Hirdetés

Okosotthon Xiaomi-módra

Kipróbáltuk a kínai gyártó Smart Sensor Set Mi nevű, kedvező árú, otthonvezérlő kezdőcsomagját.

Hirdetés

Alkalmazás, értékelés

Az alkalmazás

A Xiaomi okosotthonrendszerének használatához szükség van egy külön, a cég által fejlesztett, Android vagy iOS operációs rendszert futtató, mobil eszközre letölthető alkalmazásra. Ez az MI Home névre hallgat, és egy rövid regisztrációs folyamat után már birtokba is vehetjük. A szoftver felépítése jó, minden a helyén van, a grafikus kezelőfelület átlátható, kár, hogy magyarul nem kommunikál. Stabilitással kapcsolatos problémákat nem tapasztaltunk, tehát nem fagyott le, nem akadozott, nem lépett ki magától. Az alkalmazáson keresztül egyrészt módosíthatóak az egyes komponensek beállításai, másrészt "párosíthatjuk" őket, azaz létrehozhatunk olyan eseményeket, amelyekben az egyik eszköz adott szituáció esetén működésbe hoz egy másikat.


[+]

Ezek összeállítása pofonegyszerű: egy ablakban meg kell adni a kiváltó okot, például hogy valaki megnyomja az okoskapcsolót, és egy másik ablakban megadható, hogy mi legyen a válaszreakció. Utóbbinál természetesen egyszerre több lehetőség is kiválasztható, tehát például beállíthatjuk, hogy a mozgásérzékelő aktiválásakor kezdjen el ordítani ÉS villogni ÉS kapcsolódjon fel a lámpa ÉS indítsa a kamera a felvételt ÉS kapcsoljon be légtisztító (bár utóbbinak értelemszerűen semmi értelme, de az elvi lehetőség adott). Emellett a szoftverben tekinthetjük meg az eseménynaplót, tehát bármikor utána tudunk nézni, hogy mikor mit mért a füstszenzor, mikor aktiválódott az ajtónyitás-érzékelő stb.


[+]

Néhány példa arra, hogy az okosrendszer komponensei hogyan képesek együtt dolgozni, milyen jellegű beállítások hozhatóak létre:

  • Ha a kapcsolót kétszer megnyomják, a kamera videórögzítést indít el.
  • Ha mozgás vagy ajtónyitás történik, a riasztó bekapcsol (távolról is bekapcsolható funkció).
  • Ha a kamera mozgást észlel, megemelkedik a lámpa fényereje.
  • Ha a mozgásérzékelő mozgást észlel, felkapcsol az okosizzó és a kamera automatikusan elkezdi a felvétel rögzítését.
  • Ha az érzékelő nem észlel mozgást 10 percig, lekapcsol a lámpa.
  • Ha az ablak kinyílik, a légtisztító kikapcsol.
  • A hűtőre applikált ajtónyitás érzékelő aktiválja a riasztást, így az éjszaka torkoskodó, zugevő családtag szembesül tetteivel!

Értékelés

A más eszközökkel korábban szerzett tapasztalataink azt mutatják, hogy egy okosotthonrendszer több ponton is elcsúszhat, megbukhat. Problémát okozhat, ha rosszul működik az alkalmazás, ha az eszközök nem végzik rendesen a feladatukat, vagy ha a működés egyszerűen nem stabil. A Xiaomi Smart Sensor Set Mi okosotthon kezdőszett használata során semmilyen stabilitási gikszerbe nem futottunk bele, az egyes komponensek nem kapcsoltak ki maguktól vagy nem vesztették el a kapcsolatot egyik pillanatról a másikra.


[+]

Működés közben sem jelentkeztek hibák, vakriasztásokat nem tapasztaltunk, mint ahogy azt sem, egy az egyes készülékek ne végezték volna megfelelően volna a feladatukat. A modulok dizájnja átlagos, de ez ebben e termékcsoportban egyáltalán nem szokatlan. Sokkal fontosabb a funkcionalitás, mint hogy hogy néznek ki, nem is igazán fontos, hogy az ilyen jellegű berendezések túlságosan szem előtt legyenek, sőt talán még jobb is, ha diszkréten illeszkednek a környezetükbe.

A rendszert vezérlő alkalmazás teljesen rendben van: a kezelőfelület átlátható, a szoftver sem fagyogatott, nem küldött érthetetlen hibaüzeneteket, az eszközök párosítása is pofonegyszerű és problémamentes. Viszont az nagy kár, hogy a program nem tud magyarul, mint ahogy az is, hogy a rendszerbe gyakorlatilag csak a Xiaomi által gyártott eszközök integrálhatóak. Ennek ellenére, mivel a Xiaomi Smart Sensor Set Mi okosotthon kezdőszett ára 20 600 forint, ami elég kedvező ár egy komplett készletért, szerintünk ennyi pénzt ez a csomag kisebb hiányosságai ellenére is bőven megér.


Xiaomi Smart Sensor Set Mi okosotthonszett

elefant

A Xiaomi Smart Sensor Set Mi okosotthon szettet az Eu Stock bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés