15. születésnapját ünnepli a Wi-Fi

A Wi-Fi technológiáért felelős szervezet/szövetség, a Wi-Fi Alliance ebben az évben ünnepi a vezeték nélküli szabvány születésének 15. évfordulóját. A jeles eseményre egy méretes infógrafikával készültek, ahol felvázolják, mikor és honnan indult a technológia, melyek és mikor voltak a legfontosabb mérföldkövek, hol áll jelenleg, illetve mit tartogat a jövőben a népszerű és a világ minden táján elterjedt technológia. Mi sem jobb példa erre, hogy az 1999-es megalakulás (akkor még WECA néven) mindössze hat vállalat összefogásából született, hogy biztosítsák a különféle eszközök közötti kompatibilitást és átjárhatóságot, mára pedig a 2000-ben Wi-Fi Alliance-re átnevezett szövetség megközelítőleg 650 tagot számlál és fáradozik ugyanezen, aminek köszönhetően napjainkban több milliárd eladott eszköz képes kihasználni a szabványban rejlő lehetőségeket, tehát alkalmas Wi-Fi csatlakozásra.


[+]

Természetesen a sikerhez – ahová hosszú út vezetett – szükség volt arra is, hogy az ezredforduló tájékán elérhető, 11 megabitre képes IEEE 802.11b szabvány az évek során lépést tartson az igényekkel, vagy éppen irányt mutasson, tempót diktáljon. Mára a Wi-Fi technológia több lépcsőben, de átlépte az elméleti 1 Gbps-os sávszélességet is, miközben a legfontosabb érték, a visszafele kompatibilitás nem veszett ki az eszközökből. Emellett debütáltak az olyan fontos megoldások, mint az eszközök közötti, közvetlen kommunikációt megvalósító Wi-Fi Direct, valamint a kép- és hangtovábbításra képes Miracast. Az említett sikerhez persze hozzájárultak a piaci igényei egy vezeték nélküli technológia iránt, így a PC-k után hamar csatlakoztak az mobil éra képviselői és most már a szórakoztatóelektronikai szektor is, illetve ne feledkezzünk meg a nyilvános hozzáférési pontokról és a vállalati felhasználásról sem, mely szintén komoly húzóerő.


[+]

A technológia elterjedtségét és a növekvő igényeket jól példázzák a szövetség által mutatott számok. Eszerint több mint 20 000 termék rendelkezik Wi-Fi tanúsítvánnyal (ebben a teljesség igénye nélkül van nagyjából 6000 hozzáférési pont, 4000 okostelefon és tablet, 3500 okostévé, 1100 nyomtató, stb), 2013-ban több mint kétmilliárd Wi-Fi kompatibilis eszközt/terméket szállítottak le a gyártók és 2020-ra ez megduplázódhat, valamint érdekes adat, hogy a háztartások 25 százalékában használnak Wi-Fi kapcsolatot – már ahol van valamilyen hálózati elérés, nyilvánvalóan.


[+]

Az infografika a jövővel, azaz az elkövetkező 15 évvel is foglalkozik, ahol a ma már a WiGig-et is magában foglaló szövetség sokkal szélesebb körű elterjedést helyez kilátásba, többek között a járműiparban, otthoni felhasználásban. Ahogy arra számítani lehetett eddig is, további gyorsulás is várható kis és nagy hatótávolságon egyaránt; nagyjából 2016-ban jöhet a 60 GHz-es frekvencián működő, szobán belül-szobák között több gigabites sávszélességet kínáló WiGig, valamint az energiahatékonyságra is nagy hangsúlyt helyeznek majd a nagy hatótávolságra kihegyezett IEEE 802.11ah és 802.11af szabványokkal az 1 GHz alatti tartományban.

Az infografika eredeti méretben
Az infografika eredeti méretben [+]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés