A kényelemnek ára van: Synology RT6600AX router

A felhasználói felület kiválóan sikerült, de mit fizetünk még meg ennek a routernek az árában?

Bevezetés, külső

Ha routert szeretnénk vásárolni, a Synology szinte biztos, hogy nem lesz ott az első három eszünkbe ötlő márka között, pedig a tajvani cég nem csak a hálózati adattárolók piacának régi szereplője, hanem útvonalválasztókat is gyárt. Igaz, a NAS-okhoz képest itt jóval kevésbé pörögnek az események, a 2015-ben piacra dobott RT1900ac óta csak ritkán hallattak magukról, így például az RT2600ac még 2017-ben jelent meg, aminek utóda a most bemutatásra kerülő RT6600ax. Mint azt a névből is érezhetjük, az egyik újdonság a 802.11ax (más néven Wi-Fi 6) támogatása, a másik pedig az elméletileg 6600 Mbps-os maximális sebesség, amiből már sejthető, hogy itt egy három rádióval (két 5 GHz-es és egy 2,4 GHz-es) felszerelt eszközről beszélünk. A tajvani cég mindezért körülbelül 140 000 forintot kér, ami kifejezetten borsos összegnek tekinthető, úgyhogy lássuk, mi az, ami még indokolhatja ezt az árat.

Hirdetés

Dizájn

Régen a routereknél, mint a hálózati eszközöknél általában, nem sokat törődtek a külsővel, hiszen ez nem volt szempont a vásárlásnál. Manapság viszont az otthoni hálózatok terjedésével a routerek, NAS-ok és hozzáférési pontok egyre gyakrabban kerülhetnek szemünk elé nappalinkban is – ennek hatása remekül tetten érhető például a mesh rendszerek nagy részén, az AVM újabb generációs FritzBoxain vagy éppen az ASUS beszédes nevű „kék barlangján”.


[+]

Ezekhez képest a Synology RT6600ax sokkal kevésbé igyekszik leplezni azt, ami, és hivalkodó antennáival, lapos, elölről nézve agresszív formájával a nagy teljesítmény és sebesség ígéretét kelti. A viszonylag széles és lapos készülék hátoldalán négy, két oldalán pedig további két darab forgatható és dönthető antennával rendelkezik (ezek nem leszerelhetők, hanem fix csatlakozót kaptak), a különböző konnektorok pedig kivétel nélkül a hátoldalra kerültek. Sorban haladva a bal szélen találunk egy USB portot, mely 3.0 szabványú, és nyomtatók, mobilnetes adapterek, illetve külső adattárolók csatlakoztatására is bevethető.


[+]

Ezután jön a WAN1 port, mely a standard WAN portnak is tekinthető, és 1 Gbps sebességet kínál. A négy sárga LAN port közül az első 2,5 Gbps-es, és ez WAN portként is konfigurálható. Kissé ambivalens érzéseink voltak ezzel kapcsolatban, hiszen a 2.5GbE jelenléte örömhír, de kár, hogy csak egyet kapunk, hiszen így egy gyors netkapcsolat és modern otthoni hardverek esetében döntenünk kell, hogy melyik oldalon fontosabb nekünk a nagy sávszélesség. Végül a jobb szélen a bekapcsológomb, egy reset kapcsoló és a standard tápcsatlakozó fedezhető fel.


[+]

Kezelőszervekből nem kapunk túl sokat: szemből nézve a jobb oldalon két gomb vár minket, az egyik a WPS funkcióhoz tartozik, a másikkal a Wi-Fi hálózato(ka)t tudjuk egy gombnyomásra kikapcsolni vagy aktiválni. A különböző visszajelző fények a router elején kaptak helyet, összesen hét darab van belőlük, fényerejük pedig állítható.

Hardver

A router belsejében egy Qualcomm/Atheros IPQ6018 dolgozik, ami egy négymagos, 1,8 GHz-es ARM A53 rendszerchip, mely dupla 2x2-es MU-MIMO támogatást kínál: egyet a 2,4 GHz-es és egyet az 5 GHz-es sávon. A második 5 GHz-es rádiót egy Qualcomm QCN9024 biztosítja, ami 4x4-es. A LAN oldalán a főszerep a Qualcomm QCA8075-é, melyet a QCA8081 egészít ki, ez utóbbinak köszönhetjük a 2.5GbE portot.

A rádiós részleggel kapcsolatban megjegyeznénk, hogy a Synology RT6600ax egyik vonzereje (lehetne) az UNII-4 csatornák támogatása, melyek a Wi-Fi 6-hoz tartozó 5 GHz-es sáv legfelső (5,9 GHz-es) részét jelentik, és többek között egy plusz 160 MHz-es csatorna létrehozását teszi lehetővé. Ennek viszont egyelőre nincs sok jelentősége, hiszen idehaza nem engedélyezett ez a működés.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés