Középkategóriás videokártyák tesztje

Hirdetés

Bevezető

A közelmúltban több közép- és felsőkategóriás videokártya teljesítményével ismerkedhettünk meg a PROHARDVER! oldalain. Az ATI részéről az X800-asok lenyűgöző sebességét több tesztben is megtapasztaltuk, míg az X700-asok sebességét már korántsem illethettük a lenyűgöző jelzővel, ettől függetlenül végítéletünkben kiegyeztünk abban, hogy ez a kártya sem rossz választás. Az NVIDIA ezzel szemben a GeForce 6800-asokkal nyomul a felsőkategóriában, több-kevesebb sikerrel: a sebesség ez esetben is lenyűgöző, így a választás manapság főként a vásárló szimpátiája alapján dől el. A középkategóriában viszont a GeForce 6600 GT viszi a pálmát, az X700-asok legfőbb ellenfele több tesztünk szerint is konkurenciaverő kártya lett, tehát az NVIDIA-nak végre – az FX-ek csúfos szereplése után – úgy tűnik, hogy egy valódi, teljesítményorientált kártyacsaládot sikerült megalkotnia a GeForce 6-osokkal. Ezúttal azonban nem ezeket a felsőbb régiókat vettük jobban szemügyre, hanem egy vagy akár két árszinttel lejjebb léptünk, így belebotlottunk olyan kártyákba, melyekről kevesebbet hallunk a nagyobb hardveroldalak tesztjeiben, hiszen sem óriási teljesítménnyel, sem vevőcsalogató funkciólistával nem kecsegtetnek, mégis ezek a kártyák teszik ki a piaci kínálat nagy részét.

Érdekes módon a PCI Express a felsőkategóriás kártyák esetében terjedt el először, holott az OEM számítógépgyártók inkább az olcsóbb megoldásokat kedvelik, ezért is csodálkoztunk kissé, hogy az ATI és az NVIDIA is csak később adta ki olcsóbb kártyáit PCI Expressre. Mindezek után a GeForce 6-os széria már három különböző GPU-t foglal össze: a GeForce 6800-asok a leggyorsabbak és legdrágábbak, őket követik a GeForce 6600-asok, és végül a legolcsóbb GeForce 6200-asok zárják a sort. Az ATI esetében is három szintről számolhatunk be, hiszen a felsőkategóriában az X800, illetve az X850-esek versenyeznek, a középkategóriában az X700-asok, majd jönnek az X600-as és X300-as kártyák. A két gyártó stratégiája ezen a ponton szétválik, hiszen míg a GeForce 6200 a GeForce 6800 leszármazottja, addig az X600 és az X300 is az R350, vagyis a Radeon 9800 (vagyis az előző generáció) átszabott változatai. Idővel talán lesz majd 4 futószalagos, olcsó X800 is, azonban egyelőre ezekkel kell beérnünk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Gyémántkártya az MSI-től

  Gazdagon felszerelt, PCI Express csatolófelületű GeForce 6600 videokártyát láttunk vendégül.

 • Videokártya-hűtők csatározása

  Tesztünkben különböző gyártók hűtési megoldásait vetettük össze a grafikus kártyák gyári hűtésével – érdemes-e váltani?

 • Videokártyák haladóknak

  Tesztjeinkben felső-középkategóriás, 40 és 70 ezer forint közötti áron kapható grafikus kártyák mérik össze erejüket.

 • Piacon a GeForce 7

  Üdvözöljük az Asus és az Abit aktuális alaplapjait, a Thermaltake új házait, és mérlegre tesszük a csúcskategóriás grafikus kártyák sorsát.

Előzmények

Hirdetés