Hirdetés

Variációk Radeon R9 280X videokártyára

Hirdetés

Sapphire TOXIC R9 280X

Végül, de nem utolsósorban következzék a Sapphire megoldása, ami egy igazi nagyágyú.


[+]

A kártya mellé egy MOLEX->PCIe tápadaptert, 6->8 tűs tápadaptert, egy mini DisplayPort->DisplayPort átalakítót, illetve egy CrossFire hidat és egy 1,8 méteres HDMI kábelt csomagolt a Sapphire. Matrica hívja fel a figyelmet arra, hogy gyárilag túlhajtott kártyáról beszélhetünk, illetve ezen felül a TOXIC "UEFI ready" is, ami elsősorban a lényegesen gyorsabb boot procedúrában mutatkozhat meg.


[+]

A Gigabyte megoldásához hasonlóan ez a kártya is három légkavaróval operál, így a teljes hűtést Tri-X Cooling névre keresztelték el.


[+]

A kártyát oldalról megnézve több dologra is figyelmesek lehetünk. Az egyik a kétszer 8 tűs tápcsatlakozás, ami nagyobb áramfelvételt biztosít a korábbi három modell 6+8 tűs kialakításával szemben. A másik végén helyet kapott egy SAPPHIRE felirat, ami üzem közben sárgán világít, illetve felette egy kapcsolóra is figyelmesek lehetünk.

Ezzel lehet aktiválni az UEFI módot, amihez megfelelő alaplap és azon túl megfelelő beállítások, illetve legalább Windows 8-as operációs rendszer szükséges. Ezek hiányában nem érdemes benyomni a gombot, mert a rendszer nem fog működni.

A CrossFire hidak felett egy hat tagból álló LED-sor került elhelyezésre, ami a GPU aktuális hőmérsékletéről ad visszajelzést.


[+]

A bordázaton három vastag hőcső fut végig, melyek egy rézbetét segítségével érintkeznek a GPU felületével. A memóriákról sem feledkeztek meg, ezek szintén érintkeznek a talpazattal.


[+]

A GPU egy nagyobb mértékű, 15%-os gyári túlhajtásban részesült, így maximális órajele 1150 MHz lett.


[+]

A Sapphire modelljére is a Hynix H5GQ2H24AFR-R0C típusú memóriái kerültek fel, tehát hivatalosan 6 GHz-es effektív sebességre képesek 1,5 voltos feszültség mellett. A gyártó itt is tuningolt egy kicsit, így a memóriák órajele 1600 MHz, ami 6,4 GHz-es effektív frekvenciát jelent.


[+]

A TOXIC R9 280X-re összesen 16 darab Black Diamond tekercs került fel, mellé pedig DirectFET-eket pakolt a Sapphire. A teljes rendszer vezérléséért a ChiL CHL8228G chipje felel.


[+]

Érdekesség, hogy a 16 tekercsből 8 darab a kártya hátoldalán kapott helyet, amit mellesleg fémlap borít be.


[+]

A hátlapon elsőként egy DVI-I és DVI-D portba botlunk, de ezek közül az utóbbi csak single-link sávszélességű, vagyis a maximálisan elérhető felbontás ezen keresztül 1920x1200-ra korlátozódik. Ezeket egy 3 GHz-es HDMI 1.4a, illetve két mini DisplayPort 1.2 HBR2 csatoló követi. Az legutolsó verziójú HDMI és DisplayPort interfész segítségével a kártya egy kimenetről is képes kiszolgálni a 4096x2160 pixel felbontású monitorokat, továbbá a 3 GHz-es HDMI lehetőséget biztosít 60 darab sztereó 3D-s, Full HD felbontású képkocka továbbítására projektív módban.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés