Hirdetés

Szélcsendes 3D-grafika

Hirdetés

GV-RX70128D

Bemutatónk utolsó szereplője, egyben cikkünk egyetlen ATI processzoros videokártyája az RX70 család legszerényebb tudású és árfekvésű tagja. A Radeon X700-as alapokra építkező GV-RX70128D fejlesztése során a gyártó láthatóan igyekezett minél jobb ár/teljesítmény mutatójú terméket prezentálni. A dobozban található szerény szoftverkörítés is erről árulkodik; a meghajtóprogamot tartalmazó lemez mellett mindössze a Joint Operations játék CD-je árválkodik a leírás, a TV-kimenet toldócsatlakozója és a DVI/D-Sub átalakító mellett. Ha már a doboznál tartunk, érdemes említést tenni a csomagoláson lévő típusjelölésről, mely kissé zavarba hozhatja a vásárlót. A dobozon ugyanis az „X700” felirat díszeleg, ugyanakkor a doboz oldalán található, típusjelzést tartalmazó matricán már az „X700 LE” feliratot olvashatjuk.

A korábbi tapasztalatok alapján most arra következtethet az olvasó, hogy a videokártya típusjelzésében szereplő „LE” rövidítés valamiféle butított hardvert takar. A GV-RX70128D esetében erről azonban szó sincs, éppen ellenkezőleg; az X700-as referenciaajánlásához képest gyorsabb kártyához van szerencsénk, igaz a gyorsulás nem annyira számottevő; mindössze a memória órajelét növelte meg a gyártó 50 MHz-cel.

 

Adatlap
Típus Gigabyte GV-RX70128D
Grafikus chip kódneve RV410
Gyártástechnológia 0,11 mikron
Tranzisztorok száma 110 millió
GPU órajele 400 MHz
Pixel-futószalagok száma 8 x 1
Vertex Shader egységek száma 6
Pixel Shader verzió 2.0b
Vertex Shader verzió 2.0
Memória (effektív) órajele 350 (700) MHz
Memóriainterfész 128 bit
Memóriatípus GDDR3
RAMDAC 400 MHz
Illesztés típusa PCI Express x16
Kimenetek D-Sub, DVI, TV-csatlakozó (HDTV is)
VIVO funkció nincs
Támogatott DirectX verzió 9.0
Garancia 3 év
Bruttó kiskereskedelmi ár 39 000 Ft

Ezen a kártyán találkozhatunk a legszerényebb hűtéssel, ami egyben azt sejteti, hogy az RV410-es processzor csekély hőleadás mellett dolgozik. Ennek megfelelően a szokásos módon kék színűre festett kártya két oldalán lévő hűtőbordák meglehetősen vékonyak. Azon már meg sem lepődtünk, hogy a hűtőborda ez esetben sem érintkezik a memóriachipekkel, de mint látni fogjuk a későbbiekben, ez esetben talán jobb is így.

A kártya paramétereit tekintve ezúttal nem tartogatott számunkra semmilyen meglepetést, a hőmérsékletek mérése során azonban első ízben kissé hitetlenkedve tekintettünk szenzorunk kijelzőjére. A többszöri mérés azonban beigazolta, hogy a Gigabyte legszerényebb tudású passzív hűtésű kártyája működési hőmérséklet tekintetében – esetenként komoly előnnyel – ráver a mezőny többi tagjára. Mivel az RX70128D esetében – a GeForce 6600-as modellel ellentétben – nem tudtuk belső szenzor segítségével nyomon követni a GPU pontos működési hőmérsékletét, ezért – korábbi mérési tapasztalataink alapján – csak sejtésünk lehet arról, hogy a kártya lelkét képző RV410-es processzor belső hőmérséklete szélsőséges esetben szorosan megközelítette a 100 °C-os határt.

Mindezek ellenére a kártya derekasan helytállt az izzasztó megpróbáltatások során, mint ahogyan a másik két modell esetében sem tapasztaltunk hibás működést, úgy az RX70128D is zokszó nélkül tette a dolgát. Sebességét tekintve a kártya az X700 és az X700 Pro megoldások közé ékelődik (az X700 XT megszűnésével) mintegy harmadik választási lehetőségként. A PCI Express csatolóval ellátott, 128 MB memóriával szerelt kártyától ugyanakkor nem szabad csodát várni, ezt korábbi tesztjeink már igazolták.

Az eddig vizsgált kártyák során sajnos itt éreztük először, hogy a tudás és az ár nem az eddig megszokott módon aránylik egymáshoz. Ez azonban valószínűleg inkább köszönhető a GPU-t szállító ATI árképzésének, így a gyártót ezért nem marasztalhatjuk el. Az viszont már a Gigabyte sara, hogy – érzésünk szerint – kissé alulméretezte a kártya hűtését. Ennek köszönhetően az alapvetően alacsony órajel mellett aggasztóan felforrósodott a hűtőborda. Így aki az RX70128D-vel hosszú távon akar számolni, az jobb, ha alaposan átgondolja számítógépháza szellőzési rendszerét.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés