Hirdetés

Grafikus kettősfogat a Gigabyte istállójából

Bevezető

Tavaly karácsony előtt egy héttel hírszerkesztőink a Gigabyte marketingeseitől kaptak egy sajtóközleményt, melyben a nagymúltú vállalat új nForce4 SLI chipsetes alaplapja mutatkozott be Gigabyte K8NXP-SLI néven, ennél azonban érdekesebb volt, hogy a gyártó új videokártya-fejlesztésének is hangot adott, mely a 3D1 nevet kapta. A sajtóközlemény szerint az új kártya két GeForce 6600 GT GPU-t kapcsol össze egy kártyán az SLI-technológia segítségével, így a tajvaniak lényegében megalkották a világ elviekben leggyorsabb videokártyáját. Szerkesztőink a 3D1-re először úgy tekintettek, mint egy ügyes marketingfogásra, első hallásra úgy tűnt, hogy a Gigabyte egyszerűen csak minél nagyobb felhajtást szeretne látni saját nForce4 SLI chipsetes alaplapjának megjelenése körül. Nem sokkal később kiderült, hogy a kártya nem vicc, nem prototípus, hanem valódi kereskedelmi termék, hiszen Magyarországra is megérkeztek az első példányok, melyek közül egyet mi is letesztelhettünk.

A 3D1 a világ első olyan videokártyája, mely az SLI technológia segítségével két GPU-t köt össze egy áramköri lapon, azonban nem az első a két-GPU-s videokártyák sorában, hiszen más gyártók részéről már több próbálkozásnak is szemtanúi lehettünk. Az első és legismertebb a 3dfx Voodoo 5 5500-ese, mely mindmáig az egyetlen a sok fejlesztés közül, amely ténylegesen életképesnek bizonyult, és képes volt két GPU erejét egyesíteni. Mindezek ellenére a cég később elbukott (már a négy GPU-s Voodoo 5 6000 után), és a rivális NVIDIA vásárolta fel mindenestül. A kanadaiak is megpróbálkoztak egy kétmagos videokártya kiadásával, az ATI Rage Fury MAXX két ATI Rage 128-as chipet hordozott a hátán, azonban az ellenlábas NVIDIA első GeForce-a (a GeForce256) ellenében nem bizonyult versenyképesnek, így ez a projekt is lekerült az asztalról. Néhány évvel később újabb gyártó lépett a színre, a PROHARDVER! oldalain kétszer is teszteltük az XGI Volari Duo V8 Ultrát, melynek bemutatkozása szintén kudarcba fulladt; ezt főleg a magas elvárásoknak, illetve a kártya árának köszönhette a cég. Most itt a Gigabyte 3D1, mely a videokártya-történelemből kiindulva nem számíthat túl fényes jövőre, azt azonban ne felejtsük el, hogy az újdonsült termék lényegében egy működő koncepcióra épül, hiszen az SLI-technológiát használja fel két GPU sebességének kihasználása érdekében, vagyis erős hátszéllel indul a versenyben.

Hirdetés

A Gigabyte 3D1 elméletileg két GeForce 6600 GT kártyát testesít meg egy személyben, így a két GPU számára 256 MB-nyi 256 bites memória áll rendelkezésére, azonban ez csak félig igaz. Mivel a kártyán fizikailag összesen 256 MB memória található, így a kártya tényleg 256 MB-os, azonban az egyes GPU-knak csak a memória feléhez van hozzáférésük, azaz a 256 MB memória kettéoszlik 2-szer 128 MB-ra. Tovább bontva a marketingesek „tudományát”, az SLI működéséből adódóan két 128 MB-os, 128 bites elérésű kártya nem egyenlő egy darab 256 MB-os 256 bites kártyával. A 128 bites memóriasávszélesség főleg azokban az esetekben ütközik ki, amikor bekapcsoljuk az élsimítást, a kártyák azonnal memóriasávszélesség-limitálttá válnak. Ez sajnos az NVIDIA SLI hiányossága, hiszen a technológia kártyákat képes összekapcsolni, és nem GPU-kat az azokhoz tartozó számítási kapacitással és memóriával (tehát nincs megosztott memória). Amiről tehát szó van, az két, SLI működési elvű kártya egy nyákra összezsúfolva.


Gigabyte 3D1 [+]


Gigabyte 3D1 meztelenül [+]

Rátérve a termék felépítésére, a 3D1 e tekintetben egy tipikus két GPU-s kártya, a nagyon hosszú nyáklap és az óriás hűtőrendszer emlékeztet minket a Volari Duóra. A sima 6600 GT-kkel szemben a 3D1 igényli a külső tápcsatlakozást is, ami egy 6 tűs (PCI Express) tápcsatlakozó formájában található meg a nyák szélén. A 3D1-en a gyári 6600 GT-kkel ellentétben nincs SLI-csatlakozó, azaz nincs lehetőségünk összesen két 3D1-et (vagyis négy 6600 GT GPU-t) összekötni, és ez összesen kettőre csökkenti a monitorkimenetek számát is, míg ha két valódi 6600 GT-t kötünk össze, akkor négy monitorkimenetet kapunk. Két kártya összekötésének további akadályai lennének, ugyanis a 3D1 tizenhat PCIe sávot igényel, ugyanis működés közben a kártya ezeket osztja kétfelé (2 x 8). A kártya felépítése semmi különlegességet nem rejt önmagában, a nyákon két 6600 GT GPU található, ezeket négy-négy memóriachip veszi körül, ezeken kívül néhány kondenzátor és stabilizálóalkatrész található. A kimenetek is szokásosnak tekinthetőek, egy-egy DVI, D-Sub és TV-Out csatlakozó található a 3D1-en.


A 6600 GT GPU-k, illetve a memóriachipek [+]

A két teljesen szokványos 6600 GT GPU mellett nyolc darab 1,6 ns-os időzítésű, Samsung K4J55323QF-GC16 jelölésű memóriachip található, melyek elméletileg képesek akár 625 MHz-en is száguldozni. A GPU-órajeleket tekintve a 3D1 a referenciaajánlást követi, azaz a két 6600 GT chip egyaránt 500 MHz-en jár, ezzel szemben a memória a szokásos 500 MHz-cel ellentétben 560 MHz-en működik, azaz a 3D1 egy szimpla SLI-s kombónál elméletileg minimálisan gyorsabb lehet.


A kártya hűtése [+]

Érdekes módon (és mi kissé meg is lepődtünk ezen) a 3D1 egy igencsak fapados hűtőrendszert kapott. A rézszínű, de valójában alumínium hűtőborda alján egy sárga színű ragacsos anyag tölti be a szilikonzsír szerepét, a hűtőborda nem érintkezik sem a memóriákkal, sem akármelyik melegedő alkatrésszel. Mindezt tetézi, hogy a bordában található két ventilátor igencsak hangos, „veri” a korábban nálunk járt X700-asokat is. A hűtés hatásfokát (is) jellemzi, hogy a bemutatóra kapott tesztpéldányt mindössze 20-30 MHz-cel sikerült túlhajtanunk.

Sajnos további negatívumot kell megjegyeznünk, ugyanis a Gigabyte 3D1 csak és kizárólag a Gigabyte K8NXP-SLI alaplappal működik együtt. A kártyával kompatibilis alaplapok listája egyelőre számunkra ismeretlen, de az eddigi tapasztalataink arra engednek következtetni, hogy nem is lehet túl hosszú. Megpróbálkoztunk egy másik gyártó SLI-s lapjával, az Asus A8N-SLI Deluxe-szal üzembe helyezni a 3D1-et, azonban minden próbálkozásunk hiábavaló volt, a Windows XP már telepítéskor fagyott, előre GHOST-olt rendszerrel pedig szintén lefagyott a rendszer, amint a 3D1-et helyeztük a gépbe. Megpróbálkoztunk egy Intel 915G chipsetes Epox 5EGA+-szal is, ez még képet sem adott. Valószínűleg BIOS-szinten van beprogramozva a 3D1, hogy mely alaplapokkal működjön együtt, márpedig így csakis a gyártóra vagyunk utalva. Probléma persze nincs, mert a 3D1 egyelőre külön nem vásárolható meg, csak egy csomagban a Gigabyte K8NXP-SLI alaplappal.


Gigabyte K8NXP-SLI [+]

Mit is mondhatnánk a K8NXP-SLI-ről? Felszereltség szintjén túlteljesíti még az Asus A8N-SLI Deluxe-ot is, elég csak a fotóra nézni, nyolc Serial ATA port (vajon ki használhat ennyit?), dupla LAN, tíz USB 2.0 port, a szokásos összetevők (integrált hang, DualBIOS, Firewire), és bónuszként a PCI-os 802.11g wireless LAN, illetve a Dual Power System kártya. A sors furcsa fintora, hogy a chipset melletti SATA-portok közül minimum kettő kihasználhatatlanná válik, amint 3D1-et helyezünk az alaplapba. Összességében elmondható, hogy a K8NXP-SLI egy dzsókerlap, a kérdés inkább az, hogy vajon a vásárlók hány százaléka használhatja ki egy alaplap ennyi funkcióját? Kérdés még az is, hogy mi lesz azokkal a felhasználókkal, akik szívesen ruháznának be egy Gigabyte 3D1-be, azonban a K8NXP-SLI-t túl felszereltnek és/vagy drágának találják? A Gigabyte majd eldönti a kérdést, egyelőre nincs 3D1 (videokártya) K8NXP-SLI (alaplap) nélkül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés