Hirdetés

Szélcsendes 3D-grafika

GV-NX66T128VP

A GeForce 6600 GT vezérlőre épülő, a mezőnyben árszintben és teljesítményben egyaránt második helyezettnek számító GV-NX66T128VP modell már némileg szerényebb méretű, bár a mi ízlésünknek túlontúl rózsaszín dobozban érkezik. A leírás mellett a 6800-as modellhez hasonlóan itt is négy CD-t találunk, a változás mindössze annyi, hogy a SpellForce játékprogramot felváltotta a CyberLink PowerDirector program, mellyel a kártya VIVO-funkcióit tudjuk kihasználni.

A PCI Express csatolóval ellátott 6600-as vezérlő lényegesen szerényebb méretű nyákon kapott helyet, mint a 6800-as modell, és hiába a GPU magasabb órajele, az alacsonyabb tranzisztorszámnak és a fejlettebb gyártási eljárásnak köszönhetően a hűtőborda is összement a nagytesóhoz képest. A két felület immár csak egy csővel van összekötve, és a hátoldalon lévő borda két részből áll, amelyek ugyan egy ponton érintkeznek egymással, de kérdéses, hogy a hőátadás szempontjából ez mennyire számít. A nyák két oldalán elhelyezkedő memóriachipeket itt sem hűti a borda, úgyhogy kezdjük azt hinni, hogy tudatos koncepció rejtezik a megoldás hátterében.

Hirdetés

 

Adatlap
Típus Gigabyte GV-NX66T128VP
Grafikus chip kódneve NV43
Gyártástechnológia 0,11 mikron
Tranzisztorok száma 146 millió
GPU órajele 525 MHz
Pixel-futószalagok száma 8 x 1
Vertex Shader egységek száma 3
Pixel Shader verzió 3.0+
Vertex Shader verzió 3.0+
Memória (effektív) órajele 590 (1180) MHz
Memóriainterfész 128 bit
Memóriatípus GDDR3
RAMDAC 400 MHz
Illesztés típusa PCI Express x16
Kimenetek D-Sub, DVI, TV-csatlakozó
VIVO funkció van
Támogatott DirectX verzió 9.0c
Garancia 3 év
Bruttó kiskereskedelmi ár 55 000 Ft

A tesztrendszert beüzemelvén ez esetben is a Rivatuner volt az első program, amit elindítottunk. A Gigabyte itt is tartogatott számunkra meglepetést, a kártya órajelei ugyanis némileg magasabbak voltak a vártnál; a GPU 526 MHz-en, a memória pedig 590/1180 MHz-en dolgozik a GV-NX66T128VP-n. Különösen ez utóbbi adat tér el jelentősen (pozitív irányban) az NVIDIA referenciaajánlásától, ami – tekintve, hogy passzív hűtésű kártyáról van szó – mindenképpen dicséretes.

Ez volt az egyetlen kártya, amelynél a GPU hőmérsékletét a belső szenzoron keresztül is mérni tudtuk, mely a mért adatok alapján azt a következtetést engedi levonni, hogy a maghőmérséklet és a hűtőborda általunk mért hőmérséklete között esetenként 25-30 °C eltérés is lehet. Mindemellett a 6600-as kártya jobban melegedett, mint nagyobb teljesítményű testvére, a GPU hőmérséklete szélsőséges esetben hét fok híján megközelítette a 100 °C-t, ami megítélésünk szerint már igen közel van a nem egészséges határhoz. Itt is a CPU-hoz közelebb eső borda volt a melegebb, valószínűleg ebben az esetben is érvényesült tehát a korábban tapasztalt jelenség.

A GV-NX66T128VP alapjául szolgáló GeForce 6600 GT teljesítményét tekintve a középkategória királya, ezt korábbi cikkünkben már megállapítottuk. A passzív hűtésű kártya jól működött a tesztek során, nem tapasztaltunk semmilyen hibát vagy lefagyást, ugyanakkor úgy érezzük, hogy a kártya maximális üzemi hőmérséklete nagyon a határon mozog, olyannyira, hogy kiegészítő hűtés nélkül a nyári kánikulában könnyen kellemetlen élményekkel gazdagíthatja a felhasználót.

A kártya árára ugyanaz vonatkozik, mint a 6800-as modellre, azaz a Gigabyte-nak sikerült elfogadható árszinten piacra dobni passzív hűtésű GeForce 6600 GT-jét. Az aktív hűtést kapott modellhez képest a GV-NX66T128VP-t VIVO funkcióval is ellátta a gyártó, ami a legtöbb esetben már önmagában indokolja a két videokártya közti árkülönbözetet. A magas üzemi hőmérséklet ugyanakkor némi aggodalommal tölt el minket, aki viszont kellően jól szellőző házba szereli a kártyát, annak vélhetően hosszú ideig jó szolgálatot tesz majd a Gigabyte passzív hűtésű GeForce 6600 GT-je.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés