Hirdetés

Netgear N900 – Wi-Fi csúcssebességen

Hirdetés

Router és adapter

Tavaly év vége felé jelentek meg az első háromsávos Wi-Fi routerek, melyek közül néhányat lehetőségeinkhez mérten ki is próbáltuk. A háromsávos megoldás annyit tesz, hogy a korábbi kétszer 150 Mbps-os elvi sávszélesség még egy 150 Mbps-os csatornával 450 Mbps-ra bővül, de ennek kihasználásához nemcsak a routernek, hanem a Wi-Fi adapternek is háromsávosnak kell lennie. Sokáig csak az Intel legkomolyabb, elég nehezen beszerezhető Centrino 6300 adapterei kezeltek három sávot, így kénytelenek voltunk a kétsávos méréseknél maradni. Most viszont megérkezett hozzánk a Netgear N900-as (WNDA4100) adaptere, ami az N900-as (WNDR4500) útválasztóhoz hasonlóan a 2,4 és 5 GHz-es frekvencián is három sávval működik. Innen ered az N900-as név: kétszer 450 Mbps.

Külsőre nem sokat változott a Netgear felsőkategóriás routere. Maradt a fényes fekete tégla forma, amihez most áttetsző előlap tartozik. Mögötte sorakoznak az állapotjelző LED-ek, továbbá a homlokzatra, jól elérhető helyre került a WPS aktiváló és Wi-Fit kikapcsoló gomb. Hátul a szokásos Ethernet csatlakozókat – melyek természetesen gigabitesek – két, kissé megtévesztően kék USB egészíti ki, melyek színük ellenére csak 2.0-sak. Rájuk adattárat, médialejátszót, webkamerát vagy akár nyomtatót is köthetünk.

Újdonság, hogy az élre állítást elősegítő, ezúttal áttetsző alapzatot fixen a routerhez rögzítették, emiatt nem kifejezetten használható fektetve. Ez valószínűleg nem véletlen vagy oda nem figyelés eredménye, hanem a rengeteg felhasznált antenna optimális sugárzási teljesítménye miatt állították kötelezően élére a routert. Kár érte, mert így nehezebb elrejteni a lakásban, és falra sem lehet akasztani.

Nagy örömünkre az N900-as routert könnyebb volt szétszedni, mint N750-es társát, viszont a rengeteg (hat) antenna leválasztása és a nyomtatott áramkör kibányászása után leforrasztott bordákat találtunk. Némi internetes keresgéléssel végül arra jutottunk, hogy az N900 kisebb testvéréhez hasonlóan Broadcom alapokra épül. A központi szerepet a BCM4706 router lapka kapta, a rádiós részen pedig az antennák elosztásából ítélve két BCM4331 dolgozik, az egyik 2,4 GHz-en, a másik 5 GHz-en. Tartozik még hozzájuk egy-egy erősítő, illetve a központi processzort 128 MB DDR2 memória segíti munkájában.

Meglehetősen testes darab lett a Netgear háromsávos N900 (WNDA4100) Wi-Fi adaptere. Kaptunk hozzá egy mutatós, állványban végződő USB hosszabbítót, ami hasznos lehet, mert a vezeték nélküli hálózati elemeknél meghatározó tényező az adóvevők elhelyezése. Sajnos itt is csak méretes árnyékolólemezeket találtunk belül, ezért csak sejtjük, hogy a három antennakimenet valamilyen Broadcom elektronikához tartozik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés