Hirdetés

Szélcsendes 3D-grafika

Zárszó, értékelés

A most vizsgált Gigabyte passzív hűtésű videokártyák esetében ismét nehéz helyzetben vagyunk, amikor értékelésre kerül a sor. A passzív hűtésű, ventilátorok nélküli vagy minél kevesebb ventilátor mellett történő üzem egyre több felhasználó igénye. Sok gyártó ezt kihasználva olyan termékekkel jelenik meg a piacon, amelyek a rendkívül jól hangzó „fanless” koncepcióra építve, lényegében minimális költségráfordítás mellett esetenként komoly profitot termelnek.

Mindezért cserébe a vásárló jutalma a csendes(ebb) működés lehet, ám ha nem kellően óvatos, és feltétel nélkül bedől a gyártók marketinggépezetének, elképzelhető, hogy túlontúl nagy árat kell fizetnie a halk működésért.

Hirdetés

Egy számítógép alapvetően ugyanis jó néhány, működésével egymásra ható komponensből épül fel, ráadásul esetenként ezek összeszerelésük módjában, fizikai elrendezésükben komolyan eltérhetnek egymástól, különösen ha egyénileg összeszerelt PC-ről van szó. Egy komoly, nagy nevű gyártó számítógépe még több gigahertzes számítási teljesítmény mellett is üzemelhet esetenként egy vagy két halk hűtőventilátor által biztosított légcsere mellett. Ehhez a hűtési rendszer gondos és precíz megtervezésére van szükség, ez utóbbi folyamat az otthon összeszerelt gépek esetében azonban nem mindig biztosított. Erre a passzív hűtésű komponenseket szállító gyártóknak gondolniuk kell, ellenkező esetben csapdába csalják a tapasztalatlan vásárlót.

Mindezek alapján a Gigabyte passzív hűtésű videokártyáit nem tudjuk feltétel nélkül ajánlani mindenkinek. Dicséretes ugyanakkor, hogy a gyártó a bemutatott három kártya esetében az egyedinek mondható hardver ellenére nem határozott meg irreális árat, és megnyugtató a három éves jótállási idő is. A három kártya mind teljesítményében, mind árszintjében jól elkülönül egymástól, ezzel talán könnyebbé téve a választást. Az átlagosan legnagyobb teljesítményt nyújtó GV-N68128DH modell egyben a legdrágább, igazán kár, hogy AGP csatolóval rendelkezik, így akik új gépet vásárolnak – hacsak nem akarnak lassan elavultnak számító alaplapot (és mellé processzort) vásárolni – le kell mondjanak róla. Az X700-as modell ára megítélésünk szerint nincs teljesen arányban a tudásával, mindezen túl nagyon melegszik, így az egyetlen termék, amivel minden tekintetben meg lehetünk elégedve, az a GV-NX66T128VP. A modern technológiát képviselő kártya tudása meggyőző, ára pedig elfogadható – mai bemutatónk szereplői közül őt jutalmazzuk ajánlott minősítéssel.

 

Gigabyte GV-NX66T128VP

Renwick

A passzív hűtésű Gigabyte kártyákat a Co-Run Computer biztosította bemutatónkhoz.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés