Hirdetés

Vélemény a Philipsről: az egyik szem sír, de a másik nevet!

A Philips szórakoztatóelektronika összeomlása

A Philips mindig is egy megingathatatlan monolitnak tűnt. Egy olyan vállalatnak, amelyiknek vannak ugyan hülye nem mindig érthető húzásai, de aki különleges újításainak köszönhetően mindig is markánsan el tudta különíteni magát a piac többi résztvevőjétől. Ennek köszönhetően egyébként az egyik utolsó nagy európai szórakoztatóelektronikai gyártóként nem csak talpon tudtak maradni, de sok esetben egyenesen ők diktálták a tempót vagy mutattak utat az egész iparágnak.

Épp emiatt sokkolt minket a hír 2011 tavaszán, miszerint a Philips megválik a televíziós divíziótól, konkrétan eladják egy hongkongi cégnek. És ezzel még nem volt vége, hiszen nem sokkal később jött a hideg zuhany, mikor kiderült, hogy az AV üzletágtól is szabadulnának, tehát az audioeszközökből, médialejátszókból sem kérnek a jövőben. Akkor nagyon úgy tűnt, hogy ezzel a márka nimbuszának harangoztak is, és a Philips név annyi más korábbi versenytársához hasonlóan végül a hipermarketek alsó polcain köt majd ki, az ultraolcsó, belépőszintű termékek társaságában.

Hirdetés

Hogy jutottunk idáig?

Jó pár dolognak kellett történnie ahhoz, hogy a Philips vezetői eljussanak egy ilyen döntésig. Ezek külön-külön még nem eredményezték volna az eladást, viszont együttesen, egymásra hatva már olyan helyzet alakult ki, aminek alapján indokoltnak tűnik ez a lépés. Érdemes kicsit áttekinteni az okokat, hogy mi is vezetett odáig, hogy egy ilyen patinás cég egyetlen szekciója egyetlen negyedév alatt 87 millió eurós veszteséget produkáljon, mert tényleg tanulságos a történet.

Meggyengülő szórakoztatóelektronika: A Philips annyi más konszernhez hasonlóan több lábon áll, így komoly pozíciókkal rendelkezik a világítástechnikában, a kisháztartási gépek, illetve az orvosi eszközök piacán is. Mint mindenhol, itt is óriási harcok folytak a cégen belül, hogy melyik terület élvezzen prioritást, és utólag nagyon úgy tűnik, hogy a szórakoztatóelektronikai divízió egyszerűen nem tudott elég hatékony lobbitevékenységet folytatni.

Már a kétezres évek közepén volt olyan Philips rendezvény, ahol nyíltan kijelentették, hogy egyre kevesebb energiát, figyelmet és pénzt fordítanak majd a jövőben erre a szegmensre. Ez persze valahol érthető, hiszen egyetlen jól sikerült MRI vagy CT üzlet annyi hasznot hozhat a konyhára, amennyit az egész tévés szekció termel egy jobb évben. Azonban ez egyben azt is jelenti, hogy csökkennek a tévékre szánt források, kevesebb pénz jut fejlesztésekre és marketingre, ami végső soron meg is látszik az adott üzletág teljesítményén.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés