Hirdetés

Szélcsendes 3D-grafika

Hirdetés

GV-N68128DH

Bemutatónkat az NVIDIA AGP-s vezérlőjével kezdjük, mely nem más, mint a GV-N68128DH típusú, GeForce 6800 GPU-ra épülő passzív hűtésű videokártya. Mindenekelőtt azonban essen szó a mérési körülményekről. Az AGP-s videokártyát a Gigabyte K8N-S939 alaplapjába szereltük, a PCI Express kártyákat pedig az Asus A8N-SLI alaplapjával próbáltuk ki. A rendszer többi komponense megegyezett a két esetben, így az alaplapba 1 GB memória került az Athlon 64 3800+ processzor mellé, melyet gyári hűtőjével hűtöttünk. A tesztrendszernek a nemrégiben bemutatott Casetek CK-1020 típusú ház adott otthont, melybe egy Thermaltake tápot szereltünk, illetve a hátsó szellőzőnyílásba illesztettünk egy kifelé fújó ventilátort.

A kártyán lévő bordák felszíni hőmérsékletét a korábban már számos esetben bizonyított kézi hőszenzorunkkal mértük. Összesen nyolc mérést végeztünk kártyánként; mindkét oldalon mértük a borda hőmérsékletét terheletlen és terhelt állapotban (ez utóbbihoz a 3DMark 03 negyedik tesztjét futtattuk fél órán keresztül), oldalsó hűtés nélkül, és oldalsó kiegészítő házhűtés mellett. A mérések között fél óra szünetet tartottunk, hogy a hőmérsékletek minden esetben elérjék a kívánt szintet. Grafikonjainkban a mért legalacsonyabb és legmagasabb hőmérsékleti értékeket tüntetjük fel. Természetesen minden esetben felszereltük a ház oldallapját, amelyet csak a mérés idejére távolítottunk el.

A Gigabyte passzív hűtésű GeForce 6800-as kártyája jókora dobozban érkezik, ezzel is szemléltetve, hogy a cég termékcsaládjának egyik zászlóshajójáról van szó. A kártya mellett a dobozban azért akad hely bőven, a kézikönyv, a mellékelt négy CD (driverlemez, SpellForce, Joint Operations, Thief) illetve a DVI- és TV-jelátalakítók nem foglalnak túl sok helyet.

A dobozban lapuló, a gyártótól megszokott módon kék színű nyákra épülő kártya aktív hűtésű társaihoz hasonlóan impozáns méretekkel rendelkezik. A GPU étvágyát jól szemlélteti a külső tápcsatlakozó, illetve a tápkiszolgáló-áramkör sűrű kondenzátorerdője, éppen ezért nem csodálkoztunk, hogy a három vizsgált kártya közül a GV-N68128DH-n találtuk a legnagyobb hőleadó bordát. A rézből készült hűtőbordákat két cső köti össze, ám a bordák csak a processzort hűtik, a GPU oldalán lévő négy – összesen 128 MB kapacitású – DDR memóriachip semmilyen hűtést nem kap.

 

Adatlap
Típus Gigabyte GV-N68128DH
Grafikus chip kódneve NV40
Gyártástechnológia 0,13 mikron
Tranzisztorok száma 222 millió
GPU órajele 325 MHz
Pixel-futószalagok száma 8 x 1 / 12 x 1 (BIOS-frissítéssel)
Vertex Shader egységek száma 4 / 5 (BIOS-frissítéssel)
Pixel Shader verzió 3.0+
Vertex Shader verzió 3.0+
Memória (effektív) órajele 350 (700) MHz
Memóriainterfész 256 bit
Memóriatípus DDR
RAMDAC 400 MHz
Illesztés típusa AGP 8x
Kimenetek D-Sub, DVI, TV-kimenet
VIVO funkció nincs
Támogatott DirectX verzió 9.0c
Garancia 3 év
Bruttó kiskereskedelmi ár 74 000 Ft

A tesztrendszert összeállítva azonnal szemügyre vettük a kártya paramétereit, kíváncsiak voltunk ugyanis, hogy az órajelek megegyeznek-e az aktív hűtést kapott 6800-as modellével. Hamar megállapítottuk, hogy az órajelekkel ugyan semmi probléma, hiszen a GPU és a memória egyaránt a referenciaajánlásnak megfelelően 325, illetve 350/700 MHz-en jár, a pixel-futószalagok, illetve a vertex shaderek száma azonban nem kis meglepetésünkre csak 8/4 volt.

Ellátogattunk hát hamar a Gigabyte oldalára, ahol a termék adatlapján természetesen semmilyen információ nem szerepelt ezekről a paraméterekről. Ha már ott jártunk, próbaképpen letöltöttük a legfrissebb hozzáférhető VGA-BIOS-t, és frissítettük vele a kártyát. Annak ellenére, hogy a letöltési oldalon sehol nem szerepelt erre vonatkozó információ, az új BIOS hatására „helyreállt a rend”, azaz megkaptuk az NVIDIA specifikációinak megfelelő plusz négy pixel-futószalagot és plusz egy vertex shadert.

Ennek megfelelően a kártya nemcsak megtáltosodott, de jobban is melegedett. Grafikonunk már az új BIOS-verzióval készült méréseket tartalmazza.

A tapasztalatokat összegezvén elmondhatjuk, hogy a GV-N68128DH passzív hűtése kiállta a próbát. A CPU-hoz közelebb lévő borda minden esetben jobban felmelegedett, mint a GPU oldalán lévő, ezt részben betudhatjuk annak, hogy a heat-pipe-ban lévő folyadék fázisváltása ezt az oldalt fűti, de közrejátszik benne a processzor hűtőbordájáról érkező meleg levegő is. Teljesítménytesztet ez esetben nem végeztünk, hiszen a kártya tudását korábban már vizsgáltuk, így pontos képünk van róla, mire képes a GeForce 6800-as vezérlő.

Ára alapján az erős középmezőnybe tartozik a kártya, a Gigabyte szerencsére nem követte el azt a hibát, hogy a manapság divatos „fanless” koncepció mögé bújva, jelentős többletbevételt remélve indokolatlanul magasan határozta volna meg a termék árát. A GV-N61281DH-t tehát olyan felhasználóknak ajánljuk, akik egy megfizethető, gyárilag passzív hűtéssel ellátott felsőkategóriás belépőt szeretnének magukénak tudni, AGP-kompatibilis alaplappal rendelkeznek, és egy ideig még nem kívánnak PCI Expressre váltani.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés