomi okosotthoneszközök is megvásárolhatóak hozzá, például biztonsági kamera, akciókamera, robotporszívó, okos fényforrások, hőmérséklet, füst- és páratartalom-mérő berendezések. A rendszerbe leginkább Xiaomi márkájú termékek integrálhatóak, de akad egy-két kivétel, például olyan Philips okosizzó is, ami beilleszthető a struktúrába.


[+]

Az eszközök mindegyike vezeték nélküli úton (ZigBee szabvány) csatlakozik a központi egységhez, amely tulajdonképpen a rendszer központi agya. Ez tárolja a beérkezett információkat (azaz a szenzorok által mért adatokat), végzi a naplózást, és Wi-Fin keresztül (2,4 GHz) juttatja el a felhasználók mobiljain található alkalmazásra a kért információkat, illetve riasztja őket, ha valamilyen "akció" van. Továbbá a központi egység segítségével kapcsolódnak össze a rendszer egyes elemei, ez hangolja össze működésüket, amennyiben a felhasználó úgy állítja be a rendszert.

A kezdőszett elemei

A központi egység

Hirdetés

A központi egység 8 centiméter átmérőjű, 8 centiméter magas kör alakú hengeres forma, aminek az aljából áll ki a tápcsatlakozó. Az oldalán körben RGB LED csík fut körbe, amely papíron 16 millió szín megjelenítésére képes, a tetején pedig hangszórót is elhelyeztek, aminek köszönhetően az eszköz amellett, hogy ellátja a központi agy szerepét, fény- és hangjelek leadására is képes. Az egység kiegészítő elemeként is felhasználható, hiszen például utasítható, hogy kezdjen villogni vagy szólaltassa meg az előre eltárolt hangminták (csörgés, szirénázás, kutyaugatás stb.) egyikét, ha a mozgásérzékelő bekapcsol, vagy ha valaki megnyomja az okos kapcsolót, hogy csak két példát említsünk. A modul nem vízálló, és nulla Celsius-fok alatt nem garantált a működése, így kültéri használatra alkalmatlan.

Xiaomi Smart Sensor Set Mi központi egység Xiaomi Smart Sensor Set Mi központi egység
Xiaomi Smart Sensor Set Mi központi egység [+]

Okos kapcsoló

Az univerzális, kisméretű (5 x 0,5 cm), fehér színű kapcsolóval a rendszer összes eleme ki- vagy bekapcsolható, emellett konkrét feladatokra vonatkozó parancsok is kiadhatóak a segítségével, például hogy megnyomását követően kezdje meg a felvétel elkészítését a kamera vagy kezdjen csörömpölni a központi egység. Az alján található ragacsos felület révén bárhova egyszerűen rögzíthető. A használatához CR2032 típusú gombelem szükséges, amely könnyen cserélhető, és amely a gyártó szerint 1-2 évig biztosan bírja szusszal. Maga a kapcsoló kellően érzékeny, és meglehetősen masszív. Biztos tönkre lehet tenni, amennyiben mondjuk valaki ráver egy kalapáccsal, de úgy éreztük, hogy rendeltetésszerű használat mellett sok baja nem lehet. Viszont ez sem vízálló, -5 °C alatt elpusztul, tehát ez is csak beltérben (házban, lakásban, irodában, műhelyben, pincében, garázsban) jöhet szóba. Hatótávolsága nagyjából tíz méter.

Xiaomi Smart Sensor Set Mi Okos kapcsoló
Xiaomi Smart Sensor Set Mi okos kapcsoló [+]

Mozgásérzékelő

Az okos mozgásérzékelő aprócska (3 cm átmérőjű, 3,2 cm magas) fehér henger, amelynek egyik oldalán egy szürkés színű lap mögött rejtették el magát a szenzort. Az érzékelési távolság nagyjából hét méter, az érzékelési szög 170 fok, tehát körbe nem lát. A gyakorlati próba során száz százalékos teljesítményt nyújtott, azaz amikor elment előtte valaki a hétméteres zónán belül, rögtön jelzett, és vakriasztásokat sem produkált. Mínusz fokokban ő is halálra van ítélve, így az udvarra vagy utcára mi nem tennénk ki. Egyszerűen cserélhető, CR2450 típusú gombelemmel működik, amelynek élettartama a Xiaomi állítása szerint használattól függően 1-2 év. Mérete és az alsó részén található ragacsos tapadófelület révén viszonylag könnyű neki helyet találni bárhol, akár a plafonon is.

Xiaomi Smart Sensor Set Mi Mozgásérzékelő
Xiaomi Smart Sensor Set Mi mozgásérzékelő [+]

Nyitásérzékelő

A szokásoknak megfelelően ez az eszköz két komponensből áll (4 x 1,1, x 2 cm, 3 x 1,1 x 1 cm), amelyek között mágneses kapcsolat lép fel, ha kellően közel helyezik őket egymáshoz, például ablakkeretre, ajtófélfára, szemöldökfára, illetve magára az ajtóra vagy ablakra, de akár fiókra is felhelyezhető. Amennyiben a mágneses kapcsolat megszakad, mert kinyitják az ajtót (vagy radikálisabb esetben ledöntik az ajtó keretét), az aktiválja a berendezést, amely az eseményről tájékoztatja a központi egységet. A fenekükön ezeknek is ragacsos felület található, így egyszerűen feltapaszthatóak szinte bármilyen felületre. Tapasztalataink szerint jól működik ez a berendezés, hiszen téves, kamu riasztásokat ez sem produkált, viszont amikor kellett, tette a dolgát. Mínusz 5 °C-ig bírja a hideget, azaz kültéren télen vagy egy zimankós őszi napon már tönkremehet. A nyitásérzékelőt cserélhető CR1632 típusú gombelem látja el energiával, amely 1-2 éves üzemidőt szavatol.

Xiaomi Smart Sensor Set Mi nyitásérzékelő
Xiaomi Smart Sensor Set Mi nyitásérzékelő [+]

Alkalmazás, értékelés

Az alkalmazás

A Xiaomi okosotthonrendszerének használatához szükség van egy külön, a cég által fejlesztett, Android vagy iOS operációs rendszert futtató, mobil eszközre letölthető alkalmazásra. Ez az MI Home névre hallgat, és egy rövid regisztrációs folyamat után már birtokba is vehetjük. A szoftver felépítése jó, minden a helyén van, a grafikus kezelőfelület átlátható, kár, hogy magyarul nem kommunikál. Stabilitással kapcsolatos problémákat nem tapasztaltunk, tehát nem fagyott le, nem akadozott, nem lépett ki magától. Az alkalmazáson keresztül egyrészt módosíthatóak az egyes komponensek beállításai, másrészt "párosíthatjuk" őket, azaz létrehozhatunk olyan eseményeket, amelyekben az egyik eszköz adott szituáció esetén működésbe hoz egy másikat.


[+]

Ezek összeállítása pofonegyszerű: egy ablakban meg kell adni a kiváltó okot, például hogy valaki megnyomja az okoskapcsolót, és egy másik ablakban megadható, hogy mi legyen a válaszreakció. Utóbbinál természetesen egyszerre több lehetőség is kiválasztható, tehát például beállíthatjuk, hogy a mozgásérzékelő aktiválásakor kezdjen el ordítani ÉS villogni ÉS kapcsolódjon fel a lámpa ÉS indítsa a kamera a felvételt ÉS kapcsoljon be légtisztító (bár utóbbinak értelemszerűen semmi értelme, de az elvi lehetőség adott). Emellett a szoftverben tekinthetjük meg az eseménynaplót, tehát bármikor utána tudunk nézni, hogy mikor mit mért a füstszenzor, mikor aktiválódott az ajtónyitás-érzékelő stb.


[+]

Néhány példa arra, hogy az okosrendszer komponensei hogyan képesek együtt dolgozni, milyen jellegű beállítások hozhatóak létre:

  • Ha a kapcsolót kétszer megnyomják, a kamera videórögzítést indít el.
  • Ha mozgás vagy ajtónyitás történik, a riasztó bekapcsol (távolról is bekapcsolható funkció).
  • Ha a kamera mozgást észlel, megemelkedik a lámpa fényereje.
  • Ha a mozgásérzékelő mozgást észlel, felkapcsol az okosizzó és a kamera automatikusan elkezdi a felvétel rögzítését.
  • Ha az érzékelő nem észlel mozgást 10 percig, lekapcsol a lámpa.
  • Ha az ablak kinyílik, a légtisztító kikapcsol.
  • A hűtőre applikált ajtónyitás érzékelő aktiválja a riasztást, így az éjszaka torkoskodó, zugevő családtag szembesül tetteivel!

Értékelés

A más eszközökkel korábban szerzett tapasztalataink azt mutatják, hogy egy okosotthonrendszer több ponton is elcsúszhat, megbukhat. Problémát okozhat, ha rosszul működik az alkalmazás, ha az eszközök nem végzik rendesen a feladatukat, vagy ha a működés egyszerűen nem stabil. A Xiaomi Smart Sensor Set Mi okosotthon kezdőszett használata során semmilyen stabilitási gikszerbe nem futottunk bele, az egyes komponensek nem kapcsoltak ki maguktól vagy nem vesztették el a kapcsolatot egyik pillanatról a másikra.


[+]

Működés közben sem jelentkeztek hibák, vakriasztásokat nem tapasztaltunk, mint ahogy azt sem, egy az egyes készülékek ne végezték volna megfelelően volna a feladatukat. A modulok dizájnja átlagos, de ez ebben e termékcsoportban egyáltalán nem szokatlan. Sokkal fontosabb a funkcionalitás, mint hogy hogy néznek ki, nem is igazán fontos, hogy az ilyen jellegű berendezések túlságosan szem előtt legyenek, sőt talán még jobb is, ha diszkréten illeszkednek a környezetükbe.

A rendszert vezérlő alkalmazás teljesen rendben van: a kezelőfelület átlátható, a szoftver sem fagyogatott, nem küldött érthetetlen hibaüzeneteket, az eszközök párosítása is pofonegyszerű és problémamentes. Viszont az nagy kár, hogy a program nem tud magyarul, mint ahogy az is, hogy a rendszerbe gyakorlatilag csak a Xiaomi által gyártott eszközök integrálhatóak. Ennek ellenére, mivel a Xiaomi Smart Sensor Set Mi okosotthon kezdőszett ára 20 600 forint, ami elég kedvező ár egy komplett készletért, szerintünk ennyi pénzt ez a csomag kisebb hiányosságai ellenére is bőven megér.


Xiaomi Smart Sensor Set Mi okosotthonszett

elefant

A Xiaomi Smart Sensor Set Mi okosotthon szettet az Eu Stock bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés