Hirdetés

Netgear hálózati apróságok

Hirdetés

Netgear WNR612v2 router

Ma már az átlagos – vagy annál kicsivel gyakorlottabb – felhasználó könnyen szemben találhatja magát a hálózatépítés gyakran egyáltalán nem egyszerű feladatával. Pár éve még a switch, a router és a kábelrengeteg jelentette a hétköznapi hálózatot, ma viszont általános a vezeték nélküli Wi-Fi, ami beköltözött a telefonokba, játékkonzolokba, de még a tévékbe vagy akár a fényképezőgépekbe is. Olyan sokféle eszköz használja, és annyi kiépítési lehetőség van, hogy elsőre – főleg tapasztalat nélkül – iszonyatosan nehéz az optimális megoldást megtalálni. Ma elsősorban olyan kiegészítőket mutatunk a Netgear kínálatából, melyekkel egy már létező hálózat finomítható.

Először is itt van a WNR612v2 Wi-Fi router, melynek legérdekesebb tulajdonsága kedvező, hétezer forintos ára. Aki látott már alapszintű Netgear routert, annak nem lesz ismeretlen a forma, igaz, a fehér „szappantartó” a szokásosnál is kisebb lett. Elején az 1-es és 2-es LED, hátulján csak a két sárga Ethernet aljzat árulkodik a spórolásról. Ma már sok esetben elég lehet ennyi Ethernet ajzat is, főleg ha elsősorban Wi-Fire építünk. Ebből a legfeljebb 150 Mbps-os elvi csúcssebességre képes, n-es szabványt támogatja a WNR612v2, ami a 300 vagy még több Mbps-os verzióknál kisebb hatótávolsággal és átviteli tempóval bír, de sok esetben a lassabb, olcsóbb eszközök is megfelelnek a célnak.

Rácsatlakozva böngészőn keresztül a szokásos, egyszerű, akár elavultnak is nevezhető, de korrektül használható Netgear kezelőfelületet kapjuk. Balra található a csoportokra osztott, egyszintű menü, ennek lapjai középen nyílnak meg. A jobb oldal jelentős részét alapos súgó tölti ki, aminek szélessége állítható. A Netgear felület nagy előnye a legtöbb konkurensével szemben, hogy magyarul (és még sok más nyelven) is elérhető. Ehhez elég internetre kapcsolni az eszközt és kiválasztani a megfelelő nyelvet, majd megtörténik a nyelvi csomag letöltése, és alapállapotban a firmware-t is frissíti a router.

Bár olcsó routerről van szó, ez funkcionalitásában nem látszik meg. Minden lényeges eszközt és beállítást megtaláltunk, amire egy útválasztónál szükség lehet. Jellemző Netgear extra a vendég Wi-Fi hálózat. Ez egy olyan elkülöníthető része a Wi-Finek, amit például vendégeink számára elérhetővé tehetünk, ha nem akarjuk őket beengedni privát rendszerünkbe, megadni nekik jelszavunkat. Ha már van egy komoly routerünk, az olcsó WNR612v2 akár hatótávolságának megnövelésére, jelismétlőként (repeater) is használható. Akik adat- vagy időkorlátos elérést használnak, biztosan értékelik majd az e szerinti szabályozás lehetőségét, ami szintén általános a Netgear routereinél, de más márkák ritkán alkalmazzák. Multimédiás tartalmak hálózati továbbításához hasznos az UPnP és WMM támogatás, amit szintén nem spóroltak le.

A QoS részlegen alapszintű forgalomszabályozást találunk, mellette portokra leosztva négyszintű prioritási szabályokat hozhatunk létre. Alaposan kidolgozták a hálózati funkciókkal és internetes oldalakkal kapcsolatos szűrőket, melyek aktivitása egyszerű ütemezővel finomítható. A hét minden napjára megadhatjuk, hogy a tiltás mikortól meddig legyen érvényes. Lehetne több időintervallum, esetleg engedélyezési időszak, de már így is többet kapunk, mint sok hasonló terméknél.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés