Hirdetés

Variációk Radeon R9 280X videokártyára

ASUS R9 280X DirectCU II TOP

Az AMD közelmúltban megjelent VGA generációjának egyik legelső tagja a Radeon R9 280X volt, amit természetesen még annak melegében be is mutattunk. A régi-új megoldás gyakorlatilag a korábbi HD 7970 GHz Edition minimálisan módosított kiadása, mely kizárólag a GPU órajelében tér el elődjétől. Jelen cikkünkben négy gyártó Radeon R9 280X alapokra épülő grafikus kártyáját viszgáljuk meg közelebbről.

Hirdetés

ASUS R9 280X DirectCU II TOP

Ábécésorrendben haladva az ASUS megoldását nézzük meg elsőként.


[+]

A csomagolás sajnos most sem cáfolta meg a tajvani gyártó szokását, ugyanis a dobozban mindössze egy CrossFire híd, illetve a telepítőlemez és némi paksaméta lapult.


[+]

A modell a DirectCU II nevet viseli, amit a korábbi termékekről már jól ismerhetünk. A koncepció most is két légkavarót vonultat fel, melyek közül az egyik a CoolTech dizájnra épül, ami két részből tevődik össze. A belső lapátok nagyon sűrűn helyezkednek el, és kialakításuk is olyan, hogy alapvetően lefelé koncentrálnak nagy légszállítást. Ez a hideg levegő a borda belső részét találja el úgy, hogy végigfut a kifelé tartó lamellákon, felvéve a hőt. Itt jönnek képbe a ventilátor külső lapátjai, melyek ritkábban helyezkednek el, és úgymond a hagyományos kialakítás jellemző rájuk. Ennek a résznek az a feladata, hogy a befújt és felmelegedett levegőt távolítsa el a hűtőborda pereméről. A DirectCU elnevezés alapján a bordázaton átfutó hőcsövek most is közvetlenül a GPU felett húzódnak, illetve érintkeznek annak felületével.


[+]

Oldalról szemlélve láthatjuk, hogy a VGA két kártyahelyet foglal el, illetve tápcsatlakozókból kettő, egy 6 és egy 8 tűs került fel rá.


[+]

A Tahiti XT kódnevű, 28 nm-es gyártástechnológiával készülő grafikus processzor maximális órajele 1070 MHz, ami pontosan 70 MHz pluszt jelent a kereken 1 GHz-es referenciához képest.


[+]

Az ASUS kártyáján található, összesen 3 GB kapacitású, GDDR5 szabványú memóriák a Hynixtől származnak. A H5GQ2H24AFR-R0C típusú modellek hivatalosan 6 GHz-es effektív sebességre képesek 1,5 voltos feszültség mellett. A gyártó itt is módosított kicsit, így a memóriák órajele 1600 MHz, ami 6,4 GHz-es effektív frekvenciát jelent.


[+]

A 10 fázisból álló tápellátás vezérlését ebben az esetben is az ASUS Digi+ chipje végzi.


[+]

A hátlapon elsőként egy DVI-I és DVI-D portba botolhatunk. Ezeket egy 3 GHz-es HDMI 1.4a, illetve egy DisplayPort 1.2 HBR2 csatoló követi. Az legutolsó verziójú HDMI és DisplayPort interfész segítségével a kártya egy kimenetről is képes kiszolgálni a 4096x2160 pixel felbontású monitorokat, továbbá a 3 GHz-es HDMI lehetőséget biztosít 60 darab sztereó 3D-s, Full HD felbontású képkocka továbbítására projektív módban. A kártyával a sztereó 3D DisplayPort bemenettel felszerelt kijelzők is működnek hárommonitoros Eyefinity módban, de egy megfelelő hub segítségével a VGA-ra akár hat megjelenítőt is csatlakoztathatunk.


[+]

Gigabyte GV-R928XOC-3GD


[+]

A Gigabyte megoldása egy egyszerű fekete dobozban érkezett hozzánk, de természetesen a boltok polcaira nem ilyen formában kerül fel. Az esetleges tartozékokról nem sokat tudunk elmondani, de a kereskedelmi verzió valószínűleg a szokásos apróságokat fogja tartalmazni.


[+]

A kártya három PWM-es ventilátorral dolgozik, melyekkel együtt a teljes hűtés a WindForce 3X nevet kapta.


[+]

A bordázat kialakításánál az egyik cél a turbulencia csökkentése volt, mely a zajszintre lehet áldásos hatással. Ezen felül a memóriák hőelvezetéséről sem feledkeztek meg, ezt a GPU körül húzódó fémlappal oldották meg.


[+]

A GPU-t 1100 MHz-es maximális órajellel ruházták fel, ami 10%-os tuningot jelent a referenciához képest.


[+]

A 3 GB összkapcitású GDDR5-ös chipek az Elpida (már Micron tulajdon) műhelyéből származnak. Az EDW2032BBBG-6A-F típusjelzésű modellek 6 GHz-es effektív sebességre képesek 1,5 voltos feszültség mellett. A Gigabyte ennek megfelelően is állította be őket, így követve a referenciát 6 GHz-es memória-órajellel rendelkezik a kártya.


[+]

A tápellátás összesen 7 fázisból áll össze, melyekhez egy 6 és 8 tűs csatlakozón keresztül kell bevezetnünk a 12 voltos feszültséget.


[+]

A hátlap szakít az R9 280X referenciájával, így itt már inkább a HD 7970 referenciakártyájának kialakítása köszön vissza. Két mini DisplayPort 1.2 HBR2 mellett egy 3 GHz-es HDMI 1.4a kimenet található, ami egy dual-link DVI-I csatolóval egészül ki. Egy megfelelő hub segítségével a Gigabyte R9 280X-re összesen hat megjelenítőt csatlakoztathatunk, hála az Eyefinity 2.0-s verziójának.


[+]

MSI R9 280X GAMING


[+]

Az MSI R9 280X a tavasszal elrajtolt, kifejezetten játékosoknak szánt új "GAMING" sorozat tagjai közé sorakozik be. A dobozról már látszik, hogy ez a kártya is a Twin Frozr hűtést alkalmazza, illetve hogy egy gyárilag tuningolt, "OC" kiadásról van szó. A kártya mellé egy DVI->D-Sub átalakítót, MOLEX->PCIe tápadaptert, 6->8 tűs tápadaptert, egy mini DisplayPort->DisplayPort átalakítót, illetve egy CrossFire hidat csomagolt a gyártó.


[+]

Az R9 280X GAMING már a negyedik generációs Twin Frozr hűtést kapta a nyakába, melynek két légkavarója darabonként 9,5 centiméter átmérőjű.


[+]

A kártyát oldalra fordítva láthatjuk, hogy ez a modell is egy 6 és 8 tűs csatlakozón keresztül szerzi be a szükséges tápellátást.


[+]

A sűrűn lamellált borda összesen öt darab hőcső közreműködésével próbálja segíteni a GPU-ról érkező hőmennyiség minél gyorsabb és egyenletesebb elosztását. Ezenkívül egy vastag fémtakaró hivatott a tápellátás és a memóriák által generált hőmennyiség elvezetésére.


[+]

Az MSI kártyáján helyet kapott Tahiti XT sem úszta meg egy kis tuning nélkül, így annak órajelét 5%-kal, 1050 MHz-re emelte a gyártó.


[+]

Ezen a modellen is 3 GB memória kapott helyet. A H5GQ2H24AFR-R0C típusú modellek hivatalosan 6 GHz-es effektív sebességre képesek 1,5 voltos feszültség mellett, melyeket az MSI végül ennek megfelelően is állított be.


[+]

Az R9 280X GAMING tápellátása 7 fázissal operál. A rendszer minőségi elemekből épül fel, melynek egyik része az International Rectifier által gyártott, úgynevezett DirectFET, míg az azt követő tekercseket a CPL szállítja.


[+]

A hátlapot az MSI sem a referenciának megfelelően alakította ki, így két mini DisplayPort 1.2 HBR2 mellett egy 3 GHz-es HDMI 1.4a kimenet található, ami egy dual-link DVI-I csatolóval egészül ki. Megfelelő hub segítségével a MSI R9 280X GAMING-re összesen hat megjelenítőt csatlakoztathatunk, hála az Eyefinity 2.0-s verziójának.


[+]

Sapphire TOXIC R9 280X

Végül, de nem utolsósorban következzék a Sapphire megoldása, ami egy igazi nagyágyú.


[+]

A kártya mellé egy MOLEX->PCIe tápadaptert, 6->8 tűs tápadaptert, egy mini DisplayPort->DisplayPort átalakítót, illetve egy CrossFire hidat és egy 1,8 méteres HDMI kábelt csomagolt a Sapphire. Matrica hívja fel a figyelmet arra, hogy gyárilag túlhajtott kártyáról beszélhetünk, illetve ezen felül a TOXIC "UEFI ready" is, ami elsősorban a lényegesen gyorsabb boot procedúrában mutatkozhat meg.


[+]

A Gigabyte megoldásához hasonlóan ez a kártya is három légkavaróval operál, így a teljes hűtést Tri-X Cooling névre keresztelték el.


[+]

A kártyát oldalról megnézve több dologra is figyelmesek lehetünk. Az egyik a kétszer 8 tűs tápcsatlakozás, ami nagyobb áramfelvételt biztosít a korábbi három modell 6+8 tűs kialakításával szemben. A másik végén helyet kapott egy SAPPHIRE felirat, ami üzem közben sárgán világít, illetve felette egy kapcsolóra is figyelmesek lehetünk.

Ezzel lehet aktiválni az UEFI módot, amihez megfelelő alaplap és azon túl megfelelő beállítások, illetve legalább Windows 8-as operációs rendszer szükséges. Ezek hiányában nem érdemes benyomni a gombot, mert a rendszer nem fog működni.

A CrossFire hidak felett egy hat tagból álló LED-sor került elhelyezésre, ami a GPU aktuális hőmérsékletéről ad visszajelzést.


[+]

A bordázaton három vastag hőcső fut végig, melyek egy rézbetét segítségével érintkeznek a GPU felületével. A memóriákról sem feledkeztek meg, ezek szintén érintkeznek a talpazattal.


[+]

A GPU egy nagyobb mértékű, 15%-os gyári túlhajtásban részesült, így maximális órajele 1150 MHz lett.


[+]

A Sapphire modelljére is a Hynix H5GQ2H24AFR-R0C típusú memóriái kerültek fel, tehát hivatalosan 6 GHz-es effektív sebességre képesek 1,5 voltos feszültség mellett. A gyártó itt is tuningolt egy kicsit, így a memóriák órajele 1600 MHz, ami 6,4 GHz-es effektív frekvenciát jelent.


[+]

A TOXIC R9 280X-re összesen 16 darab Black Diamond tekercs került fel, mellé pedig DirectFET-eket pakolt a Sapphire. A teljes rendszer vezérléséért a ChiL CHL8228G chipje felel.


[+]

Érdekesség, hogy a 16 tekercsből 8 darab a kártya hátoldalán kapott helyet, amit mellesleg fémlap borít be.


[+]

A hátlapon elsőként egy DVI-I és DVI-D portba botlunk, de ezek közül az utóbbi csak single-link sávszélességű, vagyis a maximálisan elérhető felbontás ezen keresztül 1920x1200-ra korlátozódik. Ezeket egy 3 GHz-es HDMI 1.4a, illetve két mini DisplayPort 1.2 HBR2 csatoló követi. Az legutolsó verziójú HDMI és DisplayPort interfész segítségével a kártya egy kimenetről is képes kiszolgálni a 4096x2160 pixel felbontású monitorokat, továbbá a 3 GHz-es HDMI lehetőséget biztosít 60 darab sztereó 3D-s, Full HD felbontású képkocka továbbítására projektív módban.


[+]

Tesztelés

Tesztkörnyezet
Videokártyák ASUS R9 280X DirectCU II TOP 3072 MB (Catalyst 13.11 beta)
Gigabyte GV-R928XOC-3GD 3072 MB (Catalyst 13.11 beta)
MSI R9 280X GAMING 3072 MB (Catalyst 13.11 beta)
Sapphire TOXIC R9 280X 3072 MB (Catalyst 13.11 beta)
AMD Radeon R9 280X 3072 MB (Catalyst 13.11 beta)
Processzor Core i7-3770K (3,60 GHz) – túlhajtva 4,3 GHz-en
EIST / C1E / C-state kikapcsolva; Turbo Boost kikapcsolva
Alaplap MSI Z77 MPOWER (BIOS: V17.5) – Intel Z77 chipset
AHCI driver: Intel 11.5.0.1207
Memória

G.Skill RipjawsX 16 GB (4 x 4 GB) DDR3-1866 F3-14900CL9Q-16GBXL

Háttértárak Intel SSD 320 160 GB SSDSA2CW160G310 (SATA 3 Gbps)
Seagate Barracuda 7200.12 500 GB (SATA, 7200 rpm, 16 MB cache)
Tápegység Seasonic Platinum Fanless 520 – 520 watt
Monitor Samsung Syncmaster 305T Plus (30")
Operációs rendszer Windows 7 Ultimate 64 bit

Játékok

  • Company of Heroes 2 (DirectX 11) – motor: Essence Engine 3.0 / műfaj: stratégia
  • DiRT Showdown (DirectX 11) – motor: EGO Engine / műfaj: autóverseny
  • Hitman: Absolution (DirectX 11) – motor: Glacier 2 / műfaj: TPS
  • Tomb Raider (DirectX 11) – motor: Crystal Engine / műfaj: TPS/kaland

A fogyasztást egy konnektorba dugható, digitális VOLTCRAFT Energy Logger 4000 készülékkel vizsgáltuk. A grafikonon az egyes videokártyákkal kiegészített rendszerek fogyasztása látható alaplappal, processzorral, táppal és a többi alkatrésszel együtt, de természetesen a monitor nélkül. A méréseket a Metro 2033 benchmarkja alatt végeztük el, mely 1920x1200-as felbontásban került lefuttatásra. Játékkal terhelt mérés közben meglehetősen sűrűn és gyorsan ingadoznak az értékek, ezért ide egy olyan értéket próbáltunk regisztrálni, mely a legtöbbször villant fel az eszköz kijelzőjén, vagyis nem a csúcsértéket jegyeztük fel.

Nem tapasztaltunk óriási különbségeket az egyes kártyák között. A legalacsonyabb értéket az MSI megoldása mutatta, míg a legtöbbet az egyben legmagasabb órajeleken is üzemelő Sapphire kérte.


ASUS – Gigabyte – MSI – Sapphire [+]

A hűtés teljesítményének vizsgálatát egy nagyjából 20 °C hőmérsékletű helyiségben végeztük, miközben a konfiguráció egy asztalon volt összeállítva. A legcsendesebb kártya címét most is az ASUS érdemelte ki, ami üresjáratban és terhelve is nagyon alacsony zajszintet produkált. Őt az MSI követi, ami nem volt sokkal zajosabb az utóbbinál, és ez a különbség is csak terhelés mellett jött ki. A Gigabyte megoldása üresjáratban még csendben volt, de terhelve nagyon üvöltött, mely szint szerintünk már a zavaró kategóriába tartozik. A Sapphire kártyája hasonlóan viselkedett. Üresjáratban még nem volt vészes a hangzavar, de terhelésnél már jelentősen emelkedett a zajszint, bár a Gigabyte-nál még így is egy kicsit csendesebb tudott maradni. Hőmérsékletben ennek megfelelően már a Gigabyte volt a legjobb, amit a Sapphire, az MSI, és végül az ASUS követett.

Az általunk kiválasztott négy játék alatt nem túl nagy meglepetésre a legmagasabb órajelen üzemelő Sapphire bizonyult leggyorsabbnak. Őt felváltva követte a Gigabyte és az ASUS, mögéjük sorakozott fel az MSI.

Értékelés


[+]

Az ASUS DirectCU II hűtés továbbra is a legcsendesebb gyári hűtések egyike, amit kisebb módosításokkal szinte folyamatosan finomít a gyártó. Az R9 280X DirectCU II TOP ennek megfelelően a kis gyári tuning ellenére nagyon csendes. Kisebb kivetnivaló a szegényes felszereltség, de ezen már egy ideje nem nagyon akar változtatni a gyártó. Mi ennek is ellenére ajánljuk az ASUS 85 000 forint körül elérhető R9 280X modelljét, ami elsősorban a csendet kedvelőknek lehet komolyan megfontolandó alternatíva.


[+]

A Gigabyte megoldása teljesítmény szempontjából az ASUS szintjén mozog, így ilyen szempontból nem érheti kritika. Hűtését már annál inkább, mert szerintünk nagyon hangos. A tervezők helyében beáldoztunk volna 5-10 Celsius-fokot a csendesség oltárán, mert olykor feleslegesen forog magas fordulaton a három ventilátor. A Gigabyte GV-R928XOC-3GD kártyájának ára per pillanat 80 000 forint körül mozog, amivel – a zajos hűtést is figyelembe véve – végül a tetszett minősítést érdemelte ki.


[+]

Az MSI kártyája szintén meglehetősen csendes üzemű, alig csap nagyobb zajt az ASUS-nál. Órajelekben konzervatívabb, bár a különbség nem óriási, felszereltségben viszont jobban áll, mint a rivális gyártó terméke. Árazása meglehetősen kedvező, hiszen már 81 000 forintért megvásárolható, amivel szerintünk ajánlott alternatíva.


[+]

Az általunk megvizsgált négy kártya közül pusztán a számítási teljesítményt vizsgálva egyértelműen a Sapphire megoldása a legjobb, ami az 1150 MHz-es GPU-, illetve 6400 MHz-es memória-órajeleknek köszönhető. Maga a kártya egy nagyon masszív darab, aminél nem spóroltak a tervezők szinte semmivel. A hűtést ennek megfelelően elég hangosra kalibrálták, így aki kedveli a csendet, annak nem lesz kedvence a TOXIC. A Sapphire kártyáját kialakításának megfelelően (magasra) árazta, ami így jelenleg 105 000 forint környékén alakul. A borsos ár ellenére nekünk tetszett a Sapphire TOXIC R9 280X.

ASUS R9 280X DirectCU II TOP VGA
MSI R9 280X GAMING VGA
Gigabyte GV-R928XOC-3GD VGA
Sapphire TOXIC R9 280X VGA

Oliverda

A kártyákat az egyes gyártók képviseleteitől kaptuk kölcsön.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés