Hirdetés

Netgear N600 és N750 router a felsőházból

Hirdetés

Netgear szupergyors routerek

Februárban teszteltük a Netgear alap, közepes és csúcs n-es Wi-Fi routereit, azóta viszont a gyártó óriási lendületet vett, és rengeteg új modellt mutatott be. Ráadásul ezek mind az addigi legkomolyabb vas, a WNDR3700 fölé sorakoztak be. Van a Netgearnek egy elég jól kezelhető sebességmutatója a titkos W (Wi-Fi), N (n-es), D (dual-band, kétsávos), R (router) kód és négyjegyű számok rendszere mellett. Az egész az n-es Wi-Fi kulcsát jelentő MIMO (multiple in, multiple out) átvitelre alapoz. Az egycsatornás n-es rendszerek elvi csúcssebessége 150 Mbps, ezt N150-nel jelöli a Netgear. Aztán vannak a kétcsatornás megoldások 300 Mbps-os elvi csúcstempóval, ők az N300-as jelölést kapják. A két frekvenciasávos (dual-band), szokásos 2,4 GHz mellett 5 GHz-en is működő modellek kissé csalóka módon N600-as kódot kaptak, mert bár nem képesek egyetlen frekvencián elvi 600 Mbps-os tempóra, de két párhuzamos hálózatot tudnak futtatni, mindkettőt 300 Mbps-os elvi csúccsal. Ilyen megoldás akkor lehet hasznos, ha hétköznapi adathálózatunktól el akarjuk választani mondjuk a multimédiás forgalmat, ami nagyon érzékeny a sávszélesség ingadozására.

Az utóbbi időben megjelentek a piacon a háromsávos Wi-Fi eszközök, melyek további 150-nel 450 Mbps-ra emelik az egy frekvencián elérhető elvi sávszélességet. Két frekvenciával (2,4 és 5 GHz) számolva így a Netgearnél megjelent az N750 (N300+N450), ami 2,4 GHz-en kétcsatornás, 5 GHz-en háromcsatornás, illetve az N900 (N450+N450), ami mindkét frekvencián képes háromcsatornás átvitelre. Hogy mégse legyen minden teljesen tiszta, az N600-as osztályban több új modell is megjelent az eddigi WNDR3700-es kóddal bíró modell mellett. Mai tesztalanyunk az N600 Premium Edition (WNDR3800), de van fehér házú Mac verzió (WNDRMAC) pár Apple gépekre jellemző funkcióval (TimeMachine, iPod/iPad egyszerűbb csatlakoztatása) és olyan is, amelybe ADSL2+ modemet integráltak (DGND3700). Másik tesztalanyunk pedig az N750 (WNDR4000), mely 2,4 GHz-en csak kettő, 5 GHz-en viszont háromcsatornás.

Külsőre a Netgear csúcs, kétfrekvenciás, vagyis dual-band routerei (N600 és fölötte) nem sokban különböznek. Fényes felületű házuk nélkülözi a külső antennákat; alapvetően fekvő helyzetűek, de állvánnyal élükre is állíthatók. Azért a kategória ismerői első látásra meg tudják majd mondani, hogy melyik melyik. Az eredeti N600 előlapi betétje fekete, az N600 Premium Editioné vörös, az N750-é szürke, az N900 pedig átlátszó keretet és talapzatot kapott, az ADSL2+ modemes verzió „pofája” kék, a Mac változat pedig értelemszerűen világos színű burkolatban feszít. Ettől eltekintve a lényeg egyforma, elöl a Wi-Fi adó-vevőt kiiktató és biztonsági, WPS kapcsolatot létrehozó gomb található, hátul a szokásos WAN és a négy, gigabites LAN port mellett egy USB és egy kikapcsoló sorakozik, bár ezek elrendezése minden modellnél más egy kicsit. Fura, de abban is különböznek, hogy melyik oldalukra állíthatóak függőlegesen.

Hogy teljes legyen a rögzítési repertoár, a gépek fenéklemezére kerültek falra akasztást segítő bemélyedések, és itt olvashatóak az egyes csatlakozókhoz tartozó, illetve a konfigurációs adatok. Érdekes, hogy a kétsávos Netgear routereken semmiféle szellőzőnyílás sincs. A belsőt nem feszegettük, mert tudjuk, hogy az N600-akban a korábbi modell (WNDR3700) Atheros lapkái vannak, míg az N750 és N900 Broadcom elemekből építkezik.

Sajnos a felhasznált adapterek ismertetésekor le kell lőnünk a poént: ma még elmarad a háromcsatornás Wi-Fi csúcssebesség tesztelése, ugyanis egyelőre sem a Netgearnek, sem más gyártónak nincs elérhető háromcsatornás adaptere, csak az Intel Centrino 6300-as családja kapható egyes csúcs vállalati notebookokban. Mindenesetre a jövőre való tekintettel egy Netgear N900 (WNDR4500) lapul a tesztlaborunkban, és amint befut egy komoly Wi-Fi adapter, máris megjáratjuk.

Egyelőre a korábbi Netgear tesztben használt WNDA3100v2, vagyis N600-as modellel kell beérnünk, illetve megkaptuk mellé az elsősorban tévékhez ajánlott, Wi-Firől Ethernetre fordító WNCE3001-et, ami szintén N600-as, vagyis dual-band, működésében pedig a korábban nálunk járt WNCE2001-re hasonlít. Alapvetően egy Wi-Fi adapter, de a számítógéppel vagy egyéb eszközzel Ethernet hálózaton keresztül csatlakozik össze, ami számára teljesen úgy néz ki, mintha egy sima Ethernet kábellel lenne a routerhez kötve. Azért hasznos az ilyen megoldás, mert a tévéknél, videóknál és médialejátszó dobozoknál nem mindig garantált az USB-s Wi-Fi adapter kezelése, az Ethernet-támogatás viszont tuti.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés