Hirdetés

Ha rövid a Wi-Fid, toldd meg egy ismétlővel!

Hirdetés

N300-as router és adapter

Ma már szinte természetes, hogy a televízióhoz vagy a mosógéphez hasonlóan a háztartás része egy Wi-Fi router is, ami összeköttetést és internetelérést biztosít számítógépek, okostelefonok és egyéb, multimédiás eszközök számára. Ha viszont nagyobb lakásról van szó, vagy a kertben is szeretnénk online lenni, akkor rendszerint kevés lesz egyetlen router a teljes terület stabil lefedéséhez. Három Netgear eszköz segítségével vizsgáltuk meg, hogy mit lehet tenni ilyenkor.

Először is megkaptuk a Netgear N300-as családjába tartozó, kedvező árú JWNR2010v3 routert, ami n-es Wi-Fi támogatással bír 2,4 GHz-en, két adatfolyamon (spatial stream) 300 Mbps-os elvi csúcssebességgel. Két fixen rögzített, 5 dBi-s antennája van, ami az átlagosnál nagyobb hatótávolságot biztosít, így nem baj, hogy nem lehet őket cserélni, a megcélzott átlagfelhasználók úgysem szoktak ennél nagyobb antennákat felcsavarni.

Hátulján a szokásos csatlakozók sorakoznak; a négy sárga LAN és a kék WAN Ethernet csatlakozó is 10/100 Mbps-os sebességre képes, ami a tízezer forint alatti árkategóriában elfogadható. Könnyen lehet, hogy a sárgákat sosem fogjuk használni, mert a notebookok és mobil eszközök manapság már előnyben részesítik a vezeték nélküli összeköttetést.

A vezeték nélküli csatlakozást akár asztali gépekkel is használhatjuk, például a szintén N300-as családba tartozó Netgear WNA3100 USB-s Wi-Fi adapter segítségével, ami korábban már járt nálunk. Így aztán tudjuk róla, hogy belsejében Broadcom BCM4323 chip dolgozik, míg a router Realtek elektronikára támaszkodik.


Már az N300-as olcsó router is azt a Genie kezelőfelülete használja, ami idestova két éve debütált a márka akkori multimédiás csúcsmodelljénél, az N600 Premium Routernél. A felület az átlagfelhasználók igényeihez igazodva egyszerű, és ami legalább ilyen fontos a hazai felhasználóknak, magyar változatban is elérhető. Emellett viszont van speciális szakasz további finomhangolási lehetőségekkel. Külön kiemelnénk a Netgear külső szolgáltatására támaszkodó, nagyon fejlett szülői felügyelet részét, és a vendég hálózatot, ami olcsó routereknél még elég ritka. Szintén érdekes a FastLane kapcsoló, amivel konkrét IP címhez (készülékhez) rendelhetjük a router sávszélességének egy részét.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés