Hirdetés

Variációk Radeon R9 280X videokártyára

ASUS R9 280X DirectCU II TOP

Az AMD közelmúltban megjelent VGA generációjának egyik legelső tagja a Radeon R9 280X volt, amit természetesen még annak melegében be is mutattunk. A régi-új megoldás gyakorlatilag a korábbi HD 7970 GHz Edition minimálisan módosított kiadása, mely kizárólag a GPU órajelében tér el elődjétől. Jelen cikkünkben négy gyártó Radeon R9 280X alapokra épülő grafikus kártyáját viszgáljuk meg közelebbről.

Hirdetés

ASUS R9 280X DirectCU II TOP

Ábécésorrendben haladva az ASUS megoldását nézzük meg elsőként.


[+]

A csomagolás sajnos most sem cáfolta meg a tajvani gyártó szokását, ugyanis a dobozban mindössze egy CrossFire híd, illetve a telepítőlemez és némi paksaméta lapult.


[+]

A modell a DirectCU II nevet viseli, amit a korábbi termékekről már jól ismerhetünk. A koncepció most is két légkavarót vonultat fel, melyek közül az egyik a CoolTech dizájnra épül, ami két részből tevődik össze. A belső lapátok nagyon sűrűn helyezkednek el, és kialakításuk is olyan, hogy alapvetően lefelé koncentrálnak nagy légszállítást. Ez a hideg levegő a borda belső részét találja el úgy, hogy végigfut a kifelé tartó lamellákon, felvéve a hőt. Itt jönnek képbe a ventilátor külső lapátjai, melyek ritkábban helyezkednek el, és úgymond a hagyományos kialakítás jellemző rájuk. Ennek a résznek az a feladata, hogy a befújt és felmelegedett levegőt távolítsa el a hűtőborda pereméről. A DirectCU elnevezés alapján a bordázaton átfutó hőcsövek most is közvetlenül a GPU felett húzódnak, illetve érintkeznek annak felületével.


[+]

Oldalról szemlélve láthatjuk, hogy a VGA két kártyahelyet foglal el, illetve tápcsatlakozókból kettő, egy 6 és egy 8 tűs került fel rá.


[+]

A Tahiti XT kódnevű, 28 nm-es gyártástechnológiával készülő grafikus processzor maximális órajele 1070 MHz, ami pontosan 70 MHz pluszt jelent a kereken 1 GHz-es referenciához képest.


[+]

Az ASUS kártyáján található, összesen 3 GB kapacitású, GDDR5 szabványú memóriák a Hynixtől származnak. A H5GQ2H24AFR-R0C típusú modellek hivatalosan 6 GHz-es effektív sebességre képesek 1,5 voltos feszültség mellett. A gyártó itt is módosított kicsit, így a memóriák órajele 1600 MHz, ami 6,4 GHz-es effektív frekvenciát jelent.


[+]

A 10 fázisból álló tápellátás vezérlését ebben az esetben is az ASUS Digi+ chipje végzi.


[+]

A hátlapon elsőként egy DVI-I és DVI-D portba botolhatunk. Ezeket egy 3 GHz-es HDMI 1.4a, illetve egy DisplayPort 1.2 HBR2 csatoló követi. Az legutolsó verziójú HDMI és DisplayPort interfész segítségével a kártya egy kimenetről is képes kiszolgálni a 4096x2160 pixel felbontású monitorokat, továbbá a 3 GHz-es HDMI lehetőséget biztosít 60 darab sztereó 3D-s, Full HD felbontású képkocka továbbítására projektív módban. A kártyával a sztereó 3D DisplayPort bemenettel felszerelt kijelzők is működnek hárommonitoros Eyefinity módban, de egy megfelelő hub segítségével a VGA-ra akár hat megjelenítőt is csatlakoztathatunk.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés