Gyors, ac-s Wi-Fi eszközök a Trendnettől

Megjelenés

Sokak számára bizonyára kevésbé ismert név a TRENDnet, mint például a D-Link, Netgear vagy mondjuk a Linksys, pedig hozzájuk hasonlóan egy a 80-as, 90-es évek határán alapított vállalatról van szó, mely hálózati eszközök fejlesztésére fókuszál. Tesztünkben három termékük kerül terítékre, melyek a Wi-Fi legfrissebb, ac-s szabványát támogatják.

A TEW-812DRU gyári kóddal jelölt Wi-Fi router az átlagfelhasználók számára jobban emészthető és legtöbb konkurens által is használt, így kvázi szabványnak tekinthető, AC1750-es megjelölést kapta, ami annyit tesz, hogy az ac-s Wi-Fi szabvány szerint 5 GHz-en 1300 Mbps-os elvi csúcssebességre képes, amihez jön még 450 Mbps-os elvi csúcssebesség 2,4 GH-en, n-es Wi-Fi technológiával. Tehát a 2,4 és 5 GHz-es frekvencián is három-három adatfolyammal (spatial stream) dolgozik; ehhez szükséges, három kombinált antennáját a gépházba rejtették.

A belső antennák megfelelő elrendezése végett a gépházat és az előlap világító piktogramjait élére állított elhelyezéshez igazították, így kevés helyet foglal majd az asztalon. Méretben nem szálltak el úgy a TRENDnetnél, mint egyes konkurensek szoktak, a dobozka oldallapjai pedig szerencsére nem fényesek, hanem szálcsiszolt fémburkolat díszeleg rajtuk. Fekete előlapja miatt még csinosabb a TEW-800MB, ami bár routernek látszik, nem az. A valamivel kisebb doboz úgynevezett Wireless Media Bridge, vagyis befogja a Wi-Fi hálózatot, és azt osztja le négy darab vezetékes Ethernet portjára. Az AC1200-as besorolást kapta, tehát ac-s Wi-Fi-vel 866 Mbps-os, n-es Wi-Fi-vel pedig 300 Mbps-os elvi csúcssebességre képes, két adatfolyamos (spatial stream) és két rejtett antennája van.

Mindennek megfelelően az AC1750-es TRENDnet router hátsóján öt, a vezeték nélküli áthidalón négy Ethernet aljzat található. Ezen felül van még fizikai bekapcsológombjuk, tápcsatlakozójuk, WPS gombjuk, és a router még egy USB 3.0 aljzatot is kapott. A routerben Broadcom elektronika dolgozik, mégpedig ARM-alapú BCM4708A0 központi egység, ami a swithch szerepét is betölti, 2,4 GHz-en BCM4331, 5 GHz-en pedig BCM4360 rádiós egység társaságában. Érdekes, hogy a konkurensekkel ellentétben a rádiós modulok nem kaptak külön fém árnyékolást. Sajnos a Media Bridge doboza hosszas feszegetés után sem adta meg magát, így nem tudtuk megnézni, milyen elektronika dolgozik benne, de szintén Broadcomra tippelünk.

Harmadikként megkaptunk a TRENDnet TEW-805UB Wi-Fi adapterét, mely szintén AC1200-as besorolással bír, tehát két adatfolyamos (spatial stream). Hogy elférjen benne a 2,4 és 5 GHz-en is dolgozó dupla antenna, illetve a hozzá tartozó elektronika, elég vaskosra csinálták. Végén kék színű, USB 3.0-s csatlakozó mosolyog, bár korábbi tesztjeink alapján két adatfolyamhoz erre nincs feltétlen szükség, mert a valamivel 30 MB/s fölötti gyakorlati csúcstempót az USB 2.0 is bírja. A felhasznált elektronikáról sajnos ezúttal sincs információnk, ugyanis a vezérlőchipet fémlemez mögé rejtették.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés